Retro: Nokia 6230i – manažerská legenda

14

Do našeho vzpomínkového seriálu zavítala další obrovská legenda, kterou si jistě téměř všichni pamatujeme. Nokia 6230i byla symbolem manažerského telefonu s elegantním vzhledem, pohodlnou klávesnicí i špičkovou výbavou. Co vlastně musel nekompromisní telefon z doby takřka před deseti lety umět?

Nacházíme se v roce 2004 a mobilním telefonům zcela suverénně vládne finská Nokia. Můžeme říci, že se nachází na samotném vrcholu. Pravidelně produkuje modely, ze kterých se stávají legendy, nebojí se experimentů, byť mnohé jsou slepými uličkami. Dnes je však řeč o modelu 6230i, který neexperimentoval, ale naopak vyslyšel přání zákazníků.

Nokia 6230i

Krátké představení

Nokia 6230i byla představena v březnu roku 2005, tedy bez devíti měsíců před deseti lety. Mnozí jistě tuší, že šlo o zcela přímou nástupkyni v té době oblíbené Nokie 6230. Oba modely vypadají velmi podobně a novější zástupkyni poznáte spolehlivě dle středového tlačítka a možná i díky většímu displeji. Šestková řada finské Nokie byla téměř vždy vyhrazena manažerským telefonům. Dnes vzpomínaný model tudíž musel splňovat hned několik přísných měřítek.

Nokia 6230i

V prvé řadě musel nabídnout reprezentativní vzhled, který ale zároveň nebude působit příliš usedle. To se Nokii povedlo. Kombinace různých odstínů stříbrné spolu s černými prvky zafungovala. Později se navíc objevily i zajímavé barevné varianty a spokojen byl takřka každý. Další podmínkou byla kvalitní konstrukce. V tomto ohled si výrobce opravdu nemohlo dovolit klopýtnout. Ačkoliv byla 6230i plastová, dílenské zpracování bylo příkladné po všech směrech.

Rozměry pak byly ryze kapesní. Výška činila 103 milimetrů, šířka 44 milimetrů a tloušťka 20 milimetrů. Tvary byly spíše hranaté a přirovnání k tatrance tudíž zcela na místě. Hmotnost se výrobci podařilo těsně stlačit pod sto gramů, tudíž ideál. Malý, lehký a zároveň kvalitně vybavený telefon.

Nokia 6230i je ztělesněním mobilní klasiky

Terčem kritiky předchozího modelu 6230 byl displej. Byl poměrně malý a s nízkým rozlišením 128 × 128 pixelů. To byl hlavní bod, na který se Nokia zaměřila a pozdvihla displej z podprůměru mezi elitu. Novinka nabízela 1,7palcový displej s rozlišením 208 × 208 pixelů, což vytvářelo tehdy dechberoucí jemnost 196 ppi.

Klávesnice byla povedená již na 6230 a tak nebylo třeba ji nijak měnit. Nokia jen opět přidalo pro větší pohodlní do středu čtyřsměrového tlačítka ještě potvrzovací klávesu. Nemuseli jste tedy při ovládání nijak přehmatávat a zároveň mohly být k oběma kontextovým klávesám vždy přiřazeny dvě funkce.

Výbava

Doposud se vše dařilo a zbývalo kýžený vzhled a ergonomii podpořit adekvátní výbavou, kterou nároční uživatelé požadovali. Základem všeho bylo osvědčené prostředí Nokia Series 40 ve své druhé edici. Interní paměť činila velkorysých 24 MB a bylo ji možné rozšířit paměťovými kartami typu MMC o dalších 512 MB. Dost místa na všechny soubory i jistou část vaší hudební knihovny. K dokonalosti chyběl 3,5mm jack konektor, ale na ten jsme si u telefonů ještě chvíli počkali.

Propracované byly telefonní i organizační funkce. Nechyběl kalendář s barevným odlišením dnů pracovního klidu i dnů, na které jste měli naplánované schůzky či upomínky. Příkladná byla rovněž datová nabídka, která čítala nejen GPRS, ale také modernější a především rychlejší EDGE. O přenos souborů se postaral infraport, ale také Bluetooth.

V roce 2005 se myslelo také na fotografování. Nokia 6230i proto nabídla 1megapixelový fotoaparát, který dokázal i zaznamenávat video v rozlišení 176 × 144 pixelů. Dlouhé chvíle jste si mohli rovněž ukrátit hraním her, neboť nechyběla podpora Javy.

Závěr

Nokia 6230i se na našem trhu objevila během druhého čtvrtletí roku 2005 za startovní cenu, která se pohybovala kolem 12 000 Kč. Za tuto částku jste dostali kompaktní telefon s kvalitním displejem, pohodlnou klávesnicí či špičkovou výbavou. Není proto divu, že se na výsluní držela o mnoho déle než jen klasický rok.

Technické parametry Nokia 6230i

Kompletní specifikace
Konstrukce103 × 44 × 20 mm, 99 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 1,7" (208 × 208 px)
Fotoaparát1 Mpx (1 280 × 1 024), video: 176 × 144 px
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 24 MB, paměťové karty: MMC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 1.2, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor850 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2005,
Diskuze ke článku
Lukes - Ogier
Krasna vzpominka! Diky redakci.... ;-) Mel jsem ji asi rok. Sveho casu opravdu vytecny telefon....
Jakub
Kdy bude/byla Nokia 3310 ?
Sirzachy
Pořád jí mám, koupil jsem jí v roce 2006, telefon vyroben v červenci 2006, což je víc, jak rok po představení, což je úžasný a nemůžu si ten stroj vynachválit ani teď v době dotykáčů, už jsem dlouho uvažoval, co bude můj další telefon, ale nemůžu si vybrat, proto tahle legenda stále pracuje pro mne. K tomu mobilu stačila jen karta pro větší pamět a byli jste za vodou, protože nic lepšího prostě nikdo neměl.
Richard
Mám jej, tenkrát mě stál 8000 a do teď jej nosit v batohu jako rezervu pro případ nouze... Za tu dobu jsem asi 4x vyměnil baterku z jiné Nokie..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze