Retro: Nokia 6150 – manažerka z minulého tisíciletí

3
Retro: Nokia 6150 – manažerka z minulého tisíciletí

Po delší době se opět ponoříme velmi hluboko do mobilní historie. Vrátíme se nejen do minulého století, ale dokonce do uplynulého tisíciletí, abychom z křemíkového nebe na chvíli probudili manažerskou Nokii 6150. Zavzpomínáme na nezapomenutelný design legendárních Nokií i na to, jakou výbavou mohla taková manažerská Finka na sklonku devadesátých let oslňovat.

V dnešním díle jsme z historie legendárních či jinak zajímavých telefonů vylovili Nokii 6150, která byla světu představena již v roce 1998. Od té doby nám uplynulo bezmála 20 let a schválně si každý položme otázku, zda jsme již tehdy byli tzv. mobilní.

Krátké představení

Úvodem nastiňme, že v roce 1998 už máme za sebou nástup legendy v podobě Nokie 5110 a z té finská společnost dlouhá léta těžila. Patrné je to především po stránce designu, který byl použit také pro model 6150. Jde mimochodem o nástupce 6110 a předchůdce ještě známější Nokie 6210. Dnešní Nokia sázela na vzhled, který padl dobře do ruky. Mírně zaoblený design, neodmyslitelná anténa či notoricky známé rozložení displeje a klávesnice. Zobrazovač byl mimochodem již grafický a dokázal zobrazit až 5 řádků textu.

Retro: Nokia 6150

Klávesnice si u manažerského modelu nevystačila s tlačítkem NaviKey a kromě šipek bylo nutné přidat dvě kontextová tlačítka a následně i zelený a červený telefonek. Ovládání však i přesto bylo velmi intuitivní a každý si jej vcelku rychle osvojil. Další tlačítka se nacházela po levém boku a sloužila k regulaci hlasitosti. Poslední klávesa měla své místo nad displejem a jak můžete vidět, jejím primárním účelem bylo vypnutí či zapnutí telefonu. Snadno jste skrze ni však mohli i přepínat vyzváněcí profily. Společným jmenovatelem všech tlačítek byla pryž. Kvůli tomu bylo nutné vyvinout trochu více síly pro jistý stisk.

Celou zadní stranu tvořila baterie, kterých pro model 6150 bylo hned několik. Základní byla typu NiMH, tlustá, ale s větší kapacitou. Sáhnout jste mohli po tenké verzi typu Li-Ion, avšak daní byla slabší kapacita baterie. Na výběr byla také baterie s vibračním motorkem. Samotný telefon totiž ještě vibrace nenabízel.

Výbava

Prostředí telefonu by bylo i dnes velmi dobře známé. Představovala jej tradiční úvodní obrazovka lemovaná indikacemi signálu a stavu baterie. Menu bylo již v roce 1998 opravdu velmi zdařilé. Velký popisek a povedená ikonka, tehdy ještě postrádající animaci. Přesto šlo o něco, o čem si mnohá konkurence mohla nechat jen zdát. Manažerský telefon kladl důraz na telefonování a nabízel prostor pro uložení 150 čísel. Nezapomnělo se na jednoduchý kalendář, kalkulačku či budík.

Spojení s počítačem obstarával kabel nebo infračervený port, jehož okénko se nacházelo na horní hraně. Dlouhou chvíli mohla ukrátit jedna ze tří přítomných her, mez kterými nechyběla legendární první generace hada, u které šlo trávit opravdu dlouhé hodiny.

Závěr

Na přelomu let 1998 a 1999 se Nokia 6150 dostala také na český trh a do nabídek operátorů. Tehdy šlo o jeden z nejlépe vybavených telefonů, který nabízel v podstatě maximální funkční výbavu, za což si výrobce nechal zaplatit. Cena se tak zpočátku pohybovala téměř u hranice 20 tisíc korun.

Technické parametry Nokia 6150

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 47 × 28 mm, 141 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displejmonochromatický, 1,35" (84 × 48 px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 0 B, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 1998, 19 000 Kč
Diskuze ke článku
X. J. Š.
Je to poklad k nezaplacení. I baterie (nejspíše poslední z vyrobených) mi ještě funguje. ;-)
anawarr
Měl jsem ji. V té době, se v ČR snad nedal koupit lepší mobil. Její barva "chameleon", byla neskutečně krásná.
Pete
A mela nestandartizovany irda port.
Lepsi byly horcikove Ericssony...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze