Retro: Nokia 3510i: cenově dostupné barvy

16

Nadále v seriálu Retro pokračujeme ve vzpomínání na zajímavé telefony let minulých. Nokiím samozřejmě věnujeme značný prostor a dnes opět vylovíme jednu legendu z trojkové řady. Model 3510i nabízel barevný displej, pohodlnou klávesnici či podporu technologie Java. Díky nižší ceně se z něj stala masová záležitost roku 2003.

Představení Nokie 3510i proběhlo na podzim roku 2002, kdy novinka vylepšovala stávající model Nokia 3510. Hlavní inovací byl tehdy barevný displej.

Krátké představení

Nokia 3510i nebyla v podstatě novým modelem, ale pouze vylepšenou 3510. Z tohoto důvodu byl v podstatě ponechán stejný design, který vycházel již ze starších předchůdců. Líbivý, zaoblený vzhled, kdy se telefon směrem k displeji mírně rozšiřoval. Rozměry činily 118 milimetrů na výšku, 50 milimetrů na šířku a vcelku pěkných 17 milimetrů v profilu. Hmotnost se Nokii podařila udržet na 106 gramech.

Retro: Nokia 3510i

Poznávacím znamením Nokie 3510i byla třeba velká tlačítka. Ta byla sice pryžová, avšak tiskla se velice pohodlně i většími prsty. V podstatě dokonalé bylo podsvětlení. Rozsvícenou klávesnicí jste si pohodlně posvítili na cestu. Dalším zajímavým prvkem byly oranžové boky, pod které Nokia přidala několik LED diod. Výsledkem byla oranžová záře, která telefonu dodávala osobitost. Jednalo se v podstatě o drobnost, nicméně právě tímto si Nokia začátkem století získávala početnou skupinu uživatelů.

Vzhled Nokie 3510i si pamatuje zřejmě každý

Neméně sledovaný byl na tomto modelu displej, jelikož právě on představoval přední inovaci. Finský výrobce nasadil barevný displej schopný zobrazit až 4 096 barevných odstínů. V tehdejší době stále něco nového. Barevné displeje takovýchto kvalit se vyskytovaly běžně jen u telefonů s cenou nad 10 000 Kč. Nokia 3510i však byla mnohem levnější. Navíc drtivá většině barevných telefonů nabízela v roce 2003 pouze 256 barev a rozdíl v barevném podání při využití 4 096 barev byl přímo propastný.

Vypínací tlačítko bylo tradičně nahoře; klávesnice patřila k velmi pohodlným

Z dnešního pohledu však displej působí velmi bídně a to především kvůli pasivní zobrazovací technologii. Veškeré animace na displeji zůstávají a vy vidíte, jak postupně mizí. Obnovovací frekvence displeje byla tedy velice špatná. Výslednému dojmu nepřidává ani rozlišení pouhých 96 x 65 pixelů. Jednotlivé pixely byste spočítali i bez použití lupy.

Barevný displej! Před 11 lety a za 7 000 Kč něco nevídaného

Výbava

Inovace neprobíhaly pouze zvenku Nokie 3510i, ale i pod kapotou. Novinka se například naučila kompletní podpoře multimediálních zpráv MMS. Někteří z vás si jistě vzpomenou, že předchozí model 3510 uměl MMS zprávy jen přijímat, a i tak to na černobílém displeji nemělo valné využití. Na 3510i jste zprávy i poslali, mírným hendikepem mohl být fakt, že fotoaparát jste k Nokii nijak nepřipojili.

Prostředí telefonu

Částečnou náplastí mohl být připravený wapový prohlížeč, který v kombinaci s technologiemi HSCSD a především GPRS třídy 4 představoval možnost, jak do telefonu dostat multimediální obsah. Na mysli máme obrázky, melodie, 3510i podporovala až čtyřhlasé vyzvánění, a také hry. Další významnou novinkou totiž byla podpora technologie Java. Na tom by samo o sobě až tak nic neobvyklého nebylo, telefony s Javou na trhu byly, jenže Nokia 3510i těžila z barevného displeje. Jistě si vzpomenete na hru Sky Diver, kde jste skákali panáčkem na předem vyznačené pole, populární kuličku Bounce, která v barvách ožila, nebo na legendárního Prince of Persia, který se ve své podobě z počátku devadesátých let objevil právě na Nokii 3510i.

Barevné hry, barevný kalendář

V další výbavě telefonu nechyběl vícepoložkový telefonní seznam, dlouhé SMS zprávy, český slovník T9 pro rychlé psaní, přehledný kalendář či kalulačka. V kostce řečeno, Nokia 3510i byla schopným telefonem střední třídy, který vás nezradil na žádné frontě. Ať už jste s telefonem pracovali nebo si jen hráli.

Závěr

Nokia 3510i se na našem trhu objevila začátkem roku 2003 a její cenovka startovala pod hranicí 7 000 Kč, což z tohoto modelu předem udělalo prodejní trhák. Objevil se proto v nabídkách všech tří operátorů a vydržel u nich více než jeden rok.

Paměť tehdy nedosahovala ani 1 MB

Touto informací jsme se tradičně dostali na závěr dnešního 37. dílu seriálu Retro. Za dva týdny se opět přihlásíme o slovo s další vzpomínkou na nějakou mobilní legendu.

Technické parametry Nokia 3510i

Kompletní specifikace
Konstrukce118 × 50 × 17 mm, 106 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejCSTN, ?" (96 × 65 px)
Fotoaparát0 Mpx
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor950 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ1 2003,
Diskuze ke článku
Jura
Opravdová legenda. Na tento model velice rád vzpomínám. Byl to můj první mobilní telefon s barevným displejem. Ještě bych doplnil pár zajímavostí.
Nokia 3510i byla "de facto" prvním mobilním telefonem pro "mobilní pařany" :-) Měla totiž speciální výměnné herní kryty, které měly klávesy uspořádány tak, aby se na nich dobře hrály hry.
Další zajímavostí bylo "spárování" telefonu s PC. V počítači jste museli mít nahraný speciální PC suite a kabel se k telefonu připojoval pod baterii. Takže jste museli vypnout telefon, sejmout zadní kryt, vytáhnout baterii, připojit (lépe řečeno vložit) kabel, vložit baterii a zapnout telefon. Díky tomu se dalo do telefonu nahrát spoustu her a aplikací, když člověk nechtěl utráce peníze za wap. Jinak hry a aplikace měly velikosti max. v řádu desítek kB, takže necelý 1 MB paměti bylo obrovské místo na ukládání. Dnes poněkud usmévné :-)
Každopádně díky za pěkný retro díl.
Winvik
Mam v sufliku 3510 bez i, ciernobiely displej. Bohuzial nefunguje ani s novou bateriou, je tam nejaka ina zrada.
Vyko Just
Vyko Just
babička ji ještě používá :) a děda používá 3315 (můj první mob), ten telefon nikdy nikdo neznal :D
Kojinho
Píšete tu dobrý nesmysly. Například Siemens M55 je taky z roku 2003 a také stál 7 000,-. Měl navíc nepochybně lepší výbavu - jemnější display, vícehlasé vyzvánění, kompaktnější a líbivější design atd. Abyste si nemysleli, že si to tady vymýšlím, hodím sem odkaz na dobovou recenzi.
http://www.mobilmania.cz/clanky/siemens-m55-nemec-ceri-stojate-vody-velky-test/sc-3-a-1104983

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze