Retro: Motorola StarTAC – 16 let staré véčko

8

V dnešním dílu našeho seriálu Retro dostane konečně prostor další výrobce, na kterého jsme doposud nevzpomínali. Půjde o americkou Motorolu, se kterou se vrátíme v čase o 16 let nazpět. Do dob, kdy trhům kralovalo véčko StarTAC s grafickým displejem, velkou SIM kartou nebo výsuvnou anténou.

Vítám váš u patnáctého dílu seriálu Retro. Dnes si společně zavzpomínáme na populární Motorolu StarTAC, nezvyklé véčko, které se začalo prodávat již v roce 1996. Dostaneme se tedy v rámci našeho seriálu doposud nejhlouběji do historie.

Krátké představení

Pokud dění v mobilním světě sledujete déle než posledních pár let, jistě si vzpomenete, že v minulém tisíciletí byla velikánem na poli mobilních telefonů právě Motorola. Její véčkové telefony měly velký úspěch. Véčkovou konstrukci nabídl i model StarTAC, avšak poněkud odlišnou, než jakou byste zřejmě očekávali. Velikostně patřil v tehdejší době mezi trpaslíky. Rozměry činily 98 x 57 x 23 milimetrů, přičemž hmotnost se vměstnala pod 100 gramů.

V zavřeném stavu se jednalo o poměrně nezvyklé véčko

Zvláštnosti můžete zpozorovat už v zavřeném stavu. Na čelní straně se nenachází displej, ale několik „schodů“. Jedním „schodem“ je k překvapení baterie, která se nenachází, jak je dnes zvykem, na zadní straně. Zaujme vás jistě její velikost, je velmi malá i z dnešního pohledu. Technologická vyspělost Motoroly se podepsala i zde, neboť baterie byla typu Li-Ion, což v roce 1996 rozhodně nebylo mezi samými Ni-MHy standardem. Na horní straně se nachází anténa, kterou lze vysunout. Na stejné straně najdete také malou LED diodu, která vás například upozorní na vybitou baterii.

Proč vlastně baterie nebyla pod zadním krytem? Nacházelo se pod ním totiž něco zcela jiného. SIM karta. Nešlo však o dnes běžný typ, označovaný jako mini SIM, nýbrž o původní velkou SIM kartu. Její velikost byla shodná se současnými platebními kartami. V naší používané už ale byla vložena mini SIM karta do velké redukce.

StarTAC pracoval s velkou SIM kartou

Pojďme ale StarTAC konečně rozevřít. Další překvapení nás totiž čeká ihned poté. Horní strana, tak obvyklé místo pro displej, zeje prázdnotou. Tedy ne tak docela, nachází se zde jméno telefonu a nezvykle velký reproduktor, nicméně displej chybí. Vše důležité se totiž nachází ve spodní části, o kterou se dělí displej a klávesnice.

Retro: Motorola StarTAC

Grafický displej: již tehdy

Displej byl obdélníkového tvaru a na svou dobu poměrně rozměrný. Nabízel dva plně grafické řádky, což opět představovalo něco neobvyklého. Oba řádky byly obklopeny stavovými řádky, které již byly zpracovány formou ikonek a informovaly uživatele o stavu signálu, baterie či zmeškaných událostech.

V rozevřeném stavu se vše důležité nacházelo v dolní části

Pod displejem se nacházelo nepřeberné množství tlačítek, což bylo pro telefony Motorola typické. Kromě alfanumerických kláves zde figurují tlačítka nezbytná pro ovládání, ale také vypínací tlačítko.

Pojďme se ještě v krátkosti podívat na prostředí a jeho ovládání. To bylo řešeno netradičně, avšak velmi intuitivně. Vstup do menu zprostředkovala stejnojmenná klávesa. Pohyb v menu prováděla opět tatáž klávesa. Z toho sice vyplývá, že se bylo možné pohybovat jen jedním směrem, ale s ohledem na krátkost menu to nijak nevadilo. Potvrzení voleb už bylo na tlačítku OK. Jakékoliv korekce či návraty zpět měla na starost klávesa C.

Ukázka prostředí

Závěr

Patnáctý díl seriálu Retro se dostává ke svému konci. Dnes jsme zavzpomínali na Motorolu StarTAC a podnikli tak nejhlubší historickou exkurzi. Ačkoliv StarTAC z dnešního pohledu mnoho neuměl, jednalo se o velmi dobře vybavené a stylové zařízení. Malé rozměry, pohodlná klávesnice či grafický displej vyhnaly cenu až k hranici 30 tisíc korun českých. Další díl pro vás již připravujeme a je v plánu opět za čtrnáct dní. I nadále uvítáme vaše ohlasy či tipy na telefony, které jsou hodny vzpomínky v seriálu Retro.

Motorolu StarTAC nám zapůjčil pan Šimon Pokorný, kterému tímto mnohokrát děkujeme.

Diskuze ke článku
BuBU
moc dekuji za vzpominky mobilni dobou a za recenze.jste fakt skvely.diky moc
Kubik
Tuhle Motorolu si pamatuji ještě z vlastní zkušenosti, používala ji přítelkyně až do roku 2005 než si koupila tehdy horkou novinku Motorolu V8 RAZR. Designově je StarTAC naprosto unikátní a sci-fi, proti předchůdcům DynaTAC (naprostý úlet a naprosto úžasný telefon s rozsahem 900 MHz, 8 hodinami v pohotovosti a 30-ti minutami hovoru) a MicroTAC (snad první odklápěcí flip přes klávesnici) to byl ohromný krok kupředu, už jste nemuseli nosit telefon na opasku nebo v kufříku, dal se nosit na krku a hodně lidí jej tak i nosilo. Bohužel, u nás se příliš StarTACů nezachovalo, prodalo se jich minimum a Nokia má zde v Evropě rozhodně silnější pozici než Motorola, přestože hlavně po designové stránce to bylo vždy nebe a dudy (kromě Nokií 8110 a 7110). Je ohromná škoda, že to s Motorolou u nás vypadá tak špatně a povědomí o značce šíří víceméně low-endové modely, kterým mnohdy chybí lokalizace a tudíž o ně běžný kupující ani nezavadí pohledem. Na druhou stranu díky tomu je můj nově ze Spojených státu dovezený Droid 4, naprostá špička v nabídce Motoroly za cenu přibližně odpovídající Samsungu Galaxy 2, s pětiřádkovou QWERTY, GSM, CDMA, 3G, LTE a češtinou, mnohem exkluzivnější zboží než nějaký iPhone 5, prostě protože je jediný v celé Střední Evropě a jeden z mála v celé Evropě, kde se nikdy neprodával a ani prodávat nebude. Rozhodně by byla skvělá recenze na Motorolu V3 RAZR.
Yegor
Co se grafického displeje týká, máte to trochu zavádějící. Grafický měla až StarTac 70 (a 130 - ta dokonce už i šuplíček na menší SIM). Předchůdkyně 70tky grafický displej neměla a dokonce měla firmware totožný například s obludkou D160/170 a pod. Vím to, protože jsem tu "první" StarTac měl. Když jsem přešel na 70tku, nadšení z displeje bylo obrovské (firmware byl totožný s Motorola SLimLite - což byl vlastně placatý StarTac :-D ). Obrovský problém ale byly použité plasty. Kloub měl tendenci se lámat. Což už bylo ale zase lepší u 130tky.
indians
Ahoj,

tak v prvni rade je potreba rozlisovat model StarTACu, coz v teto recenzi neni a to je problem.

Jednak kvuli grafickemu displeji (jak bylo zmineno, mely jej az 70, 85, 130 atd) a druhak se lisily i dalsimy vlastnostmi a funkcemi. (pravda vcelku na podstatnymi)

V menu se dalo pohybovat jak bylo libo...ne jen jednim smerem jak se pise v recenzi > provadelo se to sipkami doleva a doprava t.j. tlacitky hvezdicka a dvojkrizek tedy pohyb byl v menu nahoru a dolu.

Duvod proc designer pouzil velkou SIM byl (krome jineho) ten, ze chtel zduraznit velikost telefonu shodnou s velikosti kreditni karty, coz byl v roce 1996 spolu s hmotnosti pod 100g unikat.

Dalsim unikatem byl system provozu na dve baterie, kdy telefon umoznoval pripojit ke standardni jeste jednu vetsi (nasazovala se na "zada") a v momente, kdy se tato velka vybila, telefon se prepnul na mensi a pokracoval v provozu na ni. Za porovozu bylo mozne vyjmout vybitou baterii a dat ji nabit a pritom pokracovat v hovoru na druhou, coz byl zamer a telefon mohl telefonovat prakticky nepretrzite...

Jednou ze zasadnich vlastnosti (da-li se to tak nazvat) byla cena, ktera ze StarTACu delala nejen prestizni a exklusivni pristroj, ale predevsim v roce 1996 to byl nejdrazsi telefon na svete. (u nas stal v dobe zavedeni na trh samotny pristroj 65tis. Kc a s prislusenstvim vysel tento sperk na 100tis. Kc)

Pouziti Li-Ion baterie byl svym zpusobem v roce 1996 unikat a nebylo mnoho pristroju, ktere je v te dobe pouzivaly.

Krome malo dostupne exclusivity utocil StarTAC na post modni ikony a sperku do spolecnosti s patricnym ohodnocenim urovne a reprezentace sveho majitele.

Prestoze Motorola velmi dlouhou dobu setrvavala na stare a v te dobe patricne zaostale nabidce polozek v Menu, StarTAC prichazi v te dobe s ne zcela beznym zobrazenim neprijatych a odchozich hovoru. (ano tenkrat to nebylo bezne) a prehlednym rychlym pristupem, ktery bylo mozne konfigurovat dle svych potreb. Sipkou a prislusnou klavesou jste tak vyvolali jakoukoliv preferovanou polozku z nabidky na jeden stisk (vyjma sipky) ;)

Indikace provolone doby (GSM Phase 2), cenove limity hovoru, akusticka indikace nastaveneho limitu hovoru a dalsi byly sice pro majitele techto pristroju trochu zbytecne, ale na rozdil od jinym telefonu na trhu je podporoval. (70, 85, 130 atd.)

StarTACy umely samosebou i datovou a faxovou komunikaci a co se vi mene, pri instalaci ve voze umely napriklad ztisit hlasitost radia pri prichodu tel. hovoru, coz rozhodne v te dobe (1996) nebylo standardni a nenabizely to ani mnohe jine drahe pristroje jinych znacek.

Muj StarTAC 85 je do dnesni doby plne v provozu a ohromuji s nim stale okoli. Dnes uz ne tim, ze vlastnim telefon za 100tis. Kc, ale tim (predevsim u mladych pratel), co to mam za vykopavku. Kdyz zjisti kolik to vazi a jak je to male, to vse 22 let stare, nestaci se divit.

Petr

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze