Restart MeeGo OS na spadnutí: první přístroje budou ještě letos

7

První chytré mobilní telefony s operačním systémem MeeGo uvidíme ještě do konce roku. Informoval o tom generální ředitel finské společnosti Jolla Mobile, která se aktuálně stará o vývoj povedené linuxové platformy.

MeeGo logo

Mobilní linuxová distribuce MeeGo se proslavila díky finskému výrobci mobilních telefonů Nokia. Ten s ní měl ještě relativně nedávno docela velké plány, a dokonce uvedl do prodeje i jeden telefon s OS MeeGo - Nokii N9. Nicméně potom, co do firmy přišel Stephen Elop z Microsoftu, a nasměroval firmu stoprocentně do příliš neznámých a nových vod platformy Windows Phone z těchto plánů sešlo, a Nokia MeeGo takříkajíc doslova smetla se stolu.

Čtěte také - MeeGo má tuhý kořínek, nově ho bude vyvíjet finská firma Jolla

Tento krok odsoudila velká část mobilních fanoušků i odborníků. Vždyť MeeGo se opravdu povedlo, a svou intuitivností a jednoduchostí zaujalo nejednoho testera či uživatele. Naštěstí tým vývojářů, který na operačním systému v rámci Nokie pracoval, se rozhodl systém dále vyvíjet. Proto na začátku července tohoto roku vznikla ve Finsku společnost nazvaná Jolla Mobile, která právě bývalé členy tohoto týmu sdružuje. Jejím cílem je primárně vývoj samotného systému. Koncová zařízení bude s největší pravděpodobností vyrábět některý z čínských výrobců.

Nokia N9 - fotografie z recenze

Tip: Recenze Nokia N9 – První a poslední

První smartphony s OS MeeGo by měly být představeny ještě do konce tohoto roku. V rozhovoru pro zahraniční deník Gigaom.com to potvrdil CEO Jolla Mobile Jussi Hurmola. Ten dále řekl, že jeho tým v současné době intenzivně pracuje na budování ekosystému, který zahrnuje vývojáře aplikací, různé služby (například market s aplikacemi) a nebo vývoj vlastního navigačního systému. Nad novou verzí MeeGo by také mělo běžet výrazně redesignované uživatelské prostředí. To by se tedy mělo celkem výrazně lišit od toho, které Nokia prezentovala v modelu N9. Jolla také pracuje na navázaní vztahů s prodejci a mobilními operátory, které budou klíčové pro rychlé rozšíření nových přístrojů.

Co myslíte? Zvládne mladá finská firma svůj ambiciózní projekt znovuzrození platformy MeeGo, a nebo se systém dočká dalšího nepříjemného pádu?

Zdroje: phonearena.com

Diskuze ke článku
hoskin
uz se tesim na novy mobil s meego. (ta mobilni verze webu je snad lepsi nez ta plna :D )
ondris
Vím,že je hroznĕ populární používat chytře znĕjící cizí slova, ale používat v souvislosti s tvorbou OS pojem ekosystém je podle mĕ zavádĕjící.
Apríl
Nemůžu se dočkat, Jolle fandim!
radimone
Držím palce!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze