Jolla představuje OS Sailfish: nástupce MeeGo od Nokie

14

Vzpomínáte si na operační systém MeeGo a Nokii N9? Nadějný systém sama Nokia velmi rychle odsoudila k zániku. S tím se však jeho finští vývojáři nehodlali jen tak smířit. Systém byl tedy přetvořen a pod hlavičkou společnosti Jolla Mobile je dnes představen nový systém, který nese název Sailfish.

Ve finských Helsinkách dnes Jolla Mobile představila operační systém Sailfish. Vydala také tiskovou zprávu, která nám budoucí operační systém více přibližuje. V prvé řadě víme, že nebude určen pouze chytrým telefonům, ale objevit by se měl rovněž na tabletech a chytrých televizích. Operační systém Sailfish bude otevřený a SDK pro vývojáře je od dnešního dne již dostupný.

Sailfish bude spolupracovat s více výrobci čipsetů pro mobilní zařízení. Oznámena byla spolupráce s ST-Ericsson a jejich procesory Nova Thor. Tato skutečnost dává větší šanci rozšíření, neboť systém bude moci použít široké spektrum výrobců.

Samotný systém bude podporovat mutli-tasking, přičemž aplikace bude možné ovládat i z úvodní obrazovky, aniž by bylo nutné do nich vstupovat. Prostředí počítá s možností přizpůsobení. Aplikace hudebního přehrávače bude propojena s FM rádiem i internetovým rádiem. Velmi zajímavě však působí informace o tom, že na OS Sailfish by měly bez problémů běžet některé aplikace určené pro Android. Tuto skutečnost potvrzují sami vývojáři na svých stránkách sailfishos.org.

Co si myslíte o novém operačním systému, jeho podobě a šancích uspět? Dokáže se prosadit v tvrdé konkurenci nebo upadne v zapomnění?

Zdroje: engadget.com

Diskuze ke článku
LadVach
Vzhledem k tomu, kolik mělo MeeGo fans vidím budoucnost Sailfish OS nadějně…
Redmarx
Zalezi zda to vyrobci HW budou ochotni davat do svych smartphonu, protoze pro tenhle system bude nejvic konkurencni Tizen a ten bude mit podporu Samsungu, coz je velky hrac, nevim, kdo vsechno je v Tizen Association, myslim, ze jsem cetl i o Huawei.
Jan Pospíšil
Jan Pospíšil (* mobilenet.cz)
Vzhledem k tomu, ze tu byly podobne ambiciozni projekty, ktere mely podporu velkych vyrobcu koncovych zarizeni a stejne nikam se nedostaly, nedevam zatim Sailfish moc nadeji. System muzou mit sebelepsi, ale kdyz ho nikdo nenasadi do realneho zarizeni, je to vsechno k nicemu.
jarda
me to prijde jako WP A ANDROID dohromady

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze