ZTE Atlas W
recenze

ZTE Atlas W

čínská naděje mezi low-endy

S mobilním telefony ZTE se od letošního roku budeme setkávat čím dál častěji. Čínský výrobce to nejprve zkouší přes oblíbenou kategorii levných telefonů s Androidem, ve které se pokusí modelem Atlas W, který za necelé čtyři tisíce přináší zajímavou výbavu, posílit svou pozici.

ZTE Atlas W - oficiální fotografie

Evropští výrobci mobilních telefonů mizí a na jejich místa se hladově tlačí zástupci z daleké Číny. Nejeden můj známý byl velmi překvapen, když jsem mu sdělil, že ZTE je čtvrtým největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Ano, výrobce v našich končinách takřka neznámý. To se ale velmi pravděpodobně již brzy do značné míry změní, neboť ZTE ohlásilo zvýšený zájem o český trh. Prozatím začalo posilovat svou pozici mezi levnějšími telefony a již brzy se v našich končinách začne prodávat model Atlas W, model, který není příliš známý, neboť se v různých zemích prodává pod jinými jmény. V každém případě jde o zajímavý kousek nabízející kvalitní displej i slušnou funkční výbavu. Obstojí však v silné konkurenci?

Technické parametry ZTE Atlas W

Konstrukce115 × 58 × 10,5 mm, 118 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px
ChipsetQualcomm S1 MSM8250, CPU: 1×800 MHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 163 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2012, 3 999 Kč

ZTE Atlas W – videopohled

Obsah balení

ZTE Atlas W se prodává ve velmi malé, až možná titěrné krabičce, která je skoro stejně vysoká jako sám telefon. Kromě něj se do ní vměstnaly jen nezbytně nutné věci. Jde o pecková sluchátka, USB kabel a koncovku nabíječky s krátkým kablíkem, který začíná být pro čínské výrobce typický.

Design a konstrukce: kde jsem to jen viděl?

Zřejmě netřeba dlouze chodit kolem horké kaše. Inspirace designem iPhonu 4 je jasně viditelná - Černá přední strana se zadním a stříbrným lemováním po boku. Dále takřka totožné umístění hudebního konektoru a odemykacího tlačítka. Že by si ZTE zadělávalo na soudní spor ohledně průmyslovéo vzoru? Zatím je ticho po pěšině a vše ukáže až čas.

Designéři ZTE tentokrát příliš práce neměli...

Apple iPhone 4S a ZTE Atlas W - podoba jen zdánlivá?

Rozměrově se Atlas W řadí mezi kompaktní telefony. Výška se zastavila na 115 milimetrech, šířka na 58 milimetrech a tloušťka činí 10,5 milimetrů. Zdánlivě příjemná tloušťka se při úchopu do dlaně zdá poměrně velká. Stejně jako u iPhonu 4 za to mohou nepříliš zaoblené hrany. I přesto se ale telefon dobře drží v ruce, protože na rozdíl od jablečného vzoru hrany neřežou do ruky. Dlužím vám ještě údaj o hmotnosti, který jest 118 gramů.

Se svými rozměry padne do rukou vcelku dobře

Čelní stranu zabírá především displej. Kolem něj však zbylo opravdu mnoho místa. Z tohoto důvodu marně hledám důvod, proč je čtveřice podsvětlených senzorových kláves namačkána přímo k displeji. Jejich stisk tak není zrovna pohodlný, k čemuž nepřispívá i občasná opožděná nebo vůbec žádná reakce, a to i v případě, že se dočkáte zpětných vibrací. Nad displejem nemůže chybět reproduktor, nezbytné senzory a dostalo se i na přední kamerku a informační diodu, která bliká do té doby, než si zmeškané události všimnete.

Po bocích vede stříbrná linka

Levý bok ve své horní části ubytovává nijak nekrytý microUSB konektor. Na horní straně se nachází hudební 3,5 mm jack konektor a odemykací klávesa. Pravý bok vcelku tradičně nabízí kolébkové tlačítko regulující hlasitost.

Rozmístění prvků po bocích je klasické

Až na zadní straně prvně objevíte logo výrobce. Kousek od něj jsou dva průduchy hlasitého reproduktoru. V levém horním rohu je pak v chromovém rámečku fotoaparát, nad kterým se krčí opravdu miniaturní LED dioda. Nepříjemnou vlastností celého telefonu a především zadního krytu jsou všudy přítomné otisky prstů. Z počátku možná budete leštit, ale brzy zjistíte, že je to k ničemu. Atlas W je upatlaný v podstatě během prvního uchopení.

Čím Atlas W rozhodně mile překvapil, je kvalita konstrukčního zpracování. Všechny díly k sobě přesně lícují, nikde nic nevrže, nepraská, neprohýbá se. Rovněž zadní kryt, který jde vcelku snadno odejmout, na svém místě drží a vše nasvědčuje tomu, že i nadále držet bude.

Baterie a výdrž

S ohledem na zařazení telefonu ZTE použilo vcelku nadprůměrnou baterii, alespoň co se papírových hodnot týče. Pod zadním krytem objevíte Li-Ion akumulátor s kapacitou 1500 mAh. Při náročném používání, které zahrnuje 20 minut volání, 10 SMS zpráv, zapnutou online synchronizaci, hodinové prohlížení internetu při maximálním jasu displeje a hodinový poslech hudby, jsem se dostal na zhruba 30 hodinovou výdrž. Bez problémů telefon vydržel celý den i večer. Nabíjet postačilo na druhý den kolem oběda. Při střídmějším používání se tak snadno dostanete na dva až tři dny pohotovosti.

Zadní kryt se sundává snadno

Provedli jsme rovněž standardizované testy výdrže. Přehrávat video z YouTube přes zabezpečenou Wi-Fi Atlas W vydržel 6 hodin a 23 minut, přičemž displej zářil na 50 % a zvuk se linul do sluchátek rovněž na poloviční hlasitost. Déle si telefon vychutnáte při prohlížení internetu. Tuto činnost zvládal po dobu 7 hodin a 11 minut.

Zvuk

V základním balení objevíte pouze pecková sluchátka, která již od pohledu dávají tušit, že kvalitou neoplývají. Tato domněnka se potvrdí v momentě spuštění hudby – produkují nevýrazný zvuk zcela postrádající hloubky. Doporučuji tedy použití vlastních sluchátek, které z Atlasu W učiní alespoň průměrný hudební přehrávač Hlasitý reproduktor sice dostává svému přívlastku a hraje opravdu velmi hlasitě, jenže zvuk z něj se linoucí působí plechově. Při nastavení zhruba ¾ hlasitosti navíc již dochází k citelnému zkreslování zvuku. Reproduktor jednoduše nestíhá.

Reproduktor se nepovedl

Displej

ZTE se rozhodlo útočit především displejem. Úhlopříčka se zastavila na oblíbených 3,5 palcích. Spolu s designem další spojitost s iPhonem. Čím však ZTE boduje, je rozlišení. Mnozí konkurenti na této úhlopříčce s klidem na duši operují s HVGA rozlišením, jenže Atlas W nabízí WVGA, tedy 800 x 480 pixelů. Výsledkem je opravdu jemná podívaná, které se u levných telefonů často nevidí. Jinak je displej obyčejný, typu TFT s vcelku dobrými pozorovacími úhly. Čitelnost na slunci má k ideálu daleko, a pokud chcete alespoň něco vidět a zároveň nepoužívat druhou ruku jako stínítko, budete muset nastavit maximální jas. Ten je jinak možno nechat regulovat automatikou.

Displej je hlavním tahákem telefonu

Hardware

Hardwarová výbava u Atlasu W nijak nenadchne, a to ani s ohledem na cenovku. Výrobce použil starý procesor s taktem 800 MHz. Příjemnější je operační paměť RAM o hodnotě 512 MB, ze kterých je reálně dostupných 422 MB RAM a po naběhnutí systému vám zbývá okolo 240 MB RAM. Zbývá ještě zmínka o interní paměti. Ta je bohužel velmi malá, 163 MB nikoho dnes neohromí. Samozřejmostí je ale rozšíření o paměťové karty. Níže si můžete prohlédnout výsledky několika benchmarků.

Výsledky benchmarků

Uživatelské prostředí: chtělo by to nadstavbu

Ne, nebojte, nezbláznil jsem se. Nadstavby jsou většinou spíše přítěží pro výkon telefonu, ale čistý Android 2.3.5 Gingerbread už jednoduše vypadá zastarale a navíc je i poměrně chudý. Každopádně nic víc vám ZTE Atlas W po vybalení nenabídne. Počítejte tedy s prostou odemykací obrazovkou a pěti pohotovostními obrazovkami, jejichž počet nelze měnit. Samozřejmě si je můžete zaplnit widgety, zástupci aplikací či složkami. Bohužel nabídka widgetů velmi mizerná. Naštěstí si ale spoustu nových widgetů můžete stáhnout z obchodu Google Play.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Ve starém duchu se nese také výsuvná lišta, která poskytuje informace pouze o nových událostech. Ve spodní části displeje je pak vstup do seznamu aplikací, který je obklopen sluchátkem, které vás zavede do seznamu volání, a také ikonkou zeměkoule, která samozřejmě vede do internetového prohlížeče.

Seznam aplikací je orientovaný vertikálně v matici 5x4, přičemž u posledního řádku už není vidět popisek ikonek. Sestavení menu není možné nijak měnit. Vše je pevně dané a vy s tím nic neuděláte. Nulová možnost personalizace příliš nepotěší.

Widgety a informační lišta a seznam aplikací

Plynulost prostředí se výrobci na jedničku rozhodně nepovedla. Pohyby pohotovostních obrazovek jsou sekané i v případě, že na nich máte jen minimum widgetů. Totéž v bledě modrém platí pro seznam aplikací, který svým pohybem plynulost nepřipomíná. Bohužel jde o daň za použití starého a slabého procesoru, který má s velkým rozlišením displeje práce až nad hlavu. Krušné jsou především návraty například z fotoaparátu na pohotovostní obrazovku, kdy telefonu trvá i pět vteřin, než „chytne dech“.

Fotoaparát

Příjemným překvapením se stal fotoaparát mající 5megapixelové rozlišení. Nechybí mu totiž automatické ostření a dokonce ani LED dioda. Nedostalo se tak jen na hardwarovou spoušť fotoaparátu, která by zřejmě narušovala design. Prostředí fotoaparátu je velmi jednoduché a působí dnes poměrně zastarale. V nastavení najdete kvalitu fotografií, barevné efekty, nastavení hodnoty ISO, sytost, kontrast, ostrost a vyvážení bílé. K dispozici je i digitální zoom, který dokáže zvětšit scénu 1,6 krát. Velmi příjemným překvapením je přítomnost předního fotoaparátu, který rozhodně není běžnou součástí výbavy telefonů s touto cenovkou. Zbývá dodat, že přední kamerka má VGA rozlišení a umožňuje pořizovat snímky i videa.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita fotografií spadá do průměru mezi telefony do čtyř tisíc korun. Za hezkého počasí se vám povede barevně věrný snímek s minimem šumu a vcelku slušnými detaily. S ubývajícím světlem přibývá šumu a zvyšuje se šance, že snímek rozmažete. Naopak spolehlivě si pořídíte snímek textu, makro nedělá Atlasu W problémy. Malá LED dioda nic velkého neslibuje a spíše než k focení ji doporučuji používat jako svítilnu.

Ukázkové fotografie

Za dostatečného světla lze pořídit velmi slušné snímky

S ubývajícím světlem klesá i kvalita fotografií

LED dioda: První snímek bez diody, druhý s diodou

S makrem si Atlas W poradí

Umožněn je i záznam videa v maximálním rozlišení 640 x 480 pixelů. Pozor si však dejte na nastavení, které je poměrně vykutálené. Pokud zvolíte vysokou kvalitu, budete natáčet v nižším rozlišení 320 x 240 pixelů. K VGA se dostane zvolením možnosti Vlastní a poté nastavení vyššího rozlišení ručně. Vždy ale musíte pamatovat, že video delší jak půl hodiny nenatočíte.

Multimédia: zázraky nečekejte

Základem multimediálních funkcí je samozřejmě hudební přehrávač. Bohužel jde o přehrávač z čistého Android 2.3, který již nevypadá nijak moderně. Svou funkci ale plní dobře. Třídí vaše skladby dle ID3 štítků, zobrazuje náhled alba, je-li přiřazen. Škoda že chybí ekvalizér. Omrzí-li vás vlastní skladby, můžete si naladit FM rádio, kterému nechybí funkce RDS.

Hudební přehrávač

Atlas W v základu neposlouží ani jako video přehrávač, protože jeho maximem jsou formáty 3GP a MP4. Na oblíbené AVI nebo snad rovnou kodeky DivX a Xvid rovnou zapomeňte. Naštěstí lze tento problém elegantně vyřešit stažením jiného přehrávače z obchodu Google Play. Po instalaci si na ZTE prohlédnete videa v maximálně televizním rozlišení.

Výrobce pro pobavení nepřichystal ani jednu hru a v podstatě vás tak rovnou odkázal do obchodu Google Play, kde najdete stovky různých hříček. Pamatujte ale na nižší výkon telefonu. Jednoduché hry zvládne, poradí si i s Angry Birds a nejjednoduššími 3D hrami.

Galerie obrázků

Telefonní seznam

K mírné úpravě prostředí došlo v seznamu kontaktů. V horní části je pět záložek. První vás přemístí k ciferníku k vytočení čísla, druhá ke správě hovorů, třetí do seznamu kontaktů, čtvrtá mezi vaše oblíbené kontakty a pátá do skupin. Novinkou je nenápadný panel ve spodní části displeje, ve kterém se nacházejí tři tlačítka. První sice pouze dubluje funkcí senzorové klávesy menu, ale druhá již rychle vytvoří nový záznam v seznamu a třetí slouží jako vyhledávání. Stejný proužek najdete také při rozbalení nějakého kontaktu, jen jsou v něm hned dvě praktické funkce – editace a smazání. Samotný telefonní seznam je samozřejmě vícepoložkový a propojený s vaším Google účtem. Se sociálními sítěmi si ale bohužel nerozumí.

Telefonní funkce

Zprávy a e-maily: vyřeší to swype

Textové i multimediální zprávy jsou seskupeny na jednom místě. Čtení probíhá formou konverzací. Psaní probíhá výhradně na QWERTY klávesnici, alfanumerická nabízena není. Ačkoliv je displej poměrně velký, psaní pohodlné není. Často dochází k překlepům, k čemuž nepřispívá ani občasné stávkování displeje. Naštěstí lze přepnout na psaní metodou Swype, které je přesné a svižné.

SMS zprávy

Elektronickou komunikaci zajišťují tradičně dvě aplikace E-mail a Gmail. Nastavení většiny běžných účtů je prováděno automaticky, případně využijete protokoly POP3, SMTP nebo IMAP. Už v základní výbavě objevíte aplikace pro Facebook, Foursquare a Google +. Chybět samozřejmě nemůže ani kecálek GTalk.

Gmail a Facebook

Organizační funkce a GPS: vládněte dokumentům

Bez kalendáře by si většina z nás asi těžko dokázala představit život. Neodmyslitelně proto patří do výbavy drtivé většiny dnešních telefonů, Atlas W nevyjímaje. Nabízí měsíční, týdenní a denní náhled a také přehlednou agendu se všemi událostmi pohromadě. Je jen škoda, že nedošlo k úpravě kalendáře pro využití na velkém displeji. Určitě by se hodil náhled některých událostí i v měsíčním náhledu. Takto jen vidíte, zda v daném dni něco máte či nikoli. Z další výbavy se může hodit jednoduchá kalkulačka, diktafon nebo poznámky.

Kalendář nabízí různé typy náhledů

Co vás však jistě potěší, je přítomnost aplikace Docs To Go, která dokáže dokumenty číst dokumenty MS Office číst. Tváří se sice, že je dokáže i vytvářet, po kliknutí na tlačítko "+" si máte vybrat typ dokumentu, ale poté už vyskočí okno o platbě.

S čipem GPS se pojí Google Mapy a navigace Google. K jejich úplnému využití ale stále potřebujete připojení k internetu. Fixace satelitů probíhá bez asistence internetu spíše pomalu. Často si počkáte i dvě minuty. Velmi ale záleží, kde se o fixaci pokoušíte. S internetem (A-GPS) dochází k fixaci do 40 vteřin.

Google Mapy

Internetové a datové funkce

Pakliže se jen trošku orientujete ve světě dnešních telefonů, jistě víte, že standardem Androidích telefonů je dobrá datová výbava. U ZTE Atlas W tak využijete datové přenosy přes GPRS, EDGE, 3G a nadstavby HSDPA a HSUPA. Holdujete-li spíše bezdrátu, je k dispozici Wi-Fi s protokoly b/g/n. Samozřejmostí je funkce hotspotu. Propojení s okolním světem zajistí Bluetooth 2.1 s profilem A2DP nebo kabel s microUSB koncovkou.

Internetový prohlížeč

Samotné prohlížení internetu by bylo vcelku pohodlné. Je tu velký a jemný displej, jenže také zastaralý procesor, který zapovídá podporu Flashe a také značně krotí rychlé surfování webovým světem. Scrolování po stránce není zrovna plynulé, to stejné platí i pro přibližování. Pro základní práci však Atlas W použít lze. Alternativou je také stažení jiného prohlížeče.

Závěrečné zhodnocení a konkurenti

Čínské ZTE to zkouší s telefony pod pět tisíc korun, kde je šance na úspěch poměrně vysoká. Zároveň ale hrozí, že jejich model neobstojí v tvrdé konkurenci. A právě to by mohl být problém dnes recenzovaného modelu. Mezi jeho klady bych rozhodně zařadil design. Ano, kopíruje a velmi okatě, jenže právě podobnost s iPhonem by na potenciální zákazníky mohla zafungovat. Plusem jest jednoznačně kvalitní dílenské zpracování a povedený displej. Ostatní výbava je už spíše průměrná a nijak nevyčnívá, snad možná ještě výdrž a přítomnost přední kamery bych mohl zařadit k přednostem Atlasu W. Použití zastaralého procesoru, který nedokáže zajistit plynulý chod ani při základních operacích je ale ze strany výrobce velká chyba. Také zvolení Android čistého Androidu 2.3 nepovažuji za dvakrát šťastné. Co však ZTE zatím brzdí nejvíce, je fakt, že není v prodeji. To by se však mělo v nejbližších dnech a týdnech změnit. Důležitou roli také sehraje cena, kterou výrobci předběžně stanovil na 3990 Kč.

Největším konkurentem bude zřejmě kolega z Číny, Huawei Ascend G300. Prodává se za totožnou cenu, ale nabídne větší displej, svižnější prostředí a příslib aktualizace na Android 4, kterého se Atlas W nedočká. Silným soupeřem v disciplíně prodejnosti bude i Sony Ericsson Live with Walkman. Prodává se o několik sto korun levněji a kromě menšího displeje Atlas W předčí. Nabídne mnohem lepší procesor, nový Android a například HD video. Konkurenta ale Atlas W najde i ve vlastní stáji. Za velmi podobnou cenu se totiž prodává model Blade II, který sice nevypadá tak dobře, ale nabídne například výkonnější procesor. Pokud byste chtěli jiný operační systém, nabízí se Symbian, respektive systém Nokia Belle. Konkurent s tímto systémem nese jméno Nokia 603, která nabízí displej s úhlopříčkou 3,5 palce a oproti Atlasu W vynikne vyšším výkonem.

Největší konkurenti: Huawei Ascend G300, Sony Ericsson Live with Walkman, ZTE Blade II, Nokia 500 a Nokia 603
zte-atlas-w
Klady
  • slušná výdrž
  • aplikace Docs To Go
  • příkladné konstrukční zpracování
  • velký a kvalitní displej
  • líbivý vzhled
  • přední fotoaparát pro videohovory
Zápory
  • senzorová tlačítka jsou blízko displeje
  • čistý Android 2.3 působí zastarale
  • pomalé prostředí
  • zastaralý procesor
  • chudá základní multimediální výbava
Diskuze ke článku
LukasJ
Děkuji za recenzi. No, škoda té "neodladěnosti systému" i když mě to docela zaráží, protože xperia x10 mini má papírově horší hardware, ale běhá jakoby lépe. Hodně se mi líbí aplikace pro čtení a úpravu dokumentů a organizační funkce. Asi jsem v dnešní době trochu vyjímka, ale já většinu času protelefonuji a tak hledám nějaký levný model, který však nabídne i trochu té zábavy... internet, navigace, led svítilna, nějaká ta hudba. Faktem je, že mě třeba nechává chladným ta záplava levných Samsungů, kde tomu chybí to, tomu zase ono... počkám až se telefon objeví v prodeji a bude šance si ho "osahat".
speciál
pane redaktore, máme podobný problém :D, já si utrhl v koleni vaz :DDD
LukasJ
Dobrý den, nemáte nějakou informaci jak to vypadá s uvedením do prodeje? Díky...
nel
bonjour, j'ai acheté un zte atlas w et il verrouillé sim.
Aidez moi à débloquer ça. merci

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze