Xiaomi 11T
recenze

Xiaomi 11T

Stejný jen na první pohled?
8

Výkonný procesor, velký displej a extrémně rychlé nabíjení, nejen tím chce zaujmout nové Xiaomi 11T. Povede se mu zopakovat úspěch modelu 11T Pro?

Nedávno jsme se podívali na nové Xiaomi 11T Pro, které zaujme výkonným procesorem, slušnou fotovýbavou i velkým 120Hz AMOLED displejem. Přitom nestojí o moc víc než podstatně hůře vybavené konkurenční telefony střední třídy. Jak je na tom jeho levnější sourozenec Xiaomi 11T a v čem všem se vlastně liší?

Xiaomi 11T – videorecenze

Technické parametry Xiaomi 11T 256+8 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce164,1 × 76,9 × 8,8 mm, 203 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek Dimensity 1200, CPU: 1×3 GHz + 3×2,6 GHz + 4×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 0:36 hodin
Dostupnostříjen 2021,

Obsah balení: myslelo se zkrátka na vše

V bílé krabičce najdeme kromě telefonu rovněž ochranné pouzdro, manuály, nástroj pro vytažení SIM slotu, ale i výkonný napájecí adaptér spolu s kabelem typu USB-A/USB-C.

Líbilo se nám
  • bohatý obsah balení

Konstrukční zpracování: jako vejce vejci

Pochopitelně i v recenzi verze 11T musím zmínit, že Xiaomi 11T Pro a Xiaomi 11T od sebe na první pohled takřka nemáte šanci rozeznat. Že se nejedná o verzi Pro prozradí pouze absence nápisu Harman Kardon na horní straně. Vše ostatní je identické s verzí Pro, ať už jde o ovládací prvky umístěné na pravé straně či svižnou odezvu kapacitní čtečky otisků prstů ukrývající se ve vypínacím tlačítku.

Také u tohoto modelu se nelze ubránit dojmu, že i navzdory přítomnosti skleněných zad působí zařízení vcelku tuctově a pozornost rozhodně nevzbudí. Situaci mírně zachraňuje fotomodul, který je zpracován vcelku zajímavě, pochválit musím rovněž praktickou povrchovou úpravu zad. Otisky sice budete muset leštit, zažil jsem však už i telefony, které se „upatlaly“ podstatně rychleji. Zvýšená odolnost by měla být (a to spíše jen neoficiálně) IP53. Déšť tedy není problém, ale ponoření do vody byste rozhodně zkoušet neměli. Před nákupem rovněž raději zvažte relativně velké rozměry i nemalou hmotnost (203 gramů).

Líbilo se nám
  • skvěle fungující čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • slušela by mu certifikace IP68
  • nezajímavý design

Displej: jako přes kopírák?

Na přední straně čeká plochý 6,67palcový AMOLED panel schopný zobrazit 1 miliardu barev a využít až 120Hz obnovovací frekvenci, oproti variantě Pro však schází certifikace Dolby Vision. Obrazovka má každopádně stále velmi vysoký maximální jas, široké možnosti nastavení zobrazení, režim Always-On i podporu HDR10+, což oceníte při prohlížení kompatibilního obsahu. Průstřel pro 16Mpx selfie kamerku je přitom relativně malý, stejně jako souměrné rámečky okolo obrazovky. Třešničkou na dortu je ochrana Gorilla Glass Victus, kterou běžně vídáme u podstatně dražších smartphonů. Přímo z výroby je na obrazovce rovněž předinstalovaná fólie.

Xiaomi 11T

Během používání mě potěšil také nízký minimální jas i propracovaný režim Always-On, který výrobce prezentuje jako „aktivní displej“. Na něm si můžete nechat zobrazit obrázek, vlastní text nebo třeba hodiny. Na došlé zprávy zase může upozornit probliknutí panelu po stranách. Notifikační dioda schází.

Líbilo se nám
  • 120Hz AMOLED panel
  • ochrana Gorilla Glass Victus
  • propracovaný režim Alway-On a další možnosti

Zvuk: komu chybí nápis Harman Kardon?

V případě Xiaomi 11T se stále můžete těšit na audio sestavu skládající se ze spodního a horního reproduktoru, nahoře však tentokrát chybí logo Harman Kardon. Dobrou zprávou je, že i navzdory tomuto „ústupku“ mobil hraje stále velmi dobře. Nechybí tak vysoká maximální hlasitost, menší náznaky basů i schopnost ozvučit slušnou kvalitou menší místnost. Je nasnadě uvést, že skvěle hrajícímu link/model/6668/iPhonu 13 Pro//, jehož recenzi jsme dříve publikovali, se však rozměrově větší Xiaomi 11T nepřiblíží.

Líbilo se nám
  • kvalitní stereo reproduktory

Výkon hardwaru: pořád špičkový

Pravděpodobně největším rozdílem mezi 11T a 11T Pro je procesor, kterým je v případě testované verze 6nm MediaTek Dimensity 1200 5G. Přestože se nejedná o až tak výkonný „kus železa“ jako v případě Snapdragonu 888, rozhodně se nemusíte obávat o nedostatek výkonu pro běžné používání nebo hraní náročnějších her na nejvyšší detaily. Příjemným benefitem tohoto procesoru je přitom lépe odvedená práce v oblasti zahřívání, ačkoliv ani 11T Pro nepatřil (z hlediska zahřívání) k těm nejhorším smartphonům se Snapdragonem 888. Podobně jako u 11T Pro můžete i u 11T sehnat verzi se 128 a 256GB úložištěm a 8 GB RAM, slot na paměťové karty i v tomto případě schází.

Xiaomi 11T
Xiaomi 11T Pro
Líbilo se nám
  • špičkový výkon
Nelíbilo se nám
  • někoho zamrzí absence paměťových karet

Výdrž baterie: nabitý v mžiku oka

Navzdory takto výkonnému procesoru a velkému displeji nezklamala výdrž, která se v průměru pohybovala okolo jednoho dne používání. V případě 11T je maximální rychlost nabíjení „jen“ 67 W, bezdrátové nabíjení chybí úplně. Nabití přes drát je i přesto velmi rychlé a 5 000mAh baterie se takto nabije zhruba za 40 minut. Výdrž je stále minimálně jeden den, pokud však zpomalíte tempo, můžete se dostat na jeden den a půl.

Xiaomi 11T
Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • solidní výdrž
Nelíbilo se nám
  • nabíjecí výkon nelze softwarově omezit, stejně jako max. úroveň nabití
  • absence bezdrátového nabíjení

Konektivita: 5G k vašim službám

Kromě 5G disponuje 11T Pro rovněž NFC pro rychlé párování/bezkontaktní placení nebo navigačními službami GPS, GLONASS, BDS i Galileo. Nechybí ani Wi-Fi 6, na technologii UWB se však již nedostalo. Podporována je také funkce Dual SIM.

Líbilo se nám
  • bezproblémová konektivita

Fotoaparát: určitě vás nezklame

Fotovýbava čítá hlavní 108Mpx senzor s fázovým ostřením, bohužel však bez optické stabilizace, 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv bez autofocusu a dedikovanou makro kamerku, která zastupuje také teleobjektiv. Ta je ze všech fotoaparátů možná paradoxně nejzajímavější, neboť je s ní možné pořídit velmi pěkné makro snímky, které jsou bohaté na detaily a díky automatickému ostření jsou vždy pěkně ostré a správně zaostřené. Takto by zkrátka měla vypadat makro kamerka, žádné zbytečné snímače s 2Mpx rozlišením a fixním focusem.

108Mpx snímač 5Mpx makro objektiv 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv 16Mpx selfie kamerka
Světelnost objektivu f/1.75 f/2.4 f/2.2 f/2.4
Velikost senzoru 1/1,52" 1/5,0" 1/4,0" 1/3,06"
Ohnisko 26mm 50mm ?mm (120˚) ?mm
Velikost pixelů 0,7 µm 1,12 µm 1,12 µm 1,0 µm
Stabilizace bez OIS bez OIS bez OIS bez OIS
Typ ostření PDAF autofocus fixní fixní

Kvalita snímků je vesměs stejná jako u 11T Pro, paradoxně bych řekl, že možná i mírně lepší. Těšit se můžete na spoustu detailů z hlavního 108MPx snímače, saturovanější barvy a slušný dynamický rozsah. Občas jsou fotky mírně digitálně přeostřené, ale nejedná se o nic hrozného. Stejně tak je k dispozici 2× zoom, který fotí stále velmi slušně. Nezklame ani 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv se slušným rozsahem, s pěknými barvami a dobře fungujícím HDR. Nejvíc působivá je ale 5Mpx makro kamerka s autofocusem, se kterou lze pořídit velmi pěkné a skvěle zaostřené snímky.

Telefon zvládá pochopitelně podporuje i noční režim, který nezklamal, umí natáčet 4K video a má několik dalších vychytávek v možná trochu zbytečně složité fotoaplikaci. Spuštění makro režimu například nenajdete v poslední možnosti, kde se nachází další fotografické režimy, ale nahoře pod „hamburgerovým“ tlačítkem. Ocenil bych, kdyby byla aplikace navržená jednodušeji.

Líbilo se nám
  • kvalitní fotovýbava
  • excelentní makro kamerka
  • široká nabídka režimů focení/natáčení
Nelíbilo se nám
  • chybí OIS
  • místy zbytečné umělé doostřování
  • fotoaplikace by mohla být jednodušší

Software: dlouhá podpora a spousta barev

Nadstavba Xiaomi 11T je na můj vkus trochu přeplácaná. Hýří barvami a například stažení notifikací a ovládacího centra funguje identicky jako u iOS (svajpnutím dolů zprava se otevře ovládací centrum, zleva notifikace). V nastavení se neznalý uživatel snadno ztratí, na druhou stranu je potřeba uznat, že možností nastavení (displeje, režimu Always-On, vyzvánění, úsporných režimů apod.) je opravdu mnoho. Zásadní je rovněž příslib hned tří velkých aktualizací systému a čtyř roků bezpečnostních updatů, což hraje při nákupu nového smartphonu důležitou roli.

Líbilo se nám
  • příslib dlouhé softwarové podpory
  • široké možnosti nastavení
Nelíbilo se nám
  • nadstavba může působit příliš komplikovaně

Zhodnocení

Xiaomi 11T je skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí skvělý výkon, podporu 5G, velký 120Hz displej, rychlé nabíjení a povedenou fotovýbavu. Osobně bych jej klidně doporučil namísto Xiaomi 11T Pro, jehož 120W nabíjení a Snapdragon 888 může být pro mnoho uživatelů tak trochu „overkill“ a za ušetřené peníze si dokoupil například kvalitní bezdrátová sluchátka.

Konkurence

Pokud chcete ušetřit a spokojíte se s menším 6,5" AMOLED displejem a procesorem Snapdragon 778G, rozhodně dejte šanci Samsungu Galaxy A52s, jenž nabídne zvýšenou odolnost IP67 a dle mého názoru lepší nadstavbu One UI.

Samsung Galaxy A52s 5G 128+6 GB

Rozměry159,9 × 73,6 × 8,4 mm, 187 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 778G,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 500 mAh

Alternativou může být i nedávno představený Honor 50, který nabídne rovněž 120Hz displej i 108Mpx fotoaparát a výkon zajistí Snapdragon 778G. Designem Xiaomi 11T navíc porazí na plné čáře.

Honor 50 256+8 GB

Rozměry160 × 73,8 × 7,7 mm, 175 g
DisplejOLED, 6,57" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 778G, 1×2,4 GHz + 3×2,2 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 300 mAh, doba nabíjení: 0:41 hodin

Motorola Edge 20 nabízí rovněž velký displej, který má dokonce 144Hz obnovovací frekvenci a nechybí ani 108Mpx fotoaparát s trojnásobným teleobjektivem. Hlasitý reproduktor je naneštěstí pouze jeden, zato však nabídne relativně čistý a velmi dobře optimalizovaný Android 11.

Motorola Edge 20

Rozměry163 × 76 × 7 mm, 163 g
DisplejOLED, 6,7" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 778G, 1×2,4 GHz + 3×2,2 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

xiaomi-11t
Klady
  • příslib dlouhé softwarové podpory
  • excelentní makro kamerka
  • rychlé nabíjení a slušná výdrž
  • povedený AMOLED displej
  • bohatý obsah balení
  • kvalitní stereo reproduktory
  • špičkový výkon
Zápory
  • slušela by mu certifikace IP68
  • někoho zamrzí absence paměťových karet
  • nadstavba může působit příliš komplikovaně
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Zopakovat uspech 11T Pro? Tam byl nejvetsi uspech, ze clovek dostal vysavac... jinak nic moc. Stejne jako toto.
Ondřej Dosoudil
Ondřej Dosoudil
Dobrý den,
Vlastním tenhle mobilní telefon a chci se zeptat zda nevíte proč když mi někdo volá tak se zapne i horní reproduktor. Neb pak je slyšet úplně vše a člověk prochází o soukromí. Předem díky. Jinak jsem s mobilem maximálně spokojený
Andrew Hajda
Andrew Hajda
Nechapu, proc se vsichni vyrobci snazi o tak extremne rychle nabijeni. Vzdyt ta baterka musi byt za rok odepsana.
Pavel Bureš
Pavel Bureš
Dobrý den, můžete prosím potvrdit, jestli telefon trpí na PWM blikání? A pokud ano, od jaké hodnoty podsvícení? Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze