Honor 50
recenze

Honor 50

Na vlně 5G a Google služeb
21

108Mpx fotoaparát, 66W nabíjení nebo osvědčený Snapdragon 778G s podporou 5G: to jsou jen některé z lákadel nového Honoru 50. Podaří se mu prosadit v konkurencí nabité střední třídě?

Honor 50 je po dlouhé době prvním telefonem výrobce na našem trhu, kterému neschází jak podpora Google služeb, tak moderní 5G. Jak se novinka povedla? A vrátí se Honor na výslunní? Na to odpovím v této recenzi.

Honor 50 – videorecenze

Technické parametry Honor 50 256+8 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce160 × 73,8 × 7,7 mm, 175 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejOLED, 6,57" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 778G, CPU: 1×2,4 GHz + 3×2,2 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 0:41 hodin
Dostupnostlistopad 2021,

Obsah balení: včetně pouzdra

V krabičce najdeme relativně bohatou výbavu čítající kromě kabelu USB-C/USB-A a napájecího adaptéru rovněž ochranné silikonové pouzdro. Samozřejmostí jsou pak veškeré manuály či nástroj pro vytažení šuplíčku na SIM.

Honor 50
Líbilo se nám
  • včetně pouzdra

Konstrukční zpracování: v davu nezapadne

Design Honoru 50 se podle mého názoru povedl a potěší i na našem trhu dostupné tři barevné varianty (Midnight Black, Emerald Green a Frost Crystal). Testovaná zelená Emerald Green je kompletně lesklá, ale i navzdory tomu vcelku snadno odolává otiskům, takže záda nemusíte neustále leštit. Mobil se rovněž drží pohodlně, a to hlavně díky zaobleným bokům a tlačítkům na pravé straně, která mají příjemný stisk a jsou snadno přístupná. Komfortnímu používání samozřejmě napomáhá i relativně nízká hmotnost 175 gramů a fakt, že je Honor 50 dobře vyvážený.

Menší kaňkou na kráse je absence oficiální zvýšené odolnosti, kterou najdeme třeba u obdobně drahého Samsungu Galaxy A52s. Alespoň nějakou základní odolností telefon nicméně pravděpodobně disponovat bude. Napovídá tomu silikonová krytka kolem slotu pro dvojici nanoSIM karet. S podporou paměťové karty se však bohužel nepočítalo.

Celkově působí Honor 50 hodnotně, přestože je rámeček plastový (stejně jako záda z tvrzeného plastu) a ve své třídě se rozhodně jedná o jeden z designově povedených smartphonů.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • praktický povrch zad
  • pohodlně se drží
Nelíbilo se nám
  • oficiálně bez zvýšené odolnosti
  • slot nepočítá s paměťovou kartou

Displej: takřka dokonalý

V oblasti displeje nelze Honoru 50 mnoho co vytknout. Pokud jste odpůrci zaoblených okrajů, je jasné, že zkrátka není pro vás, mně osobně však zaoblení nevadí, naopak činí používání ovládacích gest (při posunutí prstu ze stran) komfortnějším. V průběhu používání jsem nezaregistroval ani problémy s nechtěným rozpoznáváním dotyků. 6,57palcový OLED panel má maximální obnovovací frekvenci 120 Hz. Lze vše nechat na automatice, ale i vynutit 60/120 Hz. Během používání jsem neměl problém ani s jasem, takže můžete telefon bez problémů používat i venku za slunečného dne. Stěžovat si nemohu ani na dost podrobné možnosti nastavení režimu Always-On, který má spoustu „tapet“, ale i možnost nastavení časového rozvrhu.

Jedinou výtku mám k umístění čtečky otisků prstů, která je na můj vkus až příliš nízko. Samotné fungování ve smyslu rychlosti odezvy nebo přesnosti je ale bezvadné. Zobrazovací panel kryje minerální sklo, které chrání ještě plastová fólie předinstalovaná z výroby.

Líbilo se nám
  • 120Hz OLED displej
  • dostatečně vysoký jas
  • elegantní zaoblení
  • široké možnosti nastavení Always-On
  • pohotová čtečka
Nelíbilo se nám
  • čtečka otisku prstů je příliš nízko

Zvuk: překvapení se nekoná

Stejně jako v případě chybějícího slotu pro paměťové karty se evidentně nepočítalo ani se stereo reproduktory. Je sice chvályhodné, že se v horním rámečku ukrývá extrémně tenká mřížka „sluchátka“, víc by však potěšil regulérní hlasitý reproduktor. V případě spodního reproduktoru se pak můžete těšit na slušnou, ale spíše průměrnou kvalitu podání, žádné překvapení se v tomto ohledu nekoná. Někoho by mohl zamrzet i chybějící 3,5mm jack.

Nelíbilo se nám
  • bez sterea

Výkon hardwaru: dostatečný pro běžné uživatele i hráče

Nasazení výkonného Snapdragonu 778G, který obsahuje modem 5G, ve společnosti 6 až 8 GB RAM bylo ze strany Honoru správným krokem. Telefon má nejenže dostatek výkonu, ale zároveň netrpí problémem se zahříváním a uživatelé mají na výběr ze 128/256GB úložiště.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
  • nezahřívá se

Výdrž baterie: uspokojí i náročné

4 300 mAh na první pohled možná není bůhvíjaká kapacita, ale společně s Androidem 11, použitým hardwarem a nadstavbou Magic UI dokáže bez problémů mobil zvládnout jeden a někdy i 1,5 dne na jedno nabití. Nabíjení pak probíhá pouze drátově, takže pokud jste přešli na čistě bezdrátové nabíjení v domácnosti, v práci i v autě, máte smůlu. Na druhou stranu, najdete hned v balení 66W adaptér, který dokáže telefon nabít (na základě osobního měření) z 0 na 70 % za pouhých 19 minut, což je ještě rychleji, než slibuje výrobce, a z 0 na 100 % celkem za 41 minut. Rychlost nabíjení je tedy více než dostačující, škoda jen, že nelze úroveň nabití „zastropovat“ například na 80 nebo 90 %, jako to umí některé jiné telefony. Stejně tak nepočítejte s možností omezit nabíjecí výkon.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • velmi rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • potěšila by možnost většího nastavení nabíjení
  • absence bezdrátového nabíjení

Konektivita: příkladná

Kromě 5G zvládá Honor 50 také Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, GPS, GLONASS, BDS, QZSS, Galileo či NFC pro bezkontaktní platby a rychlé spárování.

Líbilo se nám
  • skvělá konektivita

Fotoaparát: v hlavní roli 108Mpx fotoaparát

Fotovýbava by měla být podle výrobce jedním z hlavních lákadel při uvažování o nákupu Honoru 50. Fotomodul s líbivým prstencovým designem ukrývá 108Mpx senzor o velikosti 1/1,52" (f/1.9) a fázovým ostřením, dále 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv s rozsahem 120 stupňů a nakonec dvojici 2Mpx kamerek pro makro a bokeh, které jsou tradičně spíše do počtu.

108Mpx snímač 8Mpx makro objektiv 2Mpx ultraširokoúhlý objektiv 2Mpx selfie kamerka 32Mpx selfie kamerka
Světelnost objektivu f/1.9 f/2.2 f/2.4 f/2.4 f/2.2
Velikost senzoru 1/1,52" ?" ?" ?" ?"
Ohnisko ?mm 17mm ?mm ?mm ?mm
Velikost pixelů 0,7 µm ? µm ? µm ? µm ? µm
Stabilizace bez OIS bez OIS bez OIS bez OIS bez OIS
Typ ostření PDAF fixní fixní fixní fixní

Pokud fotíte primárně hlavním foťákem, láká vás rozlišení 108 Mpx a jste schopni odpustit absenci optické stabilizace, nebudete z výsledků zklamání. Snímky mají pěkné barevné podání odpovídající spíše realitě, obvykle dobře nastavenou expozici, dostatek detailů a jsou zaostřené na focený objekt. Stejně tak noční režim nezklamal. Dokáže solidně prosvětlit i opravdu velmi tmavé scény, kde byste jinak neviděli zhola nic. V neposlední řadě (díky vysokému rozlišení snímače) ani dvojnásobný digitální zoom není k zahození. Jediné, co bych vytknul, je tendence možná až zbytečně digitálně doostřovat (čehož si lze všimnout například na fotkách budov), což ve výsledku nevypadá až tak dobře, ale pokud nebudete zkoumat detaily, pravděpodobně si toho nevšimnete.

Hlavní snímač, 108Mpx režim, dvojnásobný digitální zoom a ultraširokoúhlý objektiv
Noční/večerní snímky včetně selfie

Příliš mě však bohužel nenadchl ultraširokoúhlý objektiv, který vyfotí v podstatě vždy velmi měkkou a zpravidla neostrou fotku bez detailů. Rovněž barevné podání se liší od hlavního snímače, a to ne zrovna šťastným způsobem. Snímky z něj tak obvykle působí omšele a poslouží opravdu jen jako nouzové řešení obdobně jako třeba 2Mpx makro či podle mého názoru zbytečný 2Mpx bokeh. Situaci s ultraširokoúhlým objektivem by mohla možná vylepšit aktualizace systému, v současnosti však můžete snadno natrefit na lépe fotící ultraširokoúhlé objektivy u konkurence v podobné cenové relaci. Video lze natáčet maximálně ve 4K ve 30 FPS a za dobrého světla nevypadá zle, navíc potěší široká nabídka režimů natáčení na zadní i čelní kamerku najednou. Překvapivě však na rozdíl od modelu Huawei nova 9, který je v mnoha ohledech identický s Honorem 50, nelze točit selfie videa ve 4K. 32Mpx selfie kamerka na běžné focení však poslouží více než dobře. Dokonce nechybí ani zde noční režim s přisvětlením displeje.

Honor 50 Full HD 60 FPS

Honor 50 4K 30 FPS

Honor 50 4K 30 FPS

Líbilo se nám
  • kvalitní hlavní kamerka
  • povedený noční režim
  • široká nabídka natáčecích režimů
Nelíbilo se nám
  • potěšila by optická stabilizace
  • selfie kamerka nezvládá 4K záznam
  • slabý ultraširokoúhlý objektiv

Software: GMS na palubě

Největším plusem Honoru 50 je oproti již zmíněnému Huawei nova 9 regulérní podpora Google služeb, díky níž se dostanete ke všem oblíbeným aplikacím, takže si můžete prohlížet obsah na Netflixu, YouTube nebo hrát oblíbené hry a samozřejmě používat všechny Google aplikace, na které jste zvyklí. Toto je po dlouhé době první telefon od Honoru, který se vymanil z amerických sankcí tím, že se osamostatnil od Huawei, u kterého nemusíte řešit chybějící Google služby pomocí neoficiálně schválených postupů a tak podobně. Za Google služby tedy velký palec nahoru. Jinak se jedná o Android 11 s Magic UI 4.2, který se vizuálně příliš neliší od starších verzí Magic UI či telefonů s EMUI od Huawei. Stejná je například nabídka tapet, ale také tutoriál při spuštění telefonu (včetně mírně otravného návodu, jak používat gesta, který nelze přeskočit). Chod systému je svižný a přímo z výroby najdete ve smartphonu již předinstalované aplikace od Googlu, jako jsou Google Mapy, Fotky, YouTube Music a další. Během používání (koncem října, začátkem listopadu) byly v telefonu zářijové bezpečnostní záplaty. Z hlediska softwarové podpory (aktualizace na nové verze Android OS a bezpečnostní záplaty) výrobce slibuje minimálně dva roky updatů.

Líbilo se nám
  • opět podporuje Google služby
  • svižný chod

Zhodnocení

Honor 50 je solidně vybaveným smartphonem střední třídy, jehož hlavní výhody spočívají v rychlém nabíjení, povedeném designu a 120Hz OLED displeji. Po stránce výkonu také nezklame a spokojen jsem byl i s kvalitou fotek z hlavního fotoaparátu. Pokud však hledáte smartphone se zvýšenou odolností, podporou paměťových karet nebo snad bezdrátového nabíjení, budete se muset poohlédnout jinde. Podpora Google služeb (potažmo 5G sítí) je každopádně příjemným bonusem pro všechny příznivce smartphonů Honor, kteří otáleli s nákupem kvůli americkým sankcím.

Konkurence

Samsung Galaxy A52s zaujme s jeho 120Hz AMOLED panelem spíše příznivce plochých displejů, ale také zvýšené odolnosti (IP67). Těšit se mohou rovněž na povedené stereo reproduktory, 3,5mm jack či lépe fotící ultraširokoúhlý objektiv.

Samsung Galaxy A52s 5G 128+6 GB

Rozměry159,9 × 73,6 × 8,4 mm, 187 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 778G,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 500 mAh

Alternativou pro Honor 50 může být i Pixel 4a přímo z dílny Googlu. Těšit se můžete na klasickou čtečku otisků prstů na zádech i kvalitní hlavní fotoaparát.

Google Pixel 4a

Rozměry144 × 69,4 × 8,2 mm, 143 g
DisplejOLED, 5,8" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 730G, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 140 mAh

Velmi zajímavou výbavu má také OnePlus Nord2, který se chlubí extrémně rychlým nabíjením, výkonným procesorem od MediaTeku i solidní fotovýbavou.

OnePlus Nord2 5G 12/256 GB

Rozměry158,9 × 73,2 × 8,3 mm, 189 g
DisplejAMOLED, 6,43" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 1200,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 500 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

honor-50
Klady
  • 120Hz OLED displej
  • svižný chod systému (s GMS)
  • kvalitní hlavní kamerka
  • dlouhá výdrž a extrémně rychlé nabíjení
  • výkonný procesor, který se nezahřívá
  • pohotová čtečka otisku prstů
  • pohodlně se drží
  • líbivý design
Zápory
  • slabý ultraširokoúhlý objektiv
  • chybí stereo ozvučení
  • nemá slot pro paměťovou kartu
  • oficiálně bez zvýšené odolnosti
  • chybí bezdrátové nabíjení
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Naposledy upraveno: 7. 11. 2021 10:37
Takze nic prekvapiveho. Pokud jde cloveku o nafejkovanej design ala vlajka se zahnutym displayem, tak mozna. Jinak o nicem. Navic sem zvedavej jak to bude mit s podporou. Ani za lepsich casu Huaweie to nebyla zadna slava. Asi clovek muze zapomenout na 2 nove verze androidu... natoz 3 jak u konkurence.
Mojmír Čech
Mojmír Čech
Dnešní výrobci, styďte se! Prodávat plastový telefon za 13 tisíc! :-D :-D Ale lidi to trpí, tak si to dovolují, ještě před pár roky věc nemyslitelná v této cenové hladině. Nic proti plastu v ceně do 7 tisíc.. Můj OnePlus 8T sice není úplně top přístroj, stál ale stejné peníze jako tento Honor, avšak konstrukce/pocit úplně jiný vesmír, navíc bez věčně se lesknoucího zaobleného displeje.
Pc Wifi
Pc Wifi
ne, za ty kacky a levneji A52S 5G :o) uz i jen kvuli OIS...
Marhule Humule
Marhule Humule
Vzhledem k tomu že A52s, Xiaomi 11T nebo Nord 2 jsou telefony lepší a levnější, tak to bude mít Honor 50 hodně těžký. Když už bych chtěl nějakou stylovku, tak osobně šáhnu třeba po TCL 20 Pro, kterej je naživo opravdu nádhernej. Pokud bych chtěl něco menšího, tak není vyloženě špatnou volbou třeba Vivo V21 5G...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze