T-Mobile Move
recenze

T-Mobile Move

šedá myš s Androidem
16

Začátkem měsíce se nabídka našeho růžového operátora rozšířila o model Move. Jde však jen o brandovaný Alcatel OT-908. T-Mobile tak opět přináší další kousek z dílny Alcatelu na náš trh. Novinka zaujme operačním systémem Android, rychlými daty, bezdrátovým připojením Wi-Fi nebo velmi nízkou cenou.

T-Mobile Move - oficiální fotografie

Vývoj nových telefonů postupuje mílovými kroky a není proto divu, že se Android na trvalo zabydluje i v té nejnižší cenové kategorii. Startovací cena T-Mobilu Move totiž činí pouhých 3095 Kč a vězte, že i za takto malou částku obdržíte velice slušně vybavený přístroj. Samozřejmostí jsou rychlá data, Wi-Fi, GPS či fotoaparát. Daní za nízkou cenu je pak horší displej a malé rozlišení integrovaného fotoaparátu. Telefon se ovšem může hodit začínajícím uživatelům, či jako druhý telefon.

Technické parametry T-Mobile move

Konstrukce110 × 57,4 × 12,4 mm, 124 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,8" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 800 × 480 px
ChipsetCPU: 1×600 MHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 150 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.2
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2011, ?
Poznámka: Výrobce neudává hodnoty pohotovosti a délky hovoru. Praktické hodnoty se dozvíte v kapitole Baterie a výdrž.

T-Mobile Move – videopohled

Design a konstrukce: matná šedá

Na hromadě různých telefonů by vás T-Mobile Move jen těžko zaujal. Oválné tvary a šedo-černá barva, která není prakticky ničím oživena. To jest stručná charakteristika tohoto Alcatel ve službách T-Mobile. Poznávacím znamením, dle kterého Move zřejmě od dnešních dotykovém poznáte, je protáhlá „brada“ pod displejem, do které výrobce umístil velkou klávesu, která má funkci domečku. Rozměrově se telefon řadí mezi středně velké telefony. Na výšku měří 110 milimetrů, šířka činí 57,4 milimetrů a tloušťka příjemných 12,4 milimetrů. Trošku nečekaně působí hmotnost 124 gramů.

Tmavě šedá nebo černá barva. Move rozhodně ničím nevybočuje

Move totiž rozhodně není vyroben z kovu, ale budete mít co dočinění s klasickým plastovým telefonem. Přeci jen je ale Move v něčem jiný. Téměř celé tělo je totiž pokryto pogumovaným plastem. Při prvním uchopení je to divný pocit, ale lze si na to zvyknout. Výhoda je jasná. Telefon je vcelku odolný vůči poškození. Pogumování se logicky nedočkal displej a také černá lesklá linka po obvodu telefonu. Zadní kryt se snímá celý a díky tomu je konstrukce bytelná. Vrzání se ozve až při opravdu silném mačkání. Troufnu si i tvrdit, že Move přežije nejeden pád z rukou na zem bez větší úhony.

Logo výrobce a modelu se nachází pouze na zadní straně

Přední strana vypadá z dnešního pohledu trochu atypicky. Větší část sice zabírá displej, ale například prostor nad ním je zcela prázdný. T-Mobile si dokonce odpustil i své logo. Nebrandovaná varianta má nad displejem samozřejmě logo Alcatelu. Nad displejem je tedy jen nenápadný reproduktor, senzor okolního světla a senzor přiblížení. Situace pod displejem je také svým způsobem netradiční. Nejprve trojice senzorových kláves. Nic neobvyklého. Ovšem až do doby, kdy zjistíte, že v oné trojice schází klávesa s domečkem. Ta se nachází níže a je hardwarová. Nejdůležitější klávesa je velká a pohodlně se tiskne. Potěší že je podsvětlena a díky tomu dokáže indikovat zmeškané události blikáním.

Umístění datového konektoru na zešikmené ploše nebyl nejlepší nápad

Pokud se projdeme po bokách telefonu, objevíme kolébkové tlačítko regulující hlasitost na pravé straně. Poslední klávesa je na opačném, tedy levém boku. Jde o zamykací tlačítko. Umístění je rozhodně kontroverzní a potěší především leváky. Pravák už tolik nadšen není. Veškeré konektory se pak nacházejí na horní hraně. Proti 3,5 mm jacku nic nenamítám. Na oblé tvary celého telefonu ovšem doplatil více u kraje umístění microUSB konektor. Samotný vstup a konektor totiž nejsou přesně nad sebou a kabel musíte zasouvat trošku zakřivený, abyste se správně trefili.

Oživující prvky: "brada" a stříbrný proužek po obvodu telefonu

Záda telefonu narušuje vystouplá část s fotoaparátem a reproduktorem. Tento výstřelek se vzhledem k obyčejnosti fotoaparátu výrobce mohl odpustit a raději zachovat rovnou plochu. Na druhou stranu by došlo k úplnému utlumení hlasitého reproduktoru. Zadní strana je zároveň jediným místem, které vás utvrdí v tom, že máte v ruce právě Move. Jméno je natisknuto přesně uprostřed.

Baterie a výdrž: tři dny na příjmu

Výrobce osadil telefon Li-Ion baterií s velmi slušnou kapacitou 1300 mAh. Hodnotu mohou závidět i leckteré dražší modely. Mnohem důležitější ovšem je, že spojení slabší procesor, malý displej a silná baterie přináší ovoce. Při mírnějším používání, kdy budete spíše jen na přijmu (vyřídíte dva krátké hovory a pošlete tři textovky za den, přičemž se párkrát mrknete na intrenet skrz 3G) telefon vydrží s klidem tři dny bez nabíječky. Pokud Move začnete prohánět a donutíte jej být online dnem i nocí, musíte počítat s citelným poklesem výdrže. přísunu energie se bude dožadovat již na sklonku druhého dne.

Zvuk

Pokud patříte mezi časté posluchače hudby, Move vás příliš nepotěší. Hlasitý reproduktor hraje sice hlasitě, tím ale jeho klady končí. O nic lepší to není u sluchátek. Ta v balení můžete rovnou zahodit a po připojení vlastních se zvuk také nijak výrazně nezlepší. Při poslechu budete mít pocit, že se zvuk line z nějaké plechové bedny. Nepotěší ani absence basů.

Odemykací klávesa je nezvykle na levém boku

Displej: tudy cesta nepovede

U levných telefonů jsme zvyklí na displeje nevalné kvality. Bohužel ani Move není výjimkou. Na ploše 2,8 palce operuje rozlišení 240 x 320 pixelů. Není to moc, ale s ohledem na cenu telefonu to lze tolerovat. Vcelku slušné jsou pozorovací úhly i viditelnost na sluníčku. Co mě však doslova šokovalo, byla nečitelnost displeje při procházení nabídek. V ten moment se vše stane nečitelným a například při procházení menu je zapotřebí vždy zastavit, abyste vůbec zjistili, jaké položky zrovna vidíte. Nemusím asi připomínat, jak je to nepraktické. Chválit naopak výrobce mohu za použití kapacitní technologie, která na avše dotyky reaguje opravdu přesně.

Uživatelské prostředí: svižný Android

Před prostředím samotným se nejprve zaměřím na nějaká ta čísla. Srdcem telefonu je procesor s taktem 600 MHz, což je pro účely levného telefonu dostačující frekvence. Velmi překvapí paměť RAM, která dosáhla na metu 512 MB a o nedostatek místa se rozhodně bát nemusíte. Operačním systémem byl zvolen Android a to ve své starší verzi 2.2 Froyo. Koncovým uživatelům to však vadit nebude, neboť verze 2.3 pro ně nic zásadního nepřináší. V každém případě Alcatel přislíbil pro svůj model OT-908 update na verzi 2.3 Gingerbread na podzim. Otázkou tak zůstává, zda se dostane i na varianty operátora T-Mobile.

Praktická odemykací obrazovka a pět pohotovostních obrazovek

Alcatel ani T-Mobile samotný Android příliš neupravovaly a tak má Move takřka čistou verzi. Změněna však byla odemykací obrazovka. V ní netáhnete zámek zleva doprava, jak je zvykem u klasických Androidů, nýbrž od spodu nahoru. Zároveň máte možnost toto gesto „nedotáhnout“ do konce a tím například přejít rovnou do editoru zpráv. Poté se již dostanete na pohotovostní displej. Ten se skládá maximální z pěti obrazovek a můžete jej do posledního pixelu zaplnit widgety. Od Alcatel by se mohlo například HTC učit. Na druhou stranu Alcatel zachází opravdu do extrémů a některé widgety se dokonce lehce překrývají. Změna oproti čistému Androidu se odehrála ve spodní části, kde je rychlý přístup k vytočení čísla a editoru zpráv. Uprostřed je pak klasický vstup do menu. Chybět nemůže ani informační lišta.

Nechybí informační lišta a klasická nabídka widgetů

Už na samotném pohotovostní displeji si povšimnete krásné plynulosti. To navíc i v případě, že budete mít aktivovanou „živou tapetu“. Okamžitý je i náběh nabídky widgetů, což u levných telefonů nebývá pravidlem. Stejná rychlost přetrvává i v klasicky seřazeném menu a jedinou vadou je ono rozmazávání, o kterém jsem se zmínil výše. Zobrazení menu jde měnit, ovšem na výběr jsou pouze dva typy zobrazení a seznam mezi nimi chybí. Zvolit můžete klasické maticové zobrazení a nebo rozdělení do sekcí, jako například Hry, multimédia, komunikace a další. Druhou možnost zřejmě mnoho uživatelů ale používat nebude. Například v sekci Hry totiž všechny hry nikdy nenajdete a tím rozdělení ztrácí smysl.

Hlavní menu v klasické podobě a v nepříliš praktickém rozdělení dle kategorií

Telefonní seznam

Nabízí 4 záložky pro rychlý přístup ke všem potřebným funkcím spojených s kontakty. Najdete tu nepostradatelný číselník s funkcí rychlého vyhledávání, výpis všech hovorů, samotný telefonní seznam s posuvnou lištou pro rychlejší listování a nakonec oblíbené položky, kam si sami zařadíte své oblíbence. Každá položka kontaktů navíc nabízí podrobné informace od čísla a emailu po adresu a dodatečné poznámky. Nechybí ani záložky u jednotlivých kontaktů se základní stránkou, oblastí zpráv a emaily. Žádná inovace se tedy nekoná, ono ale není ani příliš co zlepšovat.

Spokojeni budete s kvalitou zvuku při hovoru, kdy druhou stranu vždy zřetelně uslyšíte, stejně jako ona vás. Samozřejmě jsou telefony s ještě kvalitnějším zvukem, ale za tři tisíce nelze chtít zázraky.

Zprávy: žádný spěch

Klient SMS a MMS zpráv už je věrný všem Androidům a nabízí velmi pohodlné listování a navigování vaším seznamem díky systému „threads“, neboli bublinek konverzací u každého kontaktu. Uživatel tak má dokonalý přehled o tom, s kým o čem mluvil a nemusí zbytečně dlouho vyhledávat potřebný text.

Editory SMS i e-mailů jsou zpracovány na jedničku

Samotné zadávání textu je na T-Mobilu Move vcelku dobrodužným zážitkem. V základu jsou přichystány tři klávesnice od výrobce. Při držení telefonu na výšku jde o alfanumerickou klávesnice a o verzi, kterou lze nazvat „mnoho znaků na jedné klávese. Druhá je nepoužitelná a první v použitelnosti brání hlemýždí tempo. Po otočení na šířku se objeví QWERTY klávesnice. Velikost tlačítek ale rozhodně není ideální a na malém displeji jsme viděl lepší klávesnice. Doporučuji proto přepnout na androidí klávesnici, na které lze s dávkou trpělivosti psát. Klávesnice od Androidu je také rychlejší a nestává se, že byste čekali až telefon dopíše, či si vzpomene na vámi myšlená písmenka.

Doporučjeme využívat služeb klávesnice od Androidu a nikoli od výrobce

Zapomenout nelze ani elektronickou poštu. K emailu nelze mít žádné výhrady. Android je znám svým dokonalým propojením s Google účty, a to nabízí ve všech svých přístrojích. Klientem s největšími možnostmi nastavení je tedy opět Gmail, který si nastavíte několika málo kroky. Ten je opět prvotřídní a nabízí velmi pohodlné rozhraní, se kterým se rychle sžijete. Podstatně větší práci budete mít s ručním nastavením vlastních emailů, mezi které patří Hotmail, Yahoo a kterýkoliv další. To za předpokladu, že jej dokážete správně nastavit.

Organizační funkce, internetový prohlížeč a GPS

Funkce pro organizaci času a telefonu celkově Move nepostrádá. Nechybí přehledná kalendář, praktická kalkulačka či dokonce aplikace OfficeSuite, díky které si přečtete dokumenty Microsoft Office. Bohatá je i základní nabídka aplikací. Objevíte dokonce program Advanced Task Killer, pomocí kterého můžete spravovat spuštěné aplikace. Začátečníci jistě ocení program Český Android. ten sdružuje všechny české aplikace z Marketu pod jednou střechou.

Propracovaný kalendář, pokročilá kalkulačka nebo správce úloh

Prohlížení internetu stojí a padá na úhlopříčce displeje. V případě T-Mobilu Move budete mít k dispozici 2,8 palce a to opravdu není mnoho. Vždy je tak potřeba stránky přibližovat. Naštěstí telefonu nechybí mutli-touch a tím pádem funkce přiblížení pomocí dvou prstů.

Samotný integrovaný prohlížeč Androida je naopak velmi rychlý, intuitivní a přizpůsobivý, s příjemným uživatelským rozhraním, které dovoluje dostat se na požadovanou či oblíbenou stránku během pár kliků. Při hledání pomohou dedikované klávesy pro www a com značku, což zrychluje vyhledávání a minimalizuje nutnost používat hroznou virtuální klávesnici. Ještě o ždibec lepší zážitek dostanete po nainstalování prohlížeče Opera Mini, žádné zázraky však nečekejte. Přístroj také nepodporuje Flash, tudíž budete ochuzeni o početnou skupinu webových stránek, o online videích ani nemluvě. Alespoň že připojení přes Wi-Fi a 3G je bezproblémové a nastavitelné během několika vteřin. Připojení skrz Wi-Fi je bezproblémové a nesetkali jsme se ani s poklesem signálu, který nějak vybočoval mezi ostatními dnešními telefony. Nečekaným překvapením je pak přítomnost Bluetooth ve verzi 3.0.

Prohlížení internetu z části degarduje malý displej s nízkým rozlišením

I levné telefony dnes disponují čipem GPS, což v kombinaci s již plně funkčními Google Mapami skýtá možnost, použít Move jako navigaci. Limitujícím faktorem je samozřejmě opět displej. Samotný čip ale reaguje vcelku svižně a venku si satelity nalezne do jedné minuty. Uvnitř budov je to už horší. Většinou přesnou polohu odmítá sdělit a musíte se přiblížit alespoň k oknu.

Fotoaparát: nouzové focení

Integrovaný fotoaparát disponuje rozlišením pouze 2 megapixely a to je málo i s ohledem na nízkou cenu. Navíc chybí automatické ostření i LED dioda. Nechybí sice několik nastavení, to však na výsledné kvalitě mnoho nemění. Snímky jsou po celé ploše neostré a značně zašumělé. Vše navíc i v případě, že budete fotografovat venku za slunného dne. Využití fotoaparátu tedy vidím pro potřeby MMS zpráv či jako nouzovku, kdy po ruce nebudete mít lepší přístroj.

Ukázkové fotografie


Fotografie jsou neostré a zašuměné i za slunného dne

Málo se hovoří o možnosti záznamu videa. Většinou jsme totiž zvyklí, že levné telefony si v této disciplíně příliš dobře nevedou. T-Mobile Move však dokazuje, že to jde lépe. Nabízí maximální rozlišení 800 x 480 pixelů. Pro srovnání uvedu, že ve stejném rozlišení natáčí například Xperia Play. Kvalita záznamu je celkem obstojná a potěší i plynulost.

Videoukázka - 800 x 480 px (6,40 MB, 3gp)

Multimédia: hudba a pár her

Hudební přehrávač je v testovaném přístroji veskrze základní a vzhledem k výkonu by ani nezvládal složitější operace. Menu se již klasicky dělí na interprety, alba, skladby a celé seznamy, během přehrávání pak máte možnosti jednoduchého nastavení, ekvalizér bohužel zahrnut není. Přehrávač zvládá běžné formáty včetně MP3, WAV a AAC, kopírování vaší sbírky z počítače tedy není problém, T-Mobile Move podporuje maximální kapacitu karty až 32 GB. Rozhodně potěší aktivní widget přehrávače na plochu. Pakliže vás vlastní hudba omrzí, můžete si naladit FM rádio, které nepostrádá funkci RDS.

Kvalitativně následuje hudbu i videopřehrávač, který jde ruku v ruce s malým displejem a nízkým rozlišením. Na filmové hody tedy můžete zapomenout, v případě potřeby lze ale do telefonu zkonvertovat filmy ve skvělé kvalitě, což vydá na jakž takž obstojnou podívanou. Kodeky DivX a XviD bohužel přítomny nejsou.

V základní výbavě naleznete několik jednoduchý her. Zahrajete si například Bowling nebo Pinball. Další herní tituly můžete stáhnout z Marketu. Sice se už po několikáté budu opakovat, ale omezení představuje displej a výkon telefon. Ne všechny hry se přizpůsobí a ne všechny hry telefon utáhne. Na několik základní hříček ale postačuje. Vcelku dobře si poradí jak s Angry Burda, tak třeba se závodní hrou Raging Tunder 2.

Zhodnocení a konkurenti

T-Mobile Move přichází do již celkem zaplněného segmentu trhu. Každý takový model potřebuje něco, čím zaujme nebo ještě lépe, předčí své konkurenty. V případě tohoto převlečeného Alcatel jde bezpochyby o obří paměť RAM a rozhodně o kvalitní záznam videa. Zbylá výbava nijak nevybočuje. Svým způsobem by mohl zaujmout designem, který je sice velmi konzervativní, ale to je právě v dnešní záplavě extravagantních modelů možná výhoda. Těžit může Move také ze své ceny. Za tři tisíce korun dostanete komplexně vybavený telefon, kterému nechybí žádná podstatná moderní funkce. Smířit se však musíte s ústupky v podobě špatného displeje a fotoaparátu.

Konkurentů má Move hned několik. Nabízí se například LG Optimus Me, které se prodává zhruba o 500 korun dráž. Tuto investici navíc kompenzuje lepším fotoaparátem, displejem a plnou verzí programu Office. Zauvažovat můžete taktéž nad rok starým Vodafonem 845. Zvažte však, zda ušetřených 500 korun stojí za pomalejší chod, rezistivní displej nebo starší verze Androidu. Za podobné peníze se stále ještě prodává nevyzpytatelný Vodafone 945. Pro jeho zásadní vady jej ale nedoporučujeme. Aby byl výčet aktuálně se prodávajících konkurentů, neopomenu ani pouze u O2 prodávaný Huawei U810. Stojí nepatrně méně a nabídne lepší fotoaparát, nicméně se opět budete muset smířit se starším Androidem.

Největší konkurenti (zleva): LG Optimus Me, Vodafone 845, Vodafone 945

Největším konkurentem ale zřejmě bude Vodafone 858 Smart, který se zítra začne prodávat. Už při zahájení prodeje bude o rovných 600 Kč levnější. Hlavními trumfy oproti T-Mobilu Move bude hezčí design, výměnné kryty a nepatrně lepší displej. Move úder vrací lepším záznamem videa a hlavně podstatně svižnějších chodem. Výsledný výběr zřejmě ale stejně zůstane na sympatiích či ušetřených penězích.


Naprosto největším konkurentem se 1. července stane Vodafone 858 Smart
t-mobile-move
Klady
  • nízká cena
  • rychlá data, Wi-Fi a GPS
  • bohatá softwarová výbava
  • slušná výdrž baterie
  • bytelná konstrukce
  • záznam videa v rozlišení 800 x 480 pixelů
  • svižný chod
  • paměť RAM 512 MB
  • operační systém Android 2.2 (se slíbeným updatem)
Zápory
  • nešťastně umístený microUSB konektor
  • nepříliš pohodlná softwarová klávesnice
  • nekvalitní zvukový výstup
  • podprůměrný fotoaparát
  • nekvalitní displej
Diskuze ke článku
smartass
ojee recenze zase pozde...jde to tady od 10 k 5
Radim
Na vánoce chci koupit nový mobil babičce a tohle mi přijde ideální, čekám, že cena ještě půjde trochu dolů a kolem vánoc tohle koupím za 2500,-

díky za recenzi
rendolf
prosím vás,poradte,jak zkopírovat tel seznam do tel?zámek kláves?a kde se vyp.net?furt mi běži.díky rendolf2@seznam.cz

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze