Vodafone 845: levný Android
recenze

Vodafone 845: levný Android

10

Operační systém Android je mezi uživateli stále populárnější. Důkazem toho je i značkový přístroj Vodafone, který mimo dotykového displeje, 3 MPx fotoaparátu a slušné nadílky funkcí nabízí především Androida ve verzi 2.1, což se u lowendů jen tak nevidí. Recenze Vodafonu 845 vám napoví, zda je skutečně tak dobrý.

Především díky top smartphonům na trhu, mezi které patří HTC Desire či Nexus One, se představil Android pro mnohé jako ten nejpohodlnější systém na mobilním trhu. V nižších třídách totiž většinou nabízí starší verzi, která není ani zdaleka tak vstřícná a bohatá. To by se mělo změnit s příchodem modelu Vodafone 845, jenž představuje jednu z nejnovějších verzí systému. Podaří se mu zaujmout?

Technické parametry

Rozměry 100 x 56 x 14,2 mm
Konstrukce klasická
Barevné provedení černé, šedé
Sítě GSM 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej aktivní, rezistivní, typu TFT, rozlišení 240 x 320 px (QVGA), 65 tisíc barev, úhlopříčka 2,8", akcelerometr, senzorový joystick
Paměť 128 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 16 GB)
Otevřený operační systém ano / Android v2.1 (Eclair)
Organizační funkce Organizér, světový čas, editor obrázků, prohlížeč dokumentů, budík, kalkulačka, kalendář, letadlový mód, stopky, časovač, diktafon, prohlížeč souborů, Facebook a Twitter klient, Gmail, Push mail, GTalk
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podporuje formáty MP3/WAV/eAAC+/WMA), přehrávač videa (podporuje formáty MP4/H.263/H.264), Youtube prohlížeč, FM rádio s funkcí RDS
Fotoaparát 3,15 Mpx (2048x1536), autofocus, efekty obrazu
nahrávání QVGA videa, 15 snímků/s
GPS navigace vestavěný GPS přijímač, A-GPS, předinstalovaná aplikace Google Maps
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třída 10) UMTS (až 384 kb/s), 3G, HSDPA (až 7,2 Mb/s), Wi-Fi (až 802,11 b/g)
Baterie a výdrž Li-Ion 1200 mAh
Cena a dostupnost 3 577 Kč s DPH
léto 2010

Pro koho je Vodafone 845?

  • pro Andoidí nováčky
  • pro všechny, kdo chtějí levný dotykový přístroj
  • pro uživatele sítě Vodafone

Video

Konstrukce a vzhled: cihlička z nejmenších

Vodafone 845 patří mezi ty nejmenší přístroje na trhu. S rozměry 100 x 56 x 14,2 mm se může směle rovnat do řady se Sony Ericssonem Xperia X10 mini a strčí do kapsy i HTC Wildfire. Tloušťka by rozhodně mohla být menší, jako celek ale působí přístroj velmi příjemně a dobře padne do ruky. Konstrukce po celém obvodu je kovová, spojená vzadu se stylově černým plastem, díky čemuž nevypadá telefon jako ta nejlevnější cetka. Vše u sebe dobře drží a rozhodně se nedočkáte vrzání či skřípání. Otevírání zadního krytu však bylo vymyšleno velmi nešťastně a musíte jej pokaždé doslova páčit, což se na životnosti zrovna pozitivně nepodepíše. V rozložení kláves a praktickém vzhledu už se od svých velikostí podobných kolegů poněkud vzdaluje.

Čelní stranu zabírá již klasicky dotykový displej o úhlopříčce 2,8 palce. Už jeho velikost není v základu z největších, 845 ještě k tomu nehorázně plýtvá volným místem. Téměř všude kolem displeje by se ještě pár milimetrů našlo. Pod displejem pak zabírá trestuhodně moc místa logo výrobce. Naopak dolní lišta hardwarových tlačítek, mezi která patří již klasická sluchátka pro zvednutí a ukončení hovoru, Androidí menu, šipečka pro návrat a senzorový joystick, jsou tak akorát nasoukaná k sobě. Přední stranu šlo zkrátka využít mnohem lépe.

Po přetlačítkované čelní straně už telefon nikde překvapení neskýtá. Levá strana nabídne regulaci hlasitosti (poněkud nově oproti obvyklé levé straně), nahoře naleznete spínač pro otevření zadního krytu a stříbrné tlačítko pro vypnutí/zamknutí telefonu, dolní pak schovává miniUSB port a konektor 3,5 mm Jack pro vlastní sluchátka. Na levé straně nenajdeme zhola nic, pravá nenabídne ani vlastní spoušť fotoaparátu.

Baterie a výdrž: připravte se na nabíjecí maratón

Výrobce nasoukal do modelu Li-lon baterii o kapacitě 1200 mAh, což jaksi mluví samo za sebe. Při pořádné zátěži s využitím Wi-Fi, prohlížeče, YouTube klienta, hudebního přehrávače a klasických telefonních funkcí vyždímáte baterii za neuvěřitelných 8 hodin. To za předpokladu, že telefon ani jednou nepoložíte. Při běžném používání budete muset nabíjet denně, což musím podstupovat s několika let starým HTC Diamond. Při skutečně minimálním využití všech služeb, nejvíce ždímajících výdrž, se dokáže životnost přístroje vyhoupnout na pár dní, což dá ale celkem zabrat.

Zde samozřejmě platí, že čím více aplikací běží na pozadí, tím více vybíjíte baterii. Aplikace jako Facebook klient na ploše, hudební přehrávač na pozadí či GPS musí pryč, jinak nebudete stíhat schovávat nabíječku.

Zvuk a kvalita reprodukce: skvělý poslech

Zatímco výdrž moc nepotěšila, kvalita reprodukce ze zadního vestavěného repráčku naopak příjemně překvapila. Nejen, že byl zvuk velmi čistý a dostatečně hlasitý, především nabídl skvělé podání basů, které jsem neměl možnost slyšet ani na high-endových přístrojích. Pokud poskytnete repráčku dostatek prostoru, vykouzlí vám kvalitní hudbu. Ta se mohla směle rovnat i repráčkům mého notebooku, který je na multimédia speciálně uzpůsoben. Obdivuhodné.

Displej a uživatelské prostředí: Androida ubíjí žalostný displej

Hlavním tahákem modelu je bezpochyby operační systém Android ve verzi 2.1. Vodafone by mohl jednoduše využít starší verzi klasicky používanou v lowendových přístrojích, zde tomu však tak není, což je rozhodně klíčem k úspěchu. Uživatelské prostředí tak nabízí 7 aktivních ploch a celkový design si bere zjevnou inspiraci nejen z HTC Sense, ale i Symbianu, akorát v mnohem jednodušší podobě. Velmi příjemnou změnou je jiné barevné sladění, které hojně využívá červenou barvu. Jak už je u Androida zvykem, všechny plochy jsou vám k dispozici. Jdou tak zaplnit widgety, zkratkami a ikonkami dle uvážení, abyste se do samotného menu museli vydat jen zřídka. Výběr dosahuje spektra high-endových Androidů, bohužel jsou samotné gadgety velmi jednoduché a hůře zpracované, než je tomu u dražších přístrojů.

U většiny systémů jsme zvyklí na horizontální listování plochami, 845 ale tento styl převrací na hlavu. Nabízí totiž plochy nejen v jedné rovině, ale i doplňkové plochy nahoře a dole. Celkem se počet ploch vyšplhává až na neuvěřitelných 35. Nevím, koho podobný výmysl napadl, když mají uživatelé občas problémy si zapamatovat pořadí i klasických sedmi. Při podržení senzorového středového tlačítka se vám zobrazí mřížka všech vašich aktivních ploch, což rozhodně zjednodušuje orientaci a následuje model HTC Desire. Naštěstí se vám doplňkové plochy nenutí a je tak pouze na vás, kolik z nich nakonec využijete. Výrobce to sice přestřelil, jedná se ale o zajímavé prvenství.

Nehledě na to, na jaké ploše se zrovna nacházíte vám bude k dispozici dolní lišta čtyř ikonek. Patří mezi ně vchod do menu, sluchátko pro volání a výpis hovorů, přístup ke zprávám a nakonec lupa, která zastupuje stejnou funkci, jako podržení středové klávesy. Ostatní náležitosti už jsou zcela vlastní systému Android. Vrací se tlačítko Menu pro poskytnutí dodatečných možností všude možně v systému a především aktivní lišta, kterou jsme si oblíbili už od prvních Androidů. Přecejen se tu ale najde jedna perlička, a tou jsou animované tapety na plochách. Kromě panoramatických obrázků tak můžete sledovat iontové náboje v elektrické síti, listy tiše se vznášející na vodní hladině, chvějící s trávu a mnoho dalšího. Jedná se sice jen o maličkost, dokáže však potěšit.

Velká kritika nakonec směřuje k samotnému displeji. Jedná se o klasický rezistivní TFT displej s rozlišením 240 x 320 pixelů a barevným spektrem 65 tisíc barev. Vodafone 845 se však z procesoru 525 MHz snaží vyždímat až moc a podle toho to také dopadá. Rezistivní displej na vaše prsty reaguje velmi neochotně, často vůbec, což dělá z takového listování v seznamu noční můru. Pokud vypnete některé aktivní widgety užírající procesor a paměť, dostanete z přístroje relativně plynulé přepínání ploch. Pakliže se vydáte kamkoliv hlouběji, přístroj začne klopýtat. Otevírání aplikací (fotoaparát, youtube klient) zabírá ukrutně dlouhou dobu a nepomáhá ani spící akcelerometr. S modelem 845 zkrátka potřebujete trpělivost. Pokud se jí nemůžete pochlubit, sáhněte raději po něčem rychlejším.

Telefonování a seznam kontaktů: skvělý organizátor

Dobrou věcí na Androidu je provázanost informací. Již základní telefonní seznam nabízí bohaté možnosti vyžití, vše navíc v intuitivním a přehledném kabátku. Připojte k tomu navíc služby Google a máte ultimátní nástroj komunikace a propojení. Jakmile se totiž zaregistrujete na jednom přístroji, přes svůj profil se můžete připojit kamkoliv jinam a ihned máte v přístroji nastaven telefonní seznam, emaily a fotografie přátel. Teoreticky tak můžete jednou přehledně nastavit své veškeré kontakty a máte záruku, že se neztratíte v žádném přístroji s Androidem.

Když už zabrousíme do samotného seznamu, zde je vše při starém. Nabízí 4 záložky pro rychlý přístup ke všem potřebným funkcím spojených s kontakty. Najdete tu nepostradatelný číselník s funkcí rychlého vyhledávání, výpis všech hovorů, samotný telefonní seznam s posuvnou lištou pro rychlejší listování a nakonec oblíbené položky, kam si sami zařadíte své oblíbence. Každá položka kontaktů navíc nabízí podrobné informace od čísla a emailu po adresu a dodatečné poznámky. Nechybí ani žáložky u jednotlivých kontaktů se základní stránkou, oblastí zpráv a emaily. Žádná inovace se tedy nekoná, ono ale není ani příliš co zlepšovat.

Zprávy a virtuální klávesnice: displej dává zabrat

Hned v úvodu radím všem budoucím uživatelům tohoto přístroje vypnout a zakopat standardní QWERTY klávesnici modelu jako radioaktivní odpad. Rezistivní displej se špatnou odezvou, uzounká QWERTY klávesnice a vibrační potvrzení stisku je totiž smrtelná kombinace, která nadělá vrásky i otrlým uživatelům.

Pomalá odezva a displej nutí místo doteku prsty opravdu domačkávat, což nejen zdržuje, ale i frustruje. Jak v klasickém, tak landscape režimu je to opravdová bída a po dlouhém zápasení, během kterého jsem většinou jen opravoval chyby, vyšlo jako nejlepší řešení přepnout na klasickou alfanumerickou klávesnici a klikat za pomocí slovníku T9. Alespoň že integrovaný slovník je dostatečně inteligentní, aby vám po určitém čase (a učení nových slovíček) pomáhal se psaním.

Samotný klient SMS a MMS zpráv už je věrný všem Androidům a nabízí velmi pohodlné listování a navigování vaším seznamem díky systému „threads“, neboli bublinek konverzací u každého kontaktu. Uživatel tak má dokonalý přehled o tom, s kým o čem mluvil a nemusí zbytečně dlouho vyhledávat potřebný text.

Internetový prohlížeč, GPS a Email: Google v plné polní

Zážitek z brouzdání se smrskává na dva základní nedostatky – absence multi-touch technologie a malou úhlopříčku displeje. To samo o sobě znamená minimální pohodlnost při navigaci po stránkách, nutnost využívat klávesové přibližování a také fakt, že toho bez přiblížení moc neuvidíte. V základu se vám zobrazí levá horní třetina stránky, načež musíte pracně jezdit prstem po displeji, případně dvojklikem oddálit na celou stránku, kterou pro změnu nepůjde obstojně přečíst.

Samotný integrovaný prohlížeč Androida je naopak velmi rychlý, intuitivní a přizpůsobivý, s příjemným uživatelským rozhraním, které dovoluje dostat se na požadovanou či oblíbenou stránku během pár kliků. Při hledání pomohou dedikované klávesy pro www a com značku, což zrychluje vyhledávání a minimalizuje nutnost používat hroznou virtuální klávesnici. Ještě o ždibec lepší zážitek dostanete po nainstalování prohlížeče Opera Mini, žádné zázraky však nečekejte. Přístroj také nepodporuje Flash, tudíž budete ochuzeni o početnou skupinu webových stránek, o online videích ani nemluvě. Alespoň že připojení přes Wi-Fi a 3G je bezproblémové a nastavitelné během několika vteřin. Naopak podpora EDGE chybí, což je vzhledem k výrobci dost nešťastné.

K emailu nelze mít žádné výhrady. Android je znám svým dokonalým propojením s Google účty, a to nabízí ve všech svých přístrojích. Klientem s největšími možnostmi nastavení je tedy opět Gmail, který si nastavíte několika málo kroky. Ten je opět prvotřídní a nabízí velmi pohodlné rozhraní, se kterým se rychle sžijete. Podstatně větší práci budete mít s ručním nastavením vlastních emailů, mezi které patří Hotmail, Yahoo a kterýkoliv další. To za předpokladu, že jej dokážete správně nastavit.

Vodafone 845 se snaží dohnat své větší kolegy i v navigačním odvětví. Tomu dopomáhá nejnovější verze aplikace Google Maps, kterou bezesporu nenajdete na mnoha přístrojích podobné cenové hladiny. Aplikace nabízí vše potřebné od několika satelitních vrstev po rychlou registraci vaší polohy až po možnost vás navádět do cíle třemi způsoby dopravy (auto, autobus, pěšky). Můžete si také stáhnout doplňky v podobě hlasové navigace, informací o dopravě a POI vrstev přímo do mapy, kterou doprovází fešný digitální kompas. Ať se ale model snaží sebevíc, procesor se tu potí ještě více, než v ostatních případech a displeji tak nějakou dobu trvá, než si rozmyslí, zda na váš dotek odpovědět či nikoliv. Také akcelerometr je zde mnohem pomalejší, je tak lepší přístroj držet v jedné poloze a zbytečně s ním nehýbat. Vodafone 845 vás rozhodně dostane tam, kam potřebujete. Akorát mu to chvíli trvá.

Fotoaparát a video: lowend, jak se patří

Vodafone 845 mi připomněl začínající přístroje s Android systémem, jakým byl například HTC Magic. Kromě rozlišení 3,2 MPx (2048 x 1536 pixelů) nabízí telefon to nejzákladnější bez jakýchkoliv pomůcek typu LED diody či bohatších funkcí a nastavení. Fotit můžete buď stiskem středového tlačítka či dotykem na displeji. Dobře je vymyšleno samotné focení, kdy musíte namáčknout spoušť, čímž čočka zaostří, pro samotné vyfocení pak musíte prst pustit.

To se hodí při chytání potřebných momentů, telefonu však chvíli trvá, než operaci provede. Kvalita fotografií je na poměry modelu dostačující, 845 bych však popsal spíše jako „poslední záchranu, pokud nemáte nic jiného po ruce“. Barvy jsou věrné, okraje však mají tendenci se rozmazávat a na makro focení v blízkosti můžete rovnou zapomenout. V nastavení najdete jen pár základních detailů jako korekci bílé, výběr efektů či rozlišení.

Zkušební fotografie na Vodafone 845:

Video jde ruku v ruce s fotoaparátem. To jde natočit ve formátech 3GP nebo MPEG4 v QVGA rozlišení, přičemž jedna minuta videa vám zabere cca 3 MB, tudíž můžete natáčet do aleluja. Videorekordér však má několik nepříjemných bugů, mezi které patří např. mizící ovládací tlačítka na displeji či paměťová karta, která se ne a ne zaregistrovat v telefonu. Fotoaparát je tak ve Vodafonu 845 jen jako doplněk.

Multimédia a zábava: Android jako každý jiný

Hudební přehrávač je v testovaném přístroji veskrze základní a vzhledem k výkonu by ani nezvládal složitější operace. Menu se již klasicky dělí na interprety, alba, skladby a celé seznamy, během přehrávání pak máte možnosti jednoduchého nastavení, ekvalizér bohužel zahrnut není. Přehrávač zvládá běžné formáty včetně MP3, WAV a AAC, kopírování vaší sbírky z počítače tedy není problém, Vodafone 845 podporuje maximální kapacitu karty až 16 GB. Rozhodně potěší aktivní widget přehrávače na plochu, iPod ale skutečně nečekejte. Dostačující je kvalita zvuku jak přes integrovaný repráček, tak přes přibalená sluchátka. V případě vlastních sluchátek ale můžete kvalitu ještě o něco navýšit.

Kvalitativně následuje hudbu i videopřehrávač, který jde ruku v ruce s malým displejem a nízkým rozlišením. Na filmové hody tedy můžete zapomenout, v případě potřeby lze ale do telefonu zkonvertovat filmy ve skvělé kvalitě, což vydá na jakž takž obstojnou podívanou. Kodeky DivX a XviD bohužel přítomny nejsou.

Mnohem praktičtější je sbírka aplikací a možnost si kteroukoliv další stáhnout pomocí online obchodu Market. Již teď máte k dispozici deseti-tisíce programů všech druhů zcela zdarma, nabídku si tak můžete podstatně obohatit. V základu se najde vše potřebné od poznámek, diktafonu a časovače po správce souborů a prohlížeč dokumentů. Zde se v zásadě fantazii meze nekladou, omezeni jste tak pouze vnitřní pamětí telefonu. Na paměťovou kartu totiž aplikace v Androidu 2.1 ukládat nejdou. Děkovat můžeme i za integraci rádia s funkcí RDS, pro jehož fungování potřebujete sluchátka, jež slouží jako anténa. Nastavení oblíbených stanic je velmi jednoduché, chybí ale funkce zápisu. Přístroji chybí i jakékoliv instalované hry, budete si je tak muset stáhnout sami.

Hodnocení a závěr: levný oblázek pro otrlé

Vodafone 845 rozhodně umí překvapit. Nakonec se ale jeho výhody seskupují na dvě základní – nízká cena a přítomnost novější verze operačního systému Android a všech výhod s ním spojených.

Na zápornou stranu se pak staví malá výdrž baterie, méně kvalitní displej, hrozná QWERTY klávesnice, slabý fotoaparát a nakonec i hardware, který to všechno prostě nestíhá. Respektujeme sice, že se Vodafone snažil o implementaci nejnovějšího systému do tak levného přístroje, výsledek je ale více než rozpačitý. Nakonec se vyplatí trochu připlatit a pořídit si takový HTC Hero nebo nedávno recenzovaný HTC Wildfire. Výběr je na vás.

vodafone-845
Klady
  • systém Android 2.1 Eclair
  • malý a kompaktní design
  • Google Maps
  • slušná paleta funkcí
Zápory
  • pomalý procesor
  • nízké rozlišení displeje
  • pomalá odezva
  • hrozná QWERTY lávesnice
  • průměrný fotoaparát
Diskuze ke článku
Adam Andruš
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to se simkartami od ostatních operátorů respektive koupím-li mobil u Vodafonu a následně do něj vložím svojí simkartu od T-Mobilu, zda bude plně funkční či zda bude mít oproti simkartě od Vodafonu nějaký deficit nebo bude totálně přenastavený. Moc bych prosil o radu:) Předem díky:)
Michal Maliarov
Michal Maliarov
S tím problém mít nebudete, já osobně jsem při testování měl v telefonu sim kartu od T-Mobile a neměl jsem nejmenší problémy. Ani co se nastavení týče nebudete o nic ošizeni, jen je v telefonu několik exkluzivních služeb Vodafone, které nevyužijete.
Adam Andruš
Dík za radu:)
jan
dobrý den, chtěl bych se zeptat na konvertování jaký formát a rozlišení vide.
2) podle mého testování rds v telefonu není případně kde mám zapnout děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze