Vodafone 945: recenze pokaženého Androida
recenze

Vodafone 945: recenze pokaženého Androida

20

Úspěšný model Vodafone 845 se musel zákonitě dočkat nástupce, který se snažil vylepšit, co jen šlo. Bohužel snaha někdy nestačí. Ve výsledku před sebou máme sice vybavený telefon s Androidem, rychlými daty a 5 Mpx fotoaparátem, ovšem se spoustou velmi závažných ale.

Vodafone 945 - oficiální fotografie

Chytré telefony s operačním systémem Android už své bitvy nesvádějí jen ve vyšší či střední třídě, ale i mezi low-endy. V ceně okolo 4 tisíc korun se jich vyskytuje poměrně dost. Velký poprask loni způsobil Vodafone 845, který Android nabídl takřka všem. Stal se zněj velmi úspěšný model a není proto divu, že Vodafone brzy přispěchal s nástupcem. Ačkoliv jsme se nástupce, který vylepšil výbavu či displej, měli dočkat již v prosinci, do většiny obchodů dorazil až po Novém roce. Nestihl tak klíčový vánoční trh, což mu možná uškodilo. Možná je to ale jen dobře. Ptáte se proč? Je pravdou, že Vodafone 945 přináší za mrzký peníz nadupanou výbavu, za kterou většinou platíme i několik tisíc korun navíc. Nicméně není všechno zlato, co se třpytí a Vodafone 945 trpí zásadními nedostatky.

Technické parametry Vodafone 945

Kompletní specifikace
Konstrukce109 × 56 × 14 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (240 × 400 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 320 × 240 px, 18 FPS
ChipsetCPU: 1×600 MHz
PaměťRAM: 400 MB, vnitřní paměť: 160 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.1
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2010, ?

Komentovaný videopohled

Design a konstrukce: vcelku pěkný

Na designu je jasně vidět, že je telefon určen k masovému použití a nepotrpí si na nějaké módní výstřelky. Klasická kombinace stříbrné a černé nenadchne, ale zároveň neurazí. Rozměry činí 109 x 56 x 14 milimetrů a hmotnost ještě snesitelných 130 gramů.

Přední straně dominuje velký dotykový displej. Pod ním však zbylo dostatek místa pro trojici hardwarových kláves. Zleva jde o domeček, menu a šipku zpět. Bohužel nejsou podsvětlena a ze začátku můžete tápat. Dioda se vměstnala pouze pod tlačítko menu a jeho okraje poblikávájí při zmeškané události. U tlačítek jsme však narazili na první vadu. Po velmi krátkém používání se plast začal ošoupávat a popisky pod ním se tím pádem hůře rozeznávaly.

Pokud vám mezi tlačítky chybělo to s lupou, vězte, že se přestěhovalo na pravý bok. Na stejné straně pak najdete ještě dvoupolohovou spoušť fotoaparátu. Klávesy se sluchátky a trackpad, který byl viděn na modelu 845, chybí. Levý bok okupuje dvojtlačítko regulující hlasitost. Hned pod ním je pak ničím nechráněný microUSB konektor, sloužící pro spojení s počítačem a nabíjení. 3,5 mm audio konektor se nachází na horní hraně, přesně uprostřed. Na horní hraně se také ubytovalo odemykací tlačítko. Kamenem úrazu je jeho velikost. Je velmi titěrné a celé tlačítko je nešikovně zapuštěné. Stisknutí tedy vyžaduje cvik a pevné nervy. Vezmeme-li v úvahu, že jde v podstatě o nejpoužívanější klávesu, zdá se, že tento krok výrobce udělal uživateli naschvál.

Vrásky na čele vám přidělá i zadní kryt, který sice nevrže, ale na druhou stranu se velmi špatně snímá. Opět to chce chvilku cviku a pevné nervy do chvil, kdy jednu stranu krytu otevřete a při otevírání druhé půlky si přiklapnete první nazpět. Jinak je kryt nápadný snad jen logem prodejce, tedy Vodafonu. V horní části je ještě do jednoho kovového bloku sloučena čočka fotoaparátu, LED dioda a hlasitý reproduktor.

Baterie a výdrž: čísla nejsou vše

Výrobce mobil osadil Li-Ion akumulátorem s nadprůměrnou kapacitou 1500 mAh. Takové číslo slibuju celkem slušnou výdrž, nicméně realita je značně odlišná. Ačkoliv se Vodafone 945 nepyšní kvalitním displejem či výkonným procesorem, pohybuje se jeho výdrž zhruba kolem jednoho dne. Nikdy ale nevíte přesně, jak dlouho vám vydrží. Pohotovostní doba je značně kolísavá. To potvrzuje i samotné nabíjení, které probíhá někdy až nečekaně rychle. Šokujícím zjištěním při testování však bylo přehřívání baterie. I během běžných činností v ruce ucítíte, jak se zadní kryt od baterie nepěkně ohřívá.

Zvuk: ucházející poslech

Zvuk linoucí se ze zadního reproduktoru je čistý a dostatečně hlasitý. Pro účely vyzvánění tedy splňuje, to, co se po něm požaduje. Jeho trošku nešťastným umístěním se však nehodí pro reprodukci hudby. Pokud telefon položíte na záda, repráček prakticky zcela utlumíte. Přibalená sluchátka vás příliš nenadchnou, ale není nic snadnějšího, než připojit vlastní. Poté je zvuková stránka lepším průměrem.

Displej: děkujeme, nechceme

Modelu 845 byl často vytýkán nepříliš kvalitní displej. I přesto, že nástupce na něm zapracoval, stále na něj nelze pět chválu. Spíše naopak. Velikostně se displej natáhl na 3,2 palce. Bohužel při zemi se stále drží rozlišení, které činí pouze 240 x 400 pixelů. Navíc jde pro Android o velmi netypické rozlišení. Stejné nabízí ještě konkurent Samsung Galaxy 3. Ovšem zatímco Samsung dokázal displej i přes nízké rozlišení zachránit sytými barvami a perfektní čitelností, Vodafone zazdil vše, co jen šlo. Barvy vypadají vybledle a pozorovací úhly jsou mizerné. Nemluvě o čitelnosti na slunci. Výhrou není ani kapacitní dotyková technologie, neboť oproti konkurenci výrazně ztrácí v přesných reakcích.

Uživatelské prostředí a ovládání: Android zachraňuje

Nahnutý osud Vodafonu 945 se snaží zachránit operační systém. Opět bylo vsazeno na Android. Jenže stejně jako vloni se jedná pouze o verzi 2.1 Eclair. Před rokem šlo o správný krok, dnes je konkurence opět dále a šance, že se model 945 dočká updatu, jsou poměrně malé. Uživatelské prostředí tak nabízí několik aktivních ploch a celkový design si bere zjevnou inspiraci nejen z HTC Sense, ale i Symbianu, akorát v mnohem jednodušší podobě. Velmi příjemnou změnou je jiné barevné sladění, které hojně využívá červenou barvu. Jak už je u Androida zvykem, všechny plochy jsou vám k dispozici. Jdou tak zaplnit widgety, zkratkami a ikonkami dle uvážení, abyste se do samotného menu museli vydat jen zřídka. Výběr dosahuje spektra high-endových Androidů, bohužel jsou samotné widgety velmi jednoduché a hůře zpracované, než je tomu u dražších přístrojů.

Nehledě na to, na jaké ploše se zrovna nacházíte, vám bude k dispozici dolní lišta čtyř ikonek. Patří mezi ně vchod do menu, přístup ke zprávám, přímý vstup k e-mailům a nakonec sluchátko, která supluje nepřítomnost klasické dvojice HW sluchátek. Ostatní náležitosti už jsou zcela vlastní systému Android. Vrací se tlačítko Menu pro poskytnutí dodatečných možností všude možně v systému a především aktivní lišta, kterou jsme si oblíbili už od prvních Androidů. Přece jen se tu ale najde jedna perlička, a tou jsou animované tapety na plochách. Kromě panoramatických obrázků tak můžete sledovat iontové náboje v elektrické síti, listy tiše se vznášející na vodní hladině, chvějící se trávu a mnoho dalšího. Jedná se sice jen o maličkost, dokáže však potěšit.

Velmi rozpačitě telefon působí při hodnocení rychlosti. Procesor mírně zrychlil a nově je taktovaný na 600 MHz. Operační paměť RAM disponuje hodnotou zhruba 400 MB, ze které po zapnutí zbývá většinou kolem poloviny. Při běžných činnostech je Vodafone 945 vcelku rychlý. Procházení animovaného menu je plynulé. Při náročnějších operacích však aparátu brzy dochází dech. Potěší tak předinstalovaný správce spuštěných aplikací a během chvilky si paměť uvolníte. Mnohem horší situace panuje okolo interní paměti. Ta nabízí pouze 160 MB a vzhledem k přítomnosti Androidu ve verzi 2.1 lze aplikace instalovat pouze právě do vnitřní paměti. Velmi brzy ji tak zaplníte a budete muset pečlivě vybírat, jaké aplikace si v telefonu ponecháte.

Telefonování a organizace času: spolehlivý společník

Dobrou věcí na Androidu je provázanost informací. Již základní telefonní seznam nabízí bohaté možnosti vyžití, vše navíc v intuitivním a přehledném kabátku. Připojte k tomu navíc služby Google a máte ultimátní nástroj komunikace a propojení. Jakmile se totiž zaregistrujete na jednom přístroji, přes svůj profil se můžete připojit kamkoliv jinam a ihned máte v přístroji nastaven telefonní seznam, emaily a fotografie přátel. Teoreticky tak můžete jednou přehledně nastavit své veškeré kontakty a máte záruku, že se neztratíte v žádném přístroji s Androidem.

Když už zabrousíme do samotného seznamu, zde je vše při starém. Nabízí 4 záložky pro rychlý přístup ke všem potřebným funkcím spojených s kontakty. Najdete tu nepostradatelný číselník s funkcí rychlého vyhledávání, výpis všech hovorů, samotný telefonní seznam s posuvnou lištou pro rychlejší listování a nakonec oblíbené položky, kam si sami zařadíte své oblíbence. Každá položka kontaktů navíc nabízí podrobné informace od čísla a emailu po adresu a dodatečné poznámky. Nechybí ani žáložky u jednotlivých kontaktů se základní stránkou, oblastí zpráv a emaily. Žádná inovace se tedy nekoná, ono ale není ani příliš co zlepšovat.

Přehledný je i kalendář, který je opět provázán s vaším Gogolem účtem. Vhod může přijít kalkulačka či jednoduché stopky. Problémem není ani prohlížení dokumentů Microsoft Word. O jejich prohlížení se stará aplikace Documents To Go.

Zprávy: dvakrát QWERTY

Zřejmě kvůli většímu displeji se výrobce rozhodl vypustit klasickou alfanumerickou klávesnici a ať už máte telefon na výšku či na šířku, vždy vám bude nabídnuta QWERTY klávesnice. V režimu na výšku je opravdu malá a bude vyhovovat málokomu. Po přetočení telefon na naležato se situace citelně zlepší. Zejména také díky kapacitnímu displeji je psaní pohodlnější, než u modelu 845.

Samotný klient SMS a MMS zpráv už je věrný všem Androidům a nabízí velmi pohodlné listování a navigování vaším seznamem díky systému „threads“, neboli bublinek konverzací u každého kontaktu. Uživatel tak má dokonalý přehled o tom, s kým o čem mluvil a nemusí zbytečně dlouho vyhledávat potřebný text.

Internetový prohlížeč, GPS a Email: Google v plné polní

U internetového prohlížeče zaúřaduje větší a hlavně kapacitní displej. Prohlížení stránek je tedy o něco málo pohodlnější. Oproti model 845 je sice displej mnohem větší, nicméně rozlišení příliš nenarostlo. Přítomný je i multi-touch a stránky lze přibližovat dvěma prsty. Bohužel tato funkce moc spolehlivě nefunguje.

Samotný integrovaný prohlížeč Androida je naopak velmi rychlý, intuitivní a přizpůsobivý, s příjemným uživatelským rozhraním, které dovoluje dostat se na požadovanou či oblíbenou stránku během pár kliků. Při hledání pomohou dedikované klávesy pro www a com značku, což zrychluje vyhledávání a minimalizuje nutnost používat hroznou virtuální klávesnici. Ještě o ždibec lepší zážitek dostanete po nainstalování prohlížeče Opera Mini, žádné zázraky však nečekejte. Přístroj také nepodporuje Flash, tudíž budete ochuzeni o početnou skupinu webových stránek, o online videích ani nemluvě. Alespoň že připojení přes Wi-Fi a 3G je bezproblémové a nastavitelné během několika vteřin. Na rozdíl od modelu 845 se v nástupci zabydlelo i starší EDGE.

K emailu nelze mít žádné výhrady. Android je znám svým dokonalým propojením s Google účty, a to nabízí ve všech svých přístrojích. Klientem s největšími možnostmi nastavení je tedy opět Gmail, který si nastavíte několika málo kroky. Ten je opět prvotřídní a nabízí velmi pohodlné rozhraní, se kterým se rychle sžijete. Podstatně větší práci budete mít s ručním nastavením vlastních emailů, mezi které patří Hotmail, Yahoo a kterýkoliv další. To za předpokladu, že jej dokážete správně nastavit.

Vodafone 945 nechce za svými konkurenty zaostávat ani v případě GPS. Tomu dopomáhá nejnovější verze aplikace Google Maps, kterou bezesporu nenajdete na mnoha přístrojích podobné cenové hladiny. Aplikace nabízí vše potřebné od několika satelitních vrstev po rychlou registraci vaší polohy až po možnost vás navádět do cíle třemi způsoby dopravy (auto, autobus, pěšky). Můžete si také stáhnout doplňky v podobě hlasové navigace, informací o dopravě a POI vrstev přímo do mapy.

Fotoaparát: noční můra

Pokud bych měl na telefonu jmenovat něco, co uživatele šokuje, znechutí a rozzlobí zároveň, bude to jasně fotoaparát. Ten se sice pyšní 5 megapixely, automatickým ostřením či LED diodou, ale výsledky by však odpovídaly obyčejnému 2 Mpx snímači v několik let starém přístroji. Nebojím se Vodafone 945 nazvat nejhorším telefon s 5 megapixelovým fotoaparátem. Všechny snímky mají nádech do růžova a trpí značným šumem, který se objevuje i za denního světla. Nejprve si budete myslet, že snad máte nastavený nějaký filtr. Ovšem po projití, velmi obsáhlého nastavení zjistíte, že nic neobvyklého změněno není. Navíc je vcelku jedno, co v nastavení navolíte. Na výsledek to má takřka nulový vliv. Na druhou stranu v některých recenzích se objevují snímky bez růžového nádechu. Je tedy důležité si daný kousek při koupi zkontrolovat. Na stejně otřesné notě pokračuje i video, které lze zaznamenat v rozlišení QVGA (320 x 240 pixelů). Plynulost 18 snímků také nepotěší.

Ukázky fotografií:

Videoukázka - 320 x 140 px, 18 FPS (803,89 KB, 3gp)

Aby toho nebylo málo, aplikace fotoaparátu v našem kusu nefungovala zrovna spolehlivě. V průměru každý druhý snímek odmítala pořídit a vše se na chvíli urovnalo až ve chvíli, kdy jsem telefon namířil čočkou k zemi. Nepomohl restart telefonu, ani návrat do továrního nastavení. Aplikace fotoaparátu si stále jela svou a o pořízení snímku uživatel nerozhodoval.

Multimediální funkce: obyčejný Android

Hudební přehrávač je v testovaném přístroji veskrze základní. Menu se již klasicky dělí na interprety, alba, skladby a celé seznamy, během přehrávání pak máte možnosti jednoduchého nastavení, ekvalizér bohužel zahrnut není. Přehrávač zvládá běžné formáty včetně MP3, WAV a AAC, kopírování vaší sbírky z počítače tedy není problém, Vodafone 945 podporuje maximální kapacitu karty až 16 GB. Rozhodně potěší aktivní widget přehrávače na plochu, iPod ale skutečně nečekejte. Dostačující je kvalita zvuku jak přes integrovaný repráček, tak přes přibalená sluchátka. V případě vlastních sluchátek ale můžete kvalitu ještě o něco navýšit.

Pokud holdujete sledování filmů a seriálů na svém mobilním telefonu, vězte, že si Vodafone 945 poradí s videem o rozlišení 640 x 352 pixelů. Jde o běžné televizní rozlišení. S HD videem si telefon neporadí. Přehrávání bylo zkoušeno v přehrávači XY Player.

Mnohem praktičtější je sbírka aplikací a možnost si kteroukoliv další stáhnout pomocí online obchodu Market. Již teď máte k dispozici desetitisíce programů všech druhů zcela zdarma, nabídku si tak můžete podstatně obohatit. V základu se najde vše potřebné od poznámek, diktafonu a časovače po správce souborů a prohlížeč dokumentů. Zde se v zásadě fantazii meze nekladou, omezeni jste tak pouze vnitřní pamětí telefonu. Na paměťovou kartu totiž aplikace v Androidu 2.1 ukládat nejdou. Děkovat můžeme i za integraci rádia s funkcí RDS, pro jehož fungování potřebujete sluchátka, jež slouží jako anténa. Nastavení oblíbených stanic je velmi jednoduché, chybí ale funkce zápisu.

V telefonu naleznete i několik her, nicméně Vodafone, opět šetřil a vždy jde pouze o zkušební verze. Opět je ale otázkou chvilky si nějaký titul stáhnout z Marketu, kde máte na výběr z tisíců různých her.

Závěrečné zhodnocení: ruce pryč!

Nebudu dlouze chodit kolem horké kaše. Vodafone 945 se jedním slovem výrobci nepovedl. I přes jistě dobrou základní myšlenku, přinést levný Androidí telefon s výbavou dražších strojů, je výsledek vyloženě špatný. Nejde jen o horší displej, který by snad ještě šel překousnout. Vodafone 945 trpí velmi závažnými nedostatky. Normální rozhodně není přehřívání baterie, které by mohlo vést k předčasnému odchodu telefonu do křemíkového nebe. Nepotěšila ani výdrž baterie. Nepovedeným vtipem je fotoaparát, který se kvalitativně vyrovná telefonům z roku 2005. Během testování se často stávalo, že špatně nefungovala nejen aplikace fotoaparátu, ale nýbrž i další. Běžným jevem byly hlášky o pádu programu. Těžko si lze dále vysvětlit pochybnou kvalitu plastových tlačítek, která se ošoupala během dvou týdnů.

Ve výsledku tak telefon rozhodně nemůžeme doporučit a naopak radíme, abyste se mu vyhnuli opravdu velkým obloukem. Nemusíte se totiž bát, že v podobné cenové relaci si nevyberete. Za příplatek zhruba 500 Kč totiž pořídíte vybavenější a hlavně spolehlivější LG Optimus One. Pokud si připlácet nechcete, vězte, že za dokonce nižší cenu lze zakoupit Sony Ericsson Xperia X8. Ten Vodafone 945 opět předčí výbavou i spolehlivostí. Nezbývá než doufat, že se Vodafone z tohoto fiaska poučí a přinese uživatelům opět něco kvalitnějšího.

vodafone-945
Klady
  • rychlá data a Wi-Fi
  • nízká cena
  • OS Android
Zápory
  • nevyladěné některé aplikace
  • velmi nekvalitní fotoaparát
  • přehřívající se baterie
  • nízká výdrž
  • mizerný displej
Diskuze ke článku
RS
Díky za recenzi, vážně jsem o něm uvažoval, ale už ne.
JohnyAsbest
Důvod je nejspíš možné hledat ve spojení Vodafonu a čínských výrobců, kdy Vodafone a nejen on ale i ostatní světoví výrobci mají v Číně velmi malé náklady, o to větší zisky ve světě. O tom to je, výroba velmi levná, kvalita úděsná, zato Vodafone se napakuje . Není to poněkud krátkozraká politika ? a to se týká i Nokie, Siemense, Philipse, v autech VW apod. ? přenášet výrobu tak, aby já výrobce měl co největší zisk bez ohledu na klienta a současně dávám do rukou největšímu světovému zločinci další průmyslové, patentové, licenční apod. dokumenty ? které jednoduše ukradnou či okopírujou ? Obávám se, že na tomto západní svět brzo dojede. Hlavně, že Obama a Balmer vyčítaj Chujovi, aby s tím něco Čína udělala............ehm.....výsledek bude jen papírový. Ale až se konečně svět probudí z krátkozrakosti své finanční politiky - tj. okamžitě nahrabat miliardy a po nás potopa - tak nás tady šikmoocí ale i musulmani prostě rozeberou...............
Cejpatka
Jenomže problém je ten, že většina populace jsou, s prominutím, trotlové, kteří hledí jen na cenu, a i kdyby náhodu měli koupit o něco dražší a kvalitnější výrobek, který není Made in China, tak vždy sáhnout po tom levnějším.
Kevin
Uplna picovina na entu co redaktor napsal. Osobne mam k vuli financim tento mobil ackoliv na drahsi nemam, pred Vanocema jsem pochoval manzelku a vydaje s tim takze asi tak nejak, ale urcite bych nepsal picoviny. Baterka se sice prehriva, ale pouze pri dobijeni. Baterie v pohode vydrzi na klasicke telefonovani, posilani smsek ci skype cely den, samo, ze ne na video a podobne. Fotoaparat je taky ok a dokazu si napsat, ze je kvalitni. Nevim kde v prdeli redaktor fotil a jake ma on parametre, ale ja mam fotky dobre. K ostatnim lzim od redaktora uz nebudu reagovat. Zajimalo by me pro kterou konkurenci pracuje, ze pise takove svinstvi. Ja se jenom divim, ze se nekteri lidi neboji behat po meste za to co kde o kom a o cem pisou. Napsat picoviny o me co nejsou pravda tak si redaktora pekne pockam a rozbiju mu hubu ackoliv je rozdil psat a psat. Picoviny dokaze kazdy curak psat, inteligentne pouze jeden ze sta... Ja jsem sedlak, ale ne primitiv, ovsem nemam rad curaky co si delaji reklamu a ocernuji jine veci ci osoby. Kolik Vam kdo zaplatil, ze si dovolite psat picoviny na entu???

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze