Sony Xperia XZ Premium
recenze

Sony Xperia XZ Premium

Skvost zaseknutý v čase
85

Většina letošních vlajkových lodí již vyplula, ale pár nám jich přeci jen doteď pouze stálo v docích. Jedním z opozdilců je Sony, které přichází na trh s Xperií XZ Premium. 4K displej, Snapdragon 835 a zcela nový fotoaparát – jen pár vlastností, které vás k ní mohou lákat. Jak si však nová Xperie povede vzhledem k letošní ostré konkurenci?

Sony se na letošním MWC pochlubila dvěma nadupanými telefony. Prvním byla Xperia XZs, revize starší Xperie XZ s novým foťákem, a tím druhým byla úplně nová vlajková loď, kterou dnes recenzujeme. Xperia XZ Premium nastupuje na trůn opuštěný předloňskou Z5 Premium a navazuje na ní v každém ohledu. První mobilní 4K displej dostal vylepšení v podobě HDR a nyní telefon toto rozlišení zužitkovává ještě lépe než dříve. Nepřekvapí ani nejvýkonnější možný hardware, čtečka otisků prstů, stereo reproduktory, voděodolnost IP68 či Android 7.1.1. Velkou novinku představuje také 19Mpx fotoaparát, který se bude nepochybně opět snažit zlomit kletbu zaostávajícího foťáku japonského výrobce. Design a konstrukce však za letošním trendem zaostávají. Podaří se tedy Xperii XZ Premium vyniknout něčím jiným?

Sony Xperia XZ Premium

Technické parametry Sony Xperia XZ Premium

Kompletní specifikace
Konstrukce156 × 77 × 7,9 mm, 195 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,5" (3 840 × 2 160 px)
Fotoaparát19 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 230 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:32 hodin
Dostupnostkvěten 2017, 19 990 Kč

Sony Xperia XZ Premium – videopohled

Obsah balení: pořádná sluchátka nechybí

V nepříliš atraktivní krabičce, na které se Sony chlubí oceněním nejlepšího smartphonu z letošního MWC, najdeme samotný telefon Xperia XZ Premium a spoustu obligátních příruček a prospektů. Nesmí chybět ani nabíjecí adaptér a kabel pro nabíjení či propojení s jakýmkoli počítačem díky USB-A koncovce. Velmi potěší přítomnost dobrých špuntových sluchátek, ke kterým navíc dostanete i tři páry náhradních špuntů různých velikostí.

Design a konstrukce: vše zůstává při starém

Nové XZ Premium je Xperia každým coulem, a to se projeví zejména v již poněkud okoukaném zpracování. Tím nezpochybňuji jeho kvalitu ani krásu designu. Osobně se mi ostrý design nových Xperií velmi líbí. Najde se ale pár vlastností, které ne každý odpustí. Předně tu máme z obou stran telefonu sklo, a ne jen tak ledajaké. V obou případech se totiž jedná o Gorilla Glass 5, což zaručuje vyšší odolnost. Bohužel je však XZ Premium jedním z nejlesklejších telefonů na trhu a celé tělo se neskutečně snadno zapatlá. Hadřík si tedy zařaďte do povinné výbavy, pokud chcete zachovávat telefon v reprezentativním stavu. V takovém případě vypadá telefon často jako zrcadlo, a to i v naší černé variantě s lehce modrým nádechem. Prodávanou chromovou verzi potom od zrcadla skoro ani nelze rozeznat.

Druhou vlastností, kterou s sebou nese tato konstrukce, je plynulost, s jakou obě skla splývají s rámem telefonu. Ten je na bocích kompletně celý z plastu, leskne se stejně jako sklo a rovněž se tak dobře patlá. To by ještě nebylo nejhorší, ale spojení tak kluzkých materiálů kolem dokola a praktická eliminace výrazných hran na bocích znamená, že Xperia strašně snadno klouže z ruky a často se sveze i po stole, na který jí položíte. Opravdu stačí jen pár stupňů sklonu a nové XZ vesele míří k zemi. Horní a dolní rám, který má broušené hrany, je už ovšem z kovu, takže tu máme zastoupeny všechny tři materiály většiny smartphonů.

Jakmile se však naučíte Xperii správně držet, nic vás nebude řezat. Držení je příjemné i díky dobrému rozvržení hmotnosti. Musím však zmínit skutečnost, že jde o skutečně velký telefon – i vloni či předloni bychom „XZko“ s 5,46palcovým displejem označili nové jako pořádného macka. Ovládání jednou rukou není zcela nemožné, ale velmi obtížné. Většina lidí tak bude telefon muset používat oběma rukama. Nelze však rozhodně vinit displej, jelikož 5,5 palce není v dnešní době nijak obří rozměr, nýbrž rámečky, které jsou stále skutečně velké.

V porovnání s jiným „vlajkami“ jako Samsung Galaxy S8 a LG G6 vypadá Sony spíše jako dinosaurus, a dokonce ani v rámci Sony se jedná o krok zpět. Letos jsem měl tu čest recenzovat Xperie XA1 a XA1 Ultra a obě se téměř kompletně zbavily bočních rámečků, díky čemuž displej vypadal fenomenálně. Vlajková Xperia XZ Premium však ničím takovým nedisponuje a v ruce je jen o malinko menší než 6palcová Xperia XA1 Ultra. Kdyby se Sony zbavilo alespoň těch bočních rámečků, vypadala by v současnosti nejdražší Xperie skvěle. Takhle zkrátka jen ujde.

Velká brada a čelo telefonu však už své opodstatnění svým způsobem mají. Předně můžete díky nim telefon pořádně chytit při sledování filmů či hraní a prsty vám nikdy nepřekážejí. Dále tu máme zabudované a dopředu namířené stereo reproduktory, které si také žádají své místo, a větší vzdálenost fotoaparátu od procesoru pomáhá dle Sony s jeho chlazením, s čímž měly Xperie v minulosti často problémy.

Konstrukce i design jsou zkrátka pro Xperie typické a prakticky nezměněné, což se týká i dalších prvků. Máme tu certifikaci zvýšené odolnosti IP68, poněkud pochybně působící šuplíček pro dvě nanoSIM karty či kombinaci SIM a microSD karty a nechybí ani namačkávací hardwarová spoušť fotoaparátu, která má velmi příjemný stisk a rozhodně se zdařila lépe než u XA1 Ultra. Stejně tak příjemný stisk má i kolébka hlasitosti a vypínací tlačítko, byť jejich zdvih je poněkud nízký a je potřeba si na ně chvilku zvykat.

Konstrukce i design jsou zkrátka pro Xperie typické a prakticky nezměněné.

Ve vypínacím tlačítku na boku sídlí samozřejmě také čtečka otisků prstů, která se pomalu stává povinnou výbavou prakticky všech lepších telefonů. Tato poloha mi osobně přijde stále velmi pohodlná, ale čtečka není tak dobrá jako některá konkurence. Odemknutí nastane velmi rychle, avšak to musí telefon otisk napoprvé rozpoznat, s čímž má Xperia relativně často problémy. Zhruba každé páté odemknutí telefonu vyžadovalo opakované přiložení prstu a pokud jsem telefon musel odemknout levou rukou, tak se často otisk nepodařilo poznat vůbec a vyčerpal jsem všechny pokusy na odemknutí.

Líbilo se nám:

  • Gorilla Glass 5 z obou stran
  • pohodlně se drží
  • čtečka otisků prstů
  • certifikace IP68

Nelíbilo se nám:

  • už trochu okoukaný design
  • některé vlajkové lodě jsou letos svými dimenzemi úplně jinde
  • plastové boky

Displej: jeden z nejlepších

Displej sice nemá neobvyklý poměr stran jako jiné vlajkové lodě, ale místo toho útočí brutálními specifikacemi, které nikde jinde nenajdete. Na úhlopříčce 5,46 palců se rozprostírá zcela první 4K HDR IPS panel, který kdy byl ve smartphonu nasazen, a telefon rovněž své vysoké rozlišení zužitkovává ještě lépe než dříve. Ačkoliv prostředí není stejně jako u Z5 Premium neustále vykreslováno v nativním rozlišení displeje, již si třeba nevšimnete žádného přechodu u fotografií v galerii, které se již v nativním rozlišení displeje skutečně vykreslují. Obraz vypadá opravdu fenomenálně, byť barvy jsou v základu poněkud studenější, ale to nevadí, jelikož si můžete jejich vyvážení upravit. A stejně tak lze změnit režim zobrazení. Máme zde normální režim TRILUMINOS, extra saturovaný a výrazný režim a pokud chcete co nejvěrnější barvy, je tu pro vás profesionální režim s sRGB pokrytím.

Sony Xperia XZ Premium

Rovněž pozorovací uhly jsou výborné, kontrast a rozsah jasu – ať už se jedná o ty nejnižší, nebo naopak nejvyšší hodnoty – zrovna tak. Čistě kvůli jasu tak nebyl problém s čitelností ani na přímém slunci, ale občas bylo v takových podmínkách používání přeci jen méně komfortní, a to z nečekaného důvodu – lehce zakřivené Gorilla Glass 5 totiž neskutečně rádo a silně odráží světla, a to až do takové míry, že kvůli odleskům nejde na displeji nic vidět a po chvíli bolí oči. Navíc se ty odrazy netýkají jen zakřivených boků, nýbrž kompletně celé plochy. A stejná situace panuje i na zádech. Dokonce jsem na sebe přední stranou vrhal často díky slunečním paprskům i „prasátka“, až se pár lidí nad tímto faktem občas pousmálo.

Svými kvalitami je však displej opravdu výjimečný a díky skvělému podání barev, HDR a jemnosti vypadají 4K filmy úžasně. Jen nutno skutečně pozorně sledovat, který obsah je určen pro HDR a 4K, neb jinak nevypadá displej v běžném prostředí nijak zvlášť odlišně oproti QHD displejům konkurence. Tohoto obsahu je samozřejmě stále málo, a to zejména v případě HDR, které se teprve pomalu zavádí.

Na druhou stranu se však XZ Premium stává jedinou letošní vlajkovou lodí, která zvládne nativně zobrazovat 4K videa, typicky z YouTube. Zda to však něco významného znamená, je otázkou. Celkově lze říct, že při běžném používání rozlišení takřka nepoznáte a 4K na tak malém displeji je opravdu až zbytečně moc jemné rozlišení. Pokud však zapnete kvalitní 4K záznam, nemá tato Xperie konkurenci. A obzvláště s nějakými VR brýlemi se bude takto jemný displej nesmírně hodit a poskytne na míle lepší zážitek (osobně jsem bohužel neměl možnost VR vyzkoušet). Jen je dle mého názoru chybou, že se nedá ono vysoké 4K rozlišení v nastavení manuálně měnit na QHD či dokonce Full HD. Třeba Samsung takové nastavení má a těší se velké oblibě, jelikož může výrazně šetřit baterii.

Líbilo se nám:

  • krásný panel
  • neuvěřitelná jemnost
  • dobrý rozsah jasu
  • mnoho možností nastavení

Nelíbilo se nám:

  • rozlišení displeje nelze snížit

Zvuk: spása vymírajícího druhu

Kvalitní zvuk je jednou z nejsilnější parket XZ Premium, a to hned z několika důvodů. Předně tu máme pořádně hlasité a dopředu mířící stereo reproduktory, které dokáží zprostředkovat výborný efekt prostorového zvuku. Kvalitou jsou jednoznačně mezi těmi nejlepšími, nechybí trocha basů a ani na nejvyšší stupně hlasitosti nezní zvuk nijak špatně, i když tehdy už není tak čistý a telefon neskutečně vibruje, a to zejména v horní části, kde jsou občas vibrace až lehce nepříjemné. Ať už se jedná o sledování krásných filmů ve 4K či hraní těch nejnáročnějších her, XZ Premium vám zkrátka poskytne skvělý multimediální zážitek.

Sony Xperia XZ Premium

A to se netýká jen reproduktorů, ale rovněž 3,5mm jacku pro sluchátka. Nejde ani o to, jak skvěle hlasitý jeho výstup je, ale zejména o jeho kvalitu a možnosti nastavení. Nechybí samozřejmě ekvalizér, ale rovněž také funkce, které upraví zvuk na míru podle použitých sluchátek. Pokud vaše sluchátka podporují potlačení hluku, lze si pohrát i s tím. Dostal se sem také speciální režim DSEE HX. Ten má zvýšit kvalitu komprimovaných hudebních souborů. Tato funkce však nefunguje vždy a záleží na dané skladbě, zda nějaký rozdíl nastane. Rovněž jí lze využít pouze u kabelových sluchátek.

Ta dostanete v balení přímo od Sony a jedná se o jedny z těch lepších špuntů, které můžete k telefonu dostat. Zaměření je tu spíše na basy, ale i tak má zvuk dostatečnou dynamiku. Pokud však posloucháte například hodně klasického rocku, nebude rozdíl oproti jiným sluchátkům tak výrazný. Jakmile však zazní skladba se silnými basy a hlubokými tóny, mohou vás až překvapit.

Vylepšení zvuku se však netýká jen kabelových sluchátek. Také sluchátka připojená pomocí Bluetooth 5.0 se dočkají softwarových vylepšení a kvalitnějšího přenosu zvuku. Osobně sice nevlastním ten nejdražší pár bezdrátových sluchátek, ale špatná taky nejsou a musím říct, že v kombinaci s touto Xperií zatím zněly zdaleka nejlépe. Přenos se nikdy ani na chvilku nepřerušil a hlasitost nebyla špatná, ale zejména zvuk zněl mnohem hutněji a čistěji.

Líbilo se nám:

  • dopředu mířící stereo reproduktory
  • vysoká hlasitost a dobrá kvalita
  • prostorový efekt
  • mnoho funkčních vylepšení zvuku

Baterie: Sony prostě umí

Když jsem poprvé zjistil, že Xperia XZ Premium využívá rozlišení displeje mnohem lépe než její předchůdkyně, obával jsem se o výdrž baterie, která má kapacitu jen 3 230 mAh. Naštěstí však byly mé obavy zcela zbytečné a XZ Premium je zářivým důkazem, že jestli něco Sony skutečně umí, tak je to výdrž na baterii. Telefon vydrží pravidelně den a kousek lehce náročnějšího používání a s trochou opatrnosti a úsporným režimem to dotáhne i na dva dny. Vyžaduje to sice také střídmé používání a stáhnutý jas, ale možné to je. I tak by však v tak velkém těle snesla baterie větší kapacitu. Poměrně slabě dopadl náš redakční test výdrže, kdy necháváme telefon streamovat Full HD video přes Wi-Fi. Xperia se vypnula po 7:56 hodinách, což však lze s ohledem na rozlišení a velikost baterie akceptovat.

Nechybí ani chytré a rychlé nabíjení pomocí USB-C, které prodlužuje životnost baterie. Funkce „Ochrana baterie“ si nejdříve zjistí, kdy obvykle ponecháváte zařízení nabíjet několik hodin v kuse, a odhadne čas, kdy nabíječku opět odpojujete. Poté řídí rychlost nabíjení tak, aby byla Xperia nabita na 100 % těsně před oním odhadovaným časem odpojení. Je to velmi užitečné, avšak rychlost nabíjení pak nelze předvídat, jelikož si jej telefon zkrátka řídí sám a musí si nějaký ten týden zvykat. Když jsem ovšem funkce v nastavení vypnul, dokázala se Xperia z 0 na 100 % dostat vždy do 100 minut, což je vcelku normální čas pro rychlé nabíjení.

Líbilo se nám:

  • překvapivě dobrá výdrž
  • rychlé nabíjení
  • funkce pro delší životnost baterie

Nelíbilo se nám:

  • tak velké tělo by mohlo pojmout větší baterii

Hardware: to nejlepší

Srdcem každého smartphonu je rozhodně hardware uvnitř a Sony nenechalo v této oblasti nic náhodě. Snapdragon 835, 4 GB RAM (1,7 GB volných po prvním spuštění) a 64 GB interního úložiště (50 GB k dispozici) včetně slotu pro microSD kartu – zkrátka vlajková loď jak má být. O výkon tedy není rozhodně nouze a zahrajete si i ty nejnáročnější hry, které lze v obchodě Google Play najít. Ani systém nemá samozřejmě problém s plynulostí a otevírání aplikací a multitasking je bleskový, čemuž napomáhá i kratší čas animací, který Sony využívá.

Setkal jsem se však párkrát s drobnými záškuby animace otevírání šuplíčku všech aplikací a nezáleželo, zda jsem telefon náročně používal, nebo zrovna hodiny ležel na stole. Občas se to prostě stává, ale jde jen o drobnost, kterou Sony nepochybně odladí drobnou aktualizací. Krom této drobnosti však běží telefon ukázkově rychle, dokonce i při velmi náročném hraní se moc nezahřívá, za což musím Sony pochválit.

Líbilo se nám:

  • nejvýkonnější možný hardware
  • 64GB úložiště + microSD slot
  • rychlost systému

Nelíbilo se nám:

  • občasné zaškubnutí animací launcheru

Prostředí systému: aktuálně a odlehčeně

Za prostředí a potažmo celý systém lze Sony také jen a jen chválit. Běží nám tu Android 7.1.1 s jen lehkou nadstavbou, která vůbec nepřekáží. Prostředí je skoro čisté: najdete tu jen pár vlastních aplikací a nastavení se speciálními položkami má vlastní design.

Rovněž samotný launcher má Sony hezky prostý a pěkný. Máme tu šuplík všech aplikací, nastavení přechodů, volbu velikosti mřížky aplikací a pokud chcete, může vlevo od domovské obrazovky sídlit Google Now. Jen mě mrzí, že Sony odebralo možnost probudit telefon dvojitým poklepáním na displej. V předchozí kapitole zmiňované občasné záškuby při otevírání seznamu všech aplikací by ale u vlajkové lodi přítomny být neměly. Doufejme tedy v brzkou aktualizaci.

Sony si dalo vcelku záležet na čistotě nejen v rámci vzhledu prostředí, ale také co se aplikací týče. Je tu mix aplikací od Sony a samozřejmě povinný balíček od Googlu. Překážet může jen aplikace pro nakupování přes Amazon a antivirus AVG. Obě appky můžete samozřejmě smazat, ale získáte jen pár desítek MB k dobru. Jinak už tu ovšem nic navíc není, v čemž se evropské verze XZ Premium liší třeba od těch amerických, kde byste našli třeba i Amazon Prime pro sledování 4K HDR filmů a seriálů.

Líbilo se nám:

  • Android 7.1.1
  • lehká a pěkná nadstavba
  • spousta nastavení a funkcí

Nelíbilo se nám:

  • aplikace Amazonu a AVG jsou navíc
  • chybí dvojité poklepání pro rozsvícení displeje

Multimediální funkce: povedený základ

Hlavní hudební aplikací zastává všeříkající Hudba přímo od Sony, která se před pár lety jmenovala Walkman. Krom ní tu samozřejmě nechybí i Hudba Play od Googlu. Věnovat se však budu té hlavní aplikaci přímo od Sony, které nechybí opravdu pěkně a přehledně zpracovaný interface se spoustou možností třídění a vyhledávání. Většina ovládání je přitom založena na velmi pohodlném swipování. Aplikaci lze rovněž propojit i se svým Spotify účtem či Google Diskem.

O obrázky a videa se stará aplikace Album, jež vám dá hezky přehledné zobrazení, které se nese ve stejném designu jako Hudba. Pomocí pinch-to-zoom si lehce změníte počet zobrazených fotografií pro snazší scrollování mezi nimi a po swipenutí z levého okraje obrazovky se vám ukáže nabídka různých možností. Odsud se dostanete do nastavení, kde si můžete zapnout třeba i tmavý režim. Ani této aplikaci nechybí integrace s jinými – v tomto případě s Facebookem, Flickerem a Fotkami od Googlu. Ony Fotky jsou tu však pod obstarožním názvem Picasa, což by si mohlo Sony už skutečně opravit.

Z Alba se dostanete samozřejmě také do editorů fotek a videa. S úpravou fotek si tu můžete skutečně vyhrát. Lze upravovat rámeček fotky, filtry či barvy, zbavit se červených očí, hrát si s expozicí, kontrastem, vinětou i ostrostí a dokonce jsou tu i křivkové úpravy. A to je jen malá část, najít toho lze víc a obzvláště v kombinaci s ultrajemným displejem a reprodukcí barev v barevném prostoru sRGB nemusí být drobná editace na telefonu až takový hřích.

S tak kvalitním displejem nemusí být editace fotek na telefonu takový hřích.

Pokud si chcete přes fotky psát či kreslit, je tu také aplikace Náčrt, díky které však můžete kreslit i jen tak a nabízí funkce jako pravítko či jednotlivé vrstvy vaší malby. Videoeditor už bohužel takové bohaté možnosti nenabízí: záznam lze pouze oříznout, zpomalit či z něj pořídit statické obrázky, což se občas může hodit.

Líbilo se nám:

  • skvělá aplikace hudby
  • povedená galerie s integrací mnoha dalších aplikací
  • dobrý editor obrázků

Nelíbilo se nám:

  • videoeditor nemá mnoho možností

Telefonní funkce a zprávy: všechno při starém

Telefonní aplikace a kontakty má pod palcem přímo Sony. Jeho aplikace je velmi přehledná a prošla příjemnou evolucí, přičemž se značně podobá třeba aplikaci od Googlu. Hlavní obrazovkou je tu časově seřazený seznam vašich hovorů, nalevo je místo pro vaše oblíbené kontakty a napravo pak kompletní seznam všech kontaktů. Přecházet mezi obrazovkami lze swipováním a v horní časti aplikace bude vždy lišta vyhledávání s třemi tečkami pro nastavení. Tam lze importovat/exportovat kontakty, blokovat čísla a upravovat zvuky či oznámení.

Trochu zbytečně je tu potom speciální aplikace jen pro kontakty. V té můžete samozřejmě libovolně přidávat, mazat, exportovat, importovat a upravovat veškeré vaše kontakty, tedy totéž jako v předchozí aplikaci Telefon, jen tady jsou jen dvě obrazovky se všemi kontakty a s oblíbenými. Jako bonus zde můžete vyplnit i takzvané nouzové informace, jež se budou ukazovat na obrazovce tísňového volání bez nutnosti telefon odemknout. I tak je však tato aplikace naprosto zbytečná a nedivil bych se, kdyby se jí Sony v příští verzi nadstavby zbavilo.

A zatímco telefonní aplikace vypadá jako od Googlu, tak aplikace pro SMS zprávy už raději přímo pochází od Googlu. Sony zapomnělo na svou vlastní a střídá jí tu Messenger, který přináší hezký barevný vzhled bez větších možností nastavení. Nechybí archivace, blokování kontaktů či pár úprav upozornění. Nejedná se však o nic velkého, jelikož Google hraje ve většině svých aplikací na jednoduchost a přímočarost.

Líbilo se nám:

  • přehledné a pěkné aplikace
  • vylepšená aplikace volání

Nelíbilo se nám:

  • vlastní aplikace kontaktů je navíc

GPS a organizace času: vše co potřebujete

S XZ Premium se rozhodně neztratíte díky systému A-GNSS, což je fajnové označení pro kombinaci GPS a ruského GLONNASu. GPS se nikdy dlouho nehledala a zmást se mi jí nepovedlo ani při projíždění tunely a častém odpojování. Mou lokaci našla vždy během okamžiku a pokaždé hned na první pokus a „nebruslila“ chvilku po mapě, jak to bývá občas zvykem. K samotné navigaci nemůže posloužit nic jiného než Google Mapy, které jsou jedinou předinstalovanou aplikací tohoto typu.

Google se ostatně postará i o ostatní aplikace organizace času. Jako první nesmí chybět Kalendář, jenž najdete hned na domovské obrazovce ve složce se všemi Google aplikacemi. Kalendář není potřeba sáhodlouze představovat, jelikož se už delší dobu moc nezměnil. Je to stále krásná a jednoduchá aplikace, jejíž největší předností je automatická synchronizace s Google účtem. Díky tomu ji můžete používat prakticky na jakémkoli zařízení a systému – stačí jen nainstalovat aplikaci či ji otevřít přímo v prohlížeči.

Rovněž aplikace pro poznámky a to-do seznamy nechalo Sony raději na Googlu a nepouštělo se do vlastní experimentů. To znamená, že XZ Premium má jako jeden z velmi mála telefonů v sobě již předinstalovaný skvělý Google Keep. Ten už určitě také znáte díky jeho přehlednému zobrazení poznámek formou „připínáčkové desky“ a bezchybnou synchronizací pomocí Google účtu.

Nechybí ani aplikace pro vaše e-maily, přičemž tu máme Gmail od Googlu a vlastní aplikaci od Sony. Ta je velmi hezky zpracovaná a nabízí pohodlné ovládání gesty. Lze tak velmi rychle označit všechny maily jako přečtené, archivovat je, nebo rovnou vymazat. Jejich odeslání si navíc můžete i naplánovat na kdy jen chcete, je tu spousta filtrů a překvapí i integrace služby LinkedIn. Chválím neustálé zobrazení nejbližší událostí z kalendáře v tenkém proužku vespod aplikace, z něhož lze do kalendáře samozřejmě také ihned přejít.

Líbilo se nám:

  • výborná navigace A-GNSS
  • předinstalovaný Google Keep
  • pěkná aplikace pro e-maily

Datové funkce a internet: nejmodernější výbava

Konektivita je další silnou stránkou, se kterou se XZ Premium může pochlubit. Pro platby či bleskový přenos dat je tu NFC a rovněž nejnovější Bluetooth 5.0, díky němuž můžete připojit více zařízení najednou, přenáší kvalitnější zvuk, na čemž se podílí svou technologií i Sony, a potěší také výrazné prodloužení dosahu signálu. Dále nesmí chybět ani rychlá Wi-Fi s protokolem ac a na cestách vystačí kompletní LTE Cat 16.

Sony Xperia XZ Premium

Kvalita signálu je na výborné úrovni a žádné kolísání či dokonce ztrátu jsem nikdy nezaznamenal. Stejně tak kvalita hovorů stojí za pochvalu – zvuk je hlasitý a čistý pro obě strany. Brouzdání internetem zaštituje předinstalovaný prohlížeč Google Chrome, který patří jednoznačně mezi ty nejlepší internetové prohlížeče na Androidu, zejména díky dokonalému provázání s vaším Google účtem pro snadnou synchronizaci dat a historie.

Líbilo se nám:

  • rychlá Wi-Fi a LTE Cat 16
  • Bluetooth 5.0 a NFC
  • síla signálu

Fotoaparát: 960 FPS a mnoho dalšího

Jedním z největších taháku nové Xperie XZ Premium má být již tradičně fotoaparát. U něj Sony dostalo trochu rozum a místo navyšování počtu megapixelů jsme se dočkali pravého opaku, i když ne moc výrazného. Nový senzor Exmor RS má nyní 19 Mpx a nese jméno Motion Eye. Světelnost f/2.0 není nijak působivá, ale je tu 25mm širokoúhlý objektiv a pixely mají 1,22 mikrometru. Specifikace vám však neřeknou celou pravdu – je nutné se vrhnout do focení.

Většinou pořídíte s XZ Premium opravdu krásné fotografie, od vlajkové lodě nic jiného nelze čekat. Snímky mají věrné barvy, jsou detailní a typické rozmazání v rozích skoro úplně zmizelo, byť občas pořád růžky vystrkuje. Dynamický rozsah je také ukázkový a prediktivní hybridní ostření zachytí vždy ostré snímky. A pokud zachytí rychle se pohybující objekt, dá vám vybrat až ze čtyřech automaticky zachycených fotek, které pořídí ještě před stisknutím spouště i po něm.

Rovněž je zábava fotit díky bleskovému ukládání fotek. Není to sice nic na úrovni iPhonu, ale bohatě stačí. Prodleva nenastává ani u hardwarové spouště, u které lze upravit, zda chcete namáčknutím nejprve zaostřit a domáčknutím vyfotit, či fotit hned lehkým namáčknutím.

Pojďme si však přiblížit také pár záporů, kterým se Sony nevyhnulo. Za špatného světla jsou nyní fotografie o něco lepší než dříve, ale stále nemají na současnou konkurenci, která je v této oblasti trochu dál. Největší problém však představuje fakt, že stále úplně nezmizel nechvalně známý „soňácký“ postprocessing. Při zběžném prohlížení fotek si jej každý všimnout nemusí, ale na velkém monitoru a po přiblížení lze jasně vidět výrazné splývání detailů. Jako vždy tento neduh nejvíce odnesou zelené plochy jako tráva či koruny stromů. Nutno však doplnit, že se v této oblasti Sony výrazně polepšilo a výsledná „olejomalba“ už nebije tolik od očí.

Hlavní síla tohoto foťáku ale není ani tak ve fotkách jako v revolučním slow-motion nahrávaní při neuvěřitelných 960 FPS. Stačí buď jen klepnout a pořídit zpomalený záznam, nebo nahrávat normální video a klepnutím na speciální ikonku záběr na chvilku efektním způsobem zpomalit a poté pokračovat dál. Třetí možností je nahrávání ve 120 FPS, kdy si můžete zpomalení sami určit kdekoli chcete, a to i zpětně ze záznamu.

Zpomalené záběry vypadají opravdu úžasně a zejména plynulý přechod z normální rychlosti na 960 FPS a zase zpět je často až dechberoucí. Problémem je ale pouze HD rozlišení, což s sebou nese potíže s celkovou kvalitou. Potřebujete opravdu skvělé světlo, aby vypadal obraz alespoň trochu použitelně, neboť jinak je zrnitý a barvy vybledlé. Zároveň lze v důsledku vlastností DRAM paměti, která tuto funkci umožňuje, zachytit jen 2 desetiny sekundy okamžiku – musíte se tedy naučit pořádně časovat stisknutí spouště. Naštěstí ale můžete zpomalené záběry v průběhu natáčení celkem hojně dávkovat, kdy minimální prodleva mezi záběry činí nějaké 3 sekundy. Po jejich uplynutí můžete stisknout zpomalení znovu.

Technologie je to tedy opravdu úžasná, ale zůstává otázkou, jak často slow-motion používáte. Já prakticky nikdy, a proto mi přijde tato funkce spíše jako gimmick. Ale skutečně úctyhodný gimmick, který nikdo jiný nenabídne. Určitě si díky němu najde XZ Premium nespočet fanoušků. Pokud chcete o novém fotoaparátu a slow-motion vědět ještě více, odkáži vás na naše speciální články o foťáku a slow-motion režimu, kde najdete ještě více fotek a hlavně skvělé video s mnoha krásnými zpomalenými záběry v dokonalých podmínkách.

Sony Xperia XZ Premium – testovací video, 720p, 960 FPS

Dále pochválím také natáčení videa, u nějž máte na výběr mezi 4K při 30 FPS nebo Full HD při 30 či 60 FPS. Všechny záznamy vypadají dobře, ale jen u Full HD při 30 FPS lze naplno využít pokročilou pětiosou elektronickou stabilizaci SteadyShot, která patří mezi ty nejlepší na trhu.

Sony Xperia XZ Premium – testovací video, 2160p, 30 FPS

Sony Xperia XZ Premium – testovací video, 1080p, 30 FPS, SteadyShot

Rovněž přední 13Mpx kamerka s 22mm širokoúhlým objektivem vám vyfotí velmi kvalitní selfie fotky, a to opět díky přispění elektronické stabilizace SteadyShot. Jen si trochu rýpnu do fotoaplikace, která má sice výborný manuální režim, ale už opravdu potřebuje modernizaci. Ovládání je občas trochu problematické a rozdělení funkcí jako 4K video do speciálních aplikací by už mohlo zmizet.

Líbilo se nám:

  • velmi kvalitní fotografie
  • revoluční slow-motion záběry při 960 FPS
  • výborné video a elektronická stabilizace
  • povedená 13Mpx selfie kamerka

Nelíbilo se nám:

  • za špatného světla nepatří foťák mezi úplnou špičku
  • postprocessing stále velmi častým neduhem
  • slow-motion videa vyžadují opravdu dobré světlo
  • zastaralá fotoaplikace

Zhodnocení: nejlepší Xperia

Xperia XZ Premium se mi za delší dobu testování skutečně neuvěřitelně zalíbila a i přes obstarožní design se může směle postavit těm nejlepším. Překrásný 4K HDR displej, po všech směrech výborný zvuk, dobrá výdrž baterie, brutální výkon a nový, rozhodně ten nejlepší fotoaparát, jaký kdy Xperie měly, který má k TOP 3 fotomobilům už hodně blízko – je tu toho prostě hodně k milování, což nemůže nikdo popřít.

Sony Xperia XZ Premium

Nemůžeme si však odpustit srovnání se Samsungu Galaxy S8 a LG G6, které letos posunuly dimenze vlajkových telefonů úplně někam jinam. Na pohled vedle nich bohužel nejnovější Xperia XZ Premium působí jako nějaký dinosaurus. Útočí však slušnou cenou pod 20 tisíc, což je velmi dobrá nabídka, když uvážíme, co za ně dostanete. A byť je konkurence opravdu početná, zjistíte, že krom zastarávajícího designu Xperia vůbec v ničem nezaostává.

ZX Premium disponuje nejlepším možným hardwarem, odolnostní certifikací IP68 a exkluzivními specialitami jako 4K HDR displejem či MotionEye fotoaparátem, které jí odlišují od ostatních. Zároveň jako jediná z vlajkových lodí nabídne nekompromisní stereo reproduktory a celkově se hodně soustředí na kvalitu zvuku, což má také svůj půvab. Zůstává tedy jen na vás, zda vám větší rozměry a už zastarávající design Xperie nevadí. Pokud ne a sháníte nový telefon bez ohledu na cenu, rozhodně nesmí chybět ve vašem výběru. Xperia XZ Premium totiž rozhodně patří mezi ty nejlepší.

Konkurence

Jména konkurentů už nejspíš všichni tuší, jsou to v podstatě všechny letošní vlajkové lodě. Začněme Galaxy S8 od Samsungu. Za 22 tisíc se může pochlubit větším zakřiveným displejem v mnohem menším těle, výborným fotoaparátem a vysokým výkonem.

Samsung Galaxy S8

Rozměry148,9 × 68,1 × 8 mm, 155 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Series (8895), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:32 hodin

Podobně si vede i LG G6. Má velmi tenké rámečky, poměr displeje 2:1, kterého umí LG zajímavě využívat, a nechybí ani duální fotoaparát. Uvnitř sice přespává loňský hardware, ale LG útočí atraktivní cenou kolem 16 tisíc.

LG G6

Rozměry148,9 × 71,9 × 7,9 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Za chvilku se do party přidá i HTC U11. To nemá úžasně tenké rámečky, ale nabídne krásný vzhled, rovněž vysoký výkon, originální funkci mačkání rámečku a jeden z nejlepších fotoaparátů. Stejně jako Sony, i cena HTC U11 se bude pohybovat pod 20 tisíci.

HTC U11 64 GB

Rozměry153,9 × 75,9 × 7,9 mm, 169 g
DisplejSuper LCD 5, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:19 hodin

Zmínit musím samozřejmě i iPhone 7 Plus, který co se velikosti týče nemá Xperií co vyčítat, ale má brutálně výkonný procesor, jeden z nejlepších duálních fotoaparátů a samozřejmě nechybí odladěný iOS. Za iPhone ovšem dáte 25 tisíc.

Apple iPhone 7 Plus

Rozměry158,2 × 77,9 × 7,3 mm, 188 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorApple A10, 4×2,23 GHz
PaměťRAM: 3,00 GB, úložiště: 32 GB / 128 GB / 256 GBne
Akumulátor2 900 mAh, doba nabíjení: 3:02 hodin
sony-xperia-xz-premium
Klady
  • překrásný 4K HDR displej
  • Gorilla Glass 5 z obou stran
  • certifikace IP68
  • pohodlně se drží
  • nejvýkonnější možný hardware
  • rychlý Android 7.1.1
  • spousta nastavení a funkcí systému
  • celkově výborný fotoaparát
  • úžasné slow-motion záběry v 960 FPS
  • kvalitní a dopředu mířící stereo
  • překvapivě dobrá výdrž baterie
  • šetrné a rychlé nabíjení pomocí USB-C
  • microSD slot a Bluetooth 5.0
Zápory
  • již okoukanější design
  • některé vlajkové lodě jsou letos svými dimenzemi úplně jinde
  • plastové boky
  • fotoaparát stále trpí výraznějším postprocessingem
  • fotky za špatného světla na špičku nemají
  • kapacita baterie by mohla být vhledem k tělu vetší
  • nelze snížit rozlišení displeje
Diskuze ke článku
gfjdf
me to prijde dost hnusny a kycovity. leskla zada des bes, detailum by neuskodilo vice minimalizmu, lepsi zpracovani. deti to chtit nebudou, ja si to taky neporidim ale nejakej lojza se urcite najde
Stanislav
Už opravdu nechápu co Sony potřebuje k tomu aby konečně vylepšilo celkovou kvalitu foťáku protože ani to nemusím dávat na monitor ale jen tady z galerie co je k dispozici je tam viditelné celkem jasné splývání ploch docela pěkná olejomalba přitom konkurence s čipy od Sony je dále to my nejde do hlavy
Jj
Ja fakt nevím co po sony chcete... spickove parametry ale stejně málo, kdo má 4k nevypalujici se displej na, nebo slowmo 960fps, nebo 5osou stabilizaci videa nebo stabilizaci i v predni kamerce, stereo ze predu, nejlepší podporu krom googlu... Jo vlastně protože rámečky tenké ???????? ale pridana hodnota nikde ???? pritom design xperii je unikátní a lehce rozpoznatelny.. narozdíl od jinych vyrobcu nevypadají jako by design vymyslela uklizecka z hyundaie ????????
Petr
Zcela pravem kral letosnich vlajkovych lodi. Sony vsem vytrelo zrak. Dokonaly design, spickove parametry a luxusne odladene prostredi. Ostani pozue z pozdali uznale a zavistive zaroven pokyvuji hlavou nad umenim Sony. Bravo

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze