Sony Xperia U
recenze

Sony Xperia U

Třetí japonské Déjà vu

Třetí barcelonská novinka z řady Xperia a třetí takřka stejný vzhled. Model U je však z trojice S-P-U tím nejméně vybaveným, nejmenším a také nejlevnějším. Přesto mu nechybí elegance, velmi dobrá výbava v čele s kompletní datovou nadílkou nebo kvalitním displejem.

Sony Xperia U - oficiální fotografie

Japonské Sony se rozhodlo, že připraví na pohled takřka stejné modely, ale odliší je velikostí a pochopitelně výbavou. Tím pádem snadno pokryje různé cenové hladiny a uživatel nemusí řešit, že se mu líbí design vlajkové lodi, stejný totiž nabídne i o mnoho levnější telefon. A to je případ i Xperie U. Dost možná modelu, který se stane prodejním hitem, neboť má téměř všechny předpoklady včetně přívětivé ceny. Našlo se přeci jen něco, čím si Xperia U kazí pověst?

Technické parametry Sony Xperia U

Kompletní specifikace
Konstrukce112 × 54 × 12 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetST-Ericsson NovaThor U8500, CPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 320 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostkvěten 2012,

Sony Xperia U – videopohled

Obsah balení

Během zhruba dvoutýdenního testu jsme používali dvojici Xperií U. K našemu překvapení měla každá zcela odlišné základní balení a to navzdory tomu, že se mělo pokaždé jednat o finální stav. První Xperia U nabídla velmi působivá špuntová sluchátka, USB kabel, nabíječku, ochrannou fólii a dokonce i auto nabíječku. U druhého exempláře jsme už museli oželet jak auto nabíječku, tak skvělá sluchátka, namísto kterých byly přibaleny jen obyčejné pecky. Více zarážející však byl fakt, že ani v jednom balení nebyla k dispozici výměnná brada v jiné barvě. Mohu vás však ujistit, že ji Sony přibaluje. O podobě dalšího obsahu však mlčí i samotné Sony. Pokud se nám přeci jen podaří zjistit více, doplníme tuto informaci do této recenze.

Obsah základního balení zatím není jasný

Design a konstrukce: na pohled sympaťák

Za rok mi rukami projde nespočet rozličných telefonů. Ale poprvé u Xperie U se mi stalo, že budila pozornost snad vždy, když jsem ji někomu ukázal. Nejprve samotný tvar. Nejde o obyčejnou placku, kterou výrobce raději zakulatí, aby to nevypadalo tak obrovsky. Ne, na to si Xperia U hrát nemusí. Vděčí za to rozměrům, kdy na výšku měří 112 milimetrů, na šířku 54 milimetrů a tloušťka 12 milimetrů je akorát. Nebylo tak třeba něco zakulacovat, protože se řadí spíše k těm menším telefonům. Máme tu tak ostře střižené hrany, které působí neotřele, moderně a svěže.

Ostré hrany dnes letí

Dále Sony nezapomíná ani na svou historii, respektive na to, co se osvědčilo. Mám na mysli ergonomicky prohnutá záda, díky kterým Xperia U skvěle padne do dlaně. Prohnutí sice není tak výrazné jako v letech minulých, nicméně svoji úlohu plní stále dobře. Po uchopení do ruky můžeme pět ódy na použitý materiál. Ano, jde sice jen o plast, jenže Sony zvolila pogumovanou variantu, která nejenže netrpí na otisky prstů, ale vydrží i lehce drsnější zacházení. Jinými slovy se nemusíte obávat poškrábání.

Prohnutá záda s příjemnou povrchovou úpravou

Velmi příjemná je rovněž hmotnost. 110 gramů je opět skoro akorát a v kapse o Xperii U takřka ani nevíte. Skvěle rozmístěné jsou ovládací prvky. Všechny Sony nastěhovalo na pravý bok a barevně sladilo. Nejvíce rozmístění oceníte u odemykací klávesy, kvůli které není zapotřebí jakkoli přehmatávat a ohrožovat tak jistý úchop telefonu. Samotná tlačítka mají ideální zdvih a jistě se tisknou. Pomyslným bonbonkem je přítomnost dvoupolohové spouště fotoaparátu. Pokud hledáte konektory, vězte, že hudební 3,5 mm jack je klasicky nahoře a microUSB v horní části levého boku.

Tloušťka 12 milimetrů se zdá být akorát

Pokud se to doposud pro Xperii U vyvíjelo dobře, bujaré oslavy propukají ve chvíli, kdy se rozsvítí spolu s displejem spodní průhledný proužek. Ten působí jako magnet a jsem si jist, že naláká nejednoho zákazníka. Ano, jde sice jen o efektní „světýlko“ bez praktického využití, jenže o to dnes jde. Odlišit se a nemít telefon, který si každý splete s desítkou jiných.

Proužek svítí v barvě vámi zvoleného schématu, kterých je k dispozici celkem 7. To však není vše, co kouzelný proužek dokáže. Pokud budete prohlížet fotografie, bude se zabarvovat do odstínu, který na daném snímku převládá. Překvapivě to celé funguje velmi dobře. Touto vychytávkou vždy hravě upoutáte pozornost okolí. Již výše jsem naznačil, že proužek nemá praktického využití a je to obrovská škoda. Vzhledem k jeho průhlednosti a viditelnosti z jakékoli strany se přímo nabízelo využití pro informaci zmeškaných událostí. K tomu nicméně slouží mini dioda nad displejem. Jenže ta je opravdu extrémně slabá a osobně jsem ji téměř vždy přehlédl.

V ruce Xperia U drží velmi dobře

Nad displejem se kromě zmíněné diody nachází také čidlo regulující jas displeje, čidlo přiblížení, reproduktor, logo výrobce a přední VGA kamerka sloužící k videohovorům. Pod displejem jsou tři tečky – jde o senzorová tlačítka. Jak poznáte jejich funkci? V průhledném proužku jsou umístěny piktogramy. Zleva jde o šipku zpět, domeček a tlačítko menu. Nejprve to působí trochu zmatečně, ale po pár dnech si funkci pouhých tří kláves zapamatujete.

Boční tlačítka se ovládají skvěle

Zadní strana je čistá a uhlazená a narušuje ji pouze čočka fotoaparátu s chromovým lemováním, LED dioda, nenápadný hlasitý reproduktor a ve spodní části logo výrobce spolu s nápisem Xperia. Navrátím se ještě k bradě pod průhledným proužkem. Jde totiž o další klíčovou vlastnost Xperie U. Brada je výměnná a snadno si tak můžete změnit vzhled telefonu. Pod bradou se navíc ukrývají antény. Jejich propojení se zbytkem telefonu můžete vidět v průhledném proužku. Pokud máte strach, že brada na svém místě nebude dobře držet, mohu vás uklidnit. Na obou testovaných kouscích držela tak pevně, že ji téměř nebylo možné sundat. Řídili jsme se ale heslem, co nejde silou, půjde ještě větší silou a nakonec bradu od telefonu oddělili.

Zpracování telefonu je tedy na vysoké úrovni a neplatí to jen o výměnné bradě. Celá konstrukce, včetně odnímatelného zadního krytu, drží pevně. Nic nevrže, neskřípe, nevydává nežádoucí zvuky.

Baterie a výdrž: průměrný bojovník

K baterii se u Xperie U dostanete poměrně snadno. Zadní kryt je odnímatelný a stejně tak baterii lze uživatelsky zcela běžně vyjmout. Moc často to ale zřejmě provádět nebudete, neboť se pod ní nic zajímavého nenachází, slot na SIM kartu hledejte po sundání krytu na levém boku. Samotný akumulátor nabízí kapacitu 1320 mAh, což je mimochodem nepatrně více, než u vyšší Xperie P. Výdrž mohu hodnotit jako průměrnou až lehce nadprůměrnou. Při aktivním běžném průměrném používání (několik kratších hovorů, 10 SMS, online aktualizace u všech aplikací, časté prohlížení internetu, jas displeje na maximum a připojení na síť 3G či zabezpečenou Wi-Fi), jsem se vždy dostal na zhruba 30 hodin výdrže. Jinými slovy druhý den dopoledne jsem většinou hledal nabíječku. Na rozdíl od vyšší Xperie P tak menší „Učko“ nemá problém s výdrží a i při intenzivnějším používání nemá problém spolehlivě sloužit až do večera. Jako jednoznačné plus lze označit velmi rychlé nabíjení. Z kapacity 2%, kdy dochází k vypnutí, se na 100 % Xperia U nabije za zhruba 80 minut.

Zadní kryt je odnímatelný, na svém místě ale drží bytelně

Provedli jsme také standardizovaný test výdrže na přehrávání videa na YouTube. Telefon byl připojen k zabezpečené Wi-Fi s dobrým signálem, jas displeje nastaven na 50 %, hlasitost do dodávaných sluchátek taktéž na 50 % a automatické aktualizace byly zakázány. V této disciplíně ale Xperia U příliš neobstála, neboť vydržela pouze 4 hodiny a 15 minut.

Pokročilé nastavení šetření energie

Zvuk

Sony Ericsson, respektive Sony, bylo vždy po zvukové stránce na vysoké úrovni. Ve stejných šlépějích se snaží jít i letos. A musím říci, že se to daří. Ačkoli se v základním balení nachází jen na pohled obyčejné špunty, je zvukový projev minimálně lehce nadprůměrný. Pokud muzice vyloženě neholdujete, budou vám bohatě stačit. S lepšími sluchátky je zážitek samozřejmě ještě lepší a pro poslech hudby se tak Xperia U opravdu hodí. Zahanbit se nechce nechat také hlasitý reproduktor. Jeho projev je čistý a nechybí mu dostatečná dynamika. Pozor jen na nejvyšší úrovně hlasitosti, kde reproduktor přestává stíhat a dochází k nepříjemným rezonancím a vytracení některých zvuků.

Displej: nepsaný ideál?

Pokud si myslíte, že Sony vsadilo na nějaký dech beroucí AMOLED, vyvedu vás z omylu. To není japonský styl. Počítejte s LCD Reality panelem, který je podpořen technologií BRAVIA pro lepší úroveň jasu. Bez rozmýšlení mohu říci, že se displej povedl. Není sice tak kontrastní jako AMOLEDY či Super LCD displeje od HTC, nicméně je perfektně čitelný, a to i venku. Potěší, že Sony zapracovalo na pozorovacích úhlech a barvy na displeji ztrácí své odstíny až při opravdu ostrém úhlu pohledu.

Displej a svítí proužek schopný měnit barvy

Dlužím vám ještě úhlopříčku displeje. Zde se Sony zřejmě rozhodlo, že vsadí na nepsaný ideál zavedený iPhonem a Xperia U nabízí úhlopříčku 3,5 palce. Na ní pak operuje jemné rozlišení 854 x 480 pixelů, které vytváří jemnost 280 ppi. Jednotlivé pixely tedy lidským okem takřka nejsou vidět.

Hardware: špička ve střední třídě

V této kategorii začneme velmi zvesela a i v Sony mohou slavit. Xperia U je totiž doslova přeplněna výkonem, který ji obstarává dvoujdárový procesor ST-Ericsson U8500 s taktem 1 GHz. Podporou je operační paměť RAM, která nabízí papírovou hodnotu 512 MB. Z této hodnoty je reálně dostupných 368 MB a po naběhnutí systému zůstává uživateli necelých 180 MB RAM. Všichni vášniví hráči pak jistě docení přítomnost výkonné grafiky Mali-400MP. Mimochodem úplně stejnou nabízí například Samsung Galaxy S II. Sečteno a podtrženo, těžko najdete výkonnější telefon v ceně kolem 6 tisíc korun.

Benchmark testy

Nyní ale přejdeme k méně lichotivé stránce telefonu, dost možná největší slabině, která by jinak skvělé Xperii U mohla „zlomit vaz“. Sony totiž přistoupilo k nepopulárnímu kroku a odstranilo slot pro paměťové karty. To bychom ještě mohli rozdýchat v případě dostatečně velké interní paměti. Ale naše naděje umírají, bohužel. Papírově je k dispozici pouze 8 GB. Tato paměť je ale rozdělena na 3,97 GB pro data a necelé 2 GB pro aplikace, dohromady tedy reálně něco kolem 6 GB. Pokud telefon neplánujete používat dohromady na navigaci, hry a videa, mohl by vám prostor stačit. V opačném případě se buďto uskromníte nebo se Xperii U vyhněte obloukem. Dnešní moderní hry zabírají mnohdy i 1 GB, a to je s ohledem na výše zmíněné prostory opravdu hodně.

Uživatelské prostředí: o vodě a perníku

Minoritní skupinka negativ se v recenzi tak trochu seskupila k sobě. Výše popisovaný procesor se totiž stará o běh operačního systému Android 2.3.7 Gingerbread, což je poměrně škoda a Sony si mělo vzít příklad z HTC, které všechny letošní modely vybavilo Androidem 4.0 Ice Cream Sadnwich. Aby to ale nevyznělo tak, že Sony vůbec nezajímá nějaká aktualizace, tak vězte, že se nové verze Xperia U dočká v řádech několika týdnů. Nad samotným Androidem pak ještě bdí nadstavba Timescape, která se velmi podobá loňské verzi. O dílčích změnách si řekneme níže.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Prakticky beze změny zůstala odemykací obrazovka, která by modernizaci potřebovala jako sůl. Najdete na ni jen nezbytně nutné věci jako čas, datum, hudební přehrávač (je-li spuštěn) a nejbližší událost kalendáře. Z pohotovostní obrazovky pak lze telefon samozřejmě odemknout a také rychle ztlumit zvuky.

Po odemčení už vás přivítá první z pěti pohotovostních obrazovek. Jejich počet je pevně daný. Jinými slovy si žádnou nepřidáte, ale ani neumažete. Zamrzí, že obrazovky nejsou průchozí a chcete-li se dostat z první na poslední, musíte projet přes všechny ostatní. I když je tu vlastně jedna možnost, jak tento způsob obejít. Pomocí dvou prstů a tahu směrem k sobě se všechny widgety nahrnou na jednu obrazovku a volně poletují v prostoru. Pokud víte, který widget je na poslední obrazovce, stačí jej ve spleti ostatních najít a trefit se na něj prstem. V ten moment se přesunete na požadovanou stránku.

Velmi bohatá je nabídka widgetů a některé prošly také změnou designu. Příkladem budiž widget aplikace Timescape, který sdružuje vše, nač si jen vzpomenete. Z obchodu Google Play si totiž můžete stáhnout rozšíření a kromě Facebooku s Twitterem si Timescape poradí s YouTube, Gmailem nebo aplikací Foursquare. Praktický widget pak slouží jako přehled posledních událostí. S tímto widgetem úzce souvisí rovněž widget přátelé, který nabízí dvě záložky. V první se sdružují nejaktivnější přátelé na sítích, kde se s nimi „přátelíte“. Druhou záložku si můžete zaplnit přáteli dle vlastního výběru. Dalším zajímavým widgetem je panel rychlého spuštění Wi-Fi, GPS a podobně. Ten zabírá v nečinnosti jen kousek displeje, ale stačí se jej dotknout a zvětší se.

Aplikace Timescape

Na pozadí si samozřejmě můžete umístit vlastní tapetu nebo ponechat „polo živou“ tapetu ze schématu. Schémat je k dispozici hned 7 a každé laděné do jiné barvy. Již výše jsme si řekli, že dle schématu se zbarvuje i proužek pod displejem. Zpět ale ke zmíněné „položivé tapetě“. Ta vypadá staticky do chvíle, než se posunete doprava či doleva. V ten moment dojde k animaci jakýchsi vln. Ve spodní části displeje si můžete navolit až čtveřici samostatných aplikací či čtveřici složek a urychlit tak přístup k některým funkcím. Složky lze samozřejmě vytvářet i na samotných obrazovkách.

Seznam aplikací a jejich možná úprava

V horní části nechybí výsuvná lišta sdružující zmeškané události. Bohužel chybí jakákoliv přidaná hodnota. Uvítali bychom například zkratky k zapnutí bezdrátových sítí a od věci by nebylo ani ovládání hudebního přehrávače.

Hlavní menu se proměnilo především v designu některých ikonek. Jinak je stále orientováno horizontálně a důraz je kladen na volnost v seřazení aplikací. Jednoduchým způsobem je uspořádáte abecedně, chronologicky nebo dle četnosti využití. Stejně snadno je ale můžete seřadit třeba podle barvy, délky názvu aplikace, prostě jak chcete. Sony vám v tomto ohledu nechává volnou ruku.

Skvěle na tom Xperia U je co se týče rychlosti. Během 14 dnů jsem se nesetkal s momentem, kdy by se telefon zadýchal nebo mě snad nechal na něco čekat. To potěší o to více, že takřka každou operaci doprovází decentní, ale velmi zdařilá animace. Optimalizace se tedy povedla velmi dobře a Sony si zaslouží jedničku. Doufejme, že telefon bude stejně svižný i po aktualizaci na Ice Cream Sandwich.

Fotoaparát: lepší standard

V rámci odlišení jednotlivých Xperií se model U musí spokojit „pouze“ s 5 megapixelovým fotoaparátem. Automatické ostření či přisvětlovací LED dioda však nechybí. Své fotografie můžete pořizovat jak ve formátu 4:3 (5 a 2 megapixely), tak ve formátu 16:9 (3 a 2 megapixely). Další nastavení je velmi hluboké, nechybí LED dioda, která dokáže eliminovat červené oči, detekce úsměvu, samospoušť, nastavení hodnoty ISO, vyvážení expozice a bílé či různé scény. Pořizovat můžete nejen klasické snímky, ale také panoramata a 3D panoramata.

Prostředí fotoaparátu

Zajímavé jsou rovněž další vychytávky. Vhod přijde režim rychlého spuštění. Pokud přidržíte hardwarovou spoušť při zamknutém telefonu, dojde k zapnutí fotoaparátu a okamžitému pořízení snímku. Tuto volbu však lze přenastavit a může dojít jen ke spuštění fotoaparátu. Nastavit lze i metodu snímání, kde nechybí ani pořízení snímku dotykem prstu.

Výsledné snímky jsou příjemným překvapením, protože netrpí tak nešetrnou kompresí jako dřívější Xperie. Stále je však co zlepšovat. Aktuálně jsou snímky barevně věrné a za dobrého počasí i dostatečně detailní s velmi nízkou hladinou šumu. Občas je problém jen přechod tmavých a světlých míst. S ohledem na cenu však mohu Xperii U jen pochválit a konstatovat, že rozhodně patří k nejlépe fotícím telefonům střední třídy.

Ukázkové fotografie

V exteriérech se Xperii U daří

Občas se objeví mírné přepaly

Pořídit panorama je velmi snadné

Makro

S Xperií U můžete také natáčet HD videa, byť jen v rozlišení 720p. Plynulost dosahuje na 30 snímků za vteřinu. Výsledná videa jsou barevně věrná, ale z neznámých příčin lehce kostičkovaná. Nijak dobře to opravdu nevypadá. Doufejme, že to zpraví jeden z brzkých updatů.

Sony Xperia U (testovací video) – exteriér, 720p

Multimédia a zábava: ach ta paměť

Začnu hudebním přehrávačem, který prošel výraznou inovací, omlazovací designovou kůrou a funkčním nášupem. Všechno dění se odehrává v kategorii moje hudba. Zde najdeme skladby, alba, interprety, seznamy skladeb, SensMe nebo oblíbené skladby. SensMe vybírá skladby na základě stylu hudby a podle aktuální nálady uživatele. Telefon je ale podle těchto kritérií bohužel sám nedokáže automaticky roztřídit, musí to udělat příslušný program PC Companion.

Hudební přehrávač

Nechybí vyhledávání. Při přehrávání je zobrazovaná velká miniatura otagovaného alba. Jedním klikem ji můžeme přiřadit k oblíbeným skladbám nebo ji pro přehrání odeslat k externímu zařízení skrze Wi-Fi a standardu DLNA.

V hlubším nastavení nalezneme i ekvalizér, který nabízí několik přednastavených profilů, ale mnohem důležitější je, že jej lze zcela deaktivovat nebo si vytvořit profil vlastní. Poslech si můžete okořenit rovněž prostorovým zvukem a také technologií xLOUD. Až se vám omrzí vlastní skladby, můžete si naladit FM rádio s podporou RDS.

Vzhledem ani funkcemi neurazí ani nepřekvapí vestavěná 3D galerie. Pořízené snímky z fotoaparátu přímo vybízejí k následné editaci. Ta je však omezena jen na ořez a otočení snímku. Editor videa je rovněž velmi jednoduchý a umí vaše záznamy jen sestříhat.

Galerie a hra Men in Black 3

Výkon Xperie U přímo vybízí k hraní špičkových her. Můžete si být jistí, že drtivou většinu her rozjedete, a to se slušnou plynulostí. Klasické 3D hry jako série Asphalt či Real Football 2012 běží skvěle. Zdánlivě problémově vypadá GTA III, která se tu a tam zadrhává, jenže to se děje snad na všech zařízeních. Limitujícím faktorem je až paměť telefonu, do které příliš špičkových her prostě nedostanete.

Sociální sítě jsou zastoupeny Facebookem, Google + a apliakcí GTalk a Pokec. Svou troškou do mlýna přispívá již výše popsaná aplikace Timescape.

Google+, Facebook a GTalk

Video přehrávač je v telefonu jen velmi základní a vrcholem jsou AVI videa s kodeky DivX a Xvid. Pokus o formát MKV dopadl neúspěšně, stejně jako zobrazení externích titulek Tento nedostatek ale snadno vyřešíte doinstalací externího video přehrávače, doporučit mohu například MX Video Player. S HD videem (720p) si telefon poradí bez problémů.

V souvislosti s multimédii a malou pamětí musím zmínit funkcí USB host. Pomocí patřičné redukce připojíte svůj flash disk a máte k dispozici veškerý obsah. Tedy budete mít, až nainstalujete nějakého správce souborů, neboť v základu chybí a nelze se tak na flashku podívat. Kromě „flashky“ funguje například i myš, pomocí které lze telefon pohodlně ovládat, kdy jako tlačítko zpět slouží pravé tlačítko myši.

Telefonní seznam: buďte sociální

Jednoduchost a přehlednost je mnohdy největším benefitem. V telefonním seznamu je u jednotlivých telefonních kontaktů zobrazována malá ikonka. Po straně vidíme lištu s písmeny abecedy a kliknutím na ně můžeme vybrat konkrétní jméno či písmeno. Rychlost telefonního seznamu je blesková a rolování se stává pomalu nepostřehnutelným okamžikem. Každý kontakt může být provázán s Google účtem, sociálními sítěmi a zejména Facebookem.

Seznam kontaktů

Pokud kontakt na této sociální síti synchronizujeme s kontaktem v telefonním seznamu je nutno jít bohužel manuální cestou. Telefon nepodporuje automatické spárování kontaktů, což je škoda. Pokud ale spárování zvládnete, uvidíte osobní údaje, zájmy i fotoalba daného kontaktu. Na jedno kliknutí můžeme kontakt zálohovat na paměťovou kartu a následně jej i obnovit. Častou používané kontakty jsou směřovány do kategorie oblíbené. Zde jsou již větší náhledy obrázků konkrétních jmen.

Zprávy a e-maily

U textových zpráv nehledejte žádná nečekaná překvapení. Přijaté SMSky jsou zobrazovány v konverzacích. Při psaní je k dispozici QWERTY klávesnice, která je ale na malém displeji poměrně malá, především v režimu na výšku. Další metodou psaní je Swype, kdy slovo napíšete jedním tahem prstu. Pomoci by mohl také slovník T9. Odpočítávání znaků na první pohled chybí, uživatelé Sony (Ericssonů) ale vědí, že se vždy zobrazí až při posledních 20 znacích.

SMS zprávy

U elektronické pošty se setkáme opět tradičně s napevno zakořeněným Gmail klientem a sekundárním vestavěným klientem. První klient slouží výhradně pro Google účet. Nechybí štítky, označení oblíbených zpráv, podpora příloh do 25 MB a kategorie. Druhý klient podporuje tradičně protokoly POP3, SMTP a IMAP4 . Práce s oběma klienty je bezproblémová. Pošta může být okamžitě synchronizována díky push notifikaci. Nakonec je tu i podpora MS Exchange.

Aplikace GMail

Organizační funkce a GPS: šlo by to i lépe

V organizačních funkcích je Xperia U poměrně slabá. Nechybí klasický Androidí kalendář se všemi typy náhledů a přehledným zpracováním, ale uvítali bychom nějaký úkolovník či poznámky. Naštěstí lze tyto aplikace doinstalovat. V další nabídce se nachází vědecká kalkulačka, stopky, minutka a světový čas. V nabídce aplikací objevíte také program Office Suite 5. Bohužel jde jen o základní verzi, pomocí které si dokumenty MS Office a PDF prohlédnete. Pro editaci a tvorbu musíte zakoupit plnou verzi. Poslední aplikací do party je čtečka QR kódů Neoreader.

Kalendář a kalkulačka

V moderním telefonu nechybí ani čip GPS. Xperia U se ale nezařadí mezi telefony, které dokáží rychle navázat spojení se satelity. Bez asistence internetu to běžně trvá zhruba slabou minutku. S internetem se dostanete pod 20 vteřin.

Budíky, stopky, světový čas a odpočet

Pro navigování můžeme využít dvě aplikace k tomu určené. První je Wisepilot, který bohužel přichází v omezené licenci. Placené jsou jak off-line mapové podklady, tak i samotná hlasová navigace. Zdarma jsou pouze online podklady map. Mapové podklady Evropy s doživotní licencí vyjdou v přepočtu na 120 Kč s daní. Hlasová navigace pro Evropu může být zakoupena v rozmezí jednodenní licence 37 Kč s daní až po doživotní licenci 750 Kč s daní. Dopravní informace s týdenní licencí vyjdou na 75 Kč s daní (není zastoupena Česká republika) nebo doživotní opět 750 Kč s daní.

Google Mapy a navigace Wisepilot

Druhou možností jsou Google Mapy. Ty nabídnou kompletní řešení pro navigaci, ale s několika ale. Nabídnou sice bezplatnou hlasovou navigaci, ale mapové podklady lze uložit do mezipaměti v omezeném počtu s výřezem pouze konkrétního území. Jinak je potřeba být neustále on-line, což se v mnoha situacích nehodí.

Datové funkce a internet

Sony Xperia U je vybavena výkonným procesorem, který by měl bez problémů zvládat jakékoliv internetové stránky. Podporován je rovněž Adobe Flash 11, nic vám tak na stránce nezůstane skryto. Lze jej ale samozřejmě i vypnout. K dispozici je možnost otevření více oken, stropem je osmička. V nastavení si můžete měnit velikost zobrazovaného textu, povolit JavaScript a rozhodnout se, zda chcete načítat obrázky.

Internetový prohlížeč

Samotné prohlížení internetu je velmi pohodlné a především rychlé. Pohyb po stránce je plynulý i ve chvíli, kdy ještě není celá stránka načtena. O přenos dat se kromě technologií GPRS a EDGE stará i HSDPA (14,4 Mb/s) s HSUPA (5,76 Mb/s) a využít můžete také bezdrátové Wi-Fi s protokoly b/g/n. V nastavení najdete také funkcí Wi-Fi hotspot. Spojení s počítačem zajistí USB kabel a Bluetooth ve verzi 2.1. S Wi-Fi souvisí také možnost sdílet svá data v domácí síti. O funkci USB host jsme si řekli již výše.

Závěrečné zhodnocení a konkurenti

Telefony ve střední třídě by se měly třást, na trh vstupuje Sony Xperia U. I tak jsem mohl začít dnešní recenzi, nicméně se tato věta hodí i na samotný závěr. Po celou dobu používání mě Xperia U nezklamala ničím nečekaným. Pochválit mohu precizní zpracování, design, který vzbuzuje zájem okolí, nezmínit nemohu efektní svítící proužek. Pokračovat ale mohu s perfektně odladěným prostředím, které běhá tak stabilně, že telefonu i částečně odpouštím starší verzi 2.3.7. Pochvalné pasáže završím perfektní hardwarovou výbavou, která v dané třídě nemá obdoby.

Sony Xperia U má zaděláno na úspěch

Xperia U měla našlápnuto k telefonu, u kterého by skoro nebylo co kritizovat. Slovo „měla“ v předešlé větě ale dává jasně najevo, že se něco nevyvedlo. Tím slabým místem je absence paměťových karet v kombinaci s malou interní pamětí. Tím Sony v podstatě zabíjí to, oč se snaží. Xperia U by měla být moderním multimediálním telefonem. Tím se ale s omezením místa stane jen těžko. Dalšími mínusy jsou trochu slabší výdrž, nevýrazná informační dioda a využití starší verze operačního systému Android. Všechny zápory, vyjma malé paměti, vyváží cena, která už od počátku spadla pod 6 tisíc korun.

Největší konkurenti: HTC One V, Nokia Lumia 710, LG Optimus 2X a Huawei Honor

Mezi konkurenty Xperie U můžeme zařadit HTC One V. To je nicméně o tisíc korun dražší a kromě lepšího displeje ve většině parametrů zaostává za Xperií U. Za stejné peníze pořídíte Nokii Lumia 710, která nabízí alternativní operační systém Windows Phone a v mnoha ohledech stejnou výbavu. Zklame ale horším displejem a uzavřeností prostředí.Konkurovat nové Xperii může ale také loňské LG Optimus 2X, které nabízí rovněž dvoujádrový procesor. Z ostatních značek můžeme jmenovat Huawei Honor s nadprůměrnou výdrží nebo Samsung Omnia W.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Sunnysoft, kde můžete Sony Xperia U zakoupit.

sony-xperia-u
Klady
  • odladěné prostředí
  • výměnná spodní brada
  • průhledný a svítící proužek
  • zdařilý design
  • precizní zpracování
  • silná grafika Mali-400 MP
  • výkonný dvoujádrový procesor
  • nízká cena
  • USB host
  • nadprůměrný zvukový výstup
  • kvalitní displej
Zápory
  • nevýrazná informační dioda
  • starý Android 2.3.7
  • velmi malá interní paměť
  • chybějící slot na paměťové karty
  • pomejší fixace GPS
Diskuze ke článku
Jakub
Moc pěkný a povedený telefonek, škoda že sem si nedávno koupil Ray. Ale jedno vím jistě další můj mobil bude opět sony :-)
Vlastík
Mám black/white provedení. V balení jsou mimo jiné špuntová sluchátka, autonabíječka a bílá vyměnitelná spodní brada.
Recenze je hezká, a opět jste první mezi významnými servery o mobilech. Velká pochvala :-)
blue.sun
Krásný telefon, který zabíjejí dvě výrazné chyby. První je samozřejmě paměť, druhou slabší baterie. Výkon je naopak výborný (až na pomalou GPS). Tak opět nevím, chtěl jsem si "účko" koupit, ale ta baterie mě trápí...
Petr
Má Sony Xperia U NFC? :) Přemýšlím buď o U,o Sole, nebo o P ale jde mi i o to NFC. A ten svítící proužek je taky zajímavý :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze