Nokia C3-00: QWERTZ bez Symbianu
recenze

Nokia C3-00: QWERTZ bez Symbianu

24

Na jaře letošního roku představená Nokia C3-00 přináší do početné rodiny telefonů S40 zásadní novinku. Tou je QWERTZ klávesnice umístěná pod horizontálně orientovaným displejem. Mimo to novinka láká na bezdrátové připojení přes Wi-Fi a nízkou cenu.


Nokia C3-00 - oficiální fotografie

Obliba sociálních sítí stále stoupá a plně vědoma si toho je i finská Nokia. Pro své mladé zákazníky připravila na první pohled opravdovou lahůdku. Telefon, který si se sociálními sítěmi bez problémů poradí, nabídne pohodlnou QWERTZ klávesnici a ještě k tomu přidá Wi-Fi, čímž mladí ušetří za datový paušál. Vše navíc zabalila do poměrně líbivého vzhledu a potěší i precizní zpracování. Bohužel nedostatky telefonu by některé potenciální zájemce mohli odradit.

Pozn.: Vzhledem k velké podobnosti byly některé části recenze převzaty z recenze Nokie X2.

Technické parametry - Nokie C3-00

Rozměry 115,5 x 68,1 x 13,6 mm
Hmotnost114 gramů
Konstrukce klasická
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (320 x 240 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,4"
Paměť 55MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 8GB, 2GB v balení)
Otevřený operační systém ne ( Series S40 )
Organizační funkcee-mailový klient, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, , světový čas, stopky, minutka, kalendář
Multimédia hudební přehrávač, video přehrávač, FM rádio s RDS, 3,5 mm Jack, Facebook, Twitter, JAVA
Fotoaparát 2 Mpx
nahrávání videa (320x240 px, 15fps)
Navigace GPS ne
Datové funkceUSB 2.0 (microUSB), Bluetooth 2.0 (profil A2DP) GPRS, EDGE,Wi-Fi b/g
Baterie a výdrž1320 mAh
Doba hovoru: až 7 hodin
Pohotovostní doba: 800 hodin
Cena a dostupnost 3500 Kč
říjen 2010

Video

Design a konstrukce: sestřenice řady E

Nokia C3-00 vypadá z na první pohled jako další zástupce pracovní řady E. Právě v ní jsme se setkávali s QWERTZ klávesnicí a displejem na šířku. To vše „Cé-trojka“ přebrala. Velmi podobné jsou tudíž i její rozměry, které činí 115,5 x 58,1 x 13,6 milimetrů. Hmotnost pak činí průměrných 114 gramů. Telefon je tedy znatelně širší, než klasické modely. I v menší ruce jej však díky značnému zaoblení udržíte. Zatímco například Nokia E72 díky hranatým liniím působí širším dojmem. Zkosení jednotlivých stran u Nokie C3-00 je tak značné, že to dokonce poznamenalo i samotný displej. O tom však později.

Dominantním materiálem je samozřejmě plast. Například kryt baterie je ale celý kovový. Celkově novinka působí pevným dojmem. Žádné vrzání se neozvalo ani při silném promačkání. Čelní strana je celá lesklá, což mi jako šťastné zrovna nepřišlo. Jednak se už dopředu můžete těšit na otisky prstů, ale hlavně odrazy světla nejsou venku nic příjemného. Displej a klávesnice si spravedlivě rozdělily čelní stranu telefonu. Pod klávesnici se vměstnal jen mikrofon. Nad displej pak logo Nokie a celkem pěkně vypadající reproduktor. Žádná čidla tentokrát nečekejte, šetřilo se.

Boky Nokie C3-00 jsou zcela oproštěny od klasických tlačítek. Na každé straně je jen po jedné pojistce zadního krytu, které je nutné současně stisknout k odemčení. Na levém boku je pod krytkou schován microUSB konektor. Vedle sídlí slot pro paměťové karty, který je rovněž zakrytkován. Zbývající dvojice konektorů pak okupuje horní stranu. Zejména 3,5 mm jack konektor ale mohl být naopak dole.

Zadní strana je vcelku jednoduchá. Uprostřed horní části, v místě kde končí kryt baterie, je umístěna poměrně velká čočka fotoaparátu. Vedle ní, krom nápisu o počtu megapixelů, nalezneme několik malých průduchů hlasitého reproduktoru.

Baterie a výdrž: rekordman

Jak jsem se zmínil už výše, způsob uchycení zadního krytu je vymyšlen důmyslně a vidět jsme jej mohli třeba u Nokie E5. Stačí zmáčknout ona tlačítka a kryt se otevře. Pod ním se skrývá baterie s dech beroucí kapacitou. Nabízí 1320 mAh, což je dokonce více než má manažerská E5. Věřte proto, že Nokia C3-00 vydrží na příjmu takřka týden, samozřejmě při slabším využívání. Kdo bude často hledat Wi-Fi sítě a viset na internetu, musí počítat zhruba se čtyřmi dny. I tak je to ale mezi dnešními mobily vskutku výborný výsledek a Nokia C3-00 bude v této disciplíně těžko hledat konkurenci. Jde o názorný příklad, kolik energie ušetří menší a nedotykové displeje.

Klávesnice: kde opisovala?

U popisu klávesnice začnu u funkčního bloku. Ten je vesměs standardní a díky rozměrům dostal hodně místa. Kontextové klávesy se tisknou snadno a jistě, což platí i o čtyřsměrném ovladači s potvrzovacím středem. Novinkou u řady S40 jsou dvě tlačítka ve stylu Symbianových telefonů, která Nokia natlačila mezi kontextová a sluchátková tlačítka. Mají přiřazené funkce, například kontakty a SMS zprávy, ke kterým se díky nim jednoduše dostanete. Bohužel fungují jen v pohotovostním režimu. Všude jinde zůstaly nevyužity.

Nyní se dostanu k hlavní QWERTZ klávesnici. Ta jako by z oka vypadal například té, kterou má model E5. Jednotlivé klávesy jsou stejně rozmístěné a plní totožné funkce. Mají stejné rozměry i odpor při stisku. Nechybí ani české znaky a tudíž snadno napíšete písmena s diakritikou. Celkově tedy klávesnici, stejně jako u E5, hodnotím kladně. Psaní je snadné a zvládne ho během chvilky každý.

Zvuk: jen šedým průměrem

Zvuková reprodukce není nijak silnou stránkou. Hlasitý reproduktor hraje nevýrazně a zvuk by se někomu mohl jevit jako plechový. Potěší alespoň dostatečná hlasitost. Přibalená sluchátka patří do nejnižší kategorie. Jde o velmi obyčejná pecková sluchátka a doporučuji připojit jakákoliv vlastní sluchátka. Díky přítomnosti 3,5 mm jack konektoru to není žádný problém. Z lepších sluchátek se už linou líbivější tóny. Kvalitou však na hudební mobily „Cé-trojka“ nedosahuje.

Displej: tak trochu zkosený

Displej u Nokie C3-00 nabízí slušnou velikost 2,4 palce. Na této ploše disponuje rozlišením 320 x 240 pixelů, což představuje dostatečnou jemnost. Slušné jsou i pozorovací úhly. Celkem nemile mě překvapila nemožnost jakkoli regulovat intenzitu poosvětlení. Chybí čidlo i manuální nastavení. I díky tomu je displej na denním světle velmi špatně čitelný. Aby toho nebylo málo, další ránu displeji zasadil samotný design telefonu. Ony zkosené hrany zasahují až do displeje. Jinými slovy na obou stranách displeje se krycí plast snižuje a zhoršuje v těchto místech viditelnost.

Prostředí: kdy bude multi-tasking?

Uživatelské prostředí je staré a všem známé. V Nokii C3-00 se konkrétně nachází platforma S40 ve své šesté edici a jediným patrnějším rozdílem je orientace na šířku. Na pohotovostní displej se tentokrát dostaly zejména tzv. Komunity. Ty spojují vaše účty na sociálních sítích Facebook či Twitter. Samozřejmě vybylo dostatek místa i pro další údaje. Volba je tedy jen na vás.

Zásadním problémem, který trápí platformu S40, je nemožnost cokoliv (vyjma přehrávače a rádia) minimalizovat. U Nokie C3-00 to navíc zamrzí dvojnásobně. Telefon přímo vybízí být neustále on-line na Facebooku, ICQ či jiném chatu. Jenže bohužel. Představte si situaci, kdy jste připojeni na ICQ a přijde vám SMS. V ten moment, chcete-li si právě přijatou textovku přečíst, musíte ukončit ICQ, přečíst zprávu a poté ICQ opět zapnout. Zdlouhavé a velmi nepohodlné. Tím Nokia defacto pohřbila hlavní potenciál tohoto modelu.

Ve výchozím zobrazení hlavního menu nalezneme 12 poměrně malých ikonek s titěrnými popisky, což není nic pro osoby s horším zrakem. Podoba hlavního menu může ale naštěstí mít až čtyři tváře – kromě zobrazení ikonek a ikonek s popisky si můžete vybrat i podobu seznamu nebo zobrazení jedné, opravdu obrovské položky na displej, jako jsme to znali ze starších telefonů. Ikonky lze v menu uspořádat a nechybí ani vlastní menu Jdi na, přístupné z pohotovostního režimu.

Prostředí a jeho ovladatelnost jsou samy o sobě bezproblémové a Nokia stále hraje první housle, co se pohodlnosti ovládání telefonů týče. Konkrétně tento telefon reaguje standardně rychle a rozhodně to žádný rychlík není. Při prohlížení fotografií nebo webu by se rychlejší reakce hodily, také nepotěší vcelku pomalá Java. Na druhou stranu vás ale telefon nenechá někdy vysloveně čekat a dá se s ním obecně pracovat se slušnou rychlostí. Potěší možnost například pro zprávy a kontakty nastavit opravdu obří font. U Nokie jsem nečekal ani problémy s překladem, kterých v menu ale pár nalezneme. Zarazí například označení videokamery jako „dig.fotoaparát“ a podobné nepřesnosti.

Fotoaparát: mizérie

Vestavěný fotoaparát je v Nokii C3-00 jen nutným zlem. Nabízí mizerné rozlišení 2 megapixely a výsledné snímky tomu také odpovídají. Fotografie jsou neostré, barvy se slévají a dochází k častým přepalům. Nijak nepomohou ani poměrně slušné možnosti nastavení. Pohodlné fotografování znemožňuje i jeden zajímavý fakt. Pokud snímáte scénu, vypadá na displeji zašedle. Logicky máte nutkání upravit nastavení. Velké překvapení přijde, když snímek pořídíte. V ten moment dostanou barvy mnohem věrnější podání. Fotografování jinak probíhá samozřejmě na výšku a jako spoušť slouží potvrzovací klávesa.

Ukázkové snímky:

Nijak přesvědčivá není ani kvalita natáčeného videa, snímaného v rozlišení 640x480 bodů rychlostí 15 snímků za vteřinu. Zejména frekvence snímků je velmi mizerná.

Multimédia: obvyklý obsah

Hudební přehrávač se od dalších Nokií na platformě S40 nijak neliší. Skladby šikovně roztřídí podle interpretů, alb a dalších kritérií. Nechybí seznamy skladeb ani stereo efekt nebo vlastní ekvalizér, díky kterému si lze vyladit zvuk. Ke každé skladbě lze zobrazit i obrázek alba a další doplňující informace. Potěší také možnost změnit vzhled přehrávače. Malou změnou oproti dřívějším modelům je absence položky nastavení. Ke všem se nyní člověk dostane jednoduše z menu voleb přehrávače. Hudební podání není špatné. Samozřejmě ho vylepšíte použitím kvalitních sluchátek. Dále nechybí ani FM rádio s funkcí RDS.

Z vnitřní paměti telefonu lze pro aplikace a další soubory využít zhruba 55MB. Hudby a dalších multimédií si uložíte ale až 2 GB, což je kapacita microSD karty, kterou Nokia spolu s telefonem dodává. C3-00 ale podporuje až 16GB karty. A co prohlížení fotografií? Díky použitému prostředí Series 40 asi víte, co si pro nás Nokia C3-00 nachystala. Hlavním rozcestníkem do světa zábavy jsou v hlavním menu ikonky Fotografie a Aplikace. Ve fotogalerii vás čeká možnost zobrazení všech fotografií v jednom seznamu s hezkým zobrazením a pohodlným procházením. Jen ty reakce by mohly být svižnější. Potěší možnost obrázky upravovat . Pro lepší orientaci lze zobrazit fotografie na časové ose nebo si řadit vaše výtvory do alb. Vzhledem k nevalné kvalitě fotoaparátu ale alba asi nebudou příliš plná. Samozřejmě lze prohlížet veškeré soubory v paměti telefonu a na paměťové kartě pomocí standardního prohlížeče souborů, který se nachází pod položkou Galerie v sekci Aplikace.

Aplikace se nacházejí trochu nešikovně v podsložce Extra. Najdete mezi nimi například Ovi Share klient či světový čas. Nokia přidala také tři hry. Spíše než Sudoku by vás mohla zaujmout nová verze oblíbené kuličky Bounce.

Telefonní seznam: ležaté a stejné

Telefonní seznam nabídne uložení 1000 vícepoložkových kontaktů, což bude jistě většině uživatelů dostačovat. Kontakty mohou obsahovat více čísel, emailovou adresu, vlastní vyzvánění nebo odlišení obrázkem. Také je můžeme zařadit do libovolných námi předefinovaných skupin. Jednotlivé kontakty můžeme kopírovat, přesouvat či hromadně mazat. Pochválit musím také bezproblémové řazení jmen s diakritikou, které nejsou přesouvány na konec seznamu, ale správně podle abecedy. Jako jeden z mála výrobců umožňuje Nokia zobrazení čísel na SIM kartě i v telefonu v jednom seznamu. Vhod přijde propojení narozenin u kontaktů s kalendářem, ve kterém se poté automaticky ukazují. Stejně jako u ostatních Nokií Series 40, i C3-00 má dobře vyřešeno filtrování hovorů a nastavení profilů. Kvalita hovoru je dobrá a zvuk ve sluchátku je čistý. Nokia se bohužel rozhodla nevybavit C3ku podporou sítí 3.generace a na rychlé datové přenosy a videohovory můžete zapomenout.

Zprávy: nepraktický e-mail, praktická klávesnice

V oblasti textových zpráv již tradičně nacházíme výborný standard. Při psaní textové zprávy se zobrazuje odpočítávání od 160-ti znaků. Od majitelů telefonů s operačním systémem lze často slyšet nářky na absenci animovaných ikon – smajlíků. Tato „hloupá“ novinka nám je naštěstí nabídne. Paměť na přijaté zprávy je sdílená a není tak problém uchovat stovky zpráv dle vlastní libosti. Zprávy MMS s poměrně pochopitelným vytvářením rovněž nechybí a vy tak své fotografické i jiné výtvory můžete posílat přátelům.

Do dřevních dob se Nokia vrací e-mailovým klientem. Ten je nutné totiž vždy manuálně otevřít a ručně se navíc přihlásit k jednotlivým účtům. O automatickém stahování zpráv a upozorňování na ně si tak můžete nechat jen zdát. To, že vám přišel e-mail, nijak nezjistíte a vždy si to musíte pracně ručně ověřit. Pozitivní je snadné nastavení pro velké e-mailové providery (gmail, Live, Yahoo) i vlastní e-mail a podpora příloh s kompresí na serveru. Tím ale chvála končí a následují výtky. Chybí podpora HTML emailů a vše trvá neuvěřitelně dlouho. Pro občasné stažené jednoduché textové pošty samozřejmě tento klient dostačuje, ale nic víc očekávat nelze. Taktéž psaní textů nečiní výraznější problém. Zde má C3-00 oproti svým kolegyním z řady S40 značnou výhodu v podobě QWERTZ klávesnice.

Organizační funkce: fajn výbava

Organizační funkce mají už dlouho neměnný základ. Spolehnout se můžeme na přítomnost poznámek, úkolů i kalendáře, který nabídne týdenní nebo měsíční vyobrazení. Opět zde platí stejné „paměťové“ pravidlo, že kapacita je vázána na dostupnost volné sdílené paměti. Budík může být pouze jeden, za to nás může budit periodicky, a můžeme si zvolit libovolný vyzváněcí tón. Dále nechybí kalkulačka, stopky či minutka. Trochu jsem postrádal obvyklé mapy , které Nokia tentokrát do telefonu nezačlenila.

Datové funkce: stará Opera a Wi-Fi

Na internet se v Nokii C3-00 dostanete pomocí Opery Mini, která je v telefonu nainstalována jako výchozí prohlížeč. Nokia však stále prosazuje starou verzi, která je nejen nepraktická, ale i vzhledově nepěkná. K dispozici je i zastaralý Nokia browser, jehož funkčnost ale výrobce omezil pouze na pár předpřipravených stránek, na otevřený internet se s ním nedostanete. Ve výsledku není k dispozici jediný pořádný prohlížeč. Pokud to s prohlížením internetu myslíte vážně, je nutné upgradovat na nejnovější verzi Opery Mini. Nižší cena se projevila, jak už jsem psal výše, absencí podpory sítě 3.generace UMTS, takže se budete muset smířit s nižší rychlostí prohlížení internetu a stahování dat. Malou náplastí je však, v této cenové hladině málo vídaná, přítomnost Wi-Fi. Pokud tedy jste v dosahu Wi-fi, lze surfovat rychle a zdarma. Při připojování k internetu se Nokia může pokaždé ptát a nebo zvolíte možnost „Neptat se“. V tom případě vybere poslední typ spojení. Konektivita s okolním světem je pak dále zajištěna prostřednictvím konektoru Micro USB nebo technologie Bluetooth 2.1.

Zhodnocení: těžké rozhodování

Nokia C3-00 přichází do nižší třídy s relativně novým konceptem. Poměrně velký displej doplňuje QWERTZ klávesnice. Navíc pohodlná klávesnice. Vše je vyšperkováno podporou bezdrátového spojení s Wi-Fi, díky kterému lze odpustit absenci sítí 3G. I zbylá výbava telefonu je dostatečná. Mladí taktéž ocení provázanost se sociálními sítěmi. Snad jen fotoaparát mohl být lepší. Co se ale nejvíce nepovedlo, je chybějící multi-tasking. Toto omezení degraduje využitelnost celého telefonu. Nemožnost mít spuštěný Faceebok a třeba ICQ zároveň, velmi snižuje využitelnost Nokie C3-00. Závěrem se dostávám k ceně. Při představení byl ohlášen start pod třemi tisíci. Bohužel dnešní realita je o zhruba pět set korun vyšší. Důležitou otázkou při výběru vždy bude, zda opravdu využijete QWERTZ klávesnici. Pokud je vaše odpověď ne, poohlédněte se po jiném telefonu.

Nokia C3-00 můžete zakoupit na značkovém e-shopu Nokia

nokia-c3-00
Klady
  • slušný displej
  • snadné ovládání
  • kvalitní zpracování
  • Wi-Fi
  • QWERTZ klávesnice
Zápory
  • chybí multi-tasking
  • nepodporuje 3G
  • omezený e-mailoý klient
  • podprůměrný fotoaparát
Diskuze ke článku
Pipin
Videopohledy jsou skvely napad. Pokud jej ale delate zpusobem: telefon ma vystoupla tlacitka - i kdyz moc vystoupla nejsou.... Pak se dostavame mimo mantinely uzitne hodnoty videopohledu a je z toho tak trosku prehnane receno fraska.
David
Naprosto amatersky videokomentar ktery podstte nic nerika, radeji ty videokomentare netocte prosim nebo je delejte jako na mobilmanii dekuji David
Verda
Kdyby jen videokomentar, ale co ta spleť neprehlednych informaci,neznalost cestiny a dalsi kupa chyb?To jsou redaktori ktery si muzou potrast rukou s mobil.cz, podobna verbes neznalostni.
Stromao
Chtěl bych vydět vás :D Jeden odborník vedle druhýho, co?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze