Sony Ericsson Mix Walkman
recenze

Sony Ericsson Mix Walkman

Hudba i pro chudé
22

Dnes jsme si vzali na paškál poslední hudební telefon řady Walkman, který se ještě může pyšnit společnou značkou firem Sony a Ericsson. Může obstát v roce 2012 hloupý mobilní telefon se zaměřením na hudbu? Dozvíte se v podrobné recenzi.

Sony Ericsson Mix Walkman - oficiální fotografie

Sony Ericsson v loňském roce 2011 představil a uvedl na trh celkem tři přístroje, které nesou označení "feature phones", neboli po našem "hloupé telefony", zkrátka jednoduché mobily bez otevřeného operačního systému Android, který výrobce u svých smartphonů používá. Předně šlo o dvojici pisálků s QWERTY klávesnicí jménem txt pro (ten vysouvací) a txt (messenger klasické "BlackBerry" konstrukce), a také o hudební model Mix Walkman. Právě ten jsme pro vás nyní podrobně otestovali. Je to podle prohlášení výrobce poslední zástupce v tuzemsku tradičně velmi oblíbených hloupých hudebních telefonů řady Walkman a podle posledních vyjádření výrobce možná také zcela poslední telefon bez operačního systému vůbec. Zaslouží si vůbec nosit toto věhlasné logo, anebo je to podobně jako u vyššího modelu Live With Walkman, o kterém v této recenzi rozhodně neslyšíte naposled, jen tak trochu "placebo"?

Technické parametry Sony Ericsson Mix Walkman

Konstrukce95,8 × 52,8 × 14,3 mm, 88 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (240 × 400 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 240 × 320 px
Chipset
PaměťRAM: 64 MB, vnitřní paměť: 100 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ3 2011, 3 500 Kč

Sony Ericsson Mix Walkman – videopohled

Obsah balení

  • Mobilní telefon Sony Ericsson Mix Walkman
  • Pecková sluchátka MH410
  • 2GB paměťová karta microSD
  • EN Manuály a příručky
  • 1× výměnný barevný pásek na bok telefonu

Hned ze začátku mě překvapila opravdu i na dnešní poměry nezvykle malá krabička, ve které se telefon dodává. Balení Sony Ericssonu Mix Walkman patří svým obsahem mezi dnešní průměr. Vvýrobce k telefonu hned v základu dodává 2 GB paměťovou kartu a vždy dle dané základní barvy jeden barevný vyměnitelný pásek (testovali jsme variantu se zlatým páskem, kde je náhradním páskem růžový), který patří na obvod telefonu.

Nezapomnělo se na byť jen základní klasická pecková sluchátka MH410 (více v kapitole věnované zvukovému výstupu).

Design a konstrukce: sexy pásky podle nálady

Telefon je sympatický "plasťáček" se zaoblenými hranami, díky nimž se celkem dobře drží v ruce. Svým designem hodně připomíná námi již v minulosti recenzovaný, vysouvací model txt pro v zavřeném stavu. Na výšku měří 95,80 milimetrů, na šířku 52,80 milimetrů a při pohledu z profilu u něj naměříte 14,30 milimetrů, takže rozhodně nejde o žádného obra, který by nějak výrazně vyčníval z řady. Spíše naopak. Sony Ericsson Mix Walkman je relativně malý, a hlavně lehoučký telefonek. Uznejte sami, že hmotnost pouhých 88 gramů se dnes už jen tak nevidí. Co mě příliš nepotěšilo, je kvalita konstrukce. Při zmáčknutí na správných místech na zadním krytu telefon nepěkně zavrže. Nicméně toto je u tak levných telefonů dnešní doby celkem běžným jevem a dá se to snést.

Telefon při úchopu v ruce potěší především svojí velmi nízkou hmotností

Přední stranu tvoří z největší části samozřejmě dotykový displej. Nad ním se nachází logo výrobce a oproti jiným telefonům celkem velký výdech reproduktoru pro hovory, který je díky své velikosti bohužel docela magnet na prach. Pod displejem se nachází bílé logo Walkman, a pod ním pak jediné systémové, a pro letošní malé Sony Ericssony typické ovládací tlačítko se symbolem domečku. Senzorová šipka zpět, kontextová nabídka či lupa se tady opravdu nekonají. Všechny jsou totiž nahrazeny softwarovými klávesami.

Design je rozhodně tou silnější zbraní telefonu

Výrobce se rozhodl model Mix Walkman trošku zatraktivnit a přiblížit mladým lidem nebo dětem. Pro tento účel vymyslel doposud nevídanou raritu, kterou samozřejmě není nic jiného než možnost výměnných barevných pásků na boku telefonu. Existuje celá řada různých barevných variant. My jsme měli na testování verzi, která měla od výroby na sobě zlatý lesklý pásek, a do krabice výrobce přibaluje ještě jeden, matný růžový pásek. Výrobce ale ještě vyrábí také zelený a šedý pásek, a potom také růžový pásek s mráčkem a zelený pásek s ptáčkem. Jak roztomilé, že?

Hlavním prvkem odlišující telefon od ostatní konkurence jsou určitě boční výměnné barevné pásky

Tato věc se mi na telefonu velmi líbila a rozhodně jde o originalitu, která se jen tak nevidí. S jiným páskem je telefon opravdu jako vyměněný a dostává úplně jiný šmrnc. Růžová je odvázanější, zlatá zase působí luxusnějším dojmem. Ještě malý tip k vlastní výměně pásků. Nejprve na telefon upevněte tenčí, vrchní část pásku a po té nasaďte jeden, např. pravý spodní roh pásku a potom až druhý. Docílíte tím jednak rychlého nasazení pásku a současně i zamezíte jeho případnému poškození.

Baterie a výdrž: hlupák maratoncem

Pod zadním krytem přístroje najdeme kromě jiného i 1000 mAh Li-pol akumulátor s napětím 3.7 V. Jde o některým z vás dobře známý typ BTS-43, který už výrobce v minulosti používal například v modelech Elm nebo Yari. Jak je u telefonů s proprietárním uzavřeným systémem dobrým zvykem, nabízí i Mix Walkman velmi dobrou výdrž na jedno nabití. Pokud telefon budete používat jen jako hodinky nebo čtečku SMS zpráv, pak vám vydrží klidně i celý týden. Pokud posloucháte hudbu, připojujete se přes mobilní data a Wi-Fi a sem tam si zahrajete nějakou tuh hru, tak do dalšího nabíjení vydrží cca 3 dny. Pro majitele chytrých telefonů s Androidem toto jistě musí znít jako labutí píseň.

Sony Ericsson Mix Walkman dokáže na přijmu vydržet i celý týden

Zvuk: oslabené stereo

Sony Ericsson Mix Walkman z hudebního hlediska nabízí dva stereoreproduktory. Nehrají sice nějak extra špatně, ale oproti nedávno recenzovanému vyššímu modelu Live With Walkman zkrátka hrají potichu a nevýrazně. Oproti klasickému jednoreprákovému telefonu prakticky ve prospěch Mix Walkmanu nepoznáte rozdíl. Ještě se také musím zmínit o dodávaných sluchátkách. Stejně jako k výše uvedenému smartphonu Live máte i k Mix Walkmanu k dispozici základní pecková sluchátka MH-410. V recenzi Livu sklidily nelítostnou sodu, v tomto případě ale budeme mírnější. Na to, v jaké se pohybujeme cenové kategorii, můžeme dokonce mluvit o lepším nadprůměru. Zatímco my jsme byli s maximální hlasitostí ze sluchátek spokojeni, objevuje se řada hlasů uživatelů, kteří ji považují za nedostatečnou. Pokud tedy můžete, telefon si před zakoupením vyzkoušejte.

Reproduktory přístroje patří mezi to lepší, ale rozhodně ne nějak výrazně

Displej: low-endový nadstandard

Do telefonu je namontován "pouze" obyčejný, kapacitní LCD displej s technologií TFT, úhlopříčkou 3 palců, podporou 262 tisíc barevných odstínů a v této kategorii také s běžným WQVGA (240×400 pixelů) rozlišením. Tolik teorie. Jaký je ale displej v praktickém životě? Předně musím říci, že relativně docela jasný. Pokud jej porovnám například s Xperií mini, tak oproti ní z hlediska jasu překvapivě vůbec nezaostává. To už se sice nedá říci o živosti barev, není to však ale ani náhodou žádná tragédie.

V této cenové relaci bychom lepší displej ani nečekali

Ikonky jsou větší a místy vyčouhne i nějaký ten pixelek navíc. U člověka, který si telefon koupí, je ale kalkulováno s tím, na jemnější mobilní displeje není zvyklý a žádný hrubší rastr tedy prakticky ani nepostřehne. Naposled nesmíme zapomenout ani na čitelnost na přímém slunci, která není nejlepší. Nicméně toto je obecný problém u drtivé většiny levnějších LCD displejů, ale rozhodně alespoň z mého pohledu nikterak zásadní.

Uživatelské prostředí: francouzská kuchyně

Ještě před tím, než Sony Ericsson začal svoji krátkou epizodu v působení na poli hloupých dotykových telefonů, uživatelé doufali a spekulovali, že do těchto telefonů přenese platformu A200, pouze upravenou a optimalizovanou pro dotykové ovládání. Bohužel když v červnu roku 2010 představil model Yendo, všechny tyto tužby a naděje se rozplynuly jako pára nad hrncem.

Sony Ericsson místo výše popsané a fanoušky vysněné varianty zvolil jinou možnost, a to sice spolupráci s francouzským Sagemem, který dostal jediný úkol - vyvinout jednoduché uživatelské dotykové prostředí. Za vzor mu mělo být GUI v chytrých modelech řady Xperia s Androidem. Bohužel vývojáři Sagemu to s osekáním celkem přehnali a tak se prostředí v modelu Yendo stalo synonymem pro totální propadák. Uživatelé doufali, že se výrobce po tomto neúspěchu poučí, a na uživatelském prostředí pro své "hlupáky" zapracuje. Opak je ale pravdou. Všechny tři hloupé modely, které představil v následujícím roce 2011 (tedytxt, txt pro) a dnes recenzovaný model Mix Walkman totiž v sobě měly integrován naprosto totožný systém bez jakýchkoliv, alespoň menších vylepšení. Jediným je znatelně lepší optimalizace a z toho i plynoucí vyšší rychlost reakcí na dotek. Nedostatků je ale stále dost.

Zamykací obrazovka, základní obrazovka v režimu na výšku i na šířku s hodinami a ukázka widgetu (hudební přehrávač)

Práce s telefonem začíná stisknutím vypínacího/uspávacího tlačítka na levém boku. Sem hned směřuje moje první výtka. Po stisknutí tlačítka totiž trvá neuvěřitelných 8 vteřin, než displej zhasne, takže je tu docela dost dlouhý čas na to, abychom navíc velice citlivé uspávací tlačítko omylem třeba stykem s předměty v kapse či batohu stiskli a displej tak znova odemkli.

Hlavní menu sestává v základu ze tří obrazovek s ikonkami

Po odemčení se dostanete na domácí obrazovku. Ta nabízí celkem tři plochy. Na první je zobrazen aktuální čas a datum, na druhé widget aplikace friends (mnohem chudší obdoba TimeScape) a na poslední pak jednoduchý widget Walkman Playeru. Říkáte si, proč teď používáme anglické názvy? Jednoduše proto, že tak v telefonu aplikace opravdu popsány jsou. A nejen ty, ale i vůbec celé prostředí je v angličtině. K dispozici je sice ještě Malajština a čínština, nicméně další jazyky už ne. Výrobce se zřejmě rozhodl, že nemá cenu UI tak levného telefonu překládat pro každý trh zvláště. S tím lze z jeho pohledu souhlasit, nicméně otázkou zůstává, proč Čeština bez problému funguje na ostatních dvou příbuzných a stejně cenově dostupných modelech txt a txt pro. Máte také telefon jen v angličtině nebo jsou tyto verze pouze mezi novináři?

Některá ze základních nastavení funkcí telefonu

Další prvky homescreenu jsou čtyři ikonky s tlačítky pro spuštění nejoblíbenějších aplikací. Ty lze i měnit podržením libovolné ikonky v menu a přetažením do vybraného rohu. Opět jde o osekanou funkci z Androidích Xperií, jelikož ty mají k dispozici v každém rohu až 4 ikonky namísto 1. Horní stavová lišta nabízí základní seznam notifikací, jako je stav signálu, jméno operátora, typ dostupných datových přenosů (G=GPRS, E=EDGE) a pokud jsme na Wi-Fi, tak ukazuje její známý symbol opět podle síly signálu, a potom také aktuální čas a stav baterie. Menu sestává celkem ze tří ploch. Na nich jsou umístěny zajímavé aplikace, z nichž některé od základu nenabízí ani několikrát dražší přístroje. Namátkou vybereme třeba nahrávání zvuku, časovač nebo poznámky.

Náhodný výběr některých aplikací telefonu zleva: záznam zvuku, časovač, kalkulačka, Picassa Web Albums

K dispozici je také šest ikonek sociálních sítí - Facebook, YouTube, Twitter, Orkut, Picasa a GTalk. Pouze poslední jmenovaná je ale zároveň i samostatnou aplikací. Ostatní jsou pouze grafickým odkazem do webového prohlížeče.

Hudba: "blikačka" a opravdové Walkman funkce

Multimediální výbavu SE Mix nemůžeme začít ničím jiným, než hudebním přehrávačem. Ten se spouští buď v pravém horním rohu ze základní obrazovky nebo speciálním tlačítkem na horní hraně telefonu. Nabízí čtyři ovládací ikonky v rozích displeje. V levém horním rohu najdeme hudební knihovnu, kde můžeme písničky filtrovat podle interpretů, vytvářet vlastní Playlisty a filtrovat písničky podle vlastní nálady s funkcí Sense Me. V pravém horním rohu najdeme seznam všech skladeb. Po kliknutí na ikonku v pravém dolním rohu vám začne hrát písnička a zároveň vám poběží její text. Pokud MP3 soubor v sobě text nemá, můžete ho do něj dohrát skrze PC.

Prostředí hudebního přehrávače

Uprostřed přehrávače je umístěno tlačítko sdílet. Má dvě funkce, buď odeslat skladbu za pomocí Bluetooth a nebo odeslat SMS zprávu s textem "Já právě poslouchám písničku xxx od interpreta xxx. Poslední funkcí MP3 přehrávače, která se nachází v levém dolním rohu, je Zappin. Ta má dokonce i své hardwarové tlačítko umístěné na horní hraně telefonu. Po jeho stisknutí vám daná písnička okamžitě přeskočí na refrén, a to buď na krátký nebo dlouhý dle vašeho výběru. Jde o celkem zajímavou funkci, kterou vždy po jejím zapnutí provází robotický dívčí hlas, který informuje o její aktivaci či deaktivaci.

LED diody na horní straně blikající do rytmu hudby

Poslední věcí týkající se hudby jsou dva pásky červených LED diod opět na horní straně telefonu okolo jacku na sluchátka, které se ne moc úspěšně snaží hrát do rytmu právě přehrávané skladby. Tuto funkci si Mix Walkman vzal z chytřejšího Live With Walkmanu a naštěstí ji lze, stejně jako u něj, vypnout.

Fotoaparát: jen pro klidné ruce

Sony Ericsson Mix Walkman je vybaven základním snímačem s rozlišením 3,15 megapixelů. Ne nečekaně mu chybí automatické ostření, takže výsledné snímky za moc nestojí, zvláště při focení bližších předmětů. Při dobrých světelných podmínkách a klidném držení (chybí softwarová stabilizace obrazu) lze ale pořídit celkem obstojné fotografie, jinak ale není radno s telefonem fotit. Prostředí aplikace fotoaparát výrobce udělal nejjednodušeji, jak to jen šlo. Je tam pouze jedno jediné tlačítko pro vyfocení snímku a přepnutí se do režimu nahrávání videa. Na levé straně vyčuhuje jeden a půl zmenšené fotografie z galerie, které na první pohled vypadají jako posuvný karusel. Po kliknutí na jednu z nich vás ovšem telefon nemilosrdně přesměruje do galerie.

Videa Mix natáčí v rozlišení QVGA (240×320 pixelů) se snímkovací frekvencí 15 FPS. Tyto teoretické údaje již sami osobě říkají, jak asi video natočené telefonem bude vypadat. Realita tomu dává jen za opravdu, jak se ostatně můžete přesvědčit z níže uvedeného testovacího videa (více testovacích videí z našich telefonů najdete na adrese youtube.com/user/mobilenetcam). Vše je sekané a například přibližování je velmi trhané. Nastavit lze opět pouze velikost normal a také zmenšeninu pro multimediální zprávy.

Sony Ericsson Mix Walkman (testovací video) – exteriér, QVGA

Multimédia: Wi-Fi už je všude

Pokud rádi prohlížíte internet, máte u Mixe na výběr buď z mobilního připojení 2G GPRS/EDGE a nebo také nečekaně i z Wi-Fi 802.11 b/g. Zapomenout bohužel můžete na rychlejší 3G data. Prohlížeč je opravdu to nejzákladnější, co můžeme najít. Neporadí si s flashem a jeho rychlost není vůbec to, co dnes nazýváme standardem, ale spíše podprůměrem. Vše je trhané a jedinými nabídkami jsou krok zpět, vyhledávání a obnovení stránky. Velmi podivné je také řazení jednotlivých prvků stránky. Zkrátka a dobře nejlepším řešením je nativní browser vůbec nepoužívat a raději sáhnout po osvědčené Opeře mini, která je svými funkcemi o několik generací dále.

Internetový prohlížeč spadá svou výbavou do první poloviny minulého desetiletí

Telefon raději také nepoužívejte jako videopřehrávač. Umí přehrát pouze formát 3GP v klasickém QVGA rozlišení s nízkou snímkovací frekvencí. K dispozici je však FM rádio, překvapivě s podporou RDS, fungující pouze po připojení sluchátek. Pojďme ale ke hrám. V telefonu jsou předinstalovány celkem 4 tituly. Tři z nich jsou pouze ve zkušební verzi, čtvrtá v plné. A to je dobře, protože legendární Quadrapop, který zná téměř každý majitel starších Sony Ericssonů s klávesnicí opravdu stojí za to. Pokud by vás ale přece jen časem omrzel, tak si můžete díky podpoře Java stáhnout některou z tisíce jiných her na různých úložištích.

Většina nativních her jsou bohužel pouze demo verze

Zde to ovšem není tak růžové, jak to na první pohled vypadá. 7 z 10 her buď ani nejde spustit nebo se nedají kloudně ovládat. Opět musíme s nostalgií zavzpomínat na v tomto směru velmi kvalitní platformu A200.

Volání, zprávy, organizace času

Telefonování je funkce, kvůli které si vlastně prvotně lidé mobily vytvořili. U hloupých telefonů typu třeba právě Mix Walkman je volání funkcí o to důležitější a často dokonce i tou nepoužívanější. Sony Ericsson Mix Walkman pro volání nabízí jednoduchou aplikaci, jejíž součástí je číselník, tlačítko zeleného sluchátka pro zahájení hovoru a tlačítko pro přidání čísla mezi kontakty. Na horní straně pak najdeme tlačítko, které nám vyvolá seznam posledních zmeškaných hovorů a volaných čísel. Ke kontaktům můžeme přidávat kromě čísla třeba také fotku, e-mail, adresu, narozeniny nebo vlastní zvuk při volání. Lze také vytvořit seznam oblíbených kontaktů s hvězdičkou, nikoliv však zařazovat je do skupin jako např. rodina, přátelé atd.

Prostředí aplikace pro volání je velmi jednoduché

Psaní zpráv na telefonu je celkem pohodlná záležitost. Psát můžete jak v režimu s telefonem otočeným na výšku tak i na šířku. Zamrzí snad jen, že při tom druhém jmenovaném telefon nenabídne QWERTY klávesnici, ale pouze přetočenou klasickou alfanumerickou klávesnici jako při režimu na výšku. Kromě klasického psaní lze využít také predikci slovníku T9. Bohužel telefon podporuje pouze anglická slova (nebo ostatní jazyky stejně jako v celém UI). Přidávat lze také speciální symboly, smajlíky a nebo obrázky, zvuky či videa (MMS zprávy).

Při psaní zpráv chybí QWERTY klávesnice

Opět velice jednoduchá aplikace pro kalendář nabízí měsíční zobrazení s tím, že po kliknutí na konkrétní den vám zobrazí jeho hodinový program od půlnoci až do 23:30. Po kliknutí na tlačítko + se vám zobrazí možnost vytvořit novou událost. U ní můžete celkem klasicky přidávat název, čas, místo, datum a dobu upozornění na událost (při zahájení, 5 minut předem atd.). Emailový klient nabízí jednoduché stahování za pomocí IMAP a POP3 serverů. Z dalších organizačních funkcí jsou k dispozici stopky, odpočet času, jednoduchá kalkulačka bez vědeckých funkcí, teoreticky neomezený počet budíků (vyzkoušeno 8), či poznámkový blog. V telefonu bohužel nepřečtete kancelářské formáty MS Office či PDF.

Kalendář, budíky, poznámkový blok

Závěrečné hodnocení: přitáhnou mladé barevné pásky?

Sony Ericsson Mix Walkman je telefon dvou kontrastů. Na jedné straně sice nabízí velmi povedený design, který lze navíc vždy výrazně pozměnit díky nápaditým barevným výměnným páskům, na straně druhé však zase jeho software a hlavně uživatelské prostředí za mnoho nestojí, čímž ovšem neříkáme, že je vyloženě nepoužitelné. Rozhodovat tedy pravděpodobně bude cena, která je možná tím nejdůležitějším faktorem.

Na svém oficiálním českém e-shopu prodává Sony Ericsson Mix Walkman za 2750 Kč, podle srovnávacího serveru heureka.cz jej ale lze sehnat už od 2 350 Kč. Stojí telefon za tuto investici? Odpověď je ano, nicméně je tu velmi silná konkurence. Vybrali jsme z ní dvojku těch nejžhavějších kandidátů. A začněme hned tím nejsilnějším. Samsung Star II totiž Mixe překonává ani ne tak v hardwarové vybavenosti, ale spíše v pohodlnosti ovládání.

Dva cenově nebo funkčně srovnatelní konkurenti Sony Ericssonu Mix Walkman
Tip! Recenze Sony Ericsson txt pro: recenze chudého pisálka

Uživatelské prostředí Touch Wiz od Samsungu je zkrátka o několik tříd výše, než nedodělaná a funkčně velmi ořezaná platforma od Sagemu. Na obhajobu Mixe ale řekněme, že mnohem lépe hraje, a také vypadá. Dalším konkurentem je přístroj z vlastní stáje, model txt pro, který nabízí prakticky totožné funkce, s velmi příjemným bonusem, kterým je výsuvná QWERTY klávesnice. Pokud patříte mezi náruživé pisálky a neposloucháte příliš hudbu z reproduktorů, pak nemáte co řešit, a navíc ještě cca dvě stokoruny ušetříte.

sony-ericsson-mix-walkman
Klady
  • Povedený design s možností výměny barevných pásků
  • Stereoreprodutory
  • Paměťová karta 2 GB v základním balení
  • Funkce a tlačítko Zappin pro přeskočení na refrény skladeb
  • Sklíčko displeje odolné proti poškrábání
Zápory
  • Absence českého jazyka
  • Pouze jediné ovládací tlačítko
  • Místy pomalejší reakce
  • Chybí multitasking
  • Chybí správce souborů
  • Absence softwarové QWERTY klávesnice
Diskuze ke článku
Lad Vach
Ale změnil bych nadpis ( v dnešní době... ).
Anonym
Ten nadpis zavání xenofobií.
Nightrain
to tlačítko zap není k ničemu to bude asi ta Funkce ZAPPIN umožňuje sekvenční přehrávání hudebních klipů .
Pawel
Nightrain má pravdu :) Tahle funkce je i na mp3 přehravačích od Sony Ericssonu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze