Samsung Galaxy J5 (2016)
recenze

Samsung Galaxy J5 (2016)

Přehnaná očekávání
35

Původní Samsung Galaxy J5 lze bez potíží označit za velmi úspěšný, a proto není divu, že výrobce přispěchal s jeho nástupcem. Je trochu větší než předchůdce, opravil některé nedostatky, přesto ale nepřišla žádná zásadnější vylepšení. Bude Samsung Galaxy J5 (2016) pokračovat v úspěchu svého vzoru nebo se jedná o krok zpět?

Nižší střední třída, ostatně tak jako celý segment mobilních zařízení, zaznamenala v posledních letech velký pokrok. Celkově se dá říct, že velmi kvalitní smartphone už dnes skutečně pořídíte za pár tisíc a významnou roli v tomto segmentu mají samozřejmě čínští výrobci. Tradiční výrobci pak často musí reagovat na přístroje se skvělým poměrem cena/výkon. Samsung navíc obecně platí za značku, u které tvoří část ceny už jen samotné logo, což mu v případě modelu Galaxy J5 (2016) rozhodně nepomáhá.

Oficiální snímky Samsung Galaxy J5 (2016)

Mobilní telefon Samsung Galaxy J5 (2016) zapůjčil e-shop Smarty.cz, kterému tímto děkujeme.

Obsah balení:

  • telefon Samsung Galaxy J5 (2016)
  • pecková stereo sluchátka s handsfree
  • nabíječka s USB konektorem, 1,55 A
  • datový a nabíjecí kabel s microUSB konektorem
  • brožurky a manuály
Samsung Galaxy J5 (2016)

Technické parametry Samsung Galaxy J5 (2016)

Kompletní specifikace
Konstrukce145,8 × 72,3 × 8,1 mm, 159 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,2" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2016,

Samsung Galaxy J5 (2016) – videopohled

Design a konstrukce: Konečně kov… Ale jaký?

Design nového Samsungu Galaxy J5 (2016) je tak „samsungový“, jak si jen dokážete představit: typické rysy, rozmístění prvků, tvar a umístění domovské klávesy, barevná kombinace černé a stříbrné barvy. Na celém těle není takřka nic zajímavého a jediným oživením může být případná volba mezi černou, bílou a zlatou barevnou variantou. Na některých trzích se dokonce vyskytuje i růžová edice, ale dostupnost u nás zatím není jasná.

Celkově lze design označit spíš za fádní, ale na druhou stranu také jednoduchý. Pro mnoho uživatelů může být fakt, že se telefon nesnaží upoutat pozornost za každou cenu, naopak přínosem. Ocenit pak mohou například kvalitní konstrukci s kovovým rámem, který nahradil stříbrný plastový rámeček použitý u loňského modelu.

Kvalitou zpracování je na tom telefon skvěle, vše hezky lícuje a tělo je opravdu pevné. Přesto jsem se však nemohl zbavit dojmu, že telefon v ruce působí dost lacině. Přijde mi, že zatímco dřív se Samsung snažil plastem imitovat kov, tak kovový rám u Galaxy J5 (2016) působí lehce jako imitace plastu. Trochu chybí příjemný chladivý pocit a svůj podíl na tom má jistě také zadní kryt z obyčejného plastu. S přihlédnutím k ceně se na druhou stranu stále jedná o velmi dobře zpracované zařízení.

Čelní straně dominuje rozměrný dotykový displej, který proti předchůdci narostl na 5,2 palců. Kvůli němu se muselo zvětšit i samotné tělo přístroje, jehož rozměry tak činí 145,8 × 72,3 × 8,1 mm. Lehce narostla také hmotnost – jazýček váhy se zastaví na hodnotě 159 gramů. Pod displejem se nachází také klasická kombinace senzorových kláves s hardwarovým domovským tlačítkem, nad ním pak telefonní reproduktor, přední kamera s vlastní přisvětlovací LED a sada senzorů. Na notifikační LED se bohužel nedostalo.

Kovový rámeček po obvodu narušují typické plastové předěly. Kromě nich je horní hrana zcela prázdná, spodní pak obsahuje microUSB port a 3,5mm jack pro sluchátka a mikrofon. Na pravém boku se nachází pouze klávesa pro vypnutí/zapnutí telefonu a na levém dvě samostatné klávesy pro ovládání hlasitosti. Zmíněná tlačítka jsou velmi dobře umístěná a mají pohodlný stisk.

Jak jsem již zmínil, tak záda kryje obyčejný plastový kryt z nepříliš kvalitně působícího materiálu a v ruce také nepůsobí zrovna hodnotným dojmem. Pozitivně však hodnotím to, že jej můžete sejmout, čímž se dostanete k baterii, slotu na paměťovou kartu (až 128 GB) a SIM kartu. Hladkou plochu zad narušuje pouze vystupující hlavní fotoaparát s přisvětlovací LED a mřížka hlasitého reproduktoru.

Konstrukčně tak není takřka nic, co bych Galaxy J5 (2016) mohl vytýkat. Až na zmíněné materiály se mi naopak líbí například umístění zamykací klávesy nebo přesunutí výstupu pro sluchátka na spodní hranu. Samsung navíc nabízí model J5 (2016) také ve verzi s podporou dvou SIM karet, u kterého lze naráz používat dvě SIM karty i paměťovou kartu.

Líbilo se nám:

  • kovový rám
  • kvalitní konstrukce
  • rozmístění kláves

Nelíbilo se nám:

  • laciný dojem

Displej a ovládání: malý krok zpět

Stejně jako jsem označil design modelu J5 za typicky „samsungový“, tak totéž platí o jeho displeji. Samsung samozřejmě použil svůj typický Super AMOLED displej, který má v případě letošní „Jé Pětky“ větší úhlopříčku 5,2 palců, avšak rozlišení bohužel zůstalo stejné jako u předchůdce. Displej se tak stal trochu hrubším (282 PPI) a v kombinaci s PenTile maticí si můžete celkem snadno povšimnout jeho rastru.

To je bohužel velká škoda, protože jinak se jedná o kvalitní zobrazovač s dobrým podáním barev (do jisté míry je možné nastavit barevný profil), skvělými pozorovacími úhly a problém nenastává ani s čitelností na přímém slunci. Konkurence však dokáže nabídnout v této kategorii dokonce Full HD a když k tomu připočteme, že se letos opět nedostalo na automatickou regulaci jasu, tak si Galaxy J5 (2016) v porovnání se svým předchůdcem v oblasti displeje jednoznačně pohoršil.

Samsung Galaxy J5 (2016)

Ovládání zajišťuje především dotykový displej, který reaguje naprosto bez problémů, a samozřejmě také klávesy pod ním. Výtka rozhodně směřuje k senzorovým klávesám, které sice fungují spolehlivě, ale chybí jim podsvícení a postrádají také vibrační odezvu. Domovské tlačítko lehce vystupuje nad povrch, takže jej snadno nahmatáte, ale jeho stisk je možná až moc tuhý.

Líbilo se nám:

  • dobré podání barev
  • čitelnost na slunci + režim Venku

Nelíbilo se nám:

  • celkem nízké rozlišení displeje
  • chybějící automatická regulace jasu
  • chybějící podsvícení a vibrace senzorových kláves

Zvuk a kvalita reprodukce: klasický průměr

V oblasti zvuku Galaxy J5 (2016) nijak nepřekvapí. Hlasitý reproduktor neoplývá kdovíjakými výsledky a na nic jiného než na vyzvánění jej pravděpodobně nevyužijete. Umístění na zádech je navíc trochu nevýhoda, protože se reproduktor snadno utlumí, když máte telefon někde položený.

Samsung Galaxy J5 (2016)

Co se týče sluchátkového výstupu, tak jeho umístění naopak chválím a osobně mám 3,5mm jack na spodní hraně asi nejradši. Jeho kvalita odpovídá tomu, na co jsme u mobilních zařízení zvyklí, takže svou oblíbenou hudbu si bez problémů užijete. Samsung však do telefonu nenainstaloval svůj povedený hudební přehrávač s ekvalizérem, takže se budete muset spolehnout na FM rádio nebo aplikaci Hudba Play.

Líbilo se nám:

  • povedené FM rádio

Nelíbilo se nám:

  • výkon a umístění hlasitého reproduktoru

Baterie a výdrž: udrží s vámi krok

Větší rozměry telefonu umožnily nejen použití většího displeje, ale také výkonnějšího Li-Ion akumulátoru, který je vyměnitelný. Jeho kapacita totiž proti jeho předchůdci vzrostla téměř o pětinu a zastavila se na hodnotě 3 100 mAh. Očekávání tedy rozhodně nebyla malá, protože už loňský model J5 na tom byl po stránce výdrže opravdu skvěle.

Nicméně má očekávání se ukázala jako lehce přehnaná, což je bohužel něco, co jsem v případě modelu J5 (2016) zažíval až nepříjemně často. Výdrž baterie se rozhodně nedá označit za špatnou, ba naopak. Telefon bez potíží zvládne celý den náročného používání a spousta uživatelů se bez větších potíží dostane na dva dny výdrže. Ti méně nároční uživatelé se pak s pomocí úsporného režimu dostanou i na třídenní výdrž.

Nicméně čekal jsem zkrátka více. Galaxy J5 (2016) má totiž prakticky totožný hardware jako jeho předchůdce! Tak proč výdrž na jedno nabití zůstala stejná, když baterie má o 500 mAh větší kapacitu? Předchozí Galaxy J5 na tom byl s výdrží prakticky totožně a stejně to dopadlo i v případě našeho standardního testu. Telefon dokázal přehrávat HD video streamované z internetu nějakých 10 hodin – tedy podobně jako loňský model.

Líbilo se nám:

  • velmi dobrá výdrž
  • vyměnitelný akumulátor

Nelíbilo se nám:

  • vzhledem k hardwaru byla očekávání u výdrže ještě o něco vyšší

Hardware a výkon: žádný pokrok

V předchozí kapitole už jsem trochu nakousl, že hardware nového Galaxy J5 (2016) se od jeho předchůdce zase tak moc neliší. Samsung opět vsadil na čipset Snapdragon 410 s quad-core procesorem o taktu 1,2 GHz a grafickým procesorem Adreno 306. Mírného pokroku naštěstí doznala paměť RAM, která povyrostla z 1,5 na 2 GB, nicméně slabý výkon to zase tak moc nezachrání.

Benchmark testy AnTuTu, Vellamo a Geekbench 3

Galaxy J5 (2016) rozhodně nelze označit za zasekaný telefon, běžná práce s ním je naprosto bezproblémová. Prostředí běží svižně, optimalizace je překvapivě dobrá, ale v mnoha situacích bohužel poznáte, že výkonu není úplně nazbyt. Telefon se dokáže nepříjemně zpomalit, při náročnějších operacích bývá odezva nekonečná, aplikace se otvírají několik sekund a podobně.

Vnitřní paměť naštěstí vyšplhala na tradičních 16 GB, takže největší problém loňského Galaxy J5 se Samsungu podařilo odstranit. V ostatních aspektech však telefon nepokročil vůbec a skoro je mi až protivné říkat, že Galaxy J5 (2016) je nástupce předchozího modelu J5. Spíše se jedná o modifikaci nebo možná druhou revizi téhož modelu, protože postrádám jakékoliv známky pokroku.

Líbilo se nám:

  • podpora paměťových karet

Nelíbilo se nám:

  • minimální vývoj proti předchůdci
  • slabší výkon
  • občas pomalejší odezvy

Operační systém a uživatelské prostředí: typický TouchWiz

Uvnitř Samsungu Galaxy J5 se samozřejmě nachází operační systém Android a pokud nepřijde nějaká nečekaná revoluce, pravděpodobně tam ještě nějakou dobu zůstane. Pochválit musím aktuální verzi OS, a sice Android 6.0.1 Marshmallow.

Domovská obrazovka

Uživatelské prostředí není nic jiného než klasický TouchWiz, který jistě znáte z ostatních zařízení jihokorejského výrobce. Domovskou stránku máte rozdělenou na několik standardních obrazovek, které můžete dle libosti přidávat a odebírat. Na každou obrazovku si pak můžete umístit zástupce aplikací nebo některý z mnoha dostupných widgetů. Pokud navíc nebudete spokojení s výchozím motivem prostředí, můžete si stáhnout nějaký jiný.

Menu s aplikacemi a notifikační lišta

Menu s aplikacemi otevřete pomocí ikonky mřížky v pravém dolním rohu. Aplikace se zobrazují v klasické matici a můžete je řadit podle svého nebo abecedně. Jednotlivé ikonky lze seskupovat do složek, a to i v menu aplikací. Tlačítko „Upravit“ v menu například umožňuje aplikace rychle odinstalovat nebo uspořádat.

Nesmí chybět ani typická roletka alias notifikační centrum, kterou stahujete z horní hrany displeje. Po stažení roletky můžete spravovat jednotlivé notifikace, ručně upravovat jas obrazovky, rychle vstoupit do nastavení zařízení a především pak pomocí zkratek obsluhovat základní funkce jako Wi-Fi, GPS, vyzvánění, Bluetooth a další. Samsung také zapracoval na přehlednosti samotného nastavení, které bylo dříve podle mého názoru trochu zmatené.

Systémové nastavení

Nyní je mnohem jednodušší a pohyb v něm příjemnější, i když to chce trochu zvyku na nestandardní uspořádání. Do tabulky Rychlé nastavení lze umístit často používaná nastavení a mít k nim pohodlnější přístup. Bohužel ale nečekejte žádné pokročilé funkce jako u dražších modelů. Úsporný režim baterie je jediná specialita, kterou v nastavení najdete. Ale to nemusí být úplně na škodu, protože jednoduché nastavení má také své kouzlo.

Líbilo se nám:

  • grafické provedení
  • přehledné nastavení

Fotoaparát a videokamera: nepříjemné zklamání

Fotoaparát je bohužel další parametr, který tak úplně nesplnil očekávání. Opět se totiž jedná o totožný hardware jako v případě loňského předchůdce a už mi pomalu dochází trpělivost. Proč Samsung vydává nástupce, který je vlastně úplně stejný?!

Prostředí aplikace Fotoaparát

Papírové parametry fotoaparátu vypadají opravdu zajímavě. Nabízí rozlišení 13 Mpx, automatické ostření a objektiv se světelností f/1.9. Pracujete s ním skrze povedenou aplikaci Fotoaparát, která nabízí mnoho zajímavých funkcí, režimů a nastavení – včetně manuálního režimu, ve kterém si můžete sami nastavit expozici, ISO a vyvážení bílé.

Výsledné snímky však rozhodně nepatří k nejlepším a Samsung v tomto ohledu spadá do průměru. Fotografie mají často problém s ostrostí, při slabším osvětlení se výrazně projevuje digitální šum a občas jsou trochu mimo také barvy. Přisvětlovací LED sice dokáže při slabším světle trochu pomoci, ale velké zázraky nečekejte. Potěší však rychlé spouštění fotoaparátu, které můžete ještě zkrátit použitím klávesové zkratky – dvojitým stisknutím domovské klávesy.

Ukázky výsledků předního i zadního fotoaparátu
Ukázka večerních snímků

Trochu lepší situace nastává u předního 5Mpx fotoaparátu, který naopak fotí nadprůměrně. Potěší také přední přisvětlovací LED, která však nedokáže pracovat vyloženě jako blesk. Umí totiž pouze svítit a lepší využití možná bude mít v případě nahrávání videa. Video můžete zaznamenávat ve Full HD rozlišení skrze oba fotoaparáty, ale samozřejmě pouze zadní vám nabídne také automatické ostření. Samotná kvalita videa je poměrně dobrá a v této kategorii zcela akceptovatelná.

Líbilo se nám:

  • slušné nahrávání videa
  • přední selfie kamerka s vlastní LED

Nelíbilo se nám:

  • horší výsledky fotoaparátu
  • nevyužitý potenciál světelnosti objektivu

Multimediální funkce a aplikace: základ s Microsoftem

Bylo pro mne překvapením, když jsem v modelu Galaxy J5 (2016) našel naprosté minimum tzv. bloatwaru, neboli softwaru, který výrobci instalují do zařízení a který většinu uživatelů pouze obtěžuje. Vlastně se jednalo pouze o obchod s aplikacemi Galaxy Apps, o jehož užitečnosti by se dalo spekulovat, a možná aplikace Smart Manager. Ta mi ale ve skutečnosti přišla spíše užitečná, protože vám kontroluje baterii, obsahuje funkce zabezpečení pomocí služby KNOX a pomáhá vám se správou paměti.

Galaxy Apps a Smart Manager

Chybí dokonce i klasický hudební přehrávač, což mne trochu zaskočilo. Využívat tak musíte aplikace Hudba Play od Googlu, kterou osobně nemám vůbec rád. Skončilo to tedy nainstalováním Spotify, ale pro občasný poslech poslouží i Hudba Play. S připojenými sluchátky pak můžete používat také FM rádio s podporou RDS, které umí také nahrávat zvuk. Při dobrém signálu je pak kvalita nahrávek překvapivě dobrá.

Google aplikace, Hudba Play, FM rádio, Obchod Play a Google Disk

Kromě Hudby Play samozřejmě nesmí chybět ani ostatní Google aplikace jako obchod Google Play, Gmail, Filmy Play, Fotky, Hangouts nebo Google Disk. Jak tyto aplikace fungují asi všichni víte, takže je popisovat nemusím. Jsou všechny hezky pohromadě ve složce Google, což mi vyhovuje. Můžu tak celou složku rovnou vzít a schovat ji na poslední stránku, aby mi nepřekážela.

Microsoft aplikace OneNote, Word, Excel a PowerPoint

Pro mnoho uživatelů bude zajímavější složka Microsoft, protože v ní naleznou například kancelářský balík sestávající z Wordu, Excelu a PowerPointu, cloudové úložiště OneDrive, poznámkový blok OneNote nebo Skype. Samsung už nějakou dobu s Microsoftem spolupracuje a tuto sadu aplikací najdete prakticky v každém novějším zařízení od Samsungu.

Galerie fotografií

Z klasických aplikací zmíním Galerii. Jedná se o jednoduchý přehled fotografií podle času, události, alba nebo kategorie a můžete odtud rychle spustit také fotoaparát. Nechybí bohaté možnosti sdílení skrze nejrůznější služby a kanály ani editor fotografií. Samostatný videopřehrávač sice chybí, ale svá videa si můžete pohodlně přehrát přímo v Galerii.

Líbilo se nám:

  • minimum bloatwaru

Nelíbilo se nám:

  • chybějící hudební přehrávač

Telefonování, adresář, zprávy a klávesnice: žádné změny

Aplikace Telefon je rozdělena na tři hlavní obrazovky, které navíc může překrýt číselník pro vytáčení čísel. Přes číselník můžete také přímo vyhledávat kontakty, což mnoho uživatelů jistě potěší. Samotné obrazovky pak představují protokol hovorů, oblíbené kontakty a kompletní adresář.

Telefonní aplikace a kontakty

Trochu mi vadí, že se mezi obrazovkami nemůžete přesouvat tahem do stran. Potažením přes některou položku v protokolu totiž buďto zavoláte nebo pošlete zprávu danému kontaktu. Možná to bude o zvyku, ale osobně mi to nevyhovuje. Mnohem větší smysl má tato funkce v klasickém adresáři, protože ten se skládá pouze z jedné obrazovky. Ke kontaktu můžete připojit mnoho detailů, počínaje jménem, pokračujíc přes několik telefonů a e-mailů, adresy, kontakty IM (Skype, ICQ a podobně), poznámky nebo webové stránky a například přezdívkou nebo vztahem konče.

Zprávy a klávesnice

Co se týče zpráv, Galaxy J5 (2016) zde nijak nezakulhá. Nabízí plnou podporu pro e-maily, a to pomocí dvou aplikací. První je aplikace E-mail, která umožňuje nastavit prakticky jakýkoliv e-mail včetně Microsoft Exchange, IMAP i POP. Druhou aplikací je Gmail pro práci s Google účty, ale už několik měsíců si poradí i s ostatními IMAP a POP účty.

Psaní by zde nemělo činit nikomu větší potíže, i když osobně nepovažuji Samsung klávesnici za extra povedenou a raději volím instalaci jiných. I výchozí klávesnice však umí například zadávání slov tahem a dokáže se také učit nová slova z aplikací jako Gmail, Facebook, Kontakty a další. Pro jednodušší psaní jednou rukou si můžete klávesnici také zmenšit.

Líbilo se nám:

  • dobře zpracované kontakty
  • jednoduché prostředí

Organizér a GPS: najdou vás všude

Základ veškeré organizace v Galaxy J5 představuje především aplikace S Plánovač. Jedná se o aplikaci, která nahrazuje klasický kalendář a místo něj nabízí něco trochu více propracovaného, i když se opět jedná o jakousi „lite“ verzi S Plánovače na vyšších modelech Galaxy.

Kalendář S plánovač

Kalendář nabízí rozložení podle roku, měsíce, týdne, dne a dále seznamu událostí a úkolů. Vždy si tak můžete přehledně zobrazit, co přesně potřebujete – ať už je to přehled celého měsíce nebo konkrétní den. Samozřejmě nechybí ani podpora více účtů, synchronizace s Google účtem nebo s MS Exchange a můžete zde také pracovat s Úkoly. Z dalších organizačních funkcí mohu zmínit jednoduchý poznámkový blok, správce souborů, jednoduchou kalkulačku nebo diktafon.

Poznámky, správce souborů, kalkulačka a diktafon

Líbilo se nám:

  • propracovaný kalendář
  • kancelářský balík od Microsoftu

Konektivita a internet: bez ztráty kytičky

Za výbavu v oblasti konektivity se Samsung Galaxy J5 nemusí vůbec stydět, spíše naopak. Konektivita je naprosto ukázková a mnozí výrobci by se zde mohli inspirovat. Kromě 2G a 3G sítí totiž nechybí ani podpora sítí čtvrté generace (LTE), a to včetně všech českých frekvencí. Zakoupit navíc lze také verzi s podporou dvou SIM karet – jedna umí všechny frekvence, druhá pouze 2G.

Z bezdrátových technologií zde máme například Bluetooth 4.1, podporu ANT+ (pomocí této technologie se často spojují fitness periferie) a dokonce NFC. Z pozičních služeb se myslelo úplně na vše, takže nechybí GPS, GLONASS a ani čínské BeiDou.

K internetu se pak samozřejmě můžete připojit i pomocí Wi-Fi. Ale k čemu kvalitní internetové připojení bez pořádného internetového prohlížeče? V modelu Galaxy J5 (2016) nalezneme hned dva. První je klasický Android prohlížeč, o kterém jste se toho za ty roky na mobilenet.cz jistě dočetli mnoho a mnoho, tím druhým je Google Chrome v mobilní verzi, který považuji za trochu atraktivnější.

Internetový prohlížeč

Načítání stránek je rychlé a práce s nimi pohodlná, při náročnějším obsahu však můžete potkat pomalejší vykreslování. Absenci technologie Flash už dnes nelze považovat za nevýhodu, přesto ale musím zmínit, že ani jeden z prohlížečů není úplně ideální pro přehrávání multimédií na internetu. Mají totiž tendenci se zasekávat, padat a různě blbnout.

Líbilo se nám:

  • podpora všech českých mobilních sítí
  • NFC
  • podpora dvou SIM karet

Závěr a zhodnocení: překvapení se nekoná

Nový model Galaxy J5 (2016) se pro mne stal symbolem nenaplněných očekávání. Jeho předchůdce byl velmi dobře fungující smartphone s cenovkou kolem pěti tisíc korun, který si svůj úspěch plně zasloužil. Nová „Jé Pětka“ však nabízí pouze drobná vylepšení v některých oblastech, která podle mého názoru nedokáží cenu šest tisíc korun přesvědčivě obhájit.

Samsung Galaxy J5 (2016)

Kladně určitě hodnotím konstrukci s kovovým rámem, výdrž baterie, solidní optimalizaci prostředí, skvělou konektivitu nebo vyřešení problému s interní pamětí. Naopak mírné zhoršení proti loňskému modelu nastalo v případě displeje, fotoaparát podává velmi nejisté výsledky a především nenastal žádný posun v oblasti výkonu.

Samsung Galaxy J5 (2016) je vzhledem ke své výbavě trochu předražený a zároveň si myslím, že to zkrátka není tak úplně nástupce předchozího modelu. Samsung až moc okatě zrecykloval většinu hardwaru, nasadil horší displej a pouhé zvětšení interní paměti se rozhodně nedá považovat za plnohodnotnou evoluci. Až jeho cena spadne zhruba o tisíc korun, bude se jednat o zajímavější přístroj, ale do té doby najdete na trhu i lepší zařízení.

Konkurence

Samsung Galaxy J5

Konkurence v nižší střední třídě rozhodně nespí a nedočkavých vyzyvatelů je hned několik. Jako prvního zmíním jednoznačně loňský Samsung Galaxy J5. Pokud pro vás není tolik důležitá interní paměť a vystačíte si třeba s paměťovými kartami, tak můžete za téměř totožný model více než tisícovku ušetřit.

Asus ZenFone 2

Velmi atraktivním soupeřem je také ASUS ZenFone 2, který lze v základní konfiguraci se 2GB RAM a 16 GB vnitřní paměti pořídit za méně než 4 tisíce korun! Navíc má výkonnější hardware a lépe fotí. Dnes recenzovaný Samsung může konkurovat snad jen trochu lepší výdrží baterie.

Xiaomi Mi 4c, Honor 7 Lite, Samsung Galaxy A5 a Nexus 5X

Zajímavou alternativou může být Xiaomi Mi 4c, u kterého sice chybí NFC nebo LTE na frekvencích 800 a 900 MHz, na druhou stranu lépe fotí, má špičkový displej, vyšší výkon a v neposlední řadě jej seženete kolem 5 tisíc korun. Soupeřem může být také atraktivní Honor 7 Lite a pokud si připlatíte zhruba tisícovku, tak se řada konkurentů rozroste například o povedený Samsung Galaxy A5 nebo dokonce Google Nexus 5X.

Mobilní telefon Samsung Galaxy J5 (2016) zapůjčil e-shop Smarty.cz, kterému tímto děkujeme.

samsung-galaxy-j5-2016
Klady
  • solidní optimalizace prostředí
  • velmi dobrá konektivita
  • velmi dobrá výdrž baterie
  • kvalitní konstrukce s kovovým rámem
Zápory
  • slabší výkon
  • chybějící podsvícení navigačních kláves
  • chybějící automatická regulace jasu
  • horší displej
  • slabší fotoaparát
  • minimum změn proti předchůdci
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
Petr
VD jses BFU !!! BB nema sanci a brzy umre ;)
Juras
Už se v těch všech Samsunzích začínám ztrácet, jen tak pro zajímavost, kolik modelů už od začátku roku / za poslední rok stihli představit? :D
edge
Co je to tady za pošetilou mánii veřejně doporučovat jako konkurenci mobil (šaomi) bez LTE, tj. konektivitou jen EDGE 200kbps na většině území! V dnešní době, pane Dalekoreji?!
Kubo Slav
Kubo Slav
Samsung a jemu podobné LG či Sony predstavujú jeden mobil za druhým a všetko je úplne zbytočný elektronický odpad..Samsung za posledných pár mesiacov predstavil viac telefónov, než Apple za 7 rokov
A nech mi niekto povie, že načo? Nech sa zameriavajú na kvalitu a nie na kvantitu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze