Asus ZenFone 2
recenze

Asus ZenFone 2

Aneb Lízátko inside
55

Asus se v poslední době začíná výrazněji prosazovat na poli chytrých telefonů, a to především se svou řadou ZenFone. Letošní novinka Asus ZenFone 2 se řadí mezi lépe vybavené smartphony na trhu – nabídne špičkový 5,5" displej, 13Mpx fotoaparát, nejnovější Android 5.0 Lollipop nebo neuvěřitelné 4 GB RAM. Zaslouží si vaši pozornost?

Asus nepatří mezi nejvýraznější výrobce smartphonů na trhu, ale rozhodně se nedá říct, že v jeho portfoliu nenajdeme zajímavé kousky. Jeho modely ZenFone jsou opravdu osobité a dokáží zaujmout v mnoha směrech.

Významnou roli hraje u modelů Asus ZenFone design a Asus jej také u svých produktů často vyzdvihuje. Ovšem bokem nezůstává ani zbytek výbavy a výrobce dokázal vyplnit jednotlivými modely téměř všechny kategorie smartphonů na trhu. A právě nový Asus ZenFone 2 má nejvyšší ambice nebo aspoň jedna z jeho variant - testujeme nejvýkonnější verzi ZE551ML se 4 GB RAM.

Asus ZenFone 2 je dostupný v mnoha barevných variantách

Obsah balení:

  • Asus ZenFone 2
  • stereo sluchátka s handsfree
  • datový a nabíjecí kabel s microUSB koncovkou
  • nabíječka s USB konektorem, 2 A
  • brožurky a manuály

Technické parametry ASUS ZenFone 2 ZE551ML 4GB

Kompletní specifikace
Konstrukce152,5 × 77,2 × 10,9 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z3580, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: PowerVR G6430
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:37 hodin
DostupnostQ1 2015, 9 990 Kč

ASUS ZenFone 2 – videopohled

Design a konstrukce: povedená imitace

Po designové stránce se modely Asus ZenFone rozhodně řadí k těm zajímavějším přístrojům a model ZenFone 2 není výjimkou. Designu vévodí jasné ostré linie společně s elegantně vypouklým zadním krytem. Je doplněn o detaily typické pro řadu ZenFone, jako je gravírovaná bradička pod displejem, která hází zajímavé odlesky, nebo precizně vybroušená klávesa pro ovládání hlasitosti, která se usadila na zádech přístroje.

ASUS ZenFone 2

Co mne trochu mrzí, jsou použité materiály, protože ZenFone 2 sází všechny karty pouze na imitaci. Zadní kryt se snaží imitovat broušený kov, nicméně jedná se pouze o plast. Stejně tak tlačítko ovládání hlasitosti kov pouze imituje, což je opravdu škoda. Tyto drobné detaily totiž často rozhodují o tom, jak zařízení jako celek vlastně na uživatele působí.

Celkově je však Asus ZenFone 2 zpracovaný skvěle a přestože je kompletně vyroben pouze z plastu, na samotnou kvalitu konstrukce nemohu říct křivého slova. Rozměry 152,5 × 77,2 × 10,9 milimetrů jsou v segmentu tabletofonů celkem běžné hodnoty, stejně tak hmotnost 170 gramů. Přesto musím zmínit, že například LG se u modelu G3 podařilo takřka stejnou výbavu vtlačit do mnohem menšího a lehčího těla.

Přední straně Asusu ZenFone 2 dominuje samozřejmě displej. Ten má úhlopříčku 5,5 palců, nabídne FullHD rozlišení a je kryt odolným sklem Gorilla Glass 3. Nad displejem se nachází standardní sestava reproduktoru, senzorů a přední kamerky s rozlišením 5 Mpx, pod displejem pak standardní senzorové ovládací klávesy systému Android.

Boky přístroje jsou zcela prázdné, všechny běžné prvky se nachází jinde. Například na spodní hraně, kde své místo našel microUSB konektor a mikrofon. Na horní hraně se pak trochu neprakticky nachází vypínací tlačítko, dále sekundární mikrofon a 3,5mm jack konektor.

Na záda přístroje se přesunulo tlačítko pro ovládání hlasitosti, které standardně očekáváme spíš na boku. Jeho umístění je zde však naprosto bezproblémové a jeho používání pohodlné. Dále jsou na zádech již pouze standardní prvky jako je hlavní fotoaparát s 13Mpx rozlišením, dvoutónová duální přisvětlovací LED dioda nebo hlasitý reproduktor. Díky zakulaceným zádům padne telefon dobře do ruky a pohodlně se i drží.

Zadní kryt ZenFonu 2 lze dokonce sejmout. Pod ním se skrývá překvapení v podobě dvou slotů na micro SIM karty a také slot na paměťové karty. Bohužel k baterii se přesto nelze dostat, sami si ji vyměnit nemůžete.

ASUS ZenFone 2
Asus nabízí také specifické zadní kryty, kterými se mlůžete odlišit

Zvuk a kvalita reprodukce: mobilní standard

Po zvukové stránce spadá Asus ZenFone 2 do slušného průměru. Hlasitý výstup podává klasický mobilní výkon, který postrádá hloubku a naopak zařezává do uší vysoké tóny se zkreslenou střední složkou. Důležitější však je, že je reproduktor dostatečně hlasitý a díky vypouklým zádům není nijak utlumen.

Hlavní reproduktor je na zádech telefonu, 3,5mm jack konektor na horní hraně

Výstup do sluchátek nabízí slušné podání, ale výsledek je samozřejmě do značné míry závislý na připojeném headsetu. Ten, který najdete v balení, se pro základní poslech dá bez problémů použít a poslouží také jako praktické handsfree. Pokud chcete lepší hudební zážitek, pak připojte vlastní sluchátka a Asus ZenFone 2 vám jej ochotně poskytne. Například i díky nastavitelnému ekvalizéru.

Baterie a výdrž: stabilní den

Asus vybavil model ZenFone 2 akumulátorem o kapacitě 3 000 mAh. Jedná se o akumulátor typu Li-Pol, což rozhodně vítáme, neboť tyto akumulátory netrpí paměťovým efektem, jsou výkonné, spolehlivé a celkově jsou lepší než běžné Li-Ion akumulátory.

Ačkoliv lze zadní kryt sejmout, baterii si nevyměníte

Co se týče výdrže, tak tam Asus ZenFone 2 patří mezi průměr. V našem standardním testu dokázal přehrávat FullHD video z internetu cca 436 minut, tedy něco přes 7 hodin. Při běžném používání se však můžete spolehnout, že vám ZenFone 2 vydrží s rezervou vždy minimálně celý den. Na dvoudenní výdrž se však již budete dostávat těžko, ale pokud budete aktivně pracovat s úsporným režimem, tak by neměl být problém přežít i dva dny provozu.

Zařízení Asus ZenFone 2 LG G3 Meizu m1 note Xiaomi MiNote Nokia Lumia 1520 Nokia Lumia 930
Akumulátor Li-Pol (3 000 mAh) Li-Ion (3 000 mAh) Li-Pol (3 140 mAh) Li-Ion (3 000 mAh) Li-Ion (3 400 mAh) Li-Ion (2 420 mAh)
Výdrž přehrávání videa 7:16 hodin (1080p) 7:10 hodin (1080p) 8:39 hodin (1080p) 4:35 hodin (1080p) 8:47 hodin (1080p) 5:46 hodin (1080p)

Displej a ovládání: IPS kvalita

ZenFone 2 je vybaven rozměrným zobrazovačem s úhlopříčkou 5,5 palců, rozlišením FullHD a jeho odolnost zvyšuje použité krycí sklo Gorilla Glass 3. Jedná se o typ IPS LCD, z čehož celkem jasně vyplývají některé vlastnosti, jako jsou velmi dobré pozorovací úhly nebo kvalitní podání barev. Bohužel ale trochu pokulhává čitelnost na slunci.

Displej má velmi dobré zobrazovací schopnosti

Ovládání pak obstarává právě dotykový displej, který funguje bez problémů a operační systém Android dále využije také senzorové klávesy pod displejem. Klávesy reagují přesně a za celou dobu testování jsem s nimi neměl žádnou potíž. Bohužel nejsou podsvícené, ale při dotyku alespoň zavibrují.

Nastavení funkce ZenMotion

Naopak musím pochválit Asus, že do svého prostředí zakomponoval i další rozšíření ovládání, tzv. ZenMotion. Například zamykání a odemykání přístroje je možné provést pouhým poklepáním na displeji, pomocí gest na zamčené obrazovce spouštět konkrétní aplikace nebo si můžete nechat zmenšit obrazovku pro lepší ovládání jednou rukou – k tomu stačí dvakrát poklepat na domovskou klávesu.

Hardware a výkon: Intel inside

V oblasti hardwaru jsou zařízení od společnosti Asus trochu netradiční. Asus totiž již delší dobu aktivně spolupracuje s Intelem a právě jeho čipsety osazuje své smartphony. Model Asus ZenFone 2 s označením ZE551ML dokonce připravil hned ve dvou variantách.

ASUS ZenFone 2

První, slabší varianta, má uvnitř 2 GB paměti RAM a pohání ji čipset Intel Atom Quad Core Z3560 (1,8 GHz) s grafickým procesorem PowerVR G6430. My však testujeme výkonnější variantu, která jako první přišla na trh s celkem 4 GB paměti RAM a jejím srdcem je 64bitový čipset Intel Atom Quad Core Z3580 (2,3 GHz) s grafickým procesorem PowerVR G6430.

Proč se Asus k tomuto kroku odhodlal, je mi bohužel neznámé. Ani 4GB RAM není důvodem, protože i slabší Intel Atom Z3560 nabídne 64bit architekturu, takže si s takovou dávkou paměti bez problémů poradí. Jasnější je však situace v oblasti vnitřní paměti – uživatel si může vybrat mezi 16, 32 a 64GB vnitřním úložištěm, které je možné rozšířit o paměťové karty microSDXC až do kapacity 64 GB.

Benchmark testy AnTuTu, Vellamo a 3DMark

Nedostatkem výkonu pak Asus ZenFone 2 rozhodně netrpí. Alespoň výkonnější varianta určitě ne. V benchmark testech se odvážně staví po bok zařízení, jako jsou Samsung Galaxy Note 4 nebo Meizu MX4. Přesto jsem se však při náročnějších operacích setkával s prodlevami, které bych zde vzhledem k hardwaru zkrátka nečekal. Nejedná se však o žádný velký problém, stává se to jen občas.

Většinu času Asus ZenFone 2 běžel krásně rychle, odezvy byly okamžité a fungoval opravdu velmi dobře. Je vidět, že Intel rozhodně se svými čipsety nezaostává za lídrem Qualcomm a osobně je mi sympatičtější než MediaTek. Asus k tomu přidal povedené uživatelské prostředí ZenUI s kvalitní optimalizací a výsledkem je smartphone, který funguje opravdu velmi dobře.

Operační systém a uživatelské prostředí: líbivé ZenUI

Již jsem zmínil uživatelské prostředí ZenUI, které Asus používá ve svých smartphonech řady ZenFone. Jedná se o samostatnou grafickou nástavbu, která pod sebou skrývá operační systém Android. U modelu ZenFone 2 konkrétně aktuální verzi systému Android. 5.0 Lollipop, který již dokáže využít potenciál 64bitového čipsetu.

ASUS ZenFone 2

Optimalizace samotného prostředí je na velmi dobré úrovni a zároveň velmi obohacuje Android mnoha vlastními úpravami a extra funkcemi. Základ je však typický Android, který znamená několik obrazovek, na které umisťujete widgety a zástupce aplikací a samostatné menu s aplikacemi. Vzhled ZenUI je mi osobně velmi sympatický, ale pokud by se vám nelíbil, můžete využít mnoha možností jeho úpravy, jako je změna motivu nebo ikonek.

Zamykací a domovská obrazovka, nastavení, motivy a multitasking

Celý design se nese v duchu Material Designu od Googlu. Na zamčené obrazovce se vám ukazuje mnoho užitečných informací jako je čas, počasí, datum nebo nastavený budík. Krom toho zde však najdete také notifikace, přičemž dvojitým poklepáním na ně, se vám notifikace rovnou otevře. Užitečné mohou být i zkratky k aplikacím přímo ze zamykací obrazovky.

Potěší šikovná gesta, která vám pomáhají telefon ovládat. Například gestem zdola nahoru kdekoliv na displeji si můžete otevřít menu Hlavní stránka správy, kde se nachází několik užitečných odkazů pro nastavení telefonu. Gestem shora dolů naopak otevřete notifikační lištu, která je opravdu velmi dobře zpracovaná.

Notifikační lišta a nastavení

Obsahuje nejen notifikace, ale také bohatou nabídku rychlých nastavení od bezdrátových sítí přes nastavení výkonu až po praktické zkratky pro vyčištění paměti, svítilnu, kalkulačku nebo správce aplikací. Velkou výhodou je, že lištu můžete stáhnout kdekoliv na displeji a nemusíte tak sahat až k horní hraně displeje.

Menu s aplikacemi, widgety a nastavení

Menu s aplikacemi je vyvedeno tak, jak jsme u Androidu již zvyklí. Je rozděleno na sekci s aplikacemi a sekci s widgety. Krom toho nabízí také možnost vyhledávání, můžete si nastavit režim zobrazení menu, velikost mřížky aplikací a aplikace, které třeba nejdou odinstalovat, můžete také skrýt.

Uživatelské prostředí ZenUI se mi celkově opravdu líbilo. Hezky vypadá, je dobře optimalizované, funguje jak má a ještě přidává šikovné funkce navíc. Například šikovný režim Easy Mode, díky kterému můžete telefon s prostředím ZenUI svěřit například i lidem, kteří si s technikou tak úplně netykají.

Fotoaparát a videokamera: příjemné překvapení

Fotoaparát je v posledních letech již neodmyslitelnou součástí chytrých telefonů a je na něj obecně kladen velký důraz. Jinak tomu není ani zde a Asus udělal vše pro to, aby jeho model ZenFone 2 mohl nabídnout opravdu kvalitní fotografie. Použit byl 13Mpx snímač od Toshiby, kterému pomáhá 5prvková optika se světelností f/2.0. Hardware by zde tedy byl…

Prostředí aplikace fotoaparátu

…a software je na tom také skvěle. Asus si s fotografickou aplikací opravdu pohrál a přichystal spoustu zajímavých možností a funkcí, díky kterým si focení se ZenFonem 2 opravdu užijete. Kromě automatického módu je totiž připraven i plně manuální režim a spousta dalších módů pro nejrůznější situace – včetně režimu pro snímání za velmi špatného osvětlení, který funguje velmi dobře.

Stěžejní je však samotná kvalita fotografií a musím uznat, že Asus ZenFone 2 obstál. Za dobrého světla jsou fotografie krásně ostré, mají věrné barvy a naprosté minimum šumu. Také makro snímky nedělají telefonu problém. V horším osvětlení se fotografie stále dají označit za výrazně nadprůměrné, i když se zde projevuje vcelku agresivní redukce šumu na úkor detailů. Pokud ale zapojíte dvoutónovou přisvětlovací LED, kvalita se opět trochu zlepší a v tomto ohledu funguje Asus také velmi dobře.

Opomenout nesmím ani přední kamerku pro selfie-maniaky. Ta má rozlišení 5 Mpx a její optika světelnost f/2.0. Její výsledky jsou také velmi dobré, potěší navíc mnoho přidaných funkcí jako je „kosmetika“ v reálném čase nebo selfierama – panorama pomocí přední kamerky vhodné pro záznam skupinových fotek. Celkově vzato si myslím, že případní majitelé budou s fotoaparátem modelu ZenFone 2 nadmíru spokojení.

Co ale Asus ladil na fotografiích, na to zapomněl při videozáznamu. ZenFone 2 si poradí se záznamem videa ve FullHD rozlišení, jeho kvalita však rozhodně nedosahuje takových kvalit, jaké jsem očekával. Telefon například nedokáže automaticky během natáčení přeostřovat a digitální stabilizace nefunguje. Ukázku si můžete prohlédnout sami níže - první video ve FullHD s vypnutou digitální stabilizací, druhé v HD 720p rozlišení se zapnutou digitální stabilizací.

Multimediální funkce a aplikace: bohatá výbava hned v základu

Asus do modelu ZenFone 2 hned ze začátku nacpal opravdu bohatou softwarovou výbavu. Najdeme zde předinstalováno mnoho aplikací, některé opravdu zajímavé, jiné trochu méně… rozhodnutí nechám raději na vás. Důležité však je, že velká část z nich lze případně odinstalovat, takže vás případně nemusí obtěžovat.

Hudební přehrávač

Jako vždy začnu nejprve výčtem multimediálních funkcí a hned se vrhnu na hudbu. Hudební přehrávač svým designem odpovídá celkovému vzhledu uživatelského prostředí ZenUI a nového Material Designu. Ostatně jako většina ostatních aplikací.

Jeho funkce jsou naprosto standardní, dokáže vám zobrazit hudbu rozdělenou podle alba, interpreta, písně, žánru skladatele nebo konkrétních složek ve vašem telefonu. Poradí si se všemi běžnými formáty včetně .ogg nebo .flac a nechybí mu ani prakticky ekvalizér.

Co mi však přišlo jako šikovná funkce je integrace cloudových úložišť do hudebního přehrávače – jednoduše můžete streamovat vlastní hudbu z Google Drive, Asus Webstorage, Dropboxu nebo OneDrive. Pro hudební nadšence je připravené také samostatné FM rádio s RDS.

Galerie fotografií

Samostatný videopřehrávač sice chybí, veškerá videa však můžete přehrávat přímo v aplikaci Galerie. Ta vám dokáže vyfiltrovat samostatně fotografie a videa, ale také zobrazit alba nebo média roztříděná podle událostí. A stejně jako hudební přehrávač, tak i Galerie vám umožňuje nastavit si cloudová úložiště jako jednu ze složek. Bravo, Asus!

S obrázky a videoklipy si však můžete hrát ještě více. Slouží k tomu předinstalované aplikace Fotokoláž a MiniMovie. Fotokoláž je opravdu povedený editor obrázků s mnoha funkcemi a širokou paletou efektů, úprav, šablon a podobně. MiniMovie pak dokáže z vašich fotografií udělat videoprezentaci s použitím různých motivů. Nedokáže však pracovat s videoklipy, což je trochu škoda.

Sestava Google aplikací

Nechybí samozřejmě typická sestava Google aplikací jako je prohlížeč Chrome, emailový klient Gmail, sociální síť Google+, Google Mapy, Hudba Play, Google Disk, YouTube nebo aplikace Fotky. O těchto aplikacích jste si toho však již mohli v našich recenzích přečíst tolik, že je s dovolením přeskočím.

Aplikace ze složky Apps4U

Zastavím se raději u složky Apps4U, do které Asus připravil celkem pět aplikací, které jsou podle jeho názoru pro uživatele nějakým způsobem zajímavé. Jedná se o aplikace Clean Master, která dokáže pomoci se správou paměti v zařízení, aplikace Dr. Safety podle svých slov dokáže odhalit skryté bezpečnostní hrozby v nejrůznějších aplikacích, Amazon Kindle je povedená čtečka elektronických knih, zatímco Zinio naopak čtečka magazínů a novin. Jako poslední zde najdete aplikaci TripAdvisor, šikovného pomocníka při cestování.

Aplikace ZenLink

Další čtyři aplikace Asus umístil do složky ZenLink. Aplikace PC Link dokáže propojit váš Windows PC s telefonem a vy na počítači následně vidíte celou obrazovku přístroje, můžete jej ovládat a podobně. Remote Link je aplikace pro používání v opačném směru – pomocí telefonu ovládáte samotný počítač. Aplikace ShareLink se snaží uživateli ulehčit sdílení souborů s ostatními, ale trochu pochybuji, zda se jí to skutečně daří a stejně tak si nejsem jistý, do jaké míry někdo využije aplikaci PartyLink, která vytvoří skupinu uživatelů, kteří spolu automaticky sdílí veškeré fotografie.

Správce souborů, počasí, Splendid, ASUS WebStorage a aplikace pro zálohování

Výčet dostupných aplikací však ještě nekončí. Připraven je také správce souborů s podporou ZIP archivů, hezky zpracované počasí, aplikace Splendid, která vám dokáže upravit nastavení barev displeje, svítilna, cloudové úložiště Asus WebStorage (5 GB má uživatel automaticky zdarma) nebo aplikace pro zálohování a obnovu dat.

Telefonování, adresář, zprávy a klávesnice: příjemné drobnosti navíc

Součástí Asusu ZenFone 2 je také propracovaná aplikace pro telefonování. Ta v sobě integruje opravdu mnoho funkcí včetně adresáře a nabízí mnoho možností. Kromě klasického číselníku například potěší možnost blokování kontaktů nebo nastavení VIP kontaktů, pro které si následně můžete nastavit různé speciální funkce. Telefonní aplikace je zpracovaná hezky a nabízí také možnost nahrávání hovorů.

Telefonní aplikace a adresář

Adresář vám dokáže přehledně zobrazit kontakty ze všech různých účtů, které s telefonem synchronizujete, ať už je to Google, Exchange nebo třeba kontakty na SIM kartě. Karty kontaktů jsou velmi podrobné a hezky zpracované, ke každému záznamu si můžete přidat tolik detailů, kolik si jen dokážete představit. A nechybí ani zobrazení historie komunikace s daným kontaktem.

Emailová aplikace od Asus a Gmail

Pokud pracujete s emaily, máte v telefonu připraveny hned dvě aplikace. První je klasický emailový klient Asus Email. Je zpracovaný v duchu Material Designu, dokáže pracovat s emaily typu Gmail, Exchange, IMAP i POP a to včetně případné synchronizace úkolů, kalendáře a kontaktů. Trochu mi ale vadilo, že nešlo změnit velikost fontu v emailu a byl zbytečně velký. Druhý klient, klasická Gmail aplikace, se mi používala mnohem lépe a v nové verzi si poradí také s ostatními účty než jen s těmi od Googlu.

SMS a MMS zprávy, klávesnice Asus ZenFone 2

SMS zprávy jsou přítomné v klasické aplikaci, ve které se zobrazují jako standardní konverzace… a to je asi vše co k nim mohu říct. Klávesnice se také nese v duchu Material Designu a Asus u ní připravil mnoho možností nastavení. Umožňuje také psaní pomocí tahů po klávesnici, ale Asus možná trochu zbytečně plýtval místem. Navíc nechápu, koho napadlo dát tlačítko pro změnu jazyka do levého spodního rohu! Každou chvíli jsem místo otevření nabídky sekundárních znaků změnil jazyk zadávání, což je dost otravné.

Zapomenout nesmím na jednu důležitou funkci modelu ZenFone 2. Podporuje totiž dvě aktivní SIM karty a s tím samozřejmě případně počítají i aplikace telefonu nebo SMS. Vždy jasně vidíte, ze které SIM voláte a stejně tak na kterou SIM vám třeba přišla SMS. Pokud tedy sháníte DualSIM telefon, tak Asus do svého hledáčku rozhodně zařaďte.

Organizér a GPS: poznámkový maniak

Kalendář a aplikace What's Next

V oblasti organizace nabídne Asus opět vcelku pestrou nabídnu předinstalovaných aplikací. Základem je samozřejmě kalendář, který Asus obohatil o pár funkcí navíc. To znamená, že kromě klasických funkcí, jako je synchronizace nebo zobrazení dne, týdne, měsíce a agendy, integruje také aplikaci What’s Next (beta). Ta vám ukazuje nadcházející události jako agenda, ale zahrnuje například také počasí nebo upozornění na nepřečtené zprávy, emaily nebo hovory od VIP kontaktů.

Aplikace Rychlé sdělení a SuperNote

Pokud jste poznámkoví maniaci, Asus vám vyjde vstříc hned s dvěma aplikacemi. První z nich je Rychlé sdělení, což je aplikace pro vytváření rychlých poznámek například psaním rukou. Výslední štítek si pak můžete připnout přímo na plochu, takže důležitou poznámku budeme mít stále na očích. Další aplikací je SuperNote, což je propracovaný poznámkový blok s mnoha možnostmi, který můžete zálohovat a synchronizovat s Asus WebStorage účtem a třeba také zabezpečit heslem.

Aplikace Do It Later, kalkulačka, hodiny a diktafon

Připraven je také propracovaný úkolovník Do It Later. Nabízí integraci a synchronizaci nejen s Exchange účtem, ale také s Google Tasks a můžete si do něj sdílet například i odkazy z webového prohlížeče či fotografie a mít je jako úkoly „Související s aplikací“. Nechybí ani standardní výbava v podobě jednoduché kalkulačky, aplikace Hodiny (budík, stopky, časovač a světový čas) nebo diktafon. Bohužel se nedostalo například na kancelářský balík, který si zkrátka budete muset doinstalovat. Stejně jako například PDF čtečku.

Aplikace Google Mapy

Naopak ztráta v neznámém městě vám s Asusem ZenFone 2 nehrozí, protože na GPS, včetně asistované A-GPS, se samozřejmě nezapomnělo. Funguje spolehlivě, fixace satelitů je rychlá a společně s mapovou aplikací Google Maps budete moci telefon využívat také jako navigaci. Přesnost je navíc zvýšena díky tomu, že podporuje ještě další čtyři satelitní systémy - GLONASS, BDS, QZSS a SBAS. Těžko říct, zda je využijete, ale případě potřeby zde zkrátka jsou.

Konektivita a internet: bez kompromisů

V oblasti konektivity je ZenFone 2 nekompromisní. K internetu se připojíte pomocí Wi-Fi i mobilní sítě operátora. Vhod tak může přijít podpora dvou SIM karet, přičemž jeden ze slotů podporuje pouze 2G, druhému však nechybí rychlá data 3G a LTE včetně našich frekvencí 800 a 900 MHz. Mít samostatnou datovou SIM kartu tak není vůbec problém a například při cestování vám tento fakt může hodně pomoci.

ASUS ZenFone 2

Propojení s počítačem obstarává klasický microUSB konektor, do konektivity lze zahrnout také Bluetooth ve verzi 4.0 a dostalo se i na NFC. A pokud máte multimediální domácnost, tak podpora DLNA vám zajistí, že ZenFone 2 do ní krásně zapadne.

Intenretový prohlížeč od Asusu

Internetové prohlížeče nalezneme u Asusu hned dva. Jedním je klasický prohlížeč Google Chrome se všemi jeho klasickými vlastnostmi jako je synchronizace s Google účtem nebo typické trable s přehráváním médií. Druhým pak nativní Android prohlížeč z dílny Asusu. Funguje velmi dobře, prohlížení je rychlé a stabilní a příjemné překvapení je funkce Tisk, která vám webovou stránku dokáže uložit do PDF.

Závěr a zhodnocení: se zenovým klidem

Jsme na konci naší recenze nového smartphonu z dílny Asus – modelu ZenFone 2. Jistě víte, že když je třeba, tak kritikou rozhodně nešetřím, ale u Asus ZenFone 2 tak nějak nemám moc co kritizovat. Ten telefon se mi zkrátka líbí!

ASUS ZenFone 2

Nabídne povedený displej, vysoký výkon, kvalitní konstrukci, pohodlné uživatelské prostředí ZenUI s dobrou optimalizací a skvělý fotoaparát. Asus navíc přidává mnoho šikovných funkcí ať už v oblasti ovládání nebo v podobě různých šikovných aplikací. Za celou dobu testování ZenFonu 2 jsem s ním zkrátka neměl žádný problém a jeho používání mne bavilo.

Pokud bych měl ale opravdu hledat nějaké nedostatky, tak asi největším je špatná kvalita nahrávaného videa, nefunkční ostření během natáčení a nefunkční stabilizace. Tam je zkrátka problém. Zmínit mohu také horší čitelnost displeje na slunci a někomu by mohlo vadit, že zadní kryt telefonu má tendenci v ruce klouzat. Jsou to však veskrze spíše detaily, které ale nijak zásadně neovlivňují pozitivní dojem z telefonu samotného.

Za zmínku stojí také skvělá podpora výrobce přímo v našem regionu – v telefonu najdete přímý kontakt na výrobce včetně uživatelské podpory na telefonu nebo chatu. Když navíc připojíte cenu, která se pohybuje kolem 10 000 Kč, tak musím uznat, že Asus ZenFone 2 se opravdu povedl, a testem prošel se zenovým klidem…

Konkurence

LG G3

Konkurence je v oblasti tabletofonů dnes vcelku ostrá, ale málokteré nabídnou tak dobrou výbavu za cenu kolem 10 tisíc korun. Pokud byste si byli ochotni dva tisíce připlatit, mohli byste pokukovat po modelu LG G3. Loňská vlajková loď od LG nabídne srovnatelnou výbavu i výdrž baterie, stejně velký displej má však jemnější QHD rozlišení a navíc se jej podařilo umístit do znatelně menšího a lehčího těla.

TIP! Recenze LG G3 – černý kůň s QHD displejem

Meizu m1 note

Nedávno testované Meizu m1 note jasně boduje svou cenou kolem 6 tisíc korun, za kterou dostanete opravdu hodně muziky. S Asusem je v mnoha ohledech srovnatelný, ten ale vyhrává ale prostředím a podporou.

TIP! Recenze Meizu m1 note – FullHD za čínskou hubičku

Xiaomi MiNote

Zmínit mohu take Xiaomi MiNote, povedený kousek s krásným designem, špičkovou konstrukcí z hodnotných materiálů a srovnatelnou výbavou. V tomto souboji budou vítězit opět hlavně konkrétní sympatie, protože oba telefony se řadí mezi špičky ve své kategorii. Asus však jasně vede v oblasti uživatelské podpory.

TIP! Recenze Xiaomi MiNote – špičková novinka z Východu

Nokia Lumia 1520 a Lumia 930

Windows Phone ve svých řadách přímou konkurenci nemá, ale pokud přistoupíte na větší rozměry a větší displej, nabízí se model Nokia Lumia 1520 s obřím 6" zobrazovačem. V opačném případě mohu naopak zmínit Nokia Lumia 930, která je naopak kompaktnější. Oba přístroje však nabídnou velmi skvělý výkon, spolehlivou funkčnost a kvalitní fotoaparáty.

TIP! Recenze Nokia Lumia 1520 – Největší Finka s ultimátní výbavou a Recenze Nokia Lumia 930 – Ten nejlepší Windows Phone

asus-zenfone-2
Klady
  • podpora dvou SIM karet
  • povedený design
  • mnoho šikovných funkcí od výrobce
  • propracované ZenUI
  • dobrá optimalizace systému
  • vysoký výkon
  • kvalitní fotoaparát
  • skvělý displej
  • příznivá cena
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • zadní kryt má tendenci klouzat
  • horší čitelnost displeje na slunci
  • problémy s nahráváním videa
  • horší zvukové vlastnosti
Diskuze ke článku
Vaclav
V recenzi zmiňujete cenu "kolem 10.000Kč", tak proč v katalogu uvádíte cenu 5.215 Kč?!
VD
Vojtech Dalekorej neumi video recenze a ma nesympaticky - hruby hlas :(
Petr
Prosim muzete ukazat hlavni vec a to kolik ram zbyva po staru systemu !
petr
Skvela recenze. Projev, mluvene slovo na jednicku. Radost se na to koukat a poslouchat. Kolegove by se mohli ucit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze