Samsung Galaxy Buds+
recenze

Samsung Galaxy Buds+

Stejná jen na první pohled
16

U příležitosti premiéry nové vlajkové řady Galaxy S20 jihokorejský výrobce odhalil rovněž vylepšenou verzi opravdu bezdrátových sluchátek Samsung Galaxy Buds s delší výdrží a takřka identickým designem. Jak sluchátka Galaxy Buds+ fungují a jaké jsou mé zkušenosti z jejich několikatýdenního testování? To vám rád prozradím v této recenzi.

Módu opravdu bezdrátových sluchátek lze spatřit doslova na každém rohu. Sluchátka jsou kompaktní, nečouhají z nich dráty, které se snadno zamotají, a díky schopnosti propouštět okolní zvuk je takřka nemusíte vytahovat z uší. V záplavě sluchátek různých výrobců na sebe série Samsung Galaxy Buds zbytečně neupozorňují, nestojí polovinu výplaty a příjemně překvapí vyváženým zvukem. Povedlo se Galaxy Buds+ dostát kvalit svého předchůdce a dokážou si ospravedlnit o pár set korun vyšší cenovku?

Samsung Galaxy Buds+

Technické parametry Samsung Galaxy Buds+

Rozměry jednoho sluchátka 17,5 × 22,5 × 19,2 mm
Hmotnost sluchátek 6,3 gramů
Kapacita baterie sluchátek 85 mAh
Rozměry pouzdra 70 × 38,8 × 26,5 mm
Hmotnost pouzdra 39,6 gramů
Kapacita baterie pouzdra 270 mAh
Senzory akcelerometr, proximity senzor, Hallův senzor, dotykový senzor
Konektivita Bluetooth 5.0, A2DP, AVRCP, HFP, Scalable, AAC, SBC
Obsah balení sluchátka, pouzdro, nabíjecí kabel, silikonové nástavce („kroužky“ a koncovky do uší), manuál
Výrobcem doporučená cena 4 499 Kč s DPH

Konstrukční zpracování: sázka na jistotu

Sluchátka Samsung Galaxy Buds+ se velmi silně inspirovala designem první generace a na první pohled je takřka nemožné je rozpoznat od předešlé varianty, kterou jsem otestoval otestoval v minulém roce. V zavřeném stavu, kdy se díváte na menší oválné pouzdro, lze Galaxy Buds+ rozpoznat (alespoň při srovnávání bílých barevných variant) díky použitému lesklému plastu, na rozdíl od loňské matné verze. Rovněž dioda na pouzdře, která indikuje stav baterie, je subjektivně mírně větší. Jinak však zůstalo vše při starém – na horní straně najdete logo výrobce s dovětkem, že se na sluchátkách podílela společnost AKG (kterou Samsung odkoupil). Vzadu v oblasti pantu čeká USB-C a na spodní straně pak najdete povinné technické specifikace.

Samsung Galaxy Buds+

Výraznější rozlišovací prvek lze spatřit až po rozevření, kdy zjistíte, že bílá varianta je nyní kompletně bílá, na rozdíl od předchozí generace, která byla uvnitř světle modrá. Rovněž označení pravého a levého sluchátka bylo přepracováno. Lépe na mě zapůsobil také pant, který je nyní tužší (avšak stále příjemně). Sluchátka, jejichž technické specifikace si můžete prostudovat v přiložené tabulce, se nabíjí skrze pozlacené piny ve spodní části a stále se ovládají pomocí dotykových plošek perleťové barvy. Na těle pak najdete o jeden mikrofon více, takže by se měla lépe vypořádat s okolním ruchem.

Samsung Galaxy Buds+

U Galaxy Buds+ oceňuji celkově kompaktní rozměry i to, a jak příjemně sedí v uších. Používal jsem je i během několika delších letů a ani po třech hodinách jsem necítil potřebu je vytáhnout z uší. Se sluchátky rovněž není problém sportovat, neboť z uší díky vyměnitelné silikonové „ploutvičce“ jen tak nevypadnou. Pochopitelně záleží i na tvaru ucha uživatele, nicméně věřím, že s dodávanými silikonovými nástavci různých velikostí lze sluchátka upravit tak, aby vám přesně padla, na rozdíl od plastových pecek (např. AirPods první generace), které vám buď sedí, nebo nikoliv.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • kompaktní rozměry pouzdra i sluchátek
  • dobře drží v uších

Párování: Galaxy Wearable

Párování probíhá skrze aplikaci Galaxy Wearable, kterou lze stáhnout na zařízení s Androidem i iOS (je potřeba vlastnit iPhone 7 nebo novější). Spárování pak probíhá poměrně rychle a neměl jsem problém sluchátka spárovat na několika telefonech různých výrobců. Sluchátka si (jako skoro každé chytré zařízení v poslední době) vyžádají řadu oprávnění, například k poloze uživatele, což mě trochu překvapilo, ale pokud chcete, aby fungovala, musíte tento požadavek akceptovat. Není to ani tolik výtka určená těmto konkrétním sluchátkům, jako spíše výrobcům těchto periférií a tvůrcům aplikací obecně. Uživatelům by mohli lépe vysvětlit, nač daná oprávnění potřebují, obzvláště nedávají-li u daného produktu požadavky na oprávnění příliš smysl.

Líbilo se nám
  • aplikace dostupná na Android i iOS
Nelíbilo se nám
  • přidružená aplikace vyžaduje podivná oprávnění

Stáhnout Galaxy Wearable

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zvuk: s čistými výškami a hutnými basy

Galaxy Buds+ jsou nově vybavena dvojpásmovými reproduktory – tweeterem pro vysoké frekvence a wooferem pro frekvence hluboké (basy). Přestože jsem byl spokojen se zvukovou kvalitou již u loňských Galaxy Buds, u nové varianty je na tom zvuk ještě o něco lépe. Nejvýraznější změny poznáte právě u basů, které jsou nyní výraznější, a pokud často posloucháte hudbu, kde se basy hojně vyskytují (například Hip Hop), garantuji vám spokojenost. V aplikaci naleznete ekvalizér (viz přiložené screenshoty), kde si můžete aktivovat vámi preferované nastavení.

Samsung Galaxy Buds+
Basy jsou nyní výraznější.

Díky trojici mikrofonů byla vylepšena rovněž zvuková kvalita hovorů. Při telefonování na odhlučněných i hlučnějších prostranstvích jsem neměl problém s tím, abych zřetelně slyšel druhou stranu, stejně jako ona slyšela mě. Bez přehánění mohu konstatovat, že Galaxy Buds+ splnila veškerá má očekávání po stránce kvality zvuku i kvality telefonních hovorů, a to i přesto, že nepodporují aktivní potlačení hluku jako například konkurenční Sony WF-1000XM3. V aplikaci si můžete rovněž v několika krocích regulovat intenzitu propouštění okolního hluku, obvykle jsem však tuto funkci nechal vypnutou.

Líbilo se nám
  • výraznější basy
  • kvalitní zvuk
Nelíbilo se nám
  • někomu může chybět aktivní potlačení hluku

Funkce a ovládání: osvědčené dotykové plošky

Ovládání Galaxy Buds+ probíhá skrze dotykové plošky na vnější straně sluchátek. Díky tomu reagují na každý váš pokyn. Dotykové plošky na druhou stranu nejsou extrémně citlivé, takže naštěstí nereagují i na sebemenší dotyk/otření se prstem. Jedním ťuknutím lze přehrát/pozastavit skladbu, dvojím poklepáním přeskočit se na další skladbu, respektive přijmout/ukončit hovor a trojitým klepnutím se vrátit na skladbu předchozí.

Samsung Galaxy Buds+

Dlouhým podržením můžete buď nově zapnout aplikaci Spotify (a to i přesto, že je v telefonu tato aplikace vypnuta) a spustit přehrávání u naposledy přehrávané skladby/podcastu, nebo regulovat hlasitost. V možnostech nastavení dlouhého podržení je dále aktivace snímání okolního hluku či hlasového příkazu. Pokud však chcete vše kontrolovat pouze z telefonu, můžete ovládání touchpadu uzamknout.

Líbilo se nám
  • pohodlné a přesné ovládání

Výdrž baterie: neúnavný společník

Výrobce udává schopnost přehrávat hudbu až 11 hodin na jedno plné nabití a 22 hodin připočteme-li k tomu energii schovanou v pouzdru. Přiznám se, že ač jsem se snažil, takto dlouho jsem sluchátka nikdy v uších neměl. Snad až s výjimkou dálkových letů, nemá pravděpodobně nikdo potřebu si takto dlouho nechávat sluchátka v uších, byť by byla sebepohodlnější.

Samsung Galaxy Buds+

Z každodenního používání, kdy jsem sluchátka nejdéle používal 4 až 5 hodin, však nemám důvod nevěřit tomu, že opravdu dosáhnou až 10hodinové výdrže. Pochopitelně záleží rovněž na tom, jestli více pouze posloucháte hudbu, nebo voláte, na hlasitosti, nastavení ekvalizéru atd. Výdrž je však pro Galaxy Buds+ jednoznačně silnou disciplínou.

V aplikaci můžete sledovat úroveň nabití sluchátek.

Pochválit musím také rychlost nabíjení, kdy si za přibližně pouhé čtyři minuty nabíjení skrze USB-C zajistíte hodinu poslechu. K dispozici samozřejmě zůstalo také bezdrátové nabíjení, tudíž stačí sluchátka položit na bezdrátovou nabíječku, případně telefon, který funkci reverzního bezdrátového nabíjení podporuje. Sluchátka je takto vhodné nabíjet zejména přes noc, neboť reverzní bezdrátové nabíjení značně snižuje použitelnost samotného telefonu (ležícího displejem dolů), jak asi sami uznáte. Během používání se mi nikdy nestalo, že bych se ocitl s vybitými sluchátky. Pokud si alespoň jednou za čas vzpomenete sluchátka na chvíli připojit k nabíječce, věřím, že nebudete mít problém ani vy. V aplikaci navíc můžete sledovat stav nabití, který koneckonců dokáže indikovat rovněž již zmiňovaná dioda.

Líbilo se nám
  • nadprůměrná výdrž
  • rychlé nabíjení
  • podpora bezdrátového nabíjení

Zhodnocení

Samsung Galaxy Buds+ můžete zakoupit za výrobcem doporučenou cenu 4 499 Kč. Vzhledem k tomu, že stojí pouze o 500 Kč více ve srovnání s doporučenou cenou předchozích Galaxy Buds, pokládám tuto nabídku za velmi výhodnou. Ačkoliv sluchátka na první pohled vypadají stejně, nabízí podstatně delší výdrž, vylepšený zvuk a navíc neztrácí nic ze své kompaktnosti, která je jednou z předností. S nákupem Galaxy Buds+ tak krok vedle rozhodně neuděláte. Pokud však již vlastníte předchozí generaci Galaxy Buds a jste spokojeni s výdrží, domnívám se, že nedává velký smysl investovat peníze do Buds+.

Samsung Galaxy Buds+

Konkurence

Pokud chcete opravdu špičkový zvuk, doporučuji zvážit nákup sluchátek Sony WF-1000XM3, která vás ohromí zvukovým podáním a navíc nabídnou aktivní potlačení hluku.

Uživatelé mobilních zařízení s logem nakousnutého jablka mohou vyzkoušet Apple AirPods Pro, která mají nově silikonové nástavce, takže lépe sedí v uších, aktivní potlačení hluku a skvělý zvuk.

Klady
  • rychlé drátové nabíjení
  • kvalitní zvuk
  • dotykové plošky s přesným ovládáním
  • možnost bezdrátového nabíjení
  • kvalita telefonních hovorů
  • zdařilý design, malá velikost i hmotnost
  • díky nástavcům skvěle drží v uších
  • nadprůměrná výdrž
Zápory
  • přidružená aplikace vyžaduje podivná oprávnění
Diskuze ke článku
Tommy
Jsou bez chyby a za tu cenu parada. Pekna evoluce oproti 1. generaci
Carda
Já si nemůžu pomoct, ale já už vidím nudle i v těch sluchátkách.
Absolut NoFak
Samsung Galaxy Bum!
Paprik
Mám je. Jsou v prvé řadě předražené. Jaki jo, jsou promyšleně udělané, s tou jejich wereables appkou je to bomba, ale cena měla být o litr menší. A ty basy, jako je jich tam dost, ale musí se fakt nasadit ten největší špunt a sluchátka zasunout hluboko. Výdž je ovšem dokonalá

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze