Apple AirPods
recenze

Apple AirPods

Bezdrátově a kvalitně, ale také draze
13

Bezdrátová sluchátka nejsou výdobytkem teprve posledních několika měsíců či let, to však nebrání novým a novátorským řešením. A to by nebyl Apple, aby jedno takové nepředstavil. Bezdrátová sluchátka Apple AirPods, která jsou předmětem dnešního testu, míří na vrchol potravního řetězce, situaci komplikuje jen vysoká cena. Dokázal nás Apple přesvědčit? To vám prozradí naše dojmy z dlouhodobého používání.

Když u příležitosti představení iPhonu 7 a iPhonu 7 Plus představil Apple také bezdrátová pecková sluchátka, okamžitě se strhl poprask. Vypadají jako starší drátová EarPods, avšak chybí jim kabel. Dokonce i ten, který spojuje obě sluchátka dohromady. Místo, kam lze sluchátka uložit, zde zastává malá oblá krabička, ne o moc větší než krabička od dentální nitě. A za tohle si Apple účtuje 5 tisíc korun?

AirPods

V dnešním přehledu se pokusíme zodpovědět pár hlavních otázek. Jak sluchátka hrají? A jak snadno se párují? Neopomeneme ani odpověď na otázku, jestli kvalita odpovídá výsledné ceně a jestli nebude lepší sáhnout po některém z konkurenčních řešení. Pohodlně se usaďte, odpoutejte se od svých předsudků, začínáme.

Obsah základního balení: Co chcete víc?

Pakliže si objednáte bezdrátová sluchátka domů, dorazí vám malá milá krabička, ve které naleznete to nejnutnější. Konkrétně se jedná o napájecí Lightning kabel s klasickou USB-A koncovkou na druhé straně, nabíjecí box (vajíčko, krabička, říkejte tomu, jak chcete) a v nich ukrytá sluchátka Apple AirPods. Levé, i to pravé, samozřejmě. Kromě krátkého manuálu nic více hledat nemusíte. Například adaptér do sítě by se hodil, avšak Apple předpokládá, že využijete ten od vašeho iPhonu, případně máte náhradní. Zákazníci konkurence samozřejmě mohou použít adaptér vlastní.

AirPods

Katastrofální zpráva na závěr: pokud hledáte oblíbené samolepky Applu (velká nalepovací jablíčka), v balení Apple AirPods je nenajdete. Za ty peníze to zamrzí, ale asi by se už vlivem svých značných rozměrů do krabičky nevešly.

Design a zpracování: utržená sluchátka

Pokud jste vlastníky některé z posledních generací Apple iPhonu, AirPods vám nebudou cizí. Jsou to v podstatě Apple EarPods s tlustou nožičkou, avšak bez kabelů. Tedy pochopitelně i bez ovládacího centra, který se ukrýval právě na kabelu pravého sluchátka. Zásadní otázka zní, jestli vám sluchátka vůbec padnou do uší. Apple nové AirPods testoval na vzorku několika tisíc lidí, aby tak potvrdil, že sluchátka do uší skutečnou padnou. Jednoduchá rovnice zní: sluchátka EarPods mi v uších sedí = sluchátka AirPods mi v uších sedí. Pokud máte s drátovými EarPods problémy, nákup AirPods si dobře rozmyslete, případně si je raději vyzkoušejte v obchodech. Žádné speciální gumové nástavce v balení nenaleznete, v podstatě by šlo o odklon od primární filosofie společnosti Apple – zachovat maximální čistotu.

Apple AirPods

Já jsem měl to štěstí, že mi sluchátka do uší padla skvěle, vypadnutí navíc nenastalo ani při opravdu silném zatřesení hlavou. Sluchátka nevypadla ani při rychlejším běhu a díky velmi hladkému zpracování a hmotnosti 4 gramy (8 gramů obě sluchátka dohromady) o nich po chvíli nebudete vědět, v uších tedy nijak nepřekáží. Občas se mi stalo, že jsem si pro jistotu sluchátka zkontroloval pohmatem, avšak zcela zbytečně. Proč? O tom si povíme později.

AirPods

Pokud se na design sluchátek zaměříme trochu podrobněji, nalezneme více rozdílů, tedy více než to, že jsou to EarPods sluchátka bez drátů a s masivnější nožičkou, která ze sluchátek vystupuje. Na těle sluchátek nalezneme dvě optická čidla. Ta jsou v neustálé pohotovosti a spolu s integrovaným akcelerometrem snímají, zdali se sluchátka nacházejí v krabičce, na stole, případně ve vašich uších. Pokud si sluchátka nasadíte, krátká znělka informuje, že jsou připraveny k akci. Pokud jedno (případně obě) sluchátka z uší vyndáte, automaticky přestanou hrát, protože čidla a akcelerometr rozpoznají vyjmutí. Proto je zcela zbytečné kontrolovat, zdali sluchátka v uších stále máte – o ztrátě byste se dozvěděli tak, že by druhé sluchátko přestalo hrát.

Na obou sluchátkách nalezneme rovněž mikrofony. Primární se nachází pod malou mřížkou na spodku nožičky. Sluchátka lze tedy pohodlně využít i jako hlasité handsfree. Sekundární nalezneme přímo na těle sluchátka, slouží pro odfiltrování nežádoucích šumů.

Apple AirPods

V nožičce sluchátek AirPods se nachází podlouhlá baterie, která je rovněž totožná v obou sluchátkách. Chytře slouží i pro zlepšení příjmu signálu.

Jak zhodnotit design sluchátek jako celek? Opět se jedná o věc názoru, nám sluchátka AirPods nijak zvláště nevadí, avšak pro některé mohou z dálky vypadat jako poměrně neforemné náušnice. Příznivci značky Apple sluchátka AirPods odhalí téměř okamžitě, pro méně zasvěcené jedince můžete být podivínem s neestetickým naslouchátkem, případně prapodivnou ozdobou na uchu. S přihlédnutím na fakt, kolik senzorů a dalšího vybavení se uvnitř sluchátek nachází, vcelku chápeme design, jako koncového uživatele nás pak potěšila především nízká hmotnost.

A kouzelná krabička...

Svoji pozornost si zaslouží i kouzelná krabička s rozměry 44,3 × 21,3 × 53,5 mm a hmotností 38 gramů, která připomíná oblou krabičku na dentální niť. Uvnitř krabičky se nacházejí dva přesně vysoustružené otvory, do kterých sluchátka přesně zapadnou. Rychlejšímu úklidu napomáhají rovněž magnety, které sluchátka lehce přichytí, aby tak nevyklouzla ani při otočení krabičky vzhůru nohama. Vyjmutí je trochu komplikovanější a rozhodně to chce suché prsty, jinak vám lesklý plast prokluzne mezi prsty. Kromě otvorů se zde nachází také signalizační LED dioda, která barvami informuje o stavu nabití. Samotné víčko krabičky je rovněž magnetické, každé zaklapnutí doprovází poměrně nepříjemný zvuk nárazu plastu o plast. Na zadní straně krabičky nalezneme už jen jediné tlačítko. To funguje pro rychlé párování s blízkým iOS zařízením, vespod poté vstup Lightning konektoru pro napájení.

Apple AirPods

Trochu nešťastně hodnotíme kvalitu zpracování. Lesklé plasty jsou vcelku efektní, avšak snadno se škrábou a jsou doslova lapačem na jakékoliv nečistoty. Na to si případný zájemce musí dát pozor, případně pořídit vak na uschování.

Baterie a výdrž: tajný zdroj energie

Každé sluchátko má zhruba 93 mWh baterii (asi 20 mAh), což odpovídá asi 1 % kapacity baterie v Apple iPhonu 7. Sluchátka jsou uvnitř doslova napěchovaná komponenty a místo je využité do posledního záhybu, což je u produktů Apple vcelku běžné. Sluchátka prý vydrží hrát zhruba 5 hodin, a to při hlasitosti asi 75 %. Pokud budete chtít telefonovat, výdrž se sníží na 2 hodiny. Tyto údaje víceméně odpovídají reálným zkušenostem, zhruba hodinu a půl trvající hovor ubral sluchátkům 72 % energie. Rozpoznat pravou výdrž sluchátek při poslouchání hudby je pak trochu obtížnější. Pokud například po hodinovém poslechu vložíte sluchátka zpět do krabičky, začnou se automaticky nabíjet. Jak je to možné?

I nabíjecí krabička disponuje vlastní baterií o kapacitě 398 mAh. Díky tomu lze sluchátka dobíjet a zvýšit tak výdrž baterie až na celkových 24 hodin. Pokud se rozhodnete krabičku nabíjet, nabíjení sluchátek nepřestane. Nabíjení tedy probíhá kontinuálně a ani v jednom případě se nepřeruší dobíjení samotných sluchátek. Krabička se nabíjí zhruba hodinu a půl, přičemž sluchátka se z 0 na 80 % nabijí za zhruba půl hodinu. Ptáte se, jak se sluchátka vlastně dobíjí? Ne, bezdrátově to nefunguje. Na konci každé nožičky jsou dva vcelku nenápadné zářezy, které přesně zapadnou do kontaktů hluboko uvnitř krabičky. Tím se automaticky spustí také nabíjení sluchátek.

Zajímá vás, jak zjistíte, kolik procent baterie vám ještě zbývá? Jednoduše, stačí otevřít krabičku s vloženými sluchátky a automaticky na propojeném zařízení vyskočí notifikace, která prozradí jak kapacitu baterie dobíjecí krabičky, tak také každého jednoho sluchátka. Pro zavření notifikace stačí krabičku zaklapnout. Notifikace vyskakuje poměrně rychle a jen výjimečně se stalo, že bylo nutné krabičku opětovně zaklapnout a znovu otevřít. Alternativně lze kapacitu sluchátek a boxu zjistit z widgetu v ovládacím centru. Menší nevýhodou je, že kapacitu baterie krabičky nezjistíte, pokud nejsou vložená sluchátka, a to ani formou notifikace, ani z widgetu. Samotný box totiž není vybaven technologií Bluetooth.

Párujeme... Inteligentně

Apple pokročil i v možnostech párování a sluchátka vybavil koprocesorem W1. Běžnému smrtelníkovi toto označení nic neříká a vlastně to ani není podstatné. Sluchátka se samozřejmě párují skrze technologii Bluetooth, ovšem procesor W1 zajistí maximální pohodlnost. Jakmile sluchátka poprvé rozbalíte a otevřete krabičku, na iPhonu vyskočí notifikace o možnosti párování. Následně stačí párování potvrdit a vše máte hotovo. Žádné nastavování skrze záložku ani nic podobného, nové zařízení vás maximálně vyzve ke stisku zadního tlačítka na krabičce, kterým párování potvrdíte. Za snadné párování si Apple zaslouží velkou pochvalu. Kromě snadného párování procesor W1 upravuje zvukovou složku výstupu a je mimořádně šetrný k baterii.

AirPods AirPods

Jak už jste asi pochopili, snadné párování funguje pouze na produktech značky Apple s operačním systémem iOS. Pokud patříte mezi majitele Androidu, párování proběhne klasicky skrze nastavení Bluetooth. Stejná situace bohužel platí i na macOS – nastavení musíte provést skrze panel Bluetooth. Notifikace jsou podporované pouze na zařízení s iOS.

Ovládání

Záměrně jsme přeskočili poměrně důležitou část, a to ovládání sluchátek. Drátová EarPods nabízejí hardwarový panel s možností snížit/zvýšit hlasitost, přeskočit skladbu, případně přijmout a ukončit hovor. To AirPods nenabízejí, respektive ne tak úplně. Sluchátka rozpoznají dvojité poklepání a tím lze vyvolat určitou akci. První možnost je spuštění hlasové asistentky Siri, která však funguje pouze v angličtině.

Základní povely pro Siri

Přeskoč tento song Skip this song
Vrať se na předchozí skladbu Go back
Zvyš hlasitost Volume up
Sniž hlasitost Volume down
Zvyš hlasitost na maximum Volume to maximum
Sniž hlasitost na minimum Volume to minimum
Přehraj skladbu XYZ Play song XYZ
Vypni hudbu Turn off the music

Té pak můžete sdělit, že chcete zvýšit hlasitost, snížit hlasitost, případně přeskočit právě hrající skladbu. Druhou možností je nastavit si pozastavení/pokračování reprodukce, opět stačí dvojitý poklep. Možnost přeskočení skladby bohužel v nabídce chybí. Obě tyto funkce nelze mixovat (na jednom sluchátku nemůže být aktivní Siri a na druhém zase možnost pozastavení reprodukce), výběr je tedy poměrně chudý. Reprodukce se pozastaví i při vyjmutí sluchátka z ucha, proto bychom ocenili například možnost přeskočení právě hrající skladby, případně jednorázové snížení/zvýšení hlasitosti. To však bohužel nelze a spolehnout se tak musíte na ovládání skrze propojené zařízení, nebo na Siri.

Princip fungování

Jak už víme, sluchátka detekují, zdali jsou vložené v uších, což uživateli oznámí krátkou znělkou. V případě, že jedno sluchátko vyjmete, reprodukce se pozastaví. Obelstít lze sluchátka tak, že zakryjete senzory na vyjmutém sluchátku – reprodukce se opět spustí. Pro opětovné pokračování pouze s jedním sluchátkem je nutné (pokud nechcete sluchátko držet zakryté) opět poklepat, aby se reprodukce spustila, avšak hrát bude i sluchátko, které je položené na stole, případně v kapse. Pokud chcete, aby jedno sluchátko hrálo a druhé ne, je nutné jej umístit do krabičky, ve které se začne nabíjet. Pokud druhé sluchátko z krabičky vyndáte a nasadíte jej zpět do ucha, zhruba do 3 až 5 vteřin se spustí hudba i do druhého sluchátka. Tuto prodlevu lze zkrátit opětovným pozastavením a spuštěním reprodukce.

AirPods

Jakmile z uší vytáhnete obě sluchátka, přestanou hrát, po nasazení se hudba opět spustí. V tomto momentě dojde ke krátkému zaseknutí a skladba se spustí zhruba vteřinu předtím, kde jste skončili. Tento „zásek“ trvá zhruba desetinu sekundy.

Na první pohled může vypadat fungování AirPods poměrně komplikovaně, během pár dní si však zvyknete natolik, že vám všechny ostatní bezdrátová sluchátka budou připadat zbytečně komplikovaná a neefektivní.

Kvalita reprodukce: nad očekáváním

Pokud máte o Apple AirPods zájem, zřejmě jste majitelem některého z iPhonů a srovnávat tak budete primárně s drátovými EarPods. Oproti těm nabídnou AirPods rozhodně kvalitnější poslech. Posíleny byly především basy i středy, výšky zvládají obě sluchátka tak zhruba nastejno. Potěší, že maximální hlasitost je u AirPods výše. Pokud máte tedy v oblibě poslech na „plné pecky“, nebudete zklamaní. Ani při maximální hlasitosti se zvuk nijak nedeformuje. Při přímém srovnání s konkurencí je už situace o trochu horší. Kvalitní bezdrátová sluchátka lze za 5 tisíc korun pořídit vcelku s přehledem, mnohdy můžete ještě ušetřit. Zde si tedy zájemce připlácí za značku a trochu odlišný přístup. Pro audofily sluchátka doporučit nelze, ti však stejně zůstanou u svého kvalitního„ drátového“ řešení – na ty Apple svými AirPods ani nesměřoval.

Vzhledem k přítomnosti mikrofonů není problém ani vyřizování hovorů. Pokud jsou sluchátka spárovaná, stačí je nasadit do uší (případně jenom jedno) a zvesela můžete telefonovat. Pokud by nastala situace, že se baterie u sluchátka vybije, stačí vyměnit sluchátko za druhé a hovor bude bez přestávky pokračovat, zatímco se první sluchátko dobije v nabíjecí krabičce. Hovor můžete přijmout dvojitým poklepáním, odmítnout jej však bez telefonu nelze. Pokud sluchátka z uší vyjmete, zvuk se přesune automaticky do reproduktoru iPhonu. Pokud máte nastavenou Siri tak, že vám předčítá jména volajících, o volajícím vás bude informovat i skrze sluchátka.

Zhodnocení a závěr: efektní a kvalitní, ale drahá

Bezdrátová sluchátka AirPods hodnotíme víceméně kladně. Zpracování je příkladné, rychlost a fungování párování návykové, kvalita reprodukce předčila naše očekávání. Zklame obtížnější ovládání sluchátek, tedy pokud standardně nevyužíváte služeb hlasové asistentky Siri. Pokud vám sluchátka do uší nepadnou, prostě si je nekoupíte. Případné zájemce nepotěší ani cena, která bez koruny činí 5 tisíc. Pokud vás však cena netrápí a chcete se oprostit od drátů alespoň při poslechu hudby, jsou Apple AirPods povedenou alternativou, které dáváme palec nahoru.

Apple AirPods

Konkurence

Za stejnou cenu jako Apple AirPods jsou k dostání i sluchátka Samsung Gear IconX. Ta jsou rovněž bezdrátová, jedná se však o špunty. Samsung je doporučuje především pro sportovce, výdrž je totiž poměrně slabá (2 až 4 hodiny), a to v závislosti na tom, jestli hudbu streamujete, případně ji přehráváte ze sluchátek.

Samsung Gear IconX

Sluchátka mají vlastní 3,5GB paměť, což potěší. IconX dále nabízejí měření tepu a ušlé vzdálenosti, dokáží obstarat hovory a mají vlastní nabíjecí stanici podobně jako AirPods, navíc díky gestům snadno ovládáte i hudební přehrávač. Pokud hledáte vhodnou alternativu na sport, Gear IconX mohou být tím pravým.

Klady
  • snadné párování
  • rychlé nabíjení
  • slušná výdrž baterie
  • kvalitní zpracování
  • kvalita zvukového výstupu
  • kompatibilita s konkurenčními výrobky
Zápory
  • vzhled nemusí vyhovovat každému
  • lesklé plasty se snadno umažou
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
lada
Teď nevím...chtějí lidé za 5 tisíc hudbu poslouchat nebo i slyšet? Spíš hlavně machrovat a celkem solidně si likvidovat sluch, protože pecková sluchátka jsou na to jak dělaná.
Jarda
Dneska sehnat peckova bezdratova sluchatka je stale slozitejsi. Spunty nenavidim, takze pro me byly AirPody jasnou volbou k memu iPhonu a iPadu. Mam pres 3 mesice a hodnotim je pozitivne. Skvela vydrz, doba nabijeni je bleskove rychla, ale nejvetsi benefit vidim v senzorech a gestech, pomoci kterych lze ridit a ovladat telefon. Watch nemam, ale spolu s nimi musi byt komfort jeste vetsi.
Nejsem nejaky audiofil, sluchatka mam jen na volani a poslech mluveneho slova nicmene ... i poslech hudby neurazi. Kvalitu zvuku bych prirovnal k nejakym dratovym sluchatkum za 1500,- , ovsem ta gesta a mobilita sluchatek je z meho pohledu opravdu revolucni a proto sem se rozhodl do nich investovat. Dobrou praci Apple odvedl i co se tyce synchronizace, provazanost s iCloudem je uzasne jednoducha a spolehliva.
Skutecne dobry pocin ze strany Applu a Apple konecne uvedl po dlouhe dobe vyrobek, ktery tu v takove podobe jeste nebyl.
Sem spokojen a pokud bude druha generace, velice o ni budu uvazovat ....
Martin P
No kvalitní rozhodně nejsou když skoro každá recenze na YT je horší než člověk čeká.
Lauda
Nejsou špatná, cena je daň za vývoj, ovšem mě odpuzuje jejich design. Pokud si kupuji takto drahá sluchátka, tak očekávám, že se zapracuje i na designu a nebudou to vzhledově jen earpody bez kabelu. Gesta apod. fíčury nepoužívám, takže zatím se rohlédnu u konkurence, najít se dá docela dost kvalitních sluchátek, často za nižší cenu a nejedny jsou i lepší co do obsluhy. Uvidíme co ukáží u další verze, vylepšeních mě napadá hodně.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze