Lenovo ThinkPad X1 Tablet
recenze

Lenovo ThinkPad X1 Tablet

Skládačka pro dospělé
7

Na CESu se Lenovo pochlubilo modulárním tabletem, který spadá do řady ThinkPad X1. Jeho unikátnost spočívá nejen v odolném zpracování, ale i v možnosti připojit moduly a tím i rozšířit funkčnost. Už v základu ale jde o špičkové zařízení, které ocení nejeden manažer. Lze jeho vysoká cena odůvodnit, nebo se jedná pouze o puzzle pro dospělé?

Lenovo na veletrhu CES 2016 ukázalo své tři horké novinky z řady ThinkPad X1. Dvě z nich, ThinkPad X1 Yoga a základní ThinkPad X1 Carbon, už jsme měli možnost otestovat a nyní nám v redakci přistál i poslední kousek v podobě modulárního tabletu ThinkPad X1 Tablet. Uživatele se výrobce snaží nalákat především na odolnost, která je ThinkPadům vlastní, zvláště pak řadě X1, a také na vcelku unikátní možnost přizpůsobit si tablet dle uživatelovy aktuální potřeby.

Oficiální snímky

TIP: Recenze Lenovo ThinkPad X1 Carbon '16 – Stvořen k produktivitě

Pomocí konektorů na spodní straně můžete tabletu pomocí modulu prodloužit výdrž, přidat mu 3D kameru Intel RealSense nebo třeba i pikoprojektor pro promítání prezentací či filmu. V neposlední řadě nesmíme zapomenout na klávesnici, která z tabletu učiní plnohodnotný pracovní nástroj, a také na stylus, díky kterému můžete s vysokou mírou pohodlí a přesností psát poznámky či dělat náčrty.

Lenovo ThinkPad X1 Tablet – videopohled

Technické parametry Lenovo ThinkPad X1 Tablet 20GG000FMC

Kompletní specifikace
Konstrukce291,5 × 209,5 × 7,6 mm, 765 g, konstrukce: s odnímatelným displejem, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 12,1" (2 160 × 1 440 px)
ChipsetIntel Core M 6Y75, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Intel HD Graphics 515
PaměťRAM: 16 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: microSDXC
Konektory2× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: Mini DisplayPort, další: ne
Datové funkcemodem: LTE, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémWindows 10
Akumulátor37 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostkvěten 2016, 69 999 Kč

Na našem trhu se momentálně vyskytují tři varianty. Nám zapůjčená a zároveň nejvybavenější se pyšní 12palcovým displejem s rozlišením 2 160 × 1 440 pixelů, tedy s poměrem stran 3:2. V sobě ukrývá dvoujádrový procesor Intel Core m7-6Y75 s taktem 1,2 GHz a bohatou kapacitou operační paměti 16 GB. Ani úložiště výrobce neošidil a najdeme tu 512GB SSD. Za tuto konfiguraci si Lenovo řekne nemalých 70 tisíc korun. V případě, že byste takovou bohatou výbavu neocenili, máte na výběr ještě dvě nižší varianty s procesory Intel Core m5-6Y57 a m5-6Y54 s 8 GB RAM a 256 GB úložištěm. Cena pak začíná na 52 tisících Kč.

Obsah balení: (skoro) se vším všudy

V bohatém balen mimo samotného tabletu najdeme i klávesnicový modul a stylus s baterií typu AAAA. K tomu navíc dostanete i dva držáky na stylus – jeden k jeho připevnění k tabletu a jeden ke klávesnici. Můžete si tak vybrat, kam zrovna stylus umístíte dle toho, jak tablet hodláte používat. V balení nechybí samozřejmě ani napájecí adaptér. Ostatní přídavné moduly se budou dát samostatně dokoupit, jejich cena prozatím není stanovena. My jsme dostali spolu s tabletem navíc i dokovací stanici Lenovo ThinkPad WiGig. Tu opět můžete dokoupit samostatně. Součástí jejího balení je pouze napájecí adaptér a Lenovo si za tuto krásku řekne o nemalých 9 tisíc korun. Více si povíme na konci v kapitole o příslušenství.

Lenovo ThinkPad X1 Tablet

Design a konstrukce: ThinkPad se vším všudy

Tablet

Dalo by se odhadnout, že v případě tabletu bude Lenovo v konstrukci dělat nějaké ty kompromisy i přes to, že se jedná o ThinkPad. Takový odhad je ale zcela lichý a z tabletu na první pohled poznáte, do jaké řady spadá. Opět se tedy setkáváme s ryze jednoduchým a účelným designem, který sice snadno přehlédnete, zato však oceníte jeho funkčnost. ThinkPad X1 Tablet je ryze pracovní nástroj a nebojuje tedy s nejtenčími tablety na trhu. Jeho celkové rozměry 291,5 × 209,5 × 13 mm jsou ale na 12palcové zařízení vcelku dobré, vezmeme-li v potaz, že se na pravém boku tabletu nachází i USB 3.0, kterému dělá společnost i Mini DisplayPort a USB-C, kterým tabletu dodáváte také potřebný zdroj energie. Levá strana pak poskytla místo 3,5mm jacku a zámku Kensington spolu s dobře nahmatatelnými tlačítky regulace hlasitosti. Na horní hraně už je to jenom zapínací tlačítko.

Lenovo ThinkPad X1 Tablet

TIP: Recenze Lenovo ThinkPad X1 Yoga – První s OLED displejem

Přední stranu už zabírá z největší části 12palcový displej, ale i přes jeho úhlopříčku se váha tabletu zastavila na necelých 800 gramech. Tradičně nad ním je umístěna 2megapixelová přední kamerka. Zajímavostí je pak i přítomná přikládací čtečka otisků prstů v rámu displeje, kterou ocení většina uživatelů. Čtečka funguje rychle a bez větších problémů. Prst můžete napolohovat pohodlně ze všech stran a s přihlášením nebudete mít problémy.

Na zadní straně nás čeká další příjemné překvapení, kterým je 8megapixelový fotoaparát i s přisvětlovací LED diodou, která u tabletů stále spíše chybí. Na pravé straně dole je pak dosti tuhý posuvník, kterým odblokujete stojánek. K jeho rozevření potřebujete velké množství síly, ale zato drží bezpečně tablet v určené pozici, a to až ve 160 stupních náklonu. Po odklopení stojánku narazíte i na dva šikovně umístěné sloty pro microSD karty a také nanoSIM kartu, díky níž si můžete užívat i mobilní sítě.

Celý tablet je díky tělu částečně vyrobenému z hořčíku pevný, nicméně pružnější, než je tomu u kovových konstrukcí. Skřípání a vrzání se ale rozhodně nedočkáte a tablet vydrží i hrubší zacházení. Z konstrukčního hlediska máme tabletu máloco vytknout a celkově se jedná o povedené konstrukční zpracování.

Připojitelná klávesnice s touchpadem

Nebýt klávesnice, nebyl by to pracovní nástroj, a tak mimo připojitelných modulů je k dispozici i velmi prostorná klávesnice, která se ale od těch „thinkpadovských“ mírně liší. Klávesy nejsou prohnuté, ale klávesnice je příjemně měkčená, a přestože se jedná o subjektivní dojem, tak i pohodlnější. Má nižší zdvih, ale psaní je jisté. Samozřejmě nechybí ani její regulovatelné a rovnoměrné podsvícení a s ThinkPady neodmyslitelně spjatý trackpoint spolu se třemi tlačítky nad touchpadem. Ani samotný touchpad ale není ničím, zač se musí výrobce stydět, jako tomu bylo u těchto pracovníků dříve běžné. Touchpad je dostatečně velký a pohodlný a ani delší práce není čirým sci-fi. Stisknout se dá celá plocha touchpadu, ale jeho dvě zabudovaná tlačítka reagují až od poloviny, což zprvu mate. Přesto se nejedná o závažný problém a po chvíli používání si zvyknete. Na boku klávesnice najdete ještě zakrytou zdířku. Ta je určena speciálně na držák pro stylus a ač se jedná o ne tak podstatný detail, budete překvapeni, jak často jí budete využívat.

Lenovo ThinkPad X1 Tablet

Protože je klávesnice s touchpadem extrémně tenká, nenachází se v ní žádná baterie ani bezdrátový modul – připojuje se tedy prostřednictvím zmiňovaných konektorů na spodní straně tabletu. Díky pohyblivé části s konektory jí lze pomocí magnetů přichytit na spodní stranu a tím jí naklonit pro větší pohodlnost při psaní.

Líbilo se nám:

  • možnost připojit moduly prostřednictvím konektorů
  • dobré materiály a zpracování
  • nabíjení přes USB-C
  • plně velký USB 3.0 port přímo v těle tabletu
  • čtečka otisků prstů
  • pohodlná klávesnice

Nelíbilo se nám:

  • tuhý posuvník pro vysunutí stojánku
  • tuhé klouby stojánku
  • touchpad nereaguje na stisk po celé ploše

Displej: sláva digitizéru

Lenovo zvolilo prostorný, ale pořád ještě přijatelně velký 12palcový IPS panel s poměrem stran 3:2. Velikostně se tedy neřadí k tabletům, ale spíše k menším notebookům. Rozlišení 2 160 × 1 440 pixelů najdeme u všech prodávaných modelů. Jemnost 215 PPI je více než dostatečná a oceňuji i široké pozorovací úhly a syté barvy včetně hloubky černé. Velmi dobrá je také oleofóbní vrstva, která eliminuje otisky prstů na lesklém tvrzeném plastu. Stěžovat si nemůžu ani na velkou škálu jasu, která vám umožní ideální nastavení za zhoršených světelných podmínek i na přímém slunci v případě, že nenecháte jas na automatice.

Lenovo ThinkPad X1 Tablet

Díky samostatnému digitizéru můžete využívat také přibalený stylus s podporou 2 048 úrovní přítlaků. Funguje výborně na poznámky i náčrty, jeho nevýhodou jsou ale nevyměnitelné hroty. Protože se stylus také nenabíjí uvnitř tabletu, jako tomu bylo u modelu ThinkPad X1 Yoga, musíte mu dodat energii pomocí AAAA baterie. Stylus ale funguje dobře i přes lehce kratší hrot, než tomu bylo u HP Spectre x2, a využívat ho můžete například s aplikací WRITEit, díky níž můžete vytvářet poznámky kdekoli v prostředí.

Líbilo se nám: span>

  • široká škála jasu displeje
  • syté barvy včetně černé
  • vestavěný digitizér a digitální pero v balení
  • velmi dobrá oleofóbní vrstva

Nelíbilo se nám:

  • tvrzený plast místo odolného skla

Zvuk: hlasitý, ale ne čistý

Na každém boku tabletu je umístěn jeden ze dvou reproduktorů. Zvuk sice hraje dosti hlasitě a na občasné sledování filmů stačit reproduktory budou, ale na poslech hudby to nebude. Basy jsou ploché a výšky dosti potlačené. Audiofilové tedy raději využijí 3,5mm jack, který je na poslech rozhodně příjemnější volbou. K vylepšení zvuku slouží aplikace Dolby Audio, které vám napomůže softwarově vylepšit zvuk buď uživatelsky nastavitelným ekvalizérem, nebo přednastaveními pro film, hry, hudbu či hlas.

Líbilo se nám:

  • Dolby Audio
  • vysoká hlasitost

Nelíbilo se nám:

  • ploché basové podání
  • potlačené vyšší tóny

Fotoaparát a webkamera: ani zadní LED dioda nechybí

U tabletů se většinou setkáváme s absencí LED diody – focení u tabletů přeci jen není prioritní, přesto vás příjemně překvapí, že ThinkPad X1 Tablet jí nepostrádá a společně s 8megapixelovým snímačem tvoří ideální dvojici za zhoršených světelných podmínek. Na fotkách je sice patrný mírný šum a silnější modrý tón, ale i tak se jedná o nadprůměr. Za denního světla jsou detaily mnohem patrnější a integrace 8megapixelové kamery se Lenovu jistě vyplatila. Video lze natáčet ve Full HD rozlišení při 30 FPS.

Ani 2megapixelová webkamera s rozlišením 1080p pro videohovory vás nezklame, i když umělé osvětlení jí zrovna dvakrát nesvědčí. Na selfie fotky to tedy nebude, ale videohovory zvládne bez větších problémů.

Lenovo ThinkPad X1 Tablet – testovací video, 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • zadní 8Mpx fotoaparát s LED diodou
  • dobré snímky i za zhoršených světelných podmínek
  • možnost natáčet Full HD videa

Nelíbilo se nám:

  • modrý tón při přisvícení LED diodou

Hardware a výkon: obří RAM

Procesor a operační paměť

Výrobce osadil úsporný dvoujádrový procesor Intel Core m7-6Y75 se základním taktem 1,2 GHz, kterému sekunduje obří 16GB operační paměť LPDDR3 . K tomuto procesoru by bohatě dostačovalo 8 GB, které najdete u levnějších variant, ale jistě to není na škodu a po výkonnostní stránce nebudete mít se zařízením sebemenší problém. I při plném vytížení ve FurMarku se teplota nepřehoupla přes 95 stupňů, což se na šasi nijak výrazně neprojevilo.

Grafika

Grafický výkon má na starost integrovaný grafický čip Intel HD 515. Ten stačí na běžné grafické operace jako základní úprava fotek, ale na hry to opravdu není. Na nízké detaily si zahrajete třeba World of Warships či Dirt Rally, ale s vyššími výkony nepočítejte.

Úložiště

Na našem trhu jsou dostupné momentálně dvě varianty úložišť, a to 256 GB nebo 512 GB ve formě M.2 SSD. My máme k dispozici tu větší a z papírových 512 GB po prvním zpuštění zbyde 434 GB. Stále je to dostatek prostoru pro dokumenty a multimédia. Rychlosti však nejsou tak výjimečné, jako tomu bylo například u modelu X1 Carbon, přesto však rychlosti SSD nejsou nijak podprůměrné.

Líbilo se nám:

  • dobrý výkon v čele s 16 GB RAM

Operační systém: Windows 10 Pro a opakujeme utility

Jako operační systém tu máme samozřejmě Windows 10 ve verzi Pro. K nim Lenovo přidalo pár svých programů, které jsou ale použitelné. Opět se setkáváme s Lenovo Settings pro rychlá nastavení v systému od jasu po podsvícení klávesnice. Dále je tu také Lenovo Companion, které vám napomůže aktualizovat software a poslouží i jako náhrada programu CCleaner. Jinak je systém naprosto čistý, což ušetří práci při vymazávání zbytečného bloatwaru.

Líbilo se nám:

  • absence bloatwaru

Baterie a výdrž: malá kapacita, vysoká výdrž

ThinkPad X1 Tablet se chlubí úsporným procesorem, který napomůže zařízení k až 10hodinnové výdrži Li-Ion akumulátoru s kapacitou „pouze“ 4 690 mAh. Při ryze kancelářské práci bez surfování se dostanete na slušných 8 a půl hodiny. V případě, že se bez internetu neobejdete a zapojíte do práce i Wi-Fi připojení, se pak dostanete na přibližně 7 hodin. Streamování Full HD videa vydržel tablet okolo 5 hodin, což není vůbec špatné číslo. K dispozici je vám také úsporný režim v programu Lenovo Settings, které sníží výkon a ztlumí jas, pak je 10hodinnová výdrž již reálnou. Tablet se nabíjí okolo dvou hodin na 100 % kapacity.

Líbilo se nám:

  • vysoká výdrž na jedno nabití

Komunikace: plná podpora a něco navíc

Lenovo do X1 Tabletu integrovalo snad veškerou možnou komunikaci. Využít můžete samozřejmě rychlou Wi-Fi 802.11ac nebo Bluetooth 4.2, ale k dispozici máte i mobilní data prostřednictví slotu na SIM karty. Specialitou je technologie WiGig, kterou využijete speciálně ke spárování s dokem. Nechybí ale ani NFC, takže můžete spárovat tablet s dalším doplňkovým příslušenstvím, jako jsou reproduktory a podobně.

Lenovo ThinkPad X1 Tablet

Líbilo se nám:

  • široká možnost konektivity

Příslušenství: moduly a ThinkPad WiGig

Lenovo si pro X1 Tablet připravilo várku připojitelných modulu, z nichž to nejzajímavější představuje pikoprojektor, který dle Lenova zvládne promítat obraz o úhlopříčce až 60 palců ze vzdálenosti 2 metrů. Bude se hodit zejména při prezentacích či sledování filmů a navíc má v sobě zabudovaný i plnohodnotný HDMI port.

Druhým je modul se zabudovanou Intel RealSense kamerou, která směřuje dozadu, takže bude sloužit hlavně pro snímání 3D objektů ve speciálních programech, nikoli k přihlašování přes Windows Hello. Posledním modulem, klávesnici nepočítaje, je modul s baterií. Ten by měl zvládnout prodloužit výdrž baterie až o 5 hodin a navíc získáte i sadu portů v čele s USB 2.0, HDMI a dostalo se také na proprietární OneLink+ port pro připojení dokovací stanice. Ceny jsou ale vražedné. Přestože se moduly na našem trhu prozatím neprodávají, jejich cena bude začínat přibližně na 5 tisících Kč u modulu s Intel RealSense kamerkou, pokračovat na 6 tisíc za modul s baterií a skončí na vysokých 9 tisících korunách za modul s projektorem.

My jsme ale dostali samostatně k otestování i Lenovo ThinkPad WiGig, tedy dokovací stanici s technologií od Wireless Gigabit Alliance. Ta umožní zařízení komunikovat bez potřeby zbytečné kabeláže na multigigabitových rychlostech. Dok podporuje 60GHz pásmo a standard 802.11ad.

Díky doku můžete počítat s podporou dvou displejů až o rozlišení 2 160 × 1 440 pixelů, myší, klávesnicí a webkamerou, přičemž rychlosti se vyrovnají rychlostem rozhraní USB 3.0. Pro představu: přenos probíhá desetkrát rychleji než přes Wi-Fi. Dok také podporuje režim hibernace a pohotovostní režim. Za tuto možnost si ale Lenovo naúčtuje 9 tisíc korun. Dok je sice zpracován dobře, ale stále se jedná o běžný plast a cena by mohla být alespoň o něco nižší.

Záruka

Posledním bodem je záruka. Lenovo garantuje záruku danou zákonem, tedy 2 roky, nicméně na svém e-shopu poskytuje tříletou záruku, čímž se řídí i ostatní prodejci. Přesto doporučuji při koupi sledovat informace o záruce a hlídat si uvedené 3 roky.

Závěr: skládačka pro dospělé

Lenovo ukázalo, že pracovní stroje mu jdou, a ThinkPad X1 Tablet není výjimkou. I zde se setkáme s kvalitními materiály, skvělým zpracováním a bonusy, které vám budou práci jedině zpříjemňovat. Pochválit musím širokou škálu konektivity, díky které se pro X1 Tablet rozhodne nejeden manažer, a v kombinaci s přídavnými moduly si každý uživatel přijde na svoje.

Lenovo ThinkPad X1 Tablet

Výkonnostně se tablet nemá zač stydět a procesor Intel Core m7 nebyla špatná volba. Osazením 16 GB RAM sice Lenovo výkon procesoru přecenilo, ale ke škodě to není. Mírně zklamal zvuk, který je plochý. Přeci jen to Lenovo mohlo dotáhnout, i co se týká reproduktorů, k dokonalosti. Jako velkou nevýhodu vidím cenu jak tabletu, která v našem případě činí 70 tisíc korun, tak příslušenství, tedy modulů a dokovací stanice ThinkPad WiGig. Pokud jste se ale zamilovali a máte možnost investovat, pak litovat rozhodně nebudete.

Konkurence

Konkurenci tablet nemá. Jen těžko bychom hledali konkurenta pro takovéto zařízení, který by nabízel přídavné moduly, ale pokud se obejdete bez nich, pak se určitě poohlédněte po Microsoft Surface Pro 4, který si k nám oficiální cestou můžete nechat zaslat přes českou pobočku Microsoftu. V konfiguraci s procesorem Intel Core i7, 16GB RAM a 512GB úložištěm vás bez DPH vyjde v přepočtu na 53 750 Kč. Jeho výhodou je bezesporu výkonnější, avšak aktivně chlazený procesor. Displej nabídne 12,3 palců a rozlišení pak vyšších 2 736 × 1 824 pixelů. Klávesnici si ovšem musíte dokoupit zvlášť.

Microsoft Surface Pro 4

TIP: Microsoft představil Surface Pro 4: větší výkon a spousta vylepšení

lenovo-thinkpad-x1-tablet
Klady
  • kvalitní zpracování a dobré materiály
  • široké možnosti konektivity
  • jemné rozlišení displeje
  • dlouhá výdrž na baterii
  • přídavné moduly
Zápory
  • cena tabletu s klávesnicí
  • drahé příslušenství
  • horší zvuk z reproduktorů
Diskuze ke článku
Petr
Kde je mobilecast ???? !!!!
kjdfgj
naposledy lenovo vymyslelo něco top když koupilo ibm. teď to není laciná čína ani kvalitní ibm
jirka
Je to pecka, uz 6 let mam T410si a zatim bez jedine opravy ci udrzby. Lenovo jen chvalim, kdo chce notebook na dlouhou dobu tak lenovo je spravna volba.

Je to pekny kus tabletu ale ta cena to je masakr. :)
Oet
opět obrů rámečky a hmotnost!!!

kdy se konečně dožijeme standardu ve velikosti do 5 km jak u Dell xps?

mám lenovo Miix 3 a váha a rámečky mne dohání k šílenství. Výkon stačí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze