HTC Desire C
recenze

HTC Desire C

Sympaťák do kapsy
30

Pro letošní rok se HTC rozhodlo vzkřísit svou řadu Desire. Nicméně už ne pro nějaký špičkový model, ale pro zástupce nižší třídy. Desire C navazuje na loňský Wildfire S a pokouší se zachovat si všechny oblíbené vlastnosti - malé rozměry, příjemné prostředí a nízkou cenu. Podařilo se to?

HTC Desire C - oficiální fotografie

HTC na našem trhu nikdy nemělo nijak závratný počet mobilních telefonů. Nižší třídu tak takřka výhradně zastupoval jeden jediný model. Přesto ale dokázal svou kategorii ovládat. Na úspěchy tedy HTC chce navázat a nedávno světu představilo nový model Desire C. Pojmenování je poněkud matoucí. Z neznámého důvodu výrobce opustil osvědčenou řadu Wildfire a naopak vzkřísil řadu Desire, byť ve zcela jiné cenové kategorii. Důvodem je z marketingového hlediska zřejmě silnější jméno Desire. Nejde však o jméno, ale o to co telefon dokáže. Desire C to zkusí zahrát na design a také na nový Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Podaří se mu ovládnout nižší třídu mobilních telefonů? Na tuto otázku se pokusíme odpovědět v dnešní recenzi.

Technické parametry HTC Desire C

Kompletní specifikace
Konstrukce107,2 × 60,6 × 12 mm, 100 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (480 × 320 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227A, CPU: 1×600 MHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 230 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2012, 4 499 Kč

HTC Desire C – videopohled

Obsah balení

Základní balení je na chlup stejné, jako u modelů řady One. Tedy abych byl konkrétní, svou podobou stejné. Opět jde o bílou, oválnou krabičku, ve které najdete standardní příslušenství – nabíječku, USB kabel, sluchátka. Překvapí snad jen jiný tvar koncovky nabíječky.

Základní balení ničím nepřekvapí

Design a konstrukce: ženám vstříc

HTC si je dobře vědomo, že telefony v nižší třídě patří mezi nejprodávanější a zákazníci slyší na zajímavý design. Desire C v tomto ohledu vyloženě neexceluje. Přeci jen oválné tvary jsme tu měli již několikrát. Výrobce to však zkouší s barvami. Kromě klasické a víceméně nudné černé s bílou, připravil hned od začátku elegantní červenou, kterou jsme si zvolili právě pro účely testování. Do červeného hávu HTC sladilo, co mohlo. Kromě čelní strany s displejem, která je od krytu oddělena tenkým stříbrným proužkem, je červená opravdu všude. Boky, zadní kryt, tlačítka a pozor, dokonce i pod zadním krytem. Celé vnitřnosti telefonu včetně baterie jsou červené. Za toto dostává HTC palec nahoru, ukázková důslednost.

Kromě červené se Desire C prodává v bílé a černé barevné variantě

Dalším prvkem, kterým si bude chtít Desire C získat zákazníky, jsou rozměry. V době obrovských placek, kterým pomalu nestačí ani větší kapsa u kalhot, přichází malé HTC s rozměry 107 milimetrů na výšku, 60 milimetrů na šířku a tloušťkou 12 milimetrů. Ano, je to o něco více než v případě loňského Wildfiru S (porovnání v tabulce níže), ale stále jej téměř schováte v dlani. K pohodlnému držení mimo jiné přispívají i zaoblené boky a rovněž povrchová úprava zadního krytu spolu s nízkou hmotností, která se zastavila na rovných sto gramech. Plast zadního krytu je decentně měkčen, čímž telefon v ruce neklouže a navíc netrpí ani na otisky prstů. Jisti si můžete být také tím, že zadní kryt něco vydrží.

HTC Desire C a porovnání velikosti
Telefon HTC Desire C Wildfire S
rozměry 107,2 x 60,6 x 12,3 mm 101,3 x 59,4 x 12,4 mm
hmotnost 100 gramů 105 gramů
velikost displeje 3,5 palce 3,2 palce
rozlišení displeje 320 x 480 pixelů 320 x 480 pixelů
jemnost displeje 165 ppi 180 ppi
procesor 600 MHz 600 MHz
paměť RAM 512 MB 512 MB
interní paměť 940 MB 150 MB
operační systém Android 4.0.3 Android 2.3
fotoaparát 5 Mpx 5 Mpx + LED dioda
cena (HTC obchod) 4 499 Kč 4 099 Kč

Ani tenký, ani tlustý

Celou přední stranu si pro sebe rezervoval displej, který se opravdu roztáhl na maximální možnou plochu. Ustoupil jen senzorovým tlačítkům pod ním a úzký proužek věnoval logu výrobce spolu s reproduktorem. Nemilým překvapením je, že HTC zapomnělo na informační LED diodu. Většinou byla schována pod mřížkou reproduktoru, ale bohužel tentokrát nikoliv. Rozmístění prvků po bocích je ryze klasické. Spodní část levého boku okupuje microUSB konektor. Na horní straně je 3,5 mm jack konektor a dobře se tisknoucí odemykací, respektive vypínací tlačítko. Na pravém boku se pak nenápadně skrývá dvojtlačítko regulující hlasitost.

Zadní strana je opět vyvedeno v zaběhnutém stylu HTC. V horní části lehounce vystouplý fotoaparát, vedle něj průduchy hlasitého reproduktoru shluknuté do kruhu, uprostřed vcelku obří logo výrobce, které je úplně dole doplněno o logo BeatsAudio.

Zpracování telefonu je poměrně slušné. Odnímatelný zadní kryt na svém místě drží pevně a zároveň jej i snadno sundáte. Nepříjemných zvuku se dočkáte jen v případě, že budete promačkávat zadní kryt uprostřed. Trošku totiž pruží a vydává přitom nechtěné zvuky. S ohledem na cenu telefonu to však lze odpustit.

Baterie a výdrž

O přísun energie se v Desiru C stará Li-Ion baterie o kapacitě 1230 mAh. Vezmeme-li v potaz menší displej a především slabší procesor, nejde o vyloženě špatnou hodnotu. Při běžném používání, kdy budete chtít být celý den online, vyřídíte pětici hovorů, pošlete a přijmete desítku zpráv a jas displeje necháte regulovat automatiku, se výdrž dostává takřka na konec druhého dne. Při náročnějším používání nicméně počítejte s maximálně jedním dnem. Desire C vás ale rozhodně nenechá na holičkách a do večera bude sloužit.

Červená, kam se jen podíváte

Provedli jsme rovněž standardizovaný test výdrž při přehrávání videa na YouTube. Telefon byl připojen k zabezpečené Wi-Fi, přihlášen do sítě 3G, jas displeje nastaven na 50 %, stejně jako hlasitost do dodávaných sluchátek, aktualizace byly potlačeny a k přehrávání použita nativní aplikace YouTube. Desire C video nepřetržitě přehrával 6 hodin a 12 minut. V testu nepřetržitého využití internetového prohlížeče, kdy displej po celou dobu svítil a podmínky byly stejné jako u prvního testu, se Desire C dostal na čas 7 hodin a 26 minut, po který každou minutu načítal jednu stránku mobilenet.cz.

Zvuk: rádoby BeatsAudio

I nejnižší model dostal do vínku podporu BeatsAudio. Toto rádoby zlepšení funguje jen s připojenými sluchátky. V balení najdete jen obyčejná pecková, potěší alespoň plochý kabel, který se méně zamotává. Zvukový projev Desiru C není vyloženě špatný, ale ani vyloženě dobrý. Hudba zní velmi ploše a nevýrazně. Určitě by pomohla basová složka. Vylepšení zvuku BeatsAudio je přítomno v nastavení Vylepšení zvuku. Po jeho přepnutí jsem ale nezaslechl žádnou změnu. Klasický ekvalizér chybí úplně.

Reputaci napravuje hlasitý reproduktor, který podává velmi slušné výkony. Hudba je poslouchatelná a navíc i dostatečně hlasitá, neboť nedochází ke zkreslení. A to ani při nastavení nejvyšší úrovně hlasitosti.

Displej: opět na hraně

Před dvěma lety jsme Wildfire kritizovali za nízké rozlišení displeje na danou úhlopříčku displeje. Loňský Wildfire S úhlopříčku zachoval a navýšil rozlišení. Letošní Desire C displej zvětšil, ale zachoval stejné rozlišení jako u Wildfire S. HTC tak opakuje předloňskou chybu, která se mu příliš nevyplatila. Jaké jsou tedy hodnoty? Displej nám opravdu příjemně narostl. Úhlopříčka činí 3,5 palce. S ohledem na rozměry je ale displej nezvykle široký. Rozlišení je 320 x 480 pixelů, což vytváří jemnost 165 ppi a to opravdu není nic, čím by se Desire C mohl chlubit. Konkurence je vždy lepší. Pouhým okem totiž jednotlivé pixely vidíte a nepřispívá to ani k dobré čitelnosti menších textů. Méně nároční uživatelé to však jako velké mínus vnímat nemusí. Použitá technologie TFT je v této kategorii běžná. Displej Desiru C je dostatečně jasný pro použití venku a více než dostačující jsou pozorovací úhly.

Na displeji se šetřilo

Hardware: zpátky do minulosti

Je nepsaným pravidlem, že novinka mívá lepší hardwarové parametry než předchozí model. Tentokrát to ale úplně neplatí. Desire C totiž přichází s jednojádrovým procesorem Snapdragon S1 s taktem pouhých 600 MHz. Tuto hodnotu jsme si již skoro odvykli vídat. Podporou je 512 MB paměti RAM. Z této hodnoty je reálně k dispozici 415 MB RAM, po naběhnutí systému zbývá většinou 240 MB RAM. Níže se můžete podívat na výsledky v několika benchmark testech. O samotné plynulosti si řekneme v další části s prostředím. Doplnit mohu i integrovanou paměť, která činí necelý 1 GB.

Výsledky benchmarků

Uživatelské prostředí: vítej ruská zmrzlino

HTC Desire C se ještě nedávno mohl chlubit prvenstvím. Byl nejlevnější telefon s Androidem 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Nyní už však na nový Android přešly i levné Sony Ericssony z loňské řady. HTC i do takto levného telefonu s relativně slabým hardwarem dostalo nejnovější Android. Nabízí se sice otázka, proč jej nemohou dostat některé starší modely, ale to bych odbočoval od recenze.

Prostředí je takřka totožné jako u vyššího modelu One V a opět se tak setkáváme s nadstavbou Sense, která je velmi hutná a zasahuje do mnoha oblastí systému. Odemykací obrazovka nepodporuje počasí a jiné rychlé přehledy, ale stále nabízí čtveřici ikonek pro rychlý přístup k vybraným funkcím. Tato čtveřice se mimochodem shoduje se čtveřicí, která sídlí na pohotovostním displeji dole a obklopuje tlačítko pro vstup do seznamu aplikací. Pohotovostních obrazovek může je pět, přičemž nejsou průchozí a jejich počet nelze nijak měnit. Nabídka widgetů je standardně díky HTC Sense velmi bohatá, přičemž samozřejmě nechybí možnost změny velikosti, pokud to daný widget podporuje. Kromě widgetů můžete na pohotovostních obrazovkách vytvářet také složky a v nich seskupovat vybrané aplikace.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Co poměrně zamrzí, je fakt, že HTC šetřilo například na nabídce základní schémat. V Desiru C je pouze jedno. Naštěstí si můžete dalších sedm stáhnout. Výsuvná informační lišta je dosti chudá a dokáže zobrazit pouze zmeškané události. Chybí rychlé nastavení některých funkcí a rovněž ovládání hudebního přehrávače.

Seznam aplikací je orientovaný horizontálně a uspořádán v matici 4x4 ikonky. Řazení může být abecední, od nejnovější aplikace nebo od nejstarší. Filtrovat si seznam můžete i na často používané nebo vámi stažené. Novinkou v Androidu 4 je u HTC možnost nastavit neomezené svícení displeje. Na Desiru C je při nabíjení také k dispozici ukazatel stavu baterie, který je při nabíjení neustále vidět.

Seznam aplikací, notifikační lišta a seznam naposledy spuštěných aplikací

Dostávám se k otázce plynulosti. V zásadě je prostředí Androidu 4 spolu s nadstavbou Sense 4 odladěno dobře. Přechod mezi pohotovostními obrazovkami i animace někdy působí možná až moc rychle, ale jsou plynulé. To vše platí do té doby, než začnete třeba něco spouštět. Většina i nativních aplikací se spouští dvě a více vteřin. Z náročných aplikací se také hůře chodí zpět na domovskou obrazovku, která se zobrazí později. Ta ostatně poté i velmi pozvolna nabíhá a například na hodiny s počasím jsem mnohdy čekal i dlouhé vteřiny. Při běžné práci, kdy jen mrknete na internet či odepíšete na SMS zprávu, vás ale Desire C nijak limitovat nebude. Prostředí je tak samo o sobě optimalizováno výborně, vše je plynulé a telefon funguje spolehlivě. Limitujícím faktorem je slabší procesor, kvůli kterému si na náběh mnoha aplikací a funkcí počkáte déle. Vzhledem k hardwaru ale i tak odvedlo HTC velmi dobrou práci co se týče vyladění modelu Desire C.

Fotoaparát: kde je dioda?

Integrovaný fotoaparát nabízí klasické rozlišení 5 megapixelů a automatické ostření. Z nepochopitelných důvodů se ale ztratila LED dioda. Cenu telefonu by nijak zvlášť nenavýšila a rozhodně by se hodila. Samotné prostředí je na chlup stejné, jako u vyšších modelů řady One. Po pravé straně displeje je rychlý přístup do galerie a ke speciálním efektům. Okamžitě můžete fotografovat a jedním dotykem také spustit záznam videa. V nastavení nechybí ISO, vyvážení bílé, kompenzace expozice, detekce obličeje, detekce úsměvu či samospoušť. Fotografovat je možné také v širokoúhlém režimu. Poté je rozlišení sice uváděno jako 5 Mpx, nicméně dojde ke snížení na 2592 x 1728 pixelů, což je o něco méně. Bohužel oproti vyšším modelům chybí některé pokročilejší režimy fotografování, jako například HDR nebo sekvenční režim.

Prostředí fotoaparátu

Výsledné snímky patří ke slušnému průměru. Ostrost je stejná po celé ploše, nicméně by mohla být vyšší. Rovněž komprese snímků je místy moc nešetrná. Potěší, že lze něco obstojně vyfotografovat i v interiérech za dostatečného umělého osvětlení, byť s vědomím, že šumu bude poměrně dost. Noční fotky zůstávají kvůli absenci přisvětlení zapovězeny.

Ukázkové fotografie

Za ideálních podmínek vypadají snímky dobře

Umělé osvětlení zvyšuje hladinu šumu

Za šera se detaily slévají

Natáčet samozřejmě můžete video, jen zapomeňte na nějaké HD. Stropem jest VGA rozlišení, tedy 640 x 480 pixelů, s plynulostí 28 snímků za vteřinu. Tentokráte ale zapomeňte na možnost pořizovat snímky při natáčení videa, jako tomu je u vyšších modelů.

HTC Desire C (testovací video) – 480p, exteriér

Mutlimédia

Základem nabídky je přepracovaný hudební přehrávač, respektive hudební menu. HTC totiž sjednotilo všechny funkce související s hudbou pod jednu položku. Kromě přístupu k vaší knihovně je integrován program SoundHound sloužící k rozpoznání skladeb, internetové rádio Tuneln Radio a obchod s hudbou 7 Digital. Jednoduchým krokem si do tohoto hudebního menu můžete přidat dalšího zástupce aplikací. Typicky třeba FM rádio (podporuje RDS) nebo alternativní přehrávač. Svou knihovnu si můžete nechat seřadit dle interpretů, skladeb, žánrů, alb nebo dle seznamu stop. Velmi dobře u zahraničních interpretů funguje dodatečné stažení coveru alba. Při přehrávání rychle navolíte možnosti opakování a náhodného výběru. Klasický ekvalizér chybí a vylepšení v podobě BeatsAudio v podstatě neprovede žádnou změnu. Pro nenáročné posluchače hudby Desire C vhodný je, zájemce o kvalitnější hudební přednes však musíme odkázat na jiné telefony.

Hudební přehrávač

Telefon si rovněž poradí s přehráváním videa. Zvládne formát AVI spolu s kodeky DivX a Xvid. Automaticky nabízí také zobrazení externích titulků, bohužel si ale neporadí s českými znaky. Stropem je také televizní rozlišení, 720p videa Desire C nezvládne.

Videopřehrávač a galerie

V základní nabídce se nachází jedna hra. Již známá kulička Teeter. Na velké hraní s Desirem C to ale rozhodně není. Chybí mu totiž výkon. Jednoduché hříčky a základní 3D hry zvládne. Zkoušeli jsme například závody Raging Thunder 2 a plynulost byla slušná. Pozor ale u oblíbených Angry Birds Space, které se často nepříjemně zasekávají.

Jediná integrovaná hra - kulička Teeter

Telefonní seznam

Ačkoliv patří Desire C mezi levnější telefony, nešetřilo se na důležitých funkcích, mezi které telefonní seznam bezpochyby patří. Novinka tak zvládá totéž, co vyšší modely výrobce. Seznam kontaktů tedy dokáže spojit paměť SIM, telefonu a Google účtu a ukazuje množství užitečných informací v profilu každého člověka. Kromě telefonního čísla a fotky totiž naleznete u každého kontaktu také adresu, email, dodatečné informace a připomínky, aktualizace sociálních sítí, jejich galerie a dokonce i historii hovorů a SMS zpráv s konkrétním člověkem. Hledání potřebného textu se tak stává otázkou pár vteřin. Spojení se sociálním Facebookem bylo díky nadstavbě HTC Sense na vysoké úrovni už na starších modelech. Stále však platí, že se jméno v telefonu musí shodovat se jménem na Facebooku. Pokud je jméno lehce jiné, žádá telefon váš souhlas ke spojení. Kvalita hovoru je na dobré úrovni a protistrana si taktéž nijak nestěžovala. Příchozí volání lze utlumit otočením telefonu displejem dolů.

Seznam kontaktů

Zprávy, e-maily a sociální sítě

Zprávy jsou zde jako vždy dělené do tzv. vláken, jež se objevují jako jednotlivé konverzace u kontaktů. To samozřejmě zrychluje vyhledávání a dělá seznam přijatých zpráv mnohem přehlednější. Editor SMS a MMS zpráv je opět postaven na jednoduchosti, nabízí ale všechny potřebné nástroje včetně skvělého odhadu českého slovníku a automatického doplnění.

SMS zprávy

Menším redesignem prošla oproti Wildfiru S klávesnice a zahalila se do tmavé barvy. Rozestavění tlačítek je ale stále stejné a jste–li zvyklí na klávesnici HTC, budete nadmíru spokojeni. Chválit musím především fakt, že každé tlačítko má druhou funkci při delším podržení. Pro napsání interpunkce tak není pokaždé nutné vstupovat do jiné nabídky.

Své emaily můžete spravovat rovnou ze dvou míst. Klasický emailový klient HTC je přítomen již dlouhou dobu ve všech přístrojích výrobce a dává vám možnost připojit své účty z mnoha světových serverů za pomocí protokolů POP3, IMAP4 a SMTP. Mnohem více nás ale zajímala nová aplikace Gmail (připomíná designem tabletovou verzi) se svým vlastním widgetem, která se velmi povedla. Horní přepínání účtu zaručí rychlý přesun z jednoho na druhý, emaily můžete třídit do složek a uchovávat do archívů. Přehledné je i uživatelské rozhraní.

Gmail

Sociální sítě jsou hned v základu zastoupeny aplikacemi pro Facebook, Google + a Twitter. Přímo od HTC je pak k dispozici aplikace FriendStream, která všechny služby spojuje k sobě.

Aplikace FriendStream, Facebook a Google+

Organizace času a GPS

Ani u nejnižšího modelu HTC nepodceňuje kancelářské funkce. Kromě praktického kalendáře s nastavitelným zobrazením a agendou, ve kterém se promítají všechny události z vašeho Google účtu, tu naleznete především mnohé aplikace pro práci. Základní potřeby obstarají úkolovník a kalkulačka. Chybí ale například poznámky. Ty si však můžete stáhnout. Přítomen je samozřejmě i opakovaný budík. Nastavit si můžete až deset budíků, u nichž nastavit přesné dny, kdy mají budit. K utlumení budíku postačí telefon otočit displejem dolů. Vhod mohou přijít stopky a odpočet času. Pokud potřebujete pokročilejší funkce, nechybí ani prohlížeč PDF souborů a kancelářský balíček Polaris Office, který bez problémů přečte vaše dokumenty z Wordu, Excelu a Powerpointu. Navíc není problém nový dokument i vytvořit v jednoduchém editoru se základní paletou funkcí.

Kalendář

Pozastavím se také u interního úložiště, které nabízí prostor o velikosti 940 MB. Kde výrobce vykouzlil papírové 4 GB, vážně netušíme. Naštěstí je Desire C ještě obdařen slotem na paměťové karty a spolkne dalších 32 GB. Dalším řešením je služba Dropbox. Díky spolupráci s HTC dostanete prostor o velikost 25 GB zdarma pro jakékoliv své soubory. HTC si také pohrálo s provázaností a snadno tak můžete na Dropbox sdílet automaticky své fotografie nebo i SMS zprávy. Stačí podržet prst na vybrané položce a najít položku Sdílet. V našich podmínkách je však využitelnost cloudových služeb malá. Většinu dokumentů je totiž nutné streamovat a to je datově dosti náročné. Nemluvě o potřebném volném místu v telefonu.

Nechybí ani program pro práci s dokumenty MS Office

Nechybí ani čip GPS, který v základu využijete nejvíce s Google Mapami. Ty jsou mírně graficky inovované, aby vyhovovaly ovládání. Jinak se jejich funkce nijak neliší. Stále máte na výběr z různých náhledů či možnost se bleskově nechat navigovat, a to pěšky či autem. Fixace polohy proběhla do jedné minuty, s pomocí A-GPS na poprvé za 30 vteřin, při dalších pokusech se fixace vešla do dvaceti vteřin. V případě Google Map musíte mít opět na paměti, že musí být pro zobrazování dat i navigace stále on-line. Bez internetu tedy využitelné prakticky nejsou.

Google Mapy

Datové a internetové funkce: závan Flashe

V této kategorii není skoro co řešit, neboť HTC Desire C je v této disciplíně velmi dobře vybaveno. K internetu se připojíte přes Wi-Fi b/g/n nebo rychlými datovými přenosy HSDPA A HSUPA. Potěší Bluetooth v nejnovější verzi 4.0 včetně profilu A2DP. Snadno také z telefonu vytvoříte Wi-Fi hotspot. Trochu zmatek panuje kolem technologie NFC, která byla při představení proklamována. Aktuálně se na našem trhu prodává verze bez NFC. Na podzim by nicméně měl dorazit Desire C s podporou NFC.

Internetový prohlížeč

Samotný prohlížeč je vizuálně shodný s vyššími modely. Dokonce si poradí i s Flashem 11. Jen je nutné stáhnout požadovanou aplikaci z obchodu Google Play. Bohužel po zapnutí Flashe se prohlížeč stává obtížně použitelným. Často se stránka nenačte celá a pokud ano, je pohyb po ní velmi sekaný a prohlížeč je špatně použitelný. Je mnohem vhodnější ponechat Flash vypnutý. Poté je prohlížení internetu vcelku pohodlné. Limitující je jen horší displej. Díky Ice Cream Sandwich máte navíc možnost stáhnout prohlížeč Chrome, který vám automaticky synchronizuje záložky a historii s vaší stolní verzí (na jednom účtu) a veškeré své internetové snažení tak máte vždy při sobě.

Závěrečné zhodnocení

Malý, sympatický, s novým Androidem, slušnou výbavou a v některých obchodech s relativně přiměřenou cenou. Navíc s vyšlapanou cestičkou od Wildfiru S. To je aktuální novinka Desire C, která po zhruba dvoutýdenním testu zanechala spíše pozitivní dojmy. Líbí se mi, že HTC rovněž nešetří na softwarové výbavě a v podstatě tak v tomto ohledu nerozlišuje vyšší a nižší model. Je pak ale škoda, že na jiných místech HTC šetří až moc. Typickým příkladem je procesor, který, byť modernější ve srovnání s Wildfirem S, má s telefonem docela dost práce. Dalším slabým místem je displej. Na třech a půl palcích opravdu neradi vidíme HVGA rozlišení, které vytváří vcelku hrubý rastr.

Konkurentem číslo jedna je Sony Ericsson Live with Walkman. Má sice menší displej, jenže zase mnohem výkonnější procesor, lepší fotoaparát s HD videem a především je o dost levnější. Spokojíte-li se tedy s „jen“ 3,2 palcovým displejem, je Sony Ericsson jasnou volbou. Dalším vážným protivníkem je Huawei Ascend G300, který nabídne větší a kvalitnější displej a opět silnější procesor. Navíc je rovněž levnější než HTC. Do třetice zapátráme mezi konkurenty a vylovíme Samsung Galaxy Ace, který se Desiru C asi nejvíce blíží, ale ztrácí starým Androidem. Pakliže vám Android nevyhovuje, nabízí se konkurence v podobě Symbianu zastoupená Nokií 603, kterou seženete do pěti tisíc korun. Jestli že se vám zalíbil operační systém Windows Phone, nabízí se Nokia Lumia 610 s kvalitním displejem, ale rovněž i vyšší cenou.

Největší konkurenti: Sony Ericsson Live with Walkman, Huawei Ascend G300, Samsung Galaxy Ace a Nokia 603

Proč tedy Desire C vlastně koupit? Pokud vyloženě nechcete za své peníze maximum, nabízí se pár důvodů, proč koupi zvážit. Desire C se vám může líbit. To je bez debat, design se zdařil a například v červené to telefonu sekne. Na trhu není mnoho telefonů, které se zalíbí ženám více, než malý červený Desire C. Máte rádi HTC a prostředí Sense? Opět subjektivní důvod, ale kdo má rád prostředí Sense, málokdy chce něco jiného.

Za zapůjčení HTC Desire C děkujeme oficiálnímu obchodu HTC.

htc-desire-c
Klady
  • solidní dílenské zpracování
  • 512 MB RAM
  • nový Android 4
  • velký displej
  • líbivý vzhled
  • malé rozměry
Zápory
  • fotoaparátu chybí LED dioda
  • ve většině obchodů vyšší cena
  • slabý procesor
  • nízké rozlišení displeje
Diskuze ke článku
mára
pěkný mobil jen škoda že má slabší procesor.ale za tu cenu bych si spíš asi koupil huaweiG300.děkuji za recenzi...
Jura
"Za ideálních podmínek vypadají snímky dobře." V tom případě máte nahrané asi jiné fografie k článku. Na 5Mpx fotoaparát opravdu špatné výsledky.
Telefon se mi dosti zamlouvá, ale ten fotoaparát bez diody je velká chyba tohoto zařízení.
ondra
ja sem slisel ze tento mobil nema podporu micro sim ale obicejne sim reknete mi jak to je popravde
proto7
Predrazeny HTC Wildfire S a ktomu este bez led diody, co je par centova polozka...nepochopitelne...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze