LAMAX Dots 1
recenze

LAMAX Dots 1

Bezdrátově za hubičku
9

S čistě bezdrátovými sluchátky se v posledních měsících doslova roztrhl pytel, což sráží i výslednou cenu za taková sluchátka. Ještě donedávna bylo prakticky nemyslitelné pořídit taková sluchátka pod hranicí 2 tisíc korun, jak však ukazuje společnost LAMAX, jde i to. Důkazem budiž nové pecky Dots 1, které jsou čistě bezdrátová, navíc se pyšní slušnou výdrží a povedeným designem, který neurazí. Zadělal tedy LAMAX na bestseller?

S čistě bezdrátovými sluchátky se v posledních měsících doslova roztrhl pytel, což sráží i prodejní cenu. Ještě donedávna bylo prakticky nemyslitelné je pořídit pod hranicí 2 tisíc korun. Jak však ukazuje společnost LAMAX, jde to. Důkazem budiž nové pecky Dots 1, které se pyšní slušnou výdrží a povedeným, neurážejícím designem. Zadělal tedy LAMAX na bestseller?

Čistě bezdrátová sluchátka jsou v poslední době velice oblíbená, což jde vidět i na nabídce. Nové modely se objevují stále častěji a svá bezdrátová vlastní chce mít zkrátka každý výrobce. Svůj počin aktuálně předvádí i společnost LAMAX, která je známá svými cenově dostupnými reproduktory a sluchátky.

LAMAX Dots 1

Cenově dostupná jsou i čistě bezdrátová sluchátka Dots 1, která nám dorazila do redakce na test. Chtějí se zařadit po bok Gear IconX od Samsungu, AirPodů od Applu nebo BeoPlay E8 od B&O. A kde hledat rozdíl? Právě v ceně. Zatímco taková BeoPlay vyjdou na zhruba 7 tisíc korun a konkurence od Applu a Samsungu zhruba na 4 až 6 tisíc, LAMAX Dots 1 pořídíte pod hranicí 2 tisíc korun.

Otázka zní jasně: dokáží sluchátka za třetinovou cenu nabídnout takový zážitek jako dražší konkurence? To prozradí dnešní recenze.

Obsah balení: bohatší než byste čekali

V prodejní krabičce, která je svými rozměry opravdu maličká, naleznete kromě samotných sluchátek nabíjecí pouzdro, tři sady háčků do uší a rovněž tři sady špuntů. LAMAX v krabičce přibalil také krátký microUSB kabel pro nabíjení a pár samolepek LAMAX. Samozřejmostí je i základní manuál v naší mateřštině. V první chvíli jsme byli až překvapeni, jak efektně dokázal LAMAX celou krabičku vyplnit, respektive co vše v balení naleznete.

Konstrukční zpracování: na sport ideální

Zatímco BeoPlay E8 se snaží zaujmout luxusním zpracováním a AirPody jsou zkrátka své, Dots 1 si na nic nehrají. Jejich design odkazuje na to, pro co byly stvořeny – sport. Barevná kombinace černé a modré je vcelku příjemná, stejně tak kladně hodnotíme zakomponované logo přímo uprostřed, kde se zároveň nachází i jediné mechanické a také podsvětlené tlačítko na celých sluchátkách (to platí pro obě). O funkcích tlačítek si však povíme později.

Sluchátka jsou velmi lehká – jedno váží 4,2 gramů – a také malá, konkrétně 16 x 21 x 25 mm. V uších o nich tedy téměř nevíte, což je rozhodně dobře. Potěší také dodávané gumové nástavce s ostnem, stejně tak i trojice špuntů.

Sluchátka jsou opravdu malá

Sluchátka v ruce působí poměrně kvalitním dojmem, i když jde jasně vidět, že použitý plast je oproti Gear IconX a BeoPlay E9 méně kvalitní. Není to něco, čeho byste si všimli na první pohled – je potřeba přímé srovnání. Trochu zamrzí, že LAMAX nedodává sluchátka v jiné barevné kombinaci – například čistě černá sluchátka by byla pro mnohé zajímavější. Bohužel, sluchátka nejsou odolná vůči vodě ani prachu, a tak si při dešti dávejte pozor.

Tady si za designové výstřelky nepřiplácíte.

Kdybychom měli LAMAX srovnat s konkurencí, jsou sluchátka LAMAX vhodnější na běh a celkově do ruchu velkoměsta. Za designové výstřelky si zde zkrátka nepřiplácíte. Není to však výtka, spíše konstatování. Konstrukční zpracování je dobré, hmotnost výborná – pro většinu ideální kombinace.

Nabíjecí pouzdro: klasika

AirPods ho má plastové a lesklé, Gear IconX plastové a se soft-touch povrchem, BeoPlay E8 částečně kožené a LAMAX Dots 1 plastovo-kovové. Pochopitelně mluvíme o nabíjecím pouzdru, které tvoří neodmyslitelnou součást všech čistě bezdrátových sluchátek. Abychom složku materiálu specifikovali, plastové je jak víko, tak také spodní část. Boční plát je hliníkový. Nemůžeme říci, že by nás pouzdro sluchátek LAMAX Dots 1 urazilo, avšak vrchní poloprůhlednou krytku z plastu bychom přeci jen radši viděli více bytelnou, ideálně také kovovou a magnetickou. S otevřením ani zavřením vám navíc nepomůže žádná pružina – uchycení zajišťuje plastový „zobáček“.

Pouzdro má poloprůhledné víko

Uchycení sluchátek v šachtě pouzdra je pak již samozřejmě magnetické a zde LAMAX chválíme za velkou sílu magnetů. Přesto není vyjmutí sluchátek díky jejich vyvýšení nad okolní povrch problém. Asi nejlepší kombinace, kterou jsme zatím viděli. Poutko bohužel chybí.

Z vnější strany pouzdra se nachází jen jediný výrazný prvek, a to microUSB konektor, který slouží pro nabíjení. Bohužel, LAMAX nevsadil stejně jako třeba BeoPlay na USB-C, což zamrzí. K signalizaci nabíjení využívají sluchátka diod, které jsou umístěné přímo na sluchátkách, a zároveň jedné diody uprostřed otevřeného pouzdra. Svit diod sluchátek je výrazný, prosvítí tedy i poloprůhlednou část víka pouzdra. Informace o stavu nabíjení jsou spíše strohé: jakmile máte nabito, diody sluchátek zhasnou, a jakmile je nabita i stanice, notifikační LED dioda uprostřed pouzdra zůstane svítit.

LAMAX Dots 1
Magnety drží sluchátka velmi silně

Samotné nabíjecí pouzdro je opatřeno vlastní baterií s kapacitou 520 mAh a sluchátka zvládne dobít 5× doplna. Součet kapacity baterií obou sluchátek činí 100 mAh. Sluchátka se nabijí do 100 % zhruba za 2 hodiny, což je slušná hodnota. Výrobce udává, že spolu s pouzdrem lze zaručit až 30hodinovou výdrž, což souhlasí, ovšem pouze v případě, že využíváte jen jedno sluchátko. Ve stereo režimu výrobce udává výdrž asi 2,5 hodiny. Pouzdro samotné nabídne 5 dalších nabití, a tak se v reálných podmínkách dostáváme na hranici zhruba 14 hodin.

Kdybychom měli kvalitu pouzdra nějak shrnout, určitě zamrzí, že víko není jištěno magnety a není trochu více bytelné. Naopak chválíme uchycení sluchátek uvnitř nabíjecího pouzdra a celkově nízkou hmotnost. I s vloženými sluchátky totiž pouzdro neváží více než 50 gramů.

Zvuk: překvapení střední třídy

K čemu by bylo, že jsou sluchátka malá, lehká a levná, když by zvuková složka stála za... nic. Naštěstí to není případ Dots 1 od – i po stránce zvukové se jedná o příjemné překvapení. Frekvenční rozsah se pohybuje od 20 Hz do 20 kHz, přičemž citlivost činí ≥ 70 dB. Tolik teorie. Z praxe mohu říci, že zvukové podání je velice čisté a sluchátka se pyšní výbornou basovou složkou. Kladně hodnotíme i celkovou hlasitost sluchátek – skoro se nechce ani věřit, jak silný zvuk z tak drobné elektroniky putuje. Zvuk je bohatý v celém frekvenčním rozsahu, těšit vás tak budou také velmi příjemné výšky i na maximální hlasitost.

LAMAX Dots 1
I s malými kašpárky lze zahrát velké divadlo

Vzhledem k tomu, že sluchátka mají vlastní mikrofon, jde je použít i jako handsfree. Protistrana si na žádné problémy nestěžovala, ani já jsem na žádné nenarazil. V tomto bodě doplním, že funkci handsfree lze provozovat i v momentě, kdy máte v uchu jen jedno sluchátko. Sluchátka totiž dokáží pracovat i samostatně. Každé ze sluchátek je opatřeno vlastním tlačítkem, aktivace tedy probíhá postupně.

Výtku máme snad jen k integrovanému zvukovému doprovodu, který signalizuje zapnutí/vypnutí sluchátek. Jakmile podržíte tlačítko na boku sluchátka, to se automaticky zapne a vydá zvuk podobný startující stíhačce. Kvalita je velice špatná, navíc to působí trochu lacině. Na druhou stranu takový zvuk uslyšíte opravdu jen při zapnutí a vypnutí.

Funkce a ovládání: odpovídá ceně

Sluchátka se s telefonem/počítačem párují skrze Bluetooth, standardní dosah činí okolo 10 metrů ve volném prostoru. Jakmile sluchátka vyndáte z pouzdra, automaticky se aktivuje funkce vyhledávání naposledy propojeného zařízení. Během chvilky tak můžete poslouchat vaše oblíbené skladby.

Párování sluchátek je poměrně snadné. Stačí je vyndat z pouzdra a na pár vteřin na obou sluchátkách stisknout multifunkční tlačítko. Sluchátka se nejdříve propojí mezi sebou, o čemž informuje robotický ženský hlas. Následně můžete aktivovat Bluetooth i na vašem zařízení a vyhledat „LAMAX Dots 1“.

Pokud sluchátka vyndáte z uší a hudbu nepozastavíte/nevypnete sluchátka, hudba hraje dál. Na těle chybí senzor pro rozpoznání vytažení sluchátek z uší, a tak se musíte smířit s tím, že vše musíte obstarat manuálně. Pokud chcete pokračovat v reprodukci s jedním sluchátkem, stačí vložit pravé sluchátko do stanice. Zvuk se v tomto sluchátku vypne a pokračuje reprodukce s levým sluchátkem, které je vnímáno jako hlavní. Pokud namísto toho vložíte do stanice jen levé sluchátko, ukončí se reprodukce na obou, tedy i na pravém. Stále tu však existuje možnost, jak přehrávat pouze z pravého sluchátka – stačí vložit levé do stanice a u pravého stisknout multifunkční tlačítko po dobu 4 vteřin. Následně vyberete na propojeném zařízení v seznamu Bluetooth další zařízení se stejným názvem a reprodukce bude pokračovat jen s pravým sluchátkem. Trochu komplikace, ale co se dá dělat.

Měnit hlasitost skrze sluchátka nejde.

Když už jsme zmínili tlačítko na boku každého sluchátka, zastavíme se také u jeho fungování. Jeden delší stisk sluchátko vypne, nebo naopak zapne, což doprovází i svit LED pásku po obvodu tlačítka. Jeden krátký stisk funguje jako play/pause, následující skladbu přehrajete pomocí dvou krátkých stisků. Pokud chcete přijmout/odmítnout hovor, stačí tlačítko jednou stisknout. Pokud chcete hovor ukončit, tlačítko stisknete dvakrát. Aktivaci hlasového asistenta (Siri nebo Google Asistent) provedete stisknutím a podržením tlačítka na levém, hlavním sluchátku. Z výčtu je vám jasné, že snižovat/zvyšovat hlasitost skrze sluchátka nejde, stejně tak se nejde vrátit k předchozí skladbě.

Zhodnocení: za ty peníze super

Osobně jsem majitelem sluchátek Apple AirPods, která mi vyhovují díky své konstrukci, neb upřednostňuji pecky namísto špuntů. S LAMAX Dots 1 jsem však byl spokojen. Do uší padla dobře, i když jsem musel vyměnit gumové nástavce za menší. Ty se však nacházely rovnou v balení, takže bez problému. Spokojen jsem byl také s utěsněním, avšak na delší poslech při jízdě vlakem bych stejně opět sáhl po peckách.

LAMAX Dots 1

Pokud vám však špunty sedí, budete z Dots 1 maximálně spokojeni. Za své peníze totiž dostanete opravdu povedená sluchátka, která mají energii doslova sbalenou na cesty. Nabíjecí pouzdro udrží sluchátka při životě opravdu dlouho a v případě příležitostného poslechu budete nabíjet jen sporadicky. Pokud bych měl něco kritizovat, bude to opravdu lacině vyhlížející víko nabíjecího pouzdra, stejně tak zamrzí starý microUSB konektor, kterým pouzdro disponuje.

Konkurence

Pokud vám stejně jako mně více vyhovují pecky, nabízí se Apple AirPods. Ta nabízí mnoho funkcí navíc, například automatické pozastavení skladby v momentě, kdy sluchátka vyndáte z uší. Kvalita zvuku je ve srovnání s LAMAX horší, protože nedokáží tak ideálně eliminovat okolní hluk. Pořídit je můžete za zhruba dvojnásobek, tedy asi 4 tisíce korun.

Apple AirPods

Za podobnou cenu jako LAMAX se nabízí i sluchátka Niceboy HIVE Pods. Zvuk je dle všeho o něco málo horší, avšak designově jsou ještě více neutrální. Výdrž baterie je podobná.

Klady
  • velmi malá a lehká sluchátka
  • slušná výdrž na jedno nabití
  • pouzdro s vlastní baterií
  • ovládání pomocí tlačítek
  • příjemná cena
  • bohaté příslušenství v základu
Zápory
  • pouzdro by mohlo být bytelnější
  • microUSB konektor
Diskuze ke článku
Lukáš
Jen tak dál, začínají se objevovat zajímevé kousky. Zajímalo by mě jak hrají Xiaomi Airpods
All mobile
All mobile
Pěkná recenze, také jsem zvědav na ty od Xiaomi.
Ocko
Recenzi chválím ,ale firmu Lamax už tolik ne. Ono vzit model co si muzu objednat za 17 eur ,prsknout na to svoji nalepku a strelit to za 1999kc neni zadny umeni :)
Lumír
Naposledy upraveno: 29. 1. 2019 09:05
Mezi konkurenci bych zařadil i hive pods...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze