Samsung Gear Icon X (2018)
recenze

Samsung Gear Icon X (2018)

Šikovnější AirPody z tohoto světa
5

Samsung uvedl na trh druhou generaci svých bezdrátových sluchátek Icon X. Nová generace přináší několik vylepšení v čele s výrazně lepší výdrží. S cenou 6 tisíc korun nepatří mezi nejlevnější, ale Samsung integroval spoustu užitečných funkcí, které by cenu mohly ospravedlnit. Mají třeba vestavěnou paměť pro přehrávání hudby a zaznamenávají průběh cvičení. Navíc jsou malé, kompaktní a skutečně bezdrátové. Jsou přímo konkurencí pro Apple AirPods a v dnešní recenzi si povíme, zda fungují stejně dobře jako vypadají.

Konstrukční zpracování: padnou skvěle

Samsung Gear Icon X jsou další ze série skutečně bezdrátových sluchátek, kde kabel nefiguruje ani mezi pravým a levým sluchátkem. Poskytují tak dokonalý komfort a jsou velmi praktická. i když to neplatí vždy. Pověsit si sluchátka na chvíli kolem krku, abyste s někým prohodili pár slov, tady jaksi nelze. Většinou ale budete naprostou bezdrátovost milovat.

Samsung Gear Icon X (2018)

Sluchátka mají jednoduchý, ale elegantní a nenápadný vzhled. Aspoň tedy v černé a šedé barvě – růžová je hodně výrazná. Tvarově jsou ale sluchátka klasická a jde o pravý opak AirPods, která vypadají, jako by jim někdo utrhl kabel, a mnoha lidem jejich design připadá zvláštní. Pokud hledáte sluchátka podobná AirPods, která ale nevypadají „divně“, Icon X vás mohou oslovit. Hlavní odlišností od AirPods je také konstrukce – zatímco AirPods jsou „peckové“ konstrukce, v případě Icon X jde o klasické „špunty“.

Icon X jsou jedny z úplně nejmenších plně bezdrátových sluchátek. Celá se vejdou do uší, ze kterých prakticky nevystupují a nic z nich nikam nevyčuhuje. To je velmi praktické, nikde s nimi nemůžete zavadit a vypadají nenápadně. Co je ale hlavní, výborně drží v uších. Není divu, Samsung je pozicuje jako sportovní sluchátka. Díky špuntům se přizpůsobí každému uchu a po zatlačení dovnitř se nehnou ani při dlouhém běhu nebo náročném cvičení. Zároveň velmi utlumují okolní hluk, což může někomu vyhovovat a někomu vadit. Pro tu druhou skupinu nabídnou sluchátka speciální funkci reprodukci okolního hluku, který snímají mikrofonem.

Samsung Gear Icon X (2018)
Pokud hledáte sluchátka podobná AirPods, která ale nevypadají „divně“, Icon X vás mohou oslovit.

Už v základní konfiguraci se středně velkým špuntem a středně velkým ušním nástavcem, který zabraňuje vypadnutí při sportu, mi sluchátka drží v uších dokonale. V balení dostanete celkově tři velikosti špuntů a tři velikostí nástavců, vybrat by si tak měl skutečně každý. Ani po delším nošení sluchátka v uších nevadí, jejich konstrukce je velmi pohodlná. Přispívá k tomu i nízká hmotnost 8 gramů. Apple AirPods ale váží ještě méně, přesně polovinu. Zase ale nevydrží tak dlouho na jedno nabití.

Sluchátka mají infračervený senzor, který pozná, když je vložíte do uší. V tu chvíli se aktivují, což doprovází příjemný zvuk. Každé sluchátka má navíc dotykovou plochu pro ovládání.

Nabíjecí pouzdro: esenciální součást

Nepostradatelnou součástí každých bezdrátových sluchátek je pouzdro. To se Samsungu skutečně povedlo, je vyrobeno z matného a mírně měkčeného plastu a je velmi příjemné na dotek. Oválná krabička i dobře vypadá, i když by mohla být tenčí – v kapse už ho budete cítit.

Nabíjecí pouzdro

Pouzdro má v útrobách baterii s kapacitou 340 mAh a sluchátka tak v něm můžete nabíjet. Stačí ho tlačítkem otevřít, vložit sluchátka a zavřít. Sluchátka v pouzdře sedí dobře a nehrozí jejich vysmeknutí z nabíjecích kontaktů jako u některých levnějších modelů. Otvírá se elegantně pomocí tlačítka, díky pružině se pouzdro celé otevře a vyzývá k vyjmutí sluchátek.

Připojení a doprovodná aplikace: všeobjímající Gear

Sluchátka můžete používat jak se zařízením s Androidem, tak s iOS. Nutností je pouze stažení ovládací aplikace Samsung Gear, která je společná pro veškeré příslušenství Samsung včetně hodinek nebo chytrých náramků.

V případě telefonu Samsung je párování skrze aplikaci Gear velmi snadné, ani u ostatních zařízení s Androidem jsme se nesetkali s problémem, i když je párování nutno provádět již klasickou metodou. Aplikace Gear je opravdu nezbytnou a zároveň hodně užitečnou součástí sluchátek. Můžete skrze ni nejen snadno zkontrolovat stav nabití sluchátek, ale provést i veškerá nastavení hlasového ovládání či fitness trenéra, přenést do sluchátek hudbu nebo aktualizovat jejich software.

Ovládací aplikace Samsung Gear

Sluchátka můžete samozřejmě používat obě najednou nebo jen jedno z nich a druhé nechat v nabíjecím pouzdře, když chcete používat Icon X třeba jako Bluetooth hands-free pro hovory. Celková stabilita připojení je dobrá, pochválit musím i jejich dosah. Spojení s telefonem při přehrávání drží i na deset metrů spolehlivě. Občas jsem pouze zaznamenal velmi krátké výpadky zvuku u levého sluchátka. Stává se to ale jednou za 3 až 5 hodin a nejde o nic významného, navíc výpadek trvá pouze zlomek vteřiny.

Zvuk: DJ ve vašem uchu

Základní funkce sluchátek? Přeci kvalitně přehrávat hudbu. Samsung zvolil pro Icon X basovější naladění na úkor středů a výšek tak, jak je to dnes módní. Basování ale není nijak přehnané a sluchátka hrají vcelku přirozeně. Pro úpravu zvuku navíc můžete využít ekvalizér ve vašem telefonu.

Samsung Gear Icon X (2018)

Abyste si mohli vychutnat plnou kvalitu zvuku, budete si muset nahrát hudbu přímo do vnitřní paměti sluchátek. K dispozici máte zhruba 3,5 GB a hudbu můžete přenést buď přímo přes Bluetooth, nebo mnohem rychleji kabelem z telefonu nebo počítače skrze ovládací aplikace Gear. Podporované jsou jen běžné formáty, na bezztrátové zapomeňte. Paměť vystačí na zhruba 350 skladeb průměrné délky v MP3 formátu, což je vcelku dostatečné.

I přes absenci bezztrátového formátu dosáhnete slyšitelně kvalitnějšího zvuku právě při nahrávání skladeb přímo do sluchátek. Proč to říkám? Pokud totiž budete poslouchat hudbu přes Bluetooth ž připojeného telefonu, bude kvalita nižší. Sluchátka nepodporují kodek aptX, používají vlastní SBC. Běžný posluchač to vnímat nebude a většině z vás tak bude zvuk bohatě dostačovat. Audiofilové ale se zvukem spokojeni nebudou.

Správa skladeb nahraných přímo do paměti sluchátek

Praktické je, že i pokud máte nahranou hudbu přímo ve sluchátkách, lze skladby vybírat z aplikace Gear v telefonu a snadno si tak zvolit, co chcete přehrát. Vytvořit si můžete i speciální playlist jen pro sport nebo si zařadit některé skladby do oblíbených.

Sluchátka dobře utěsní okolní hluk, což je při poslechu hudby příjemné. Při telefonování mi ale utlumení vadilo a vždy jsem si jedno sluchátko z ucha vyjmul, a to i přesto, že sluchátka nabízí režim propouštění okolních zvuků. Sluchátka sice nemají aktivní potlačení okolního hluku, to se však u malých sluchátek do ucha objevuje spíše vzácně.

Samsung Gear Icon X (2018)

Jako dobrou musíme zhodnotit kvalitu zvuku při hovoru. Druhá strana si většinou na kvalitu hlasu nestěžovala, a to zejména díky potlačování okolního ruchu. V hlučném prostředí na ulici nebo restauraci však někdy nebyl hlas dostatečně kvalitní, nebylo mi rozumět a druhá strana chtěla moje slova zopakovat.

Funkce a ovládání: trenér přímo v uchu

Díky dotykové ploše na každém sluchátku můžete ovládat celou řadu funkcí. Klepnutím nebo gesty tak lze přeskakovat mezi skladbami, pozastavit přehrávání, upravit hlasitost či ovládat hovory, cvičení nebo hlasové ovládání. Volby pak sluchátka potvrzují pípáním nebo hlasem. Dotykové plochy ale někdy nereagují spolehlivě a občas musíte pokyn opakovat. Zejména s jednotlivým klepnutím mají občas problém.

Kromě toho, že si můžete nahrát hudbu přímo do sluchátek a používat třeba speciální sportovní playlist, potěší i funkce automatického i manuálního rozpoznání sportu, konkrétně rychlejší chůze a běhání. Pokud se rozběhnete, sluchátka to zhruba po deseti vteřinách poznají a automaticky spustí běhací program. V něm je dokonce k dispozici fitness trenér, který vás pobízí k lepším výkonům. Zvolit si můžete i vlastní tempo, kterým chcete běžet, a to přes aplikaci Samsung Health, do které sluchátka pak posílají i veškeré záznamy o cvičení. Důležité je pouze nastavit si, které ze sluchátek se má pro detekci cvičení používat.

Samsung Gear Icon X (2018)

A výsledek? Telefon a dokonce i chytré hodinky nebo náramek můžete nechat doma a jít se za doprovodu hudby proběhnout pouze se sluchátky v uších. Chybí sice GPS a senzor tepu, pokud ale běháte vevnitř nebo vám nejde o přesné měření, dají vám docela dobrý přehled o vašem sportování přímo sluchátka.

Výdrž baterie: více než dvojnásobná

Největší slabinou předchozí generace Gear Icon X byla výdrž jejich baterie. Hudbu totiž vydržela přehrávat sotva dvě hodiny. To současná generace pro rok 2018 je už jiná písnička. Každé sluchátko má akumulátor o kapacitě 82 mAh a hudbu z telefonu vydrží přehrávat reálně čtyři a půl hodiny. Volání vyčerpává baterii zhruba stejně. Zima, která samozřejmě výdrž baterie ovlivňuje, sníží tento čas asi o 45 minut. Pokud přehráváte hudbu uloženou ve sluchátkách a nevyužíváte Bluetooth, dostanete se i na 7hodinovou výdrž. Pokud se blíží vybití baterie, každé sluchátko vás o tom hlasově informuje, stav nabití lze sledovat i v aplikaci Gear.

Samsung Gear Icon X (2018)

Velkou výhodu pak představuje nabíjecí pouzdro, které nabídne dalších 340 mAh a sluchátka nabije zhruba 1,5krát. Nabíjení navíc probíhá slušně rychle, za 10 minut dostanete hodinu dalšího poslechu. Samsung musím pochválit také za integraci USB-C konektoru do nabíjecího pouzdra. Pokud máte nějaký z dražších nových telefonů, můžete pro nabíjení používat stejný kabel, což je velmi praktické. V balení se sluchátky dostanete kabel i redukce na USB-A a z microUSB. Nabíjení samotného pouzdra zabere asi hodinku, rychlé nabíjení podporováno není. Pokud ale máte třeba kabel s USB-C na obou koncích, můžete snadno pouzdro nabít i z telefonu, který podporuje nabíjení přes USB-C.

Diody na pouzdře indikující stav nabíjení pouzdra a sluchátek ale nejsou úplně srozumitelné. Doporučuji určitě přečíst si návod, co různé blikání, svícení a barvy znamenají.

Zhodnocení

Gear Icon X (2018) se Samsungu povedla. Mají výrazně lepší výdrž než předchozí generace, jsou decentní a malá a výborně drží v uších i při sportu. Potěší zabudovaným fitness trenérem a akcelerometrem pro zaznamenávání běhu nebo také interní pamětí pro nahrání hudby přímo do sluchátek. Zamrzí sice absence kodeku aptX a ne vždy stoprocentní fungování dotykového ovládání, jinak se ale Samsungu povedlo vyrobit velmi kvalitní bezdrátová sluchátka pro každodenní poslech hudby i sport a my je určitě můžeme doporučit.

Samsung Gear Icon X (2018)

Konkurence

Přímou konkurencí pro Gear Icon X jsou rozhodně Apple AirPods. Jejich specifický design se jedněm líbí, druzí ho považují za podivný nebo rovnou nevzhledný. Mimo specifického designu, který je ale subjektivním hodnocením každého, pak nabídnou méně hutný zvuk a neutlumí okolí kvůli tomu, že jde o pecky a nikoliv špunty. Chybí také tak propracované ovládání gesty, sportovní funkce nebo vnitřní paměť.

Méně praktická je také krabička. Na druhou stranu mají dokonalé spojení mezi sluchátky a i párování je pohodlnější. Velkým lákadlem ale může být cena. AirPods jsou totiž levnější než Icon X, oficiálně vyjdou na 5 tisíc Kč.
Apple AirPods mají zcela jiný design
Klady
  • kompaktní velikost
  • velmi pohodlné nošení, vhodné i pro sport
  • zhruba 5hodinová výdrž
  • praktické nabíjecí pouzdro s USB-C
  • integrované 3,5GB úložiště
  • detekce cvičení a hlasový fitness trenér
Zápory
  • ne vždy spolehlivé dotykové ovládání
  • absence podpory kodeku aptX
Diskuze ke článku
Carach
Vypadají skvěle. Jako fanoušek značky mám zcela jasno co bude další položka která mi ukousne část rozpočtu. Díky za recenzi.
Ondřej
Recenze pěkná.

Jen by to chtělo nějaké fotky, které vypovídají např o rozměru. Např vedle krabičky karet.A jak vypadají sluchátka v uších. Jak moc např vyčuhují.

A možná udělat i něco s nehty. Ty fotky jsou šílený.
Venous
Zkoušel jsem na sport Airpody, tyhle Samsungu , Jabry Elite a pak Sony wf1000 a nakonec skončil u Xiaomi sport mini (pozor mini model se asi v čr nedá koupit) za které jsem zaplatil asi 700 kč na gearbestu . Sice to nejsou true wireless ale zvuková kvalita stejná jako Samsung, váhu sice nevím ale jsou také lehké jako peří. Vše porovnám s mojima Sony Hi-Res WH-1000XM2, které jsou hlavní sluchátka na cestování. Jinak jsem Samsung ovce...Mam S7 a S3 hodinky. Jediné co doufám ze Galaxy S9 bude mít apxt HD

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze