Huawei Watch GT2 Pro
recenze

Huawei Watch GT2 Pro

Dostupný luxus
11

Chytré hodinky Watch GT2 Pro od Huawei si kladou za cíl vás ohromit designem. Tomu nahrávají použité materiály, které si často spojujeme pouze s výrazně dražšími modely. Již za 8 tisíc korun vám totiž nabídnou titanové pouzdro a safírové sklíčko. Otázkou však je, zda samotnému zpracování bude stačit software.

Již v květnu jsme vám přinesli recenzi na facelift hodinek Huawei Watch GT 2 s přídomkem „e“, který byl jasně zaměřený na sportovce. Už tehdy nás zajímalo, zda Huawei vyřešil problémy, které jsme měli s původními hodinkami GT 2 z konce minulého roku. To se úplně nestalo, naše očekávání se tak upřelo na další generaci. Tu již nějaký ten týden nosím na ruce a rovnou vám mohu prozradit, že ani hodinky GT2 Pro nebudou vykoupením a v mnoha ohledech za konkurencí stále zaostávají. V mnohém ji však hravě strčí do kapsy. Pojďme na to.

Huawei Watch GT 2 Pro – videorecenze

Technické parametry Huawei Watch GT2 Pro 46 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce53,6 × 46,7 × 11,4 mm, 53 g, odolnost: ano
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.1, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ano
Chipset
PaměťRAM: 32 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor455 mAh, nabíjení: bezdrátové, doba nabíjení: 1:00 hodin
Dostupnostříjen 2020,

Obsah balení: naprostý základ

V balení vás čeká vedle hodinek a nutných manuálů už jen nabíječka. Tedy USB-A/USB-C kabel a nabíjecí kolébka. Zde je však oproti minulým generacím výrazná změna. Hodinky podporují bezdrátové nabíjení (Qi), i nabíječka je tak bezdrátová. Na hodinkách je již nasazený vyměnitelný řemínek (v našem případě kožený), žádný další zde ovšem nenajdete.

Huawei Watch GT2 Pro

Konstrukční zpracování: luxusní trefa

Díky titanovému tělu a safírovému sklíčku se hodinky řadí k těm nejluxusnějším.

Hodinky se budou prodávat v jediné velikosti (menší dámské varianty se tedy nedočkáme) o rozměrech 53,6 × 46,7 × 11,4 mm. Oproti předchozím generacím tedy nepatrně narostly a také jsou těžší (53 gramů bez pásku). Na ruce je pocítíte, ale ani po nepřetržitém nošení (hodinky jsem za dobu recenzování nemusel ani jednou nabíjet) mi nevadily. Ze spodní části je keramická vrstva, která je příjemná na dotyk.

Ta pravá podívaná ale přichází z vrchní strany. Nyní si představíme hlavní trumf nových chytrých hodinek od Huawei. Tím je kombinace safírového sklíčka s titanovým tělem. Díky těmto materiálům se hodinky řadí k těm nejluxusnějším. Pouzdro by tak mělo být velmi odolné, což po svém testování mohu potvrdit. Zároveň je příjemné na dotyk a vypadá opravdu prémiově. Díky safírovému sklíčku se nemusíte bát škrábanců. I to potvrzuji.

Předchozí verze hodinek se vyznačovaly výraznou lunetou (občas značně vystouplou nad okolní povrch). Pokud se vám nelíbila, stejně jako mně, budete potěšeni, že zde je povrch hodinek plochý a displej plynule přechází v nevýraznou lunetu, kterou nyní tvoří jen naznačené hodinové linie. Je to zbytečný detail, který ale ničemu nevadí. Zarovnání displeje s lunetou dává smysl i díky použití safírového sklíčka, takže není potřeba ochranné lunety, abyste si neodřeli displej.

Zpracování tlačítek pak jde ruku v ruce s celým tělem. Tisknou se jistě a dobře vypadají. Jsou však poměrně vystouplá a je velká škoda, že toho Huawei nevyužil a není možné jimi otáčet (což fyzicky jde) pro ovládání systému.

Pokud chcete hodinky především pro sport, potěší vás vodotěsnost do 5 ATM (tedy 50 metrů). Nemusíte je tak sundávat ve sprše a bez problému vám změří i plavání. Pokud je chcete namáčet, tak si ale určitě zvolte sportovní pásek. Na spodní straně již nenajdeme nabíjecí piny, ale nechybí senzory pro měření srdečního tepu či okysličení srdce. Ze strany si všimnete hlasitého reproduktoru, díky kterému můžete nahlas poslouchat hudbu, cvičící příkazy nebo telefonovat přes připojený telefon. Přenos hovoru je dostatečně kvalitní a pro tyto účely jsem hodiny používal častěji, než bych čekal.

Huawei Watch GT2 Pro

Řemínky o šířce 22 mm jsou snadno vyměnitelné, není problém tak měnit pásky sportovní a elegantní dle potřeby. Design hodinek se celkově opravdu povedl a troufám si tvrdit, že jde v tuto chvíli o nejhezčí hodinky s logem Huawei a dost možná o jedny z nejhezčích chytrých hodinek na trhu. A to hlavně v případě, že vás zajímá elegance a chcete je nosit i třeba k formálnímu oblečení.

Líbilo se nám
  • prémiové pouzdro z titanu
  • odolné safírové sklíčko
  • dobře zvládnutá tlačítka
  • univerzální vyměnitelné pásky
  • kvalitní hovory
  • bezdrátové nabíjení
Nelíbilo se nám
  • otáčení tlačítek neovládá systém

Displej: není co vytknout

1,4palcový AMOLED displej má rozlišení 454 × 454 pixelů, což znamená jemnost 326 pixelů na palec. To je hodnota srovnatelná třeba s Apple Watch 5 a Huawei v tomto ohledu není co vytknout. Displej zvládá automatickou regulaci jasu a ani na přímém slunci nebudete mít s čitelností problém.

Pokud chcete mít čas zobrazený neustále, hodinky zvládají režim Always-On, ale samozřejmě se to projeví na výdrži baterie. I s tímto režimem byste se však měli dostat na týden používání, což je více než mnohdy zvládá konkurence v běžném provozu.

Vzhled hodinek do značné míry určuje ciferník a tady se Huawei výrazně polepšil. Zatímco u první generace Watch GT byla nabídka velmi omezená, nyní si můžete vybírat z celé řady povedených vzhledů. Ani ty předinstalované nejsou špatné a potěší jak zastánce tradičních ručiček, tak fanoušky digitálních číslic. Zmíním například nový ciferník zobrazující souhvězdí, které se nachází právě nad vaší hlavou.

Nová funkce One Hop vám pak umožňuje z libovolného obrázku vytvořit vlastní ciferník. Tedy téměř. Přes NFC si do hodinek pošlete přiložením tapetu (nejprve je potřeba funkci zapnout). U ciferníku pak máte k dispozici jen nastavení umístění času. Je škoda, že tato funkce není více propracovaná a nemůžete si sami přidávat komplikace.

Líbilo se nám
  • hezký a čitelný displej
  • dostatečná jemnost
  • široký výběr ciferníků
  • nahrání fotky přes NFC
Nelíbilo se nám
  • vlastní ciferník příliš neupravíte

Systém a výkon: starý známý

Pokud mě něco na předchozích hodinkách od Huawei trápilo, byl to systém. V tomto ohledu se bohužel nic nezměnilo – Watch GT2 Pro nabízí stále stejný vlastní operační systém Huawei, který nemůžete rozšířit o další aplikace (zatím) a ani jej příliš upravovat. To má své nevýhody, ale i výhody.

Možná se však blýská na lepší časy. V aplikaci Huawei Zdraví, přes kterou hodinky párujete a nastavujete, se objevila nová položka menu s názvem „Aplikace“. Po klepnutí musíte odsouhlasit podmínky AppGallery, ale v tuto chvíli se zde nachází jediná položka, kterou se mi ale nepodařilo stáhnout. Zatím tedy stále platí, že hodinky o nové funkce nerozšíříte. Časem se to možná změní.

Jako prodloužená ruka telefonu mají hodinky stále velké mezery.

Uvnitř hodinek opět tiká procesor Kirin A1, který s chodem systému nemá zásadní problémy a v tomto ohledu jsem žádné vylepšení ani neočekával. Procesor doplňuje 32 MB RAM, takže si během používání nevšimnete zásadních zdržení. Snad až na drobnou prodlevu při vyměňování ciferníků.

Zmíním, že hodinky podporují český jazyk i s diakritikou, takže při čtení upozornění nebudete mít problém. Bohužel stále platí, že s příchozími zprávami nemůžete nikterak interagovat. Zapomeňte tedy na rychlé odpovědi a u příchozího emailu máte k náhledu sotva pár prvních slov. Stejně tak samo notifikační centrum není kdovíjak přehledné. Jako prodloužená ruka telefonu tak mají hodinky stále velké mezery.

Huawei Watch GT2 Pro

Potěší, že máte k dispozici 4GB úložiště pro vaše data. Do hodinek si tak můžete nahrávat nejen různé ciferníky, ale i hudbu. Samozřejmě ji můžete přehrávat přes hlasitý reproduktor (který hraje lépe, než byste u hodinek čekali), ale spíše si připojíte bezdrátová sluchátka. Takže můžete vyběhnout i bez telefonu a bez problému poslouchat. Má to však jeden háček. Hudbu ze Spotify si do hodinek nestáhnete, musíte se tak spolehnout na skladby uložené přímo v telefonu nebo třeba na paměťovce. Pokud však chcete ovládat hudbu, která se vám přehrává v připojeném telefonu, hodinky to zvládnou a může to být i Spotify.

Přestože si do hodinek nemůžete doinstalovat další aplikace, pravděpodobně v nich najdete vše potřebné. Nechybí tlakoměr, stopky, časovač, počasí, svítilna, dálková spoušť fotoaparátu, kompas a další. Několik aplikací si lze přidat do oblíbených a z hlavní obrazovky se k nim dostanete prostým tažením. Uvidíte však jen náhled aplikace. Čekal bych, že klepnutím se dostanu dále a uvidím více informací. Bohužel to tak nefunguje a pokud do aplikace chcete, musíte do menu a najít ji. Škoda.

Tažením nahoru/dolů na hlavní obrazovce zobrazíte seznam upozornění, nebo rychlý panel nastavení. To však funguje jen a pouze na hlavní obrazovce. Přejetí, byť jen o obrazovku vedle, provedení gest znemožní. Zmíním také lehce nepohodlné ovládání menu, kdy i po zvednutí prstu nabídka ještě o kus odjede.

Líbilo se nám
  • podpora češtiny
  • rychlost systému
  • úložiště pro vlastní hudbu
Nelíbilo se nám
  • na upozornění nelze reagovat
  • propojení se Spotify je nedostatečné
  • ovládání systému je neintuitivní a nelogické
  • zatím nelze hodinky rozšířit o další aplikace

Výdrž a nabíjení: konkurenční výhoda

Ač jsem měl na předchozích odstavcích výtky, výdrž baterie bude výjimkou. Kapacita 455 mAh nezní nijak zázračně, ale v kombinaci s úsporným systémem vám hodinky zajistí až 14 dní výdrže. To nemusí být vždy nutně pravda. Záleží rovněž na využití GPS, četnosti zapínání displeje nebo kontinuálním měření tepu. Po šesti dnech od plného nabití mi stav baterie hlásí 48 % procent, což tak nějak odpovídá tomu, že s neustálým měřením tepu a každodenním kratším cvičením se dostanete na 12 dní. A to je stále skvělé.

Huawei Watch GT2 Pro

Nabíjení probíhá bezdrátově. Můžete využít přiloženou kolébku, ale poslouží i bezdrátové nabíječky standardu Qi (takže víceméně všechny). Energii hodinkám ale doplní i telefon s funkcí bezdrátového reverzního nabíjení. Na 100 % se pak dostanete za hodinu nabíjení, což opět není špatné.

Líbilo se nám
  • špičková výdrž
  • rychlé nabíjení

Sportovní a zdravotní funkce: Vyjmenujete 100 cvičení?

Zatímco uzavřený systém má svá omezení, Huawei se snaží vedle dobré výdrže nabídnout i plnou podporu sportovcům. V tomto ohledu hodinky opět doznaly vylepšení a nyní obsahují více než 100 sportovních režimů. Ne všechny ovšem nabídnou detailní měření či informace. V některých případech vám hodinky pouze měří čas, tep a do aplikace přidají správnou ikonu. Takový lyžařský sjezd vám však změří i náklon a nechybí ani golfový trénink.

U těch běžnějších sportů hodinky zvládnou zobrazit poměrně podrobné záznamy, aniž byste museli spouštět aplikaci v telefonu. Ten s sebou vůbec nemusíte nosit, protože hodinky mají vlastní GPS. Záznam polohy ovšem není kdovíjak přesný a z telefonu pravděpodobně dostanete lepší výsledek. S tím souvisí i nová funkce, která vás na základě polohy dovede navigovat zpět na začátek trasy, pokud se například ztratíte. Hodinky jsou zároveň vaším trenérem, zvládnou vám dávat příkazy a při běhu třeba snadno upravíte své tempo pro lepší výsledek na základě tepu.

Huawei Watch GT2 Pro

Hodinky stále nemají senzor EKG, v tomto ohledu tedy na konkurenci ztrácí (i když například Samsung u nás dosud tuto funkcionalitu nezprovoznil). Spokojit se tak musíte s měřením tepu, případně okysličením krve. Hodinkám samozřejmě nechybí gyroskop nebo barometr. Velkým tématem je samozřejmě měření spánku, které dle mého pozorování probíhá korektně. Hodinky zpravidla poznají, kdy se vzbudíte i kdy jdete spát. Přidružená aplikace vám pak spánek oboduje. Co si z toho odnesete, to už je na vás. Určitě však zmíním, že díky dlouhé výdrži nestojíte před dilematem, zda hodinky přes noc nabíjet, nebo měřit spánek. Měřit můžete i stres, což vyžaduje nejprve kalibraci prostřednictvím zvláštního testu, který se vás ptá například na to, zda si připadáte zbytečný. Pokud na vás při tom padne úzkost, tak se nedivte.

Líbilo se nám
  • široká nabídka sportovních režimů
  • podrobné zobrazení i v hodinkách
  • vestavěná GPS
  • hlasitý reproduktor
Nelíbilo se nám
  • GPS není příliš přesná
  • senzor pro EKG by potěšil

Zhodnocení

Oproti předchozí generaci jsme se dočkali de facto jen nového vzhledu a systém doznal pouze drobná vylepšení. Huawei bohužel nijak neřešil nedostatky, které jsme vytýkali dříve. Mohla by vás mrzet nemožnost doinstalovat další aplikace (alespoň zatím). O trochu více si povzdychnete nad nedostatečným propojením Spotify, nejvíce však zamrzí nedotažené ovládání systému, který za konkurencí znatelně ztrácí. To vše možná pro mnohé hravě zastíní fakt, že výdrž hodinek činí až 2 týdny, takže na nabíjení vůbec nemusíte myslet. A pak si je za hodinu dobijete na jakékoliv bezdrátové nabíječce. To je přesně to, co od chytrých hodinek chci. Pozadu nejsou ani sportovní funkce (pokud nejste vyloženě profesionálové).

Vůbec největší předností hodinek je jejich zpracování. Náš řemínek z šedé kůže vypadá skvěle, ale především na titanové tělo a krásný displej je radost pohledět. A zatímco konkurence si za podobné materiály nechá řádně zaplatit, Watch GT 2 Pro stojí 7 999 Kč. Pokud chcete době vypadající chytré hodinky s prémiovými materiály, lepší nabídku asi nenajdete.

Konkurence

Pokud vás zajímají sportovní funkce, oželíte bezdrátové nabíjení a nepotřebujete prémiové zpracování, chybu neuděláte s Huawei Watch GT2e, které nabídnou téměř identické funkce v levnějším balení.

Huawei Watch GT2e

Konstrukce53 × 46,8 × 10,8 mm, 43 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.1, ne, ne
Akumulátor455 mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Pokud vás však zajímá design a zpracování, nedávno představené Samsung Galaxy Watch3 stojí za vaši pozornost. Nabídnou praktickou otočnou lunetu pro ovládání, možnost instalovat aplikace i přívětivější systém. Vydrží však 2 až 3 dny a jejich cena začíná na 12 tisících Kč. Za titanovou variantu se pak dostanete přes 17 tisíc korun.

Samsung Galaxy Watch3 45 mm LTE

Konstrukce45 × 46,2 × 11,1 mm, 53 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,4" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, LTE, Wi-Fi, NFC
Akumulátor340 mAh, nabíjení: bezdrátové

Pokud vlastníte zařízení s iOS, pravděpodobně největší smysl dávají Apple Watch. I ty se prodávají v titanové verzi, avšak ne u nás. Budete se muset spokojit s hliníkovým provedením. I tak zaplatíte více než 11 tisíc korun.

Apple Watch 5 44 mm

Konstrukce40 × 30,4 × 10,7 mm, 36,5 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,57" (448 × 368 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, NFC
Akumulátor? mAh, nabíjení: bezdrátové
huawei-watch-gt2-proDoporučujeme
Klady
  • univerzální vyměnitelné pásky
  • povedený displej
  • bezdrátové nabíjení
  • dlouhá výdrž na nabití
  • široká škála sportovních režimů
  • kvalitní a odolné materiály
  • prémiový design
Zápory
  • chybí propojení se Spotify
  • neintuitivní ovládání
  • zaostávající operační systém
Diskuze ke článku
Radovan P.
Radovan P.
Lze již těmito hodinkami platit?
René
René
Mě ty vaše recenze někdy úplně nesednou.
Proč mám zase pocit že když to není podle vás tak to není to správné.
Lipo Popo
Lipo Popo
Dobrý den, pane redaktorem, v aplikaci Huawei zdraví takovou položku s názvem Aplikace, kterou máte ve videu 5:47 nikde nevidím. Mám tam je Ciferníky a Hudbu. Verze 1.0.9.38.
Tomas Cad
Tomas Cad
tak nejak premyslim proc bych si mel do hodinek doinstalovat nejake aplikace.
Hodinek jsem uz par mel. Nejdrive Amazfit1,Amazfit 2,Bip a docela dlouho i AW5.
Upozornuju ze jsem jablecne postizen ale nejsem zaryty jablickar.
AW5 byly fajn. Volani,diktovani,instagram a jine aplikace na hodinkach jsou fajn...ale nejak mi nechybi kdyz ta moznost neni. Prijde mi ze je to porad moc pres koleno.
Staci kdyz mam zhruba prehled jak se pohybuju,ve fitku mam prehled jak jsem cvicil a dokazu hlidat prodlevy mezi seriemi.
Budu vedet kdyz mi nekdo vola a nebo mam notifikaci. Ale uz na ni nepotrebuju reagovat na hodinkach

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze