Samsung Galaxy Watch3
recenze

Samsung Galaxy Watch3

Otočná luneta vyvážená zlatem
8

Původní chytré hodinky Samsung Galaxy Watch si získaly srdce uživatelů elegantním vzhledem, kvalitním displejem a také fyzickou otočnou lunetou, která je intuitivní i stylová. Podaří se novým Samsung Galaxy Watch3 naplnit vysoká očekávání a kromě otočné lunety a líbivého designu nabídnout ještě něco navíc?

Segment chytrých hodinek a náramků se utěšeně rozrůstá, málokterému produktu z kategorie wearables se však podaří se zapsat do historie něčím novým. Hodinkám Samsung Galaxy Watch se to bezpochyby povedlo. Manažerské hodinky s praktickou otočnou lunetou, krásným displejem a povedeným operačním systémem Tizen však letos dorazily také s odvážnější cenovkou , která startuje na 12,5 tisících korunách. Měli byste uvažovat o koupi, nebo se vyplatí raději poohlédnout jinde?

Samsung Galaxy Watch3 (RECENZE) – Otočná luneta vyvážená zlatem

Technické parametry Samsung Galaxy Watch3 45 mm LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce45 × 46,2 × 11,1 mm, 53 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejSuper AMOLED, 1,4" (360 × 360 px), tvar: kruhový
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: LTE, NFC: ano
ChipsetCPU: 2×1,15 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor340 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostsrpen 2020,

Obsah balení: vše potřebné

V podlouhlé bílé krabičce, která působí nepochybně hodnotněji, než u Galaxy Watch Active2, najdete manuály, hodinky s již nasazeným řemínkem a černou nabíjecí kolébku zakončenou konektorem USB-A.

Samsung Galaxy Watch3

Konstrukční zpracování: ocel a kůže mi na ruku může

Samsung Galaxy Watch3 dorazily ve větší (pánské) variantě s pouzdrem o šířce 45 milimetrů. Na trhu je však také menší verze s 41mm pouzdrem, která nabízí kromě menší uhlopříčky displeje identickou výbavu. Mnou testované hodinky v kompletně černém provedení (což znamená, že je černý nejen dodávaný kožený pásek, ale také pouzdro) působí elegantně a jejich zaměření na manažery a kancelářské pracovníky je na první pohled patrné.

Ležérní vzhled pochopitelně nijak neubírá na vysoké odolnosti, hodinky se totiž chlubí certifikací IP68 a dokonce i vojenským standardem MLT-STD-810G, díky čemuž odolají extrémně vysokým i nízkým teplotám i nadměrné vlhkosti. Rozhodně bych však nedoporučoval sportovat s dodávaným koženým páskem. Ten po vnější i vnitřní straně lemuje bílé obšití, kůže (pravá) působí kvalitně a na ruce se velmi příjemně nosí. Vnitřní strana má odlišnou úpravu, která by měla zvýšit odolnost během dlouhodobého nošení, pochopitelně vám však nic nebrání v tom si pásek vyměnit za jakýkoliv jiný o šířce 22 milimetrů. Výměna je extrémně snadná a zvládne ji každý během 5 až 10 sekund.

Luneta působí bytelně a je velmi praktická.

Na pouzdru hodinek najdeme dvojici ovládacích tlačítek, mikrofon, senzory pro monitoring zdravotních a sportovních údajů a pochopitelně také fyzickou otočnou lunetu. Její otáčení klade příjemný odpor a vydává slabý cvakavý zvuk (viz videorecenze). V prvé řadě však oceníte možnost rychlého procházení prostředím, nastavování hlasitosti, změnu přehrávaných skladeb apod.

TIP: Jak vybrat nejlepší chytré hodinky se dozvíte v testu smarthodinek na covybrat.cz.

Luneta tedy funguje velmi dobře, působí bytelně a k úplné dokonalosti snad schází jen možnost potvrzení volby samotnou lunetou (například zamáčknutím). Pochválit musím také vibrační odezvu hodinek, která je velmi příjemná a její intenzitu lze měnit.

Na závěr zmíním mezigenerační proměnu v oblasti fyzických rozměrů. Nové Galaxy Watch3 jsou totiž oproti předchozí generaci (46 mm) hned o 14 % tenčí, 15% lehčí, přitom ovšem nabídnou větší displej. Hmotnost přibližně 53 gramů je tak akorát a díky nízké hloubce/tloušťce se hodinky pohodlně vejdou i pod rukáv saka či košile.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • skvělá otočná luneta
  • vysoká odolnost
  • vyměnitelné pásky
  • kompaktní rozměry

Displej: krasavec z rodu AMOLED

Jak již bylo řečeno v předchozí kapitole, displej je nově větší, konkrétně o 0,1 palce. Kruhová 1,4palcová obrazovka je typu AMOLED a chlubí se naprosto dostatečně jemným rozlišením 360 × 360 pixelů. Pokud bych měl displej zhodnotit jedním slovem, použil bych výraz „krásný“.

Samsung Galaxy Watch3

Displeji totiž nelze nic vytknout, má perfektní podání barev, nadprůměrně vysoký jas i zvýšenou odolnost díky sklíčku Gorilla Glass DX. Navíc nechybí režim AOD či bohatá nabídka ciferníků, kterých je k dispozici zhruba 80 tisíc. Kromě skvělé čitelnosti na přímém slunci mohu pochválit také dostatečně nízký jas, takže vás obrazovka zbytečně neoslní například v zatemněném pokoji. Samozřejmě nechybí ani gesto rychlého zhasnutí displeje přiložením dlaně na ciferník. Z dalších praktických poznatků uvedu, že se displej hodinek rozsvítil vždy, když jsem potřeboval a naopak se zbytečně neaktivoval ve chvílích, kdy to nebylo potřeba. Snad jen jednou či dvakrát se mi stalo, že se rozsvítil při obědě/používání příborů, jinak však byly reakce bezchybné. Při řízení auta se displej nechtěně nerozsvítil ani jednou.

Líbilo se nám
  • nadprůměrná svítivost
  • podpora Always-On
  • zvýšená odolnost
  • krásné podání barev

Systém a výkon: Tizen opět boduje

Samsung Galaxy Watch3 se spoléhají na operační systém Tizen 5.5.0.1 od Samsungu, který je minimálně stejně povedený jako u všech předchozích Galaxy Watch. Brouzdání prostředím je bleskurychlé a během testování jsem se nikdy nesetkal s tím, že by hodinky zamrzly nebo se nějak zpomalily. Skvělému uživatelskému zážitku napomáhá i povedená nadstavba One UI 2.0.

Z integrovaného 8GB úložiště zůstane dostupná zhruba polovina.

Navigace prostředím probíhá kruhově, či vertikálně a hlavní menu můžete upravovat přidáním, nebo naopak odstraněním vybraných obrazovek. Takto si například můžete přidat „pomůcku“ (rozuměj obrazovku), jako je počasí, hudební přehrávač, měření spánku, měření okysličení krve apod. Do hodinek si můžete také nahrát skladby nebo obrázky díky 8GB úložišti, ze kterého vám zůstane dostupná přibližně polovina. Líbí se mi také, že hodinky zvládnou převzít nastavení z telefonu. Pokud si tak na smartphonu zapnete režim nerušit, může být zrcadlen i do hodinek, takže nemusíte vše nastavovat dvakrát.

Velkou výhodou systému je rovněž poměrně velká nezávislost na připojeném telefonu. Přímo z hodinek totiž můžete stahovat aplikace, ciferníky, ovládat prezentaci spuštěnou na počítači nebo dokonce na dálku ovládat telefon pomocí virtuální myši. Ve výbavě dále nechybí diktafon, psaní zpráv ani používání základních aplikací, jako je budík, časovač, stopky apod. Možností je opravdu spousta a díky podpoře LTE, za které si připlatíte tisíc až 1,5 tisíce korun (dle velikosti hodinek), v podstatě můžete nechat váš chytrý telefon doma a vzít si s sebou ven pouze Watch3.

Po vysunutí lišty z horní strany máte k dispozici možnost úpravy zvukových profilů, aktivace Always-On režimu, vodního zámku, úpravy jasu a dalších užitečných funkcí. Pochopitelně nechybí ani možnost propojení se sluchátky či reproduktorem skrze Bluetooth, Wi-Fi připojení (například k vaší domácí síti) nebo podpora NFC. S hodinkami však bohužel (alespoň zatím) nelze platit, a to kvůli absenci Samsung Pay na našem trhu. Nezbývá tedy než doufat, že se brzy podívá i k nám.

Pro úplnost bych rád uvedl, že jsem většinu času hodinky používal (zcela bezproblémově) s telefonem Huawei Mate 20 Pro. Později také s vlajkovým Galaxy Note20 Ultra 5G.

Líbilo se nám
  • otevřený systém
  • 8GB úložiště
  • LTE konektivita
  • bohaté možnosti úprav
Nelíbilo se nám
  • s hodinkami nezaplatíte

Výdrž a nabíjení: tři dny v nejlepším případě

O výdrž se v případě 45mm varianty stará 340mAh baterie, která dokáže (u testované verze bez LTE konektivity) standardně zajistit zhruba dvoudenní, přinejlepším však třídenní používání. Hodinky jsem většinu času navíc používal bez aktivovaného AOD zhruba s polovičním jasem. Za den jsem přijal desítky notifikací, absolvoval několik kratších sportovních seancí a zároveň využíval nepřetržité měření srdečního tepu. Během noci, kdy jsem hodinky nechal monitorovat kvalitu spánku (s aktivovaným režimem nerušit), jsem přišel zhruba o 10 % kapacity baterie.

Samsung Galaxy Watch3

Samsung Galaxy Watch3 disponují také úspornými režimy. Ten nejdrastičtější pak z Watch3 udělá klasické hloupé hodinky, které pouze zobrazují čas, a to jen po zmáčknutí tlačítka. V tomto režimu vám vydrží i několik týdnů, často jej však pravděpodobně používat nebudete.

Nabíjení probíhá skrze dodávanou magnetickou kolébku, která má magnetické uchycení také na spodní straně, takže velmi dobře drží na kovových površích. Níže si můžete prohlédnout, jak rychle se Watch3 nabijí. Nové Watch3 by však měly podporovat také nabíjení skrze nabíjecí podložky se standardem Qi a v tomto ohledu mě vcelku zklamaly…

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 13 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 29 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 53 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 68 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 86 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 102 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 120 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 134 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 163 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 201 minut
Hodinky se mi nepodařilo nabít ani jednou ze tří nabíjecích podložek.

Při víkendovém výletu, na který jsem si zapomněl vzít dodávanou nabíječku (ale zato měl k dispozici tři různé bezdrátové nabíječky), se mi totiž nepodařilo hodinky nabít ani pomocí jedné z nabíjecích podložek. Konkrétně jsem hodinky zkoušel nabít z bezdrátové nabíječky značky Belkin, Samsung a také Trust. Vše bez úspěchu. Vyzkoušel jsem také reverzní bezdrátové nabíjení z Huawei Mate 20 Pro. Bez žádného výsledku. Hodinky jsem tak dokázal (kromě dodávané nabíječky) nabít pouze skrze funkci Wireless PowerShare u Samsungu Galaxy Note20 Ultra. Škoda, očekával bych, že bude kompatibilita lepší.

Líbilo se nám
  • solidní výdrž
Nelíbilo se nám
  • možnosti bezdrátového nabíjení jsou velmi limitované
  • delší nabíjecí čas u dodávané kolébky

Sportovní a zdravotní funkce: technologie jsou, podpora není

Samsung Galaxy Watch3 podporují hned několik zdravotních a sportovních funkcí. Kromě obligátního měření srdečního tepu se můžete nově spolehnout také na měření okysličení krve, VO2 Max nebo schopnost detekovat pád. Poslední jmenovaná funkce, kterou znáte z Apple Watch, umožňuje kontaktovat rodinné členy, přátele nebo kohokoliv jiného, kdo se nachází ve vašem seznamu kontaktů v případě, že (tvrdě) spadnete a nehýbete se.

Samsung Galaxy Watch3
Některé sportovní režimy mají spíše informativní charakter.

Co se sportování týče, máte k dispozici zhruba čtyři desítky různých druhů cvičení – od ježdění na kole přes plavání, chůzi, běh až po dělání shybů. Právě při režimu shyby však počítejte s tím, že vám budou nabíhat pouze kalorie, nikoliv samotný počet udělaných shybů. Některé režimy (shyby, benchpress, angličáky) tak mají pouze informativní charakter.

Pokud, stejně jako já, občas zapomínáte aktivovat si měření sportovní aktivity, jistě vás potěší, že u sedmi z nich dokáží hodinky automaticky rozpoznat začátek cvičení. Stačí například pár minut svižnější chůze nebo se rozeběhnout a hodinky automaticky začnou měřit.

Následně můžete data vyexportovat do souboru GPX a nahrát si je do jiné aplikace. Samotné zobrazení naměřených údajů na hodinkách či v aplikaci Samsung Health je poměrně komplexní, zamrzí však, že grafy nelze roztáhnout a lépe s nimi pracovat, jako je to možné například u Huawei Watch GT2.

EKG a krevní tlak si změříte pouze v Jižní Koreji.

Podobně jako u Galaxy Watch Active2 podporují i Watch3 měření EKG a nově také monitorování krevního tlaku. Zmíněné funkce však bohužel zatím fungují pouze v Jižní Koreji. Stejně jako u Samsung Pay tedy nezbývá než doufat, že brzy výrobce získá potřebná oprávnění a tyto užitečné funkce zpřístupní i na dalších trzích. Ve srovnání s Apple Watch jde totiž o vcelku zásadní konkurenční nevýhodu.

Co se týče navigačních služeb, můžete se spolehnout na A-GPS, GLONAS a čínské BeiDou. S hodinkami jsem měřil trasu na místech s mnoha vysokými budovami. S potěšením však mohu konstatovat, že naměřená trasa odpovídala skutečnosti a navigační služby určují polohu uživatele správně.

Stáhnout Health

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Líbilo se nám
  • možnost doinstalovat další sportovní a zdravotní aplikace
  • statistiky o sportovních aktivitách lze jednoduše vyexportovat
  • spolehlivý senzor srdečního tepu + GPS
  • měření okysličení krve
Nelíbilo se nám
  • měření EKG a krevního tlaku zatím nelze využít

Zhodnocení

Samsung Galaxy Watch3 jsou velmi dobře vybavené chytré hodinky, které se navíc chlubí elegantním designem, špičkovým AMOLED displejem a praktickou otočnou lunetou. Právě vzhled a fyzická otočná luneta však představují zároveň jejich největší přidanou hodnotu, za kterou si nechá jihokorejský výrobce pořádně zaplatit.

Samsung Galaxy Watch3

Za největší nevýhodu Watch3 považuji absenci EKG či nemožnost hodinkami platit. S ohledem na mezigenerační zdražení se jedná o něco, nad čím bohužel nelze jen tak mávnout rukou a jedničky na trhu (Apple Watch) jsou v tomto ohledu mnohem lepší. Nepotěšila mě bohužel ani slabá kompatibilita s bezdrátovými nabíjecími podložkami, kterou rozhodně nespasí dvou až třídenní výdrž.

Nákupy jsou však často založeny na emocích. Pokud se vám design Watch3 líbí a nemáte problém si počkat na zpřístupnění EKG nebo Samsung Pay, mohu hodinky vřele doporučit.

Konkurence

Funkce Watch3 jsou stejné či velmi podobné jako u Galaxy Watch Active2, které lze sehnat za pouhých 6 tisíc korun. Přijdete však o fyzickou otočnou lunetu a také elegantní design. Osobně bych byl ochoten tyto ústupky akceptovat.

Samsung Galaxy Watch Active2 44mm

Konstrukce44 × 44 × 10,9 mm, 30 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejAMOLED, 1,4" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor340 mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Pokud vám jde o dlouhou výdrž a naopak nepotřebujete, aby byly vaše hodinky kdovíjak „chytré“, možná vás zaujmou cenově dostupnější Huawei Watch GT2, které na jedno nabití zvládnou až dva týdny používání.

Huawei Watch GT 2 46 mm

Konstrukce45,9 × 45,9 × 10,7 mm, 41 g, odolnost: ano
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.1, ne, ne
Akumulátor455 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
samsung-galaxy-watch3
Klady
  • spolehlivé navigační služby
  • statistiky o sportovních aktivitách lze jednoduše vyexportovat
  • povedený OS Tizen
  • krásný displej
  • vysoká odolnost
  • elegantní design s vyměnitelnými pásky
  • skvělá otočná luneta
Zápory
  • měření EKG a krevního tlaku zatím nelze využít
  • limitované možnosti nabíjení
  • s hodinkami nelze platit
Diskuze ke článku
Tomáš Pazdy Pazdera
Tomáš Pazdy Pazdera
Naposledy upraveno: 14. 8. 2020 13:39
Skyheim: Asi bych si našel rozdíly mezi "smartwatch" a "sporttester".
Michael Nae
Michael Nae
Ve videorecenzi je zmíněn trošku neúplně úsporný režim baterie...K dispozici je základní "usporný" režim kdy se display přepne do černobílého režimu ale většina funkcí včetně notifikací stále funguje (takto hodiny vydží cca týden). A pak tam je teprv zmíněný extra úsporný režím, kde hodinky vydrží až 30 dní. Aspoň teda u Watch Active 2. Detekce pádu nefungovala jelikož by měla částečně využívat i EKG. Takže pokud zatím nefunguje jedno, tak nebude fungovat ani to druhé. Ale už jsou návody jak to v ČR zprovoznit. S hodinkama platit jde, ale bohužel neofiko a je nutná změna regionu.
Tomáš Vicher
Tomáš Vicher
Zatím nejlepší Smartwatch které jsem viděl jsou Garmin Fenix 6s pro/sapphire/solar.
Male, elegantní, neuvěřitelně nabité funkcemi, lze s nimi platit a baterie vydrží týden s Always on displejem, měřením tepu nonstop a spo2 při spánku. V režimu GPS dají 25h při kontinuálním záznamu a lze nastavit i tak aby vydržely mnohem dýl.
Lze doinstalovat aplikace, na barevném displeji umí mapy včetně routování a navigace.
Bezdrátová sluchátka lze připojit přímo a stáhnout offline hudbu a poslouchat bez telefonu, včetně offline Spotify a dalších služeb přímo v hodinkách.
Johnny Grepp
Johnny Grepp
Naposledy upraveno: 16. 8. 2020 17:10
SW3 jsou vzhledem k ceně výsměch zákazníkovi.

Mínusy (oproti původní verzi):
- horší baterie
- horší sklo (jen DX oproti DX+), tzn. škrábance
- méně RAM
- nefunkční avizované senzory
- neschopnost Samsungu zavést platby
- co jsem viděl recenzi, tak funkce detekce pádu je spíše nepoužitelná
- nefunkční česky asistent
- téměř žádný vývoj v základním HW (např úsporný procesor)

Plusy:
- 8GB úložiště... Sice plus, ale jen 8GB v dnešní době? To bylo cool možná před 10 lety
- uhlazenější design (na úkor výdrže baterie)
- nic víc jsem neobjevil...

Závěr: za 2.5x vyšší cenu horší hodinky, které z poloviny nefungují. Navíc trochu aktivnější člověk bude muset koupit silikonový řemínek.

Active 2 jsou na tom (vzhledem k ceně) mnohem lépe, bohužel zde se nepovedl design, neboť aktivnějšímu člověku hrozí poškození skla díky absenci lunety. Z tohoto hlediska je nejlepší pořídit původní Galaxy Watch, které jsou momentálně nejlepší hodinky, které Samsung v ČR nabízí - sice také bez plateb, ale cena je řekl bych adekvátní.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze