Huawei Watch 4 Pro
recenze

Huawei Watch 4 Pro

Prémiové, ale ne bez chyby
17

Huawei se ve světě chytrých hodinek proslavil především dlouhou výdrží, prémiovými materiály, ale bohužel také poměrně uzavřeným operačním systémem. Jak se povedl nejnovější zástupce vlajkové řady s označením Huawei Watch 4 Pro?

Po potápěčských Huawei Watch Ultimate a předešlých Huawei Watch 3 Pro + Huawei Watch GT 3 Pro tu máme další model z prémiové řady chytrých hodinek. Nejnovější Huawei Watch 4 Pro, jakožto regulérní vlajka, jdou ve šlépějích svého předchůdce a neschází jim podpora eSIM, Wi-Fi či možnosti doinstalovat aplikace. Jak se osvědčily v testu?

Technické parametry Huawei Watch 4 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce47,6 × 47,6 × 12,9 mm, 65 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: motýlová spona
DisplejAMOLED, 1,5" (466 × 466 px), tvar: kruhový
SystémHarmonyOS, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.2, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: LTE, NFC: ano
Chipset
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor? mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostčerven 2023, 15 000 Kč

Obsah balení: nic důležitého neschází

V černé krabičce hodinek na budoucí majitele čekají (kromě samotných hodinek) rovněž potřebné manuály a také nabíjecí kolébka pevně spojená s USB-A kabelem. Nechybí ani extra články k prodloužení kovového řemínku pro uživatele se širším zápěstím.

Huawei Watch 4 Pro
Líbilo se nám
  • články k prodloužení kovového řemínku

Konstrukční zpracování: prémiové jako vždy

Huawei Watch 4 Pro sází na hodnotné materiály i líbivý design. Ten je pochopitelně značně subjektivní, ovšem během používání hodinek jsem sklidil celou řadu kladných reakcí na jejich vzhled, který je „sférický“. Mírně vypouklý je totiž nejen displej, ale dá se říct, že i pouzdro hodinek, respektive chybí klasické nožky. Hodinky jsou podle mého názoru designově rozhodně povedené, i když mně se ještě o trochu víc líbil původní design pouzdra s výraznějšími nožkami.

Kde každopádně nedošlo ke kompromisům, to jsou použité materiály. V testovaném celotitanovém provedení konkrétně výrobce vsadil na titan TC4 využívaný v letectví, jenž má být dvakrát tvrdší a třikrát pevnější než běžný titan. Hodinky jsou tedy extrémně odolné a existuje velmi malá šance, že je během používání nějak poškodíte. Jak již bylo naznačeno v předešlé kapitole, řemínek lze snadno prodloužit či zkrátit, a to bez potřeby jakéhokoliv šroubováku či speciálních nástrojů. Přesto doporučuji si dát během zkracování/prodlužování pozor na nehty.

Spodní strana pouzdra je pak, jak je u Huawei zvykem, keramická, což znamená, že je antialergenní. Odolnost kromě IP68 rovněž představuje pro hodinky standardních 5 ATM, ale také jsou jmenovitě certifikovány na freediving do hloubky až 30 metrů. Nakonec zmíním i velice solidní haptickou odezvu či praktickou otočnou korunku, která je zároveň i klasickým tlačítkem (lze zamáčknout).

Líbilo se nám
  • hodnotné materiály
  • možnost prodloužení a zkrácení řemínku bez speciálních nástrojů
  • vysoká odolnost
  • povedená haptická odezva
  • prémiový design

Displej: 1,5" LTPO AMOLED

Huawei Watch 4 Pro využívají 1,5" LTPO AMOLED displej, který je nepatrně vypouklý a zároveň by měl mít oproti předchozí generaci o 16,5 % tenčí rámečky, tedy i o 5,3 % větší využitelnou plochu. Jedná se o skutečně povedený zobrazovací panel, který má dostatečně vysoký maximální jas pro pohodlné venkovní použití a díky LTPO technologii umí snížit svou obnovovací frekvenci až na 1 Hz, a šetřit tak baterii. Samozřejmostí je rovněž široká nabídka ciferníků, které si lze do hodinek stáhnout, placených (například s batmanovskou tématikou), ale i těch, které jsou naprosto zdarma. Novinkou pro tuto řadu jsou pak „planetární“ ciferníky ukazující polohu různých planet.

Huawei Watch 4 Pro

Displej Huawei Watch 4 Pro chrání standardně safírové sklo, které zaručí extrémně vysokou odolnost a poškrábete jej jen stěží. Nechybí ani pěkně zpracovaný Always-On či rychlé rozsvícení displeje po zvednutí zápěstí, spolehlivá automatická regulace jasu či možnost obrazovku zhasnout gestem přiložení dlaně.

Líbilo se nám
  • kvalitní LTPO AMOLED panel
  • vysoký jas i spolehlivá automatická regulace
  • rychlé rozsvícení po zvednutí zápěstí
  • safírové sklo

Systém a výkon: podpora eSIM i Wi-Fi

Huawei Watch 4 Pro, jakožto zástupce vlajkové (číselné) řady, se mohou pochlubit podporou eSIM, ale například také Wi-Fi a na rozdíl od ostatních hodinek Huawei mají i mírně jinou nabídku aplikací v rámci AppGallery. Pro mně se jedná například o důležitou aplikaci Nuki, která u ostatních Huawei Watch řady GT či u modelu Ultimate z nějakého důvodu dostupná není. Stále však bohužel platí, že nabídka doinstalovatelných aplikací příliš nenadchne (mezi nimi najdeme například aplikaci pro Korán, různé rádio stanice nebo piškvorky), což pasuje Huawei Watch do pozice nepříliš chytrých hodinek. Stále schází také podpora bezkontaktního placení, ačkoliv je NFC přítomno a u smartphonů k tomuto účelu Huawei využívá aplikaci Curve, která se, doufejme, objeví i v hodinkách. Při srovnání možností těchto hodinek s konkurencí od Applu či Googlu je tedy logické, že z něj Huawei Watch nevyjdou příliš dobře, což je škoda.

Pozitivní rozhodně je, že kromě telefonů Huawei lze hodinky spárovat také s iPhony či smartphony s Androidem. Pokud však máte telefon s Androidem, připravte se na nutnost si stáhnout aplikaci Huawei Zdraví mimo Obchod Play, kde již není několik měsíců dostupná. S Huawei Zdraví si pak zřejmě rovnou stáhnete i aplikace AppGallery (což je výrobcem doporučovaný postup, aby se Huawei Zdraví mohlo automaticky aktualizovat), tudíž se vám v telefonu objeví další virtuální obchod. V případě iOS je naštěstí aplikace běžně dostupná v AppStore.

Prostředí hodinek vypadá velmi hezky a funguje svižně.

V oblasti notifikací platí, že u většiny aplikací si budete moci pouze prohlédnout část textu (například Gmail) a danou notifikaci pouze smazat (nikoliv přijatou zprávu v telefonu). U aplikací, kde lze zareagovat, pak budete odpovídat skrze přednastavené odpovědi, případně skrze miniaturní klávesnici. V případě propojení s iPhonem pak odpovídat na notifikace nelze vůbec.

Chod systému HarmonyOS 3.1 je pak pěkně svižný a vizuál prostředí byl od poslední generace hodinek modernizován, takže systém vypadá skutečně hezky. Ke zmáčknutí spodního tlačítka lze pak namapovat tři aplikace pro rychlý přístup, což je velmi praktické.

Líbilo se nám
  • svižný chod systému HarmonyOS
  • možnost volání (podpora eSIM)
  • lze odpovídat na notifikace u Androidu (nikoliv u iOS)
Nelíbilo se nám
  • aplikace Huawei Zdraví není dostupná v Obchodu Play
  • s hodinkami nelze platit
  • nabídka doinstalovatelných aplikací není příliš zajímavá

Výdrž a nabíjení: rychlé nabíjení, menší výdrž

Huawei Watch 4 Pro slibují zvládnout na plné nabití až 4,5 dne v režimu běžného používání a až 21 dní v úsporném režimu. Čtyři a půl dne je ve srovnání s výdrží původních Huawei Watch, která byla zpravidla dva týdny, trochu málo. Samozřejmě je nutné zmínit, že hodinky jsou nyní chytřejší a umí toho více, pouze si nejsem jistý tím, zda úměra poklesu výdrže a „ochytření“ skutečně odpovídá. V praxi jsem se navíc dostal zhruba na 3 až 4 dny na jedno nabití, a to bez aktivovaného Always-On či nainstalované eSIM. Navíc jsem hodinky ani příliš nezahlcoval notifikacemi a ze sportovních aktivit měřily pouze chůzi (ze zdravotních spánek, okysličení krve, srdeční tep a další běžné metriky), tudíž si dokáži představit, že uživatelé, kteří je budou využívat naplno, se dostanou třeba pouze na dvoudenní výdrž na plné nabití, což je vzhledem k ceně a možnostem systému zkrátka trochu málo.

Huawei Watch 4 Pro

Pozitivní každopádně je, že zatímco výdrž není kdovíjaká, rychlost nabíjení může používání hodinek usnadnit. V praxi jsem zaznamenal, že za 25 minut lze hodinky nabít z 0 na 50 %, což naprosto spolehlivě postačí na jeden až dva dny používání. Za hodinu nošení hodinek na zápěstí, kdy měly převážně vypnutý displej, jsem pak zaznamenal úbytek 2 %. Bezdrátové nabíjení skrze klasickou bezdrátovou nabíjecí podložku pak vyžaduje nejprve odpojit pouzdro hodinek od řemínku (na obou stranách), aby mohly být cívky v potřebné blízkosti.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení skrze dodávanou kolébku
Nelíbilo se nám
  • kratší výdrž

Sportovní a zdravotní funkce: se vším všudy

V oblasti sportovních/zdravotních měření podporují Huawei Watch 4 Pro v podstatě vše, co v současnosti existuje (s výjimkou měření tlaku, jenž logicky zůstává výsadou Huawei Watch D), dokonce i kornatění tepen. V nabídce tedy neschází EKG, okysličení krve, monitoring stresu, spánku a zhruba 100 druhů různých sportovních aktivit. Novinkou je pak jeden ukazatel kombinující v sobě několik různých metrik, který by měl dát uživateli přehled o celkové kondici. Takovéto měření pak trvá zhruba 45 sekund a v podstatě se jedná pouze o agregované hodnoty vícero zdravotních monitoringů.

Pochválit mohu tradičně uspořádání naměřených hodnot v aplikaci, prohlédnout si je však můžete také přímo v hodinkách. Potěší také možnost aplikaci Huawei Zdraví propojit s hrudním pásem či chytrou váhou, méně pak již absence možnosti data exportovat například v GPX či absence populárních aplikací, jako je třeba Strava. Fixace GPS je každopádně svižná a naměřené hodnoty přesné, v tomto ohledu nelze nic vytknout.

Líbilo se nám
  • velké množství sportovních a zdravotních funkcí
  • přehledné zdravotní/sportovní statistiky rovnou v hodinkách
  • možnost propojení Huawei Zdraví s hrudním pásem či chytrou váhou
  • monitoring kornatění tepen
  • spolehlivá GPS
Nelíbilo se nám
  • schází podpora oblíbených aplikací (např. Strava či Spotify)
  • data nelze exportovat v GPX

Zhodnocení

Jakkoliv jsou Huawei Watch 4 Pro stylové a prémiové hodinky z hlediska špičkového zpracování a materiálů, je obtížné přivřít oko nad kratší výdrží na nabití, zejména pak vzhledem k pověsti Huawei Watch, jakožto hodinek s dvoutýdenní výdrží. Ačkoliv je výdrž oproti jiným hodinkám stále solidní, představuje v kontextu toho, co všechno hodinky (ne)umí, jinými slovy, jak jsou vlastně chytré, nemalé zklamání, které by mohlo odradit i základnu loajálních fanoušků této značky. Pokud vám jde tedy především o design a použité materiály, mohu Huawei Watch 4 Pro vřele doporučit, pokud však od hodinek očekáváte více chytrých funkcí včetně použitelných doinstalovatelných aplikací nebo možnosti bezkontaktního placení, ohlédněte se raději jinde.

Konkurence

Poslední generace chytrých hodinek od Applu je dle mého jasnou volbou každého majitele iPhonu, neboť nabízí do velké míry autonomní operační systém watchOS s širokou nabídkou doinstalovatelných aplikací, velký až 1,9" LTPO OLED displej, podporu bezkontaktního placení, ale třeba také technologii UWB. Nevýhodou oproti Huawei Watch 4 Pro je kratší výdrž či pomalejší nabíjení.

Apple Watch 8 45 mm

Konstrukce45 × 38 × 10,7 mm, 38,8 g, odolnost: ano
Pásek?, vyměnitelný: ?
DisplejOLED, 1,9" (484 × 396 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: ?
KonektivitaBluetooth: 5.0, Wi-Fi, NFC
Akumulátor308 mAh, nabíjení: bezdrátové

Alternativou mohou být rovněž Samsung Galaxy Watch5 Pro využívající rovněž safírové sklo či titan, ale také pokročilejší operační systém Wear OS od Googlu. Na rozdíl od Huawei Watch 4 Pro však mají menší displej a o něco kratší výdrž.

Samsung Galaxy Watch5 Pro LTE

Konstrukce45,4 × 45,4 × 10,5 mm, 46,5 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,36" (450 × 450 px)
SystémWear OS 3, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.2, LTE, Wi-Fi, NFC
Akumulátor590 mAh, nabíjení: bezdrátové

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

huawei-watch-4-pro
Klady
  • mnoho sportovních a zdravotních funkcí + spolehlivá GPS
  • rychlé nabíjení skrze dodávanou kolébku
  • možnost volání (podpora eSIM)
  • špičkový LTPO 1,5" displej se safírovým sklem
  • hodnotné materiály a prémiový design
Zápory
  • kratší výdrž v kontextu toho, co hodinky umí
  • nabídka doinstalovatelných aplikací není příliš zajímavá
  • s hodinkami nelze platit
Diskuze ke článku
Petr Němeček
Petr Němeček
Díky za recenzi, nepotřebuju nic spešl navíc jako další aplikace a placení, takže se rozhoduju mezi Watch GT 3 pro a Watch 4 pro, nevím jestli +5000 za Watch 4 pro za to stojí :/ Co byste si vybrali vy? Díky
Jakub Herget
Jakub Herget
Huawei si těmito hodinkami podkopl svůj model Huawei Watch Ultra 😂 Tyhle mají eSIM, Wi-Fi a jsou levnější.
Standa Jandečka
Standa Jandečka
Není safír, jako safír. Jeden úder o futra vypouklým sklíčkem, a je to. Zůstanu u svým Sam.Watch s lunetou.
Stanislav Chytrý
Stanislav Chytrý
Naposledy upraveno: 18. 6. 2023 18:11
Za mě ta výdrž je docela zklamání. A v recenzi jsem nějak přehlédl informace o měření hladiny cukru.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze