Huawei P10 Lite
recenze

Huawei P10 Lite

Povedený telefon uprostřed zmatku
25

Huawei si toho letos připravilo do střední třídy spoustu. Na trhu jsou nyní hned dvě verze P9 Lite, byla představena druhá generace řady nova a dnes se podíváme konečně také na posledního člena rodiny P10. Letošní P10 Lite tak musí soupeřit nejen s ostatními výrobci, ale také s přístroji z vlastních řad. Povede se P10 Lite mezi svými sourozenci zazářit, nebo se stane černou ovcí rodiny?

Rok 2017 je pro fanoušky čínského výrobce Huawei opravdu plodným obdobím. Na trhu jsou již nějaký čas povedené vlajkové modely P10 a P10 Plus, v ČR se nám otevřelo zcela první oficiální zákaznické centrum Huawei a zanedlouho přijde na trh druhá generace zajímavé řady nova. Nám však doteď chyběl ke kompletaci recenzí rodiny telefonů P10 ten nejlevnější přístroj. Tím je samozřejmě P10 Lite, který přitom nabídne pěknou skleněnou konstrukci, 5,2palcový Full HD displej, procesor Kirin 658, 3 GB RAM či Android 7.0. Letos však tomuto telefonu lezou do zelí vlastní sourozenci. Podíváme se tedy, zda se P10 Lite vůbec ještě vyplatí.

Huawei P10 Lite

Technické parametry Huawei P10 Lite

Kompletní specifikace
Konstrukce146,5 × 72 × 7,2 mm, 142 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetKirin 658, CPU: 4×2,1 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-T830 MP2
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:26 hodin
Dostupnostduben 2017,

Huawei P10 Lite 2017 – videorecenze

Obsah balení: nic nechybí

V opravdu pěkné krabičce s fialovým motivem nalezneme samozřejmě telefon, který má v základu jen tak pro zajímavost nastavené rovněž fialová téma prostředí, takže ihned po spuštění vše hezky ladí. Po vyndání telefonu nás potom čeká také šuplík s obligátními prospekty a nechybí ani adaptér na nabíjení či microUSB kabel. Potěší i přítomnost vlastních sluchátek, byť se jedná jen o pecky.

Design a konstrukce: mladší dvojče

Pokud jste už někdy viděli či drželi v ruce P9 Lite (2017), měli jste tu čest v podstatě i s P10 Lite. Stačí se podívat na naší recenzi P9 Lite (2017) a uvidíte, že oba stroje mají mnoho společného. Konstrukce a design budí stejné pocity. Máme tu kovový rám obepínající po hranách lehce zakřivené skleněné plochy vepředu i vzadu. Jen P10 má záda obohacena o elegantní pruh lehce jiné barvy kolem fotoaparátu, čtečka otisků má tvar čtverce namísto kruhu a vepředu se přeskládala selfie kamerka se senzory.

Telefon se mi ovšem díky zvolené konstrukci výborně drží, dobře ovládá i jednou rukou a rozvržení hmotnosti působí v ruce skvěle. Dokonce telefon ani moc neklouže, byť tu máme samozřejmě sklo, takže nelze čekat zázraky. Hadřík na čištění také nebude úplně potřeba, alespoň tedy u naší zlaté varianty. Avšak i zajímavá modrá varianta se snad nebude tak výrazně špinit a stejně tak bílá, ale u černé už ten hadřík asi potřeba bude. Rámečky tu sice nejsou nejtenčí, ale špatně na tom také nejsou.

Jediné, co může někomu na designu trochu vadit, jsou plastové pruhy obepínající všechny hrany obou skel. Ve zlatém provedení se bílé předěly ještě relativně dobře schovaly, ale když se na telefon pořádně zadíváte, začnou lehce rušit. Nejde však o nic zásadního a většina lidí si toho ani nevšimne, takže se nejedná o žádné velké mínus telefonu.

Na bocích telefonu najdeme samozřejmě tlačítka a šuplíček pro dvě nanoSIM karty, nebo kombinaci SIM a microSD karty. Na zádech je potom umístěna opět také již zmíněná čtečka otisků prstů, která je ještě rychlejší a spolehlivější než u P9. Telefon se díky ní bleskově odemkne, podporuje tradiční gesta (pomocí ní lze třeba stáhnout notifikační lištu či procházet fotkami v galerii) a i registrace nového otisku je velmi rychlá. Zkrátka se jedná o jednu z nejlepších čteček ve své kategorii, jak už jsme ostatně u Huawei zvyklí.

Čtečka otisků prstů je ještě rychlejší a spolehlivější než u modelu P9.

Škoda že se však Huawei letos už definitivně odklonil od designu, který se má podobat vlajkový modelům. P10 Lite tak sdílí s vrcholovými modely tohoto výrobce opravdu jen jméno a z rodiny telefonů Lite se stává spíše samostatná řada. Odlehčenou vlajkovou lodí je letos spíše model nova 2, který má stejný kovový design jako P10 a přichází dokonce i s duálním fotoaparátem.

Líbilo se nám:

  • hezký design
  • kvalitní konstrukce
  • dobře se drží
  • skvělá čtečka otisků prstů

Nelíbilo se nám:

  • plastové pruhy kolem celého zařízení
  • prakticky stejný design jako u P9 Lite (2017)

Displej: ověřená klasika

Na přední straně se rozprostírá velmi povedený Full HD displej s úhlopříčkou 5,2 palce, což je překvapivě o maličko více než má vlajková P10. Displej vypadá opravdu pěkně a po bocích jej kryje lehce zakřivené 2.5D sklo. Huawei sice neupřesňuje, zda je nějak extra tvrzené, ale za celou dobu testování se neobjevil jediný škrábanec. Použitý IPS panel má hezky syté barvy, velmi dobré pozorovací úhly a rozsah jasu také vcelku potěší. Jas lze vytáhnou na slušné maximum, i když s čitelností na silném poledním slunci občas menší problémy přeci jen byly.

Huawei P10 Lite

Večer může naopak přijít vhod plně nastavitelný filtr modrého světla, jenž usnadní večerní čtení a ušetří vaše oči. U filtru lze upravit jeho intenzitu a nastavit si čas automatického zapnutí/vypnutí funkce. Rovněž automatická regulace jasu fungovala vždy znamenitě a nechybí tu třeba ani nastavení teploty barev či notifikační LED dioda, kterou však nelze nijak dál nastavovat.

Líbilo se nám:

  • pěkný Full HD panel
  • vcelku vysoký jas
  • přítomnost notifikační LED diody
  • nastavitelný filtr modrého světla

Zvuk: o chlup lepší než dříve

Zvukový výstup mě dokázal u tohoto telefonu vcelku příjemně překvapit. Jediný reproduktor na spodní hraně hraje hezky hlasitě a zvuk zní vcelku pěkně, i když úplný koncert pro vaše uši to také nebude. Dokonce i na nejvyšší hlasitost se však zvuk příliš nezhoršoval, což u telefonů střední třídy nastává často. Celkově tedy lze říct, že se jedná na svou cenu o lehce nadprůměrný výstup, ale dražší telefony či přímo vlajkové lodě jsou někde jinde.

Huawei P10 Lite

Pokud vás výstup reproduktoru úplně nezajímá a spoléháte se hlavně na sluchátka, pak ani vás P10 Lite nezklame. Zvukový výstup 3,5mm jack konektoru do sluchátek je velmi hlasitý, zvuk čistý a obzvláště s lepšími sluchátky si užijete příjemného poslechu. V balení dostanete rovněž pecková sluchátka ve stylu Applu, které nejsou špatná, ale osobně preferuji přeci jen špunty. Pochválit musím i zvukový přenos pomocí Bluetooth, kdy se hudba nikdy ani na sekundu nepřerušila a zvuk byl naprosto přijatelný.

Líbilo se nám:

  • hlasitý výstup
  • zvuk není ani na maximální hlasitost úplně špatný
  • dobrý 3,5mm jack výstup

Baterie: ničeho se nezalekne

Používání telefonu samozřejmě vyžaduje nemálo energie. Tu nám zde obstarává baterie s kapacitou 3 000 mAh, což není úplné terno, ale jedná se o standardní hodnotu dnešní doby. Naštěstí stejně jako už dříve u P9 Lite je výdrž i zde opravdu skvělá. Při běžném používání (několik hodin hudby, brouzdání po webu, skoro neustálé používání na sociálních sítí, sem tam nějaké focení a pár minut her) vydrží telefon vcelku bez problémů den a půl a při lehčím používání se dostanete klidně i na dva dny.

Naštěstí stejně jako už dříve u P9 Lite je výdrž i zde opravdu skvělá!

Překvapivě nadstandardní je též výdrž v našem redakčním testu. Telefon jsme nechali přehrávat streamované Full HD video přes Wi-Fi, přičemž vydržel 8:12 hodin. Potěší také rychlost nabíjení, kdy se P10 Lite dostane z 0 na 100 % vždy za nějakých 95 minut. Jen obrovská to škoda, že tu máme stále jen microUSB konektor a ne novější USB-C. Ten měla mít již P9 Lite (2017), ale Huawei jí nedal ani sem, což je u telefonu za 9 tisíc velká chyba.

Líbilo se nám:

  • velmi dobrá výdrž
  • nadprůměrný výsledek v redakčním testu výdrže
  • rychlé nabíjení

Nelíbilo se nám:

  • dobíjení přes starší microUSB konektor

Hardware: nevýznamná změna

Srdcem telefonu se stál domácí procesor Kirin 658, tedy lehce rychlejší verze procesoru z P9 Lite či P9 Lite (2017). Výkon dosahuje úrovně Snapdragonu 625 a s prostředím si poradí hravě. Žádné zřetelné zpomalení či záseky jsem za dobu testování nezpozoroval, otevírání a zavírání aplikací je rychlé a multitasking běží jako po másle. Jen na náročnější hry zdejší GPU úplně nestačí. Každý, kdo je však obeznámen s již zmiňovanými modely řady Lite, musí nad P10 kroutit nevěřícně hlavou. Procesor není nijak zvlášť výkonnější než loňská P9 Lite, natož ta letošní, a Huawei tak vcelku zbytečně své zákazníky mate, ale k tomu se dostaneme až v našem zhodnocení.

Procesoru samozřejmě pomáhají také 3 GB RAM (1,7 GB volných po první spuštění) a místo pro data obstarává 32 GB interního úložiště, přičemž k využití vám zde zbývá cca 21,5 GB. Paměť lze přitom rozšířit pomocí microSD karty. Zamrzí, že na náš trh se nedováží model se 4 GB RAM a 64GB úložištěm, který lze sehnat v zahraničí.

Líbilo se nám:

  • dostatečně výkonný hardware
  • slot pro microSD kartu
  • plynulý a rychlý chod prostředí

Nelíbilo se nám:

  • hardware skoro stejný jako u levnějších modelů

Systém a prostředí: stále nerezaví

Systém v P10 Lite zajišťuje samozřejmě již Android 7.0 s nadstavbou EMUI 5.1, tedy kombinace, kterou najdeme ve všech letošních modelech od Huawei či sesterského Honoru. Pokud tedy hledáte detailní rozbor nadstavby a aplikací, odkáži vás třeba na recenzi vlajkového modelu P10 či Honoru 8 Pro. Ve zkratce je vzhled nadstavby hezky moderní a čisté, avšak někomu může tak závažný zásah do vzhledu Androidu vadit.

Mně rozhodně ne a EMUI 5 se díky svému vzhledu a funkcím stal jednou z mých nejoblíbenějších variací Androidu. Můžete si zapnou šuplíček všech aplikací na hlavní obrazovce, změnit pořadí softwarových tlačítek, nechat zobrazit plovoucí tlačítko, aktivovat režim jedné ruky nebo používat dvě aplikace najednou díky nativním funkcím Nougatu.

Moje sympatie však EMUI nezískává jen samotnou podobou systému, ale obzvláště také aplikacemi, které do celkového vzhledu výborně zapadají. Díky tomu působí telefon velmi celistvým dojmem a nikdy vás žádná aplikace svým prostředím nijak nerozhodí. Ve všudypřítomné zakulacené „bublince“ vespod obrazovky se schovávají hlavní tlačítka všech aplikací například pro vytvoření nové zprávy, přidání kontaktu, založení události v kalendáři či pro otevření nastavení a tak dále. Obzvláště povedená mi potom přišla aplikace pro e-mail, která je plná hezkých animací.

Pochválit však mohu také hudební aplikaci, které nic nechybí, a rovněž prohlížeč obrázků se velmi povedl. Navíc se z něj dostanete taky do vcelku dobrého editoru obrázků, byť video už si zde tak maximálně oříznete. Netěší mě množství předinstalovaných aplikací, kterých se například Honor již dokázal zbavit. Huawei ovšem pro vás do P10 Lite připravil aplikace Twitter, Instagram, New Republic a TripAdvisor. To by ještě šlo, ale najdeme tu zároveň ještě hry Asphalt Nitro, Spider-Man, Kingdoms a speciální aplikace Gameloftu s hrami. To už je slušná porce aplikací navíc, které však můžete všechny ihned smazat, byť dostanete jen nějakých 150 MB místa navíc.

Líbilo se nám:

  • odladěné prostředí EMUI 5.1
  • Android 7.0 Nougat
  • celistvý a hezký design
  • povedené aplikace

Nelíbilo se nám:

  • mnoho předinstalovaných aplikací a her

Fotoaparát: spolehlivý a šikovný

Ani fotoaparát se od P9 Lite (2017), o které se v recenzi úmyslně často zmiňuji, skoro nezměnil. Máme zde 12Mpx senzor se světelností f/2.2, který je spolehlivý a fotí hezké snímky. Detaily nechybí, dynamický rozsah není špatný, fotky jsou celoplošně ostré a podání barev je vcelku věrné. Jen zelenou má Huawei již tradičně lehce přibarvenou. Chybí nám tu sice označení Leica, laserové ostření či optická stabilizace, ale focení i tak probíhá rychle a skoro žádný snímek nebyl rozmazaný. Ani květiny ve větru a mé rozklepané ruce kupodivu nedokázaly ostření zmást. Samotné pořizování a následné ukládání snímku nebylo úplně zdlouhavé, avšak zapnutí fotoaparátu by mohlo být rychlejší.

Fotografie za denního světla

Kvalita snímku za horšího světla se oproti loňské P9 Lite lehce zlepšila, ale i tak se často setkáte s šumem, fotografie jsou mnohem častěji rozmazané a barvy bývají dost mdlé. Pokud tedy hledáte fotoaparát, který si poradí za každých podmínek, hledejte někde jinde. Přesto jsou však zejména snímky za ideálních podmínek opravdu nadstandardní a P10 Lite si vede na svou třídu velmi dobře, takže se za svůj fotoaparát rozhodně nemusí stydět. V porovnání s letošní P9 Lite to není prakticky žádný rozdíl a ani loňská verze na tom není nijak výrazně hůř. Natáčet lze samozřejmě i video, které ovšem může mít kvalitu maximálně Full HD při 30 FPS a postrádá pořádnou stabilizaci.

Fotografie ve špatných podmínkách, v noci a selfie

Aplikace fotoaparátu je stále jednoduchá a komplexní, přičemž vás nikdy neodtrhne od hledáčku. Nechybí ani mnoho režimů včetně toho manuálního, a to dokonce i pro natáčení videa. Rovněž čelní kamerka dostala více režimů krásy, přičemž se svými 8 Mpx umí vykouzlit ucházející snímky, za které se na žádné sociální síti nemusí nikdo stydět. Fotografie z ní mají pěkné barvy a jsou pěkně ostré.

Líbilo se nám:

  • nadprůměrná kvalita fotek za dobrých podmínek
  • schopnost pořídit spolehlivě ostré fotografie na světle
  • pěkně navržená aplikace s mnoha funkcemi
  • dobrá přední kamerka

Nelíbilo se nám:

  • horší výsledky za špatného světla
  • nepřesné ostření v šeru
  • chybí pořádná stabilizace videa

Konektivita: připraven na vše

V oblasti konektivity telefonu nic velkého neschází, i když by někomu mohl chybět třeba takový infraport pro ovládání okolní elektroniky. K internetu vás však připojí rychlá Wi-Fi ac či kompletní LTE. Pro připojení s ostatními zařízením pak poslouží NFC či Bluetooth 4.1, které mi přenášelo zvuk do bezdrátových sluchátek znamenitě a nikdy jsem ani na vteřinu neztratil signál.

Rovněž zde přítomná A-GPS, kterou doplňuje i GLONASS, se ukázala jako spolehlivá pomocnice při navigaci pomocí předinstalovaných Google Map a o internetové brouzdání se nemůže starat žádný jiný prohlížeč než Chrome rovněž od Googlu. Dobrá byla také kvalita hovorů, a to pro obě strany, přičemž sluchátko umí být velmi hlasité a zvuk z něj jde čistý, bez jakýchkoliv kazů či přerušení. Mnoho lidí může ocenit rovněž přítomnost FM rádia.

Líbilo se nám:

  • NFC, LTE a rychlá Wi-Fi
  • spolehlivý přenos pomocí Bluetooth 4.1
  • dobrá kvalita hovorů
  • FM rádio

Nelíbilo se nám:

  • k dokonalosti chybí jen infraport

Zhodnocení: předchůdci jej drží zpět

Huawei se za svou P10 Lite stydět rozhodně nemusí. Opět jde o velmi povedený a pěkný telefon, který nemá až na chybějící USB-C očividnou vadou. Máme tu hezký displej, kvalitní konstrukci, nadstandardní fotoaparát, odladěné prostředí a baterie vás ve štychu také nenechá. Všechno tedy vypadá velmi dobře, tedy až do doby, než se nepodíváme na cenu a zbytek portfolia Huawei. P10 Lite totiž stojí 9 tisíc, což je o 1 500 korun více než loni stála její předchůdkyně.

Huawei P10 Lite

Na loňské cenovce nyní sídlí P9 Lite (2017) a musím uznat, že mnoho důvodů k připlacení není. Podle vzhledu je těžké oba modely rozeznat a rovněž výbava je prakticky totožná. P10 Lite nemá zkrátka nic významného, co by vám neposkytla letošní P9 Lite. Zde by pomohl třeba alespoň USB-C konektor či kovový design podobný vlajkovým lodím, jak název napovídá, avšak tyto vlastnosti společně s duálním fotoaparátem si Huawei nechal až pro druhou generaci telefonů nova.

P10 Lite je tak ve velmi zvláštní pozici, jelikož P9 Lite (2017) mu letos zkrátka nepochopitelně ukradla místo na trhu a nova 2 se nyní stane skutečnou levnější vlajkou. Navíc tu máme rovněž rok starou verzi P9 Lite, která za letošními modely nijak extrémně nezaostává a vyjde ještě levněji. Huawei si zkrátka letos ve svém portfoliu ve střední třídě nadělal pořádný nepořádek. Máme tu tři telefony řady Lite, které si jsou podobné jako vejce vejci, a cenově se nacházejí mezi 6 až 9 tisíci. K tomu všemu přijde brzy druhá generace modelů nova, která budou podle všeho startovat lehce pod 10 tisíci. Pokud tedy chcete levnější odlehčenou P10, počkejte si raději na potvrzení definitivní ceny novy 2.

Huawei P9 Lite (2017) 3 GB RAM

Rozměry147 × 73 × 7,6 mm, 147 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 655, 4×2,1 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Tím ovšem nechci nijak shazovat samotnou P10 Lite, nýbrž pouze poukázat na zmatenou situaci, ve které se musejí zákazníci zorientovat. P10 Lite je jednoduše skutečně výborný telefon, který nemá žádné velké nevýhody. Existence P9 Lite (2017) však tomuto telefonu silně ubližuje a osobně bych raději ušetřil pár stovek a koupil si právě tento model. Tak či tak však nebudete případné koupě litovat a rozhodně lze nejlevnějšího člena rodiny P10 doporučit.

Konkurence

Huawei P9 Lite (2017)

Pokud jde o konkurenci, tu největší už jsem zmínil. P9 Lite (2017) má jen nepatrně méně výkonný procesor, avšak jinak má vše co P10 Lite a dovede to se slevou 15 stovek. Pokud tedy nevyžadujete vzhledově zajímavý pruh u fotoaparátu a čtvercovou čtečku otisků, bude letošní verze P9 Lite asi lepší volbou.

Honor 8

Pokud si naopak připlatíte tisíc korun, nabízí se skvělý Honor 8, který poskytne mnohem větší výkon, stejně výbornou čtečku otisků, lepší duální fotoaparát a USB-C konektor. Dokonce i Android 7 Nougat se na něj už také dostal, přičemž v oblasti konstrukce či krásy zařízení žádné ústupky nejsou – možná naopak.

Samsung Galaxy A5 (2017)

Jestli hledáte levnější telefon, který má více vlastností vlajkových lodí, mrkněte také na Samsung Galaxy A5 (2017). Stál by vás sice již 11 tisíc, ale dostali byste o něco lepší fotoaparát, USB-C a certifikaci zvýšené odolnosti IP68. Má však nepatrně méně výkonný procesor a někdo může preferovat čtečku na zádech.

huawei-p10-lite
Klady
  • hezká a kvalitní konstrukce
  • dostatečně výkonný procesor
  • pěkný Full HD panel
  • skvělá čtečka otisků prstů
  • velmi dobrá výdrž
  • rychlé dobíjení
  • hlasitý zvukový výstup
  • Android 7.0 Nougat
  • odladěné prostředí EMUI 5.1
  • nadprůměrná kvalita fotek za dobrých podmínek
Zápory
  • skoro stejný design jako u P9 Lite (2017)
  • dobíjení přes starší microUSB konektor
  • hardware je prakticky stejný jako u levnějších modelů
  • horší výsledky fotoaparátu za špatného světla
  • mnoho předinstalovaných aplikací a her
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Škoda, že od P10 nepřevzal kromě jména i barevná provedení. To by byl taky možný důvod ke koupi, jen prostě snaha se odlišit...
fry
neviem, či by som ho vymenil za teraz používaný honor 6x. ten mal byť tiež daný medzi konkurentov. má síce kirin 655, ale to je nepodstatný rozdiel. huawei urobil z toho riadny mišung. je tu množstvo takmer totožných mobilov.
Alesk6510
Taky jeste je za 5.499kc na nasem trhu k dispozici Huawei nova smart, ktery je prakticky take dostacujici. Ma sice o neco pomalejsi procesor,ale na bezny funkce dostacuje.
Alesk6510
Akorat ten Huawei nova smart by mohli taky vyrabet v bile a modre barve.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze