Honor 8
recenze

Honor 8

Lesklý fešák za skvělou cenu
116

Honor 8 si svou evropskou premiéru odbyl koncem srpna ve Stockholmu, kde jsme si jej také prvně vyzkoušeli. Již tehdy na nás zapůsobil velmi pozitivně, a to zejména svým designem, kvalitním zpracováním i slušnou hardwarovou výbavou. Potvrdil se dobrý dojem i během následného testování? Nabízí Honor 8 opravdu tak zajímavý poměr cena/výbava?

Honor 8 byl prvně představen již v polovině července, avšak pouze pro čínský trh. Evropa i Amerika se dočkala o něco později, konkrétně v druhé půlce srpna. Již v polovině července však bylo jisté, že novinka nabídne zajímavý design, slušnou hardwarovou výbavu, duální fotoaparát či čtečku otisků prstů. Vyplatilo se tedy čekání na oficiální uvedení na evropský, tudíž i český trh? Na úvod recenze prozradím, že ano.

Honor 8

Obsah balení: stylově, avšak pouze s nabíječkou

Nový Honor 8 dostanete v bílé krabičce, dle které je na první pohled poznat, že jde o značku, která má velmi blízko své mateřské společnosti Huawei. Telefon je v krabičce umístěn zajímavým způsobem a kromě něj v ní najdeme to opravdu nejnutnější. V podání Honoru jde pouze o adaptér do elektrické sítě a nabíjecí kabel s USB-C konektorem. Sluchátka ani další příslušenství tak nečekejte.

Honor 8

Technické parametry Honor 8 64 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce145,5 × 71 × 7,5 mm, 153 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 950, CPU: 4×2,53 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2016,

Honor 8 – videopohled

Design a konstrukce: jedním slovem špička

Již v našem podrobném preview jsem zmiňoval, že po designové i konstrukční stránce se může Honor 8 bez problémů řadit mezi absolutní špičku. Názor jsem nezměnil ani po více jak dvou týdnech jeho používání. Design telefonu je čistý, nikde nic zbytečně nevystupuje a novinka se díky použitým materiálům, kterým na přední i zadní straně vévodí sklo doplněné o kovový rámeček, může postavit i takovým konkurentům jako Samsung Galaxy S7 či HTC 10. Zde jednoduše Honor odvedl opravdu dobrou práci. Je pouze nutné myslet na to, že daní za takto povedený design je větší náchylnost na otisky prstů či riziko, že vám telefon vyklouzne z ruky. Pokud si tak nejste jistí držením například iPhonu 6 či již zmíněného Samsungu, bez ochranného krytu se s novým Honorem 8 pravděpodobně neobejdete. Telefon tím však ztratí jisté kouzlo, které vytváří zejména zadní strana, jež díky speciálnímu procesu ve výrobě odráží odlesky na všechny strany.

Předek telefonu nabízí kromě 5,2" displeje pouze telefonní reproduktor, přední kamerku a různé senzory včetně notifikační diody. Nečekejte zde žádná hardwarová či senzorová tlačítka, vše se v případě Honoru 8 odehrává přímo na displeji. Podobně čisté jsou i boky. Na tom levém najdeme pouze slot pro SIM a microSD kartu, do druhého zmíněného slotu lze vložit také druhou SIM kartu, což z novinky dělá v případě potřeby Dual SIM telefon. Protější, tedy pravá strana, pak nabízí dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti a také zapínací tlačítko. Tlačítka jsou snadno nahmatatelná a mají pevný a přesný stisk.

Horní hrana telefonu ničím nevybočuje a nabízí v dnešní době ne tak často vídaný infračervený port pro ovládání televize a dalších spotřebičů nejen v domácnosti. Spodní hrana telefonu pak nabízí samozřejmě 3,5mm konektor na sluchátka, USB-C zdířku mj. pro nabíjení a také hlavní reproduktor, který není těžké zakrýt rukou a tím tak zvuk udusit.

Honor 8

Ke kompletnímu popisu zařízení nám chybí už jen zadní strana, na které se nachází možná to vůbec nejzajímavější. Není to pouze 12Mpx duální fotoaparát s laserovým ostřením či LED přisvícení, ale i programovatelné tlačítko a senzor otisků prstů v jednom.

Líbilo se nám:

  • krásný design
  • kvalitní materiály a zpracování
  • zadní strana vytváří zajímavé odlesky
  • pohodlné držení v ruce

Nelíbilo se nám:

  • náchylný na ušpinění a otisky prstů
  • kluzká konstrukce

Displej: „pouze“ Full HD

Již v předchozí kapitole jsem zmiňoval, že nový Honor 8 disponuje displejem o úhlopříčce 5,2 palců. Aby byly údaje o displeji kompletní, musím zmínit také jeho Full HD rozlišení, tedy 1920 × 1080 pixelů, a technologii IPS. Někdo bude jistě namítat, že téměř všechna konkurence v dnešní době nabízí jemnější displeje. To je sice pravda, avšak zdejší displej má rozlišení naprosto dostatečné a rastr tak budete hledat marně. A co víc, má opravdu skvělé pozorovací úhly a také věrohodné podání barev. O něco lepší by snad mohla být jen čitelnost údajů na slunci.

Honor 8

Dovolím si tvrdit, že v cenové kategorii kolem 10 tisíc Kč bude displej Honoru 8 jen těžko hledat konkurenci.

Součást displeje ve výchozím stavu tvoří 3 softwarová tlačítka, a to pro návrat na domovskou obrazovku, vyvolání multitaskingu a krok zpět. Pozici i pořadí tlačítek lze jednoduše změnit v nastavení telefonu. Zároveň spodní panel displeje zvládne práci s různými gesty, například swipe z jedné strany na druhou zmenší obsah displeje zhruba na 60 %, což umožní ovládání jednou rukou. Je to v podstatě obdoba funkce „reachability“ na iOS, kterou však známe i z dalších telefonů Honor či Huawei.

Líbilo se nám:

  • kvalitní displej
  • skvělé pozorovací úhly
  • podání barev

Nelíbilo se nám:

  • horší čitelnost displeje na slunci
  • pro někoho „nedostatečné“ rozlišení

Zvuk: hlasitost vysoká, basy nulové

Velmi se nabízí označit nový Honor 8 za ideální multimediální zařízení. Nabízí totiž zajímavý duální fotoaparát, dostatečný výkon na hry či kvalitní displej na sledování filmů či seriálů. Jak si ale vede zvuk? Kdybychom to brali pouze z pohledu hlasitosti, pak skvěle. Reproduktor na spodní hraně zařízení dokáže udělat pořádný kravál, chybí mu však basy, což výsledný zvuk značně degraduje. Zvuk je spíše nemastný neslaný a vysoká hlasitost jednoduše vše dohnat nemůže.

Baterie a výdrž: jeden den bez jediného problému

Ještě než se dostaneme k popisu a zhodnocení hardwaru telefonu, zastavíme se u akumulátoru. Ten se v případě Honoru 8 pyšní kapacitou 3 000 mAh, což nezní vůbec špatně. A špatné to není ani v praxi. Jeden den telefon zvládne naprosto bez problémů a v případě, že jej budete šetřit a využijete navíc povedený úsporný režim, nejsou nereálné rovnou dny dva.

Honor 8

Ať už tak budete činit denně či obden, nabíjení probíhá skrze konektor USB-C. Skrze dodávanou nabíječku je vskutku rychlé a z 0 na 80 % se telefon nabije za 1 hodinu a 2 minuty. Do 100 % pak je potřeba lehce přes 2 hodiny, konkrétně 2 hodiny 7 minut. Honor sice chválím za použití již standardního USB typu C, vytknout mu ale musím absenci bezdrátového nabíjení. Honor však u své novinky nabízí alespoň vlastní rychlé nabíjení. Ptáte se proč vlastní? Nejde totiž přímo o technologii Quick Charge od Qualcommu a využijete ji pouze s originální nabíječkou v balení.

Líbilo se nám:

  • spolehlivá výdrž na celý den
  • použití konektoru USB-C

Nelíbilo se nám:

  • absence bezdrátového nabíjení

Hardware: žádné ořezávátko

A nyní již ke slíbenému hardwaru. Honor 8 v tomto směru nepatří mezi naprostou špičku. Nechlubí se například procesorem Snapdragon 820, i tak však nejde o žádné ořezávátko. O výkon se stará osmijádrový procesor Huawei Kirin 950, který nabízí 4 jádra o taktu 2,53 GHz a další 4 s taktem 1,8 GHz. Nechybí ani grafický čip, konkrétně jde o Mali-T880. Procesoru sekundují hned 4 GB paměti RAM (volných zůstává zhruba 2,8 GB) a 32 či 64GB interní úložiště. To navíc lze rozšířit až o 256 GB vložením microSD karty do již zmíněného hybridního slotu na levém boku telefonu.

Výkonově na tom nový Honor 8 není vůbec zle. Systém je svižný, velmi dobře odladěný a se záseky jsem se při jeho používání setkal jen opravdu minimálně. Telefon si navíc bez problémů poradí i s náročnějšími aplikacemi a hrami, jako jsou například Angry Birds 2 či Real Racing 3. Honor 8 se tak hodí nejen na práci s běžnými aplikacemi – je zároveň vhodný také na hry. Musíte však počítat s tím, že zejména v horní části se při větší zátěži začne zahřívat. Sklo a kov se v některých případech dokáží rozpálit až do ne úplně příjemných hodnot.

V benchmarcích si Honor 8 také nevedl zle. Například v AnTuTu se dostal na hodnotu 91 820 bodů, což jej sice řadí pod OnePlus 3, Samsung Galaxy S7 či Huawei P9, na vyšší střední třídu to však není vůbec špatné.

Líbilo se nám:

  • velká paměť RAM
  • odladěný a plynulý systém
  • dostatečný výkon i na náročnější hry

Nelíbilo se nám:

  • přehřívání telefonu při zvýšené zátěži

Čtečka otisků prstů: programovatelná rychlost

Běžně bych čtečku otisků prstů pouze zmínil se slovy, že je buď rychlá nebo pomalá a kde přesně na těle telefonu se nachází. V případě Honoru 8 se u ní však zastavím na delší dobu. Nehodlám ani tak řešit její umístění na zadní straně, což jednoduše dle mého názoru není nejvhodnější místo, jako spíše její rychlost a možnosti nastavení. Ty jsou totiž v oblasti senzorů nadstandardní. Pojďme na to ale popořadě. Rychlost snímání otisků prstů je jedním slovem bleskurychlá. Verifikace otisku je zároveň velmi přesná a telefon se tak po přiložení prstu na senzor zvládne odemknout do jedné vteřiny. Prst navíc stačí na senzor pouze přiložit a není tak potřeba nic mačkat.

Honor 8

I to je však v případě Honoru 8 možné. Senzor je totiž zároveň i programovatelným tlačítkem, u kterého lze nastavit akci při jednom stisku, dvojkliku i při jeho podržení. V přehledném nastavení si tedy můžete vybrat, zda se má například při dvojkliku spustit vybraná aplikace či se má provést nějaká systémová akce, například pořízení screenshotu obrazovky či aktivace LED diody na zadní straně. Až při používání telefonu zjistíte, jak moc je tato funkce praktická, a budete ji zároveň chtít u každého dalšího telefonu. Třemi možnými akcemi při různém stisku tlačítka to však ještě nekončí. Honor si totiž propůjčil také různé vychytávky od mateřské společnosti Huawei a senzor otisků prstů zvládne kromě odemknutí telefonu a identifikace i rozpoznat různá gesta. Skrze ně můžete například vytáhnout či skrýt notifikační lištu či listovat obrázky v galerii. Za senzor a jeho bohaté možnosti tak musím Honor vskutku pochválit.

Líbilo se nám:

  • rychlost senzoru
  • programovatelnost čtečky otisků prstů
  • gesta na zobrazení/skrytí notifikační lišty a další

Nelíbilo se nám:

  • umístění čtečky na zadní straně telefonu

Uživatelské prostředí a aplikace: po vzoru Huawei

Společnost Honor se nijak netají tím, že spadá pod čínského draka Huawei, což je kromě balení vidět zejména v případě softwaru. Nejen Honor 8 totiž nabízí uživatelskou nadstavbu Emotion UI, konkrétně ve verzi 4.1, která je postavena nad systémem Android 6.0. Již o kus výše jsem zmiňoval, že je prostředí telefonu svižné a velmi dobře odladěné. Je zároveň povedené také po grafické stránce. Žádná nabídka či aplikace totiž nejsou zbytečně přeplácané a v systému je tak velmi snadné se vyznat. Například i díky tomu, že zde zcela chybí nabídka aplikací – ty se tak rovnou zobrazují na domovských obrazovkách po vzoru jablečného iOS.

Prostředí Emotion UI ve verzi 4.1

Z původního Androidu 6.0 toho zde moc nezůstalo. Huawei, respektive Honor, změnilo nejen řazení aplikací a nastavení telefonu, ale i téměř všechny aplikace, jako je například Kalkulačka, Počasí, Hodiny, Galerie či SMS zprávy. Obecně mám však z aplikací velmi dobrý pocit a do Emotion UI mi zapadají daleko lépe, než kdyby Honor vsadil na výchozí aplikace přímo od Googlu. Ani ty však samozřejmě nechybí a pokud ano, lze je doinstalovat skrze obchod Google Play.

V nastavení telefonu nechybí ani možnost změny motivů, v rámci kterých si můžete nastavit styl zamykací obrazovky či vzhled ikon. Ihned v základu je navíc možné vybírat ze čtyř velmi povedených stylů pro každého.

Nastavení motivu a výchozí aplikace

A aby té chvály nebylo málo, musím zmínit také aplikaci Inteligentní ovladač, která spolupracuje s infračerveným portem na horní hraně telefonu. Skrze tuto aplikaci lze ovládat nejen televizor či set-top box, ale i například projektor, klimatizaci, DVD přehrávač či fotoaparát. Databáze podporovaných značek spotřebičů je navíc velmi bohatá a proces párování s zařízením je intuitivní a rychlé.

Z dalších aplikací samozřejmě nechybí ani rychlé poznámky, kompas či prohlížeč souborů. Vše je laděné do barev a stylu Honoru, což působí velmi dobře. Celkový dojem navíc podtrhují pěkné animace, kterých si všimnete například při otevření či zavření složky s aplikacemi. Negativa se v případě prostředí či systému hledají velmi těžko, zmínit však mohu například někdy ne dvakrát přehledné nastavení telefonu, kde jsou některé položky složitě skryté.

Líbilo se nám:

  • plynulost a odladěnost prostředí
  • výchozí systémové aplikace v jednom stylu
  • inteligentní ovladač

Nelíbilo se nám:

  • občas skryté položky v nastavení

Fotoaparát a video: slibná duální čočka

Nový Honor 8 disponuje 12Mpx duálním fotoaparátem po vzoru Huawei P9. I zde jedna čočka slouží pro snímání monochromatického obrazu, což má podpořit ostrost a hloubku výsledné fotografie. Děje se tak složením dvou obrazů do jednoho. Z více jak dvoutýdenní zkušenosti mohu prozradit, že přítomnost druhé čočky není vůbec na škodu. Výsledné fotografie totiž nejsou vůbec špatné a v této cenové kategorii telefonů patří mezi nadprůměr. Pochválit musím kromě kvality fotografií také rychlost snímání, která je téměř bezprostřední, a také velmi povedenou aplikaci na fotografování. Ta nabízí opravdu mnoho funkcí, a to jak v podobě přednastavených módů, tak i módu Pro, kde je možné si ručně nastavit například ISO či vyvážení bílé. Samotnému fotografování pak pomáhá laserový senzor pro rychlejší ostření a také LED dioda.

Ukázkové fotografie za denního světla

Špatné nejsou ani fotografie za zhoršených světelných podmínek. I zde si totiž zachovávají dostatečnou ostrost i velmi dobré podání barev, což je mimo jiné vidět na ukázkách níže.

Fotografie za horších světelných podmínek

Podobně hodnotím také kvalitu videa, které je bohužel možné natáčet „pouze“ ve Full HD rozlišení. Podpora 4K zatím u telefonů Honor chybí. O něco lepší by mohla být také stabilita výsledného záběru, která patří spíše mezi průměr. Na ukázková videa přímo ze Stockholmu se můžete podívat níže.

Honor 8 – testovací video, 1 080p, 30 FPS, exteriér

Honor 8 – testovací video, 1 080p, 30 FPS, exteriér

K úplné spokojenosti s hlavním fotoaparátem, respektive hlavními fotoaparáty, chybí snad jen optická stabilizace obrazu.

Na přední straně Honor 8 nabízí 8Mpx sekundární fotoaparát, který využijete zejména při pořizování dnes stále moderních autoportrétů. A s novým Honorem máte téměř 100% jistotu, že vaše selfíčka budou mít na sociálních sítích úspěch. Kvalita fotografií je totiž nadprůměrná. Může to být dáno i tzv. režimem Krása, který zvládne vyhladit téměř všechny nedostatky včetně vrásek.

Honor 8
Fotografie z předního 8Mpx fotoaparátu

Líbilo se nám:

  • duální 12Mpx fotoaparát
  • kvalitní 8Mpx přední kamerka
  • fotografická aplikace s bohatými možnostmi nastavení
  • rychlost a odezva fotoaparátu

Nelíbilo se nám:

  • absence natáčení 4K videa
  • absence optické stabilizace obrazu

Organizér: klasika, která nepřekvapí

Nikoho snad nepřekvapí, že Honor 8 disponuje základními aplikacemi, skrze které si můžete vytvářet poznámky, a to včetně těch hlasových, organizovat svůj den v kalendáři či si přemisťovat soubory v interní paměti i na microSD kartě. Všechny tyto základní aplikace, které v telefonu najdeme po jeho prvním spuštění, jsou do značné míry upravené právě dle vzoru Honoru, respektive Huawei, což není nutně špatně. Ba naopak, nutný základ, se kterým počítá každý uživatel, zde je, a to navíc v jednotném stylu. A pokud někdo raději využívá kompletní služby Googlu či Microsoftu, a to včetně e-mailu či kalendáře, má možnost si vše najít a stáhnout na Google Play. V opačném případě si však bez problémů vystačí s tím, co si pro něj Honor u své švédské novinky přichystal.

Líbilo se nám:

  • jednotný styl aplikací

GPS a obecná konektivita: vše včetně českých LTE pásem

Honor 8 samozřejmě nabízí kromě klasických telefonních funkcí také čip GPS, který funguje spolehlivě. Fixace polohy vždy probíhala v řádu vteřin a nebude tak problém nový Honor používat například jako navigaci do auta (jen pozor na přehřívání). Z další konektivity bych rád zmínil přítomnost Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2 či NFC. Chybí pouze FM rádio, které však lze i tak poslouchat skrze internet. Co už ale nechybí, je podpora všech českých LTE pásem, konkrétně si Honor 8 poradí s 800, 900, 1 800, 2 100, 2 600 MHz.

Honor 8

Líbilo se nám:

  • podpora všech českých LTE pásem
  • přítomnost všech důležitých technologií

Nelíbilo se nám:

  • absence FM rádia

Shrnutí a závěr

V úvodu recenze padly hned dvě otázky, a to zda původní dobrý dojem z telefonu zůstal i po celou dobu jeho testování a zda je zde poměr cena/výbava opravdu tak zajímavý. Nyní konečně mohu říci, že na obě otázky mám pozitivní odpovědi. Honor 8 je opravdu povedený telefon, který kombinuje krásný design, kvalitní displej, velmi slušnou hardwarovou výbavu, rychlou čtečku otisků prstů s programovatelným tlačítkem, odladěný software a slibný duální fotoaparát s laserovým ostřením. Je jednoduše vidět, že se čínská značka nezaměřila pouze na jednu oblast, ale zvládla na trh uvést telefon, který nabízí od každého trochu a přesto v žádné oblasti výrazně neztrácí.

Když si k tomu navíc připočtu cenu telefonu, která startuje na necelých 11 tisících Kč za základní model se 32GB úložištěm, nezbývá než opravdu potvrdit, že si Honor 8 nálepku „velmi dobrý poměr cena/výbava“ opravdu zaslouží. Vytknout mu mohu jen drobnosti, jako je absence bezdrátového nabíjení či neschopnost natáčet 4K videa. Pokud by si příště Honor „pohlídal“ i tyto věci, mohl by se zařadit mezi opravdovou špičku na poli telefonů, do které má však již s letošním modelem vskutku dobře nakročeno.

Honor 8

Honor 8 je na českém trhu dostupný hned v několika barevných variantách. Kromě námi testované modré verze, která mi přijde ze všech nejzajímavější, je k dispozici ještě černá, bílá a zlatá varianta. Poslední zmíněná je pak k dispozici pouze v konfiguraci se 64GB pamětí a cenovkou zhruba o tisíc Kč vyšší oproti základnímu modelu.

Honor si navíc pro své zákazníky připravil velmi zajímavou akci, která platí plošně u všech prodejců. Pokud by se vám během prvních 3 měsíců „podařilo“ novému Honoru 8 rozbít displej, bezplatně vám bude vyměněn, popřípadě rovnou dostanete telefon nový. A věřím, že vzhledem ke kluzké konstrukci tato pojistka přijde vhod.

Konkurence

Konkurence je v oblasti vyšší střední třídy, kam patří právě i Honor 8, opravdu mnoho. Řadí se sem totiž nejen letos představené telefony, ale i starší modely jako například Samsung Galaxy S6 či LG G4, kteří mají stále co nabídnout. Jmenovitě však budu nejbližšího konkurenta Huawei P9. Jde v podstatě o sesterský telefon, který nabízí podobný duální fotoaparát, kovové tělo a má o něco vyšší cenovku.

Huawei P9

Dalším konkurentem, jehož cena osciluje kolem 11 tisíc Kč, nese jméno Xiaomi Mi 5. To stejně jako Honor 8 nabízí zajímavý design, ale navíc jeho fotoaparát disponuje i optickou stabilizací obrazu. Na druhou stranu mu však chybí podpora českých LTE sítí, se kterými však Honor nemá nejmenší problém.

Xiaomi Mi 5

Za zmínku stojí také nový OnePlus 3, který za podobnou cenu nabízí výkonný hardware, povedený design a kvalitní konstrukci.

honor-8
Klady
  • krásný design
  • kvalitní materiály a zpracování
  • displej s věrohodným podáním barev
  • slušný hardware s dostatečným výkonem
  • kvalitní duální fotoaparát vzadu
  • přijatelná cena
  • slušná výdrž baterie na jedno nabití
  • rozšířená záruka na 3 měsíce
Zápory
  • absence bezdrátového nabíjení
  • neschopnost natáčet 4K videa
  • přehřívání telefonu v horní části těla
  • kluzká konstrukce
  • nevýrazné basy z hlavního reproduktoru
Diskuze ke článku
marian
Ale kráľom v tej cene je OnePlus3 a honor mu môže konkurovať max. dizajnom
Blue Sun
Blue Sun
V dané ceně je asi tím nejlepším, co se dá sehnat. Můžeme mít výtky k 4K videu, stabilizaci foťáku a dalším drobnostem, na druhou stranu, nestál by poté jedenáct tisíc...
Myslím, že takhle dobrý ho u Huawei snad ani nechtěli udělat.
anton
huawei resp honor, cinsky sunt ktory sa nehanbi koporovat apple. ale original je len jeden a kopoa bude vzdy len lacna nahrada.
Sicarios
Anton, a v čom kopíruje? Dizajn ma honor náhodou originálny a značka Huawei/honor bola jedna z prvých, ktorá ponúka duálny fotoaparát. P9 tka mala duálny foťák skôr pred Apple. Dizajn honoru je odlišný od kovových iPhonov a systém bez "menu aplikácií" používa už dnes kde kto. Nie všetko vymyslel Apple.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze