Samsung Galaxy A5 (2017)
recenze

Samsung Galaxy A5 (2017)

Na cestě k vrcholu
87

Rok se s rokem sešel a v našich rukách skončila již třetí generace Samsungu Galaxy A5, tedy zástupce řady A, která hned po vlajkové řadě S a Note představuje ty nejvíce prémiové kousky od jihokorejského výrobce. Tyto modely mají přilákat zákazníky, kteří nechtějí příliš utrácet, ale žádají krásný design. Dokáže nás svým pozlátkem okouzlit, nebo nás tato růžová fešanda nechá chladnými?

Samsung svou „Áčkovou“ řadu telefonu směřoval již od svého počátku v roce 2015 na zákazníky, kteří chtějí kvalitně zpracovaný a krásný telefon za nižší cenu než vlajkové S modely. Ani letos se tento záměr nezměnil a nová Galaxy A5 (2017) tak nabízí elegantní design odkazující na vlajkovou Galaxy S7 a propůjčuje si zní třeba i zvýšenou odolnost IP68. Navrch přihazuje i Full HD AMOLED displej, konečně 3 GB RAM či přední fotoaparát, který se chlubí největším počtem megapixelů v historii Samsungu. Povedlo se tedy v Jižní Koreji vytvořit nepřekonatelného krále vyšší střední třídy, nebo se přeci jen nějaké chybky najdou?

Samsung Galaxy A5 (2017)

Technické parametry Samsung Galaxy A5 (2017)

Kompletní specifikace
Konstrukce146,1 × 71,4 × 7,9 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 8×1,9 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostúnor 2017,

Samsung Galaxy A5 2017 – videopohled

Obsah balení: vše důležité

V základním balení nalezneme stereotypní vybavení, s kterým přichází většina smartphonů. Krom telefonu se tu tedy nachází i USB-C kabel pro nabíjení a propojení s počítačem, turbo nabíječka a pár příruček. Příjemně nás ovšem překvapila přibalená špuntová sluchátka, která hrají velice slušně. Není tak nutné kupovat si nějaká lepší pro kvalitní poslech vaší oblíbené hudby.

Samsung Galaxy A5 (2017)

Design a konstrukce: povědomý

Nemá smysl chodit kolem horká kaše. A5 se v mnoha ohledech velmi podobá stále ještě současné vlajkové lodi Galaxy S7 - stejně jako byla loňská A5 podobná Galaxy S6. Tím nemyslíme jen typický a dnes již poněkud nudný „samsungovský“ předek, ale zejména po bocích zakřivená skleněná záda. Právě díky nim a perfektním přechodům zadního i předního 2.5D skla do kovového rámu telefonu se však A5 naprosto perfektně drží. Velmi příjemnou třešničkou na dortu je potom zvýšená odolnost díky certifikaci IP68, kterou tento model opět podědil z dražší S7.

Manipulace v jedné ruce není díky výborně zaobleným hranám skutečně žádným problémem. Nikde nic neřeže a díky vetší hmotnosti 168 g máte v úchopu i pořádnou jistotu. Pro mnoho lidí však může být právě hmotnost naopak negativem, jelikož na rozměry 146,1 × 71,4 × 7,9 mm se jedná rozhodně o pěkného tlouštíka. Povzdechnout si však musíme nad rámečky. Zejména ten horní místem zrovna nešetří, ale můžeme si jej alespoň trochu ospravedlnit přítomností přední 16Mpx kamerky.

Samsung Galaxy A5 (2017)

Dolní rámeček je i přes senzorová tlačítka a prostřední mechanické domovské tlačítko poměrně tenký. V domovském tlačítku sídlí opět také čtečka otisků prstů, která umí telefon odemknout vcelku rychle, avšak není moc spolehlivá. Odemykání tedy bývá občas lehce frustrující. Alespoň že má tlačítko příjemný stisk s výrazným kliknutím, což se dá říci rovněž i bočních tlačítkách. Ta jsou rozmístěna pro Samsung typicky – vypínací na pravém boku, hlasitost nalevo.

Na spodní hraně nemůže chybět nabíjecí konektor v podobě USB-C a vedle něj je také 3,5mm jack, který zde moc rádi vidíme. Dále tu máme 2 sloty pro karty. Nalevo se nachází samostatný slot pro nanoSIM, zatímco nahoře našel své místo nepřiměřeně obří šuplík pro microSD kartu. V kovovém rámu jsou nahoře a dole také plastové předěly antén. Dotykem je vůbec nemusíte zaznamenat a díky naprosto totožné barvě se sklem telefonu ani tolik nebijí do očí.

Letošní Galaxy A5 je zkrátka velmi elegantním telefonem, jakým byla již předešlá generace. Stejně jako u vlajkové lodě je tu vše dotaženo k dokonalosti. Fotoaparát již nevystupuje, záda se zakulatila a skla ještě lépe navazují na kovový rám. Navíc si můžete A5 pořídit nejen v tradiční černé, ale také modré, zlaté nebo v naší růžové. Světlejší barvy vám zároveň pomohou zakrýt otisky na skle, což je velké plus, jelikož se telefon jen pár doteky velmi snadno zapatlá.

Líbilo se nám:

  • krásný a vyladěný design
  • kvalitní materiály
  • perfektně se drží

Nelíbilo se nám:

  • nespolehlivost čtečky otisků prstů
  • někomu může vadit vyšší hmotnost
  • větší rámeček nad displejem

Displej: krasavec

Použitý 5,2palcový Super AMOLED displej s Full HD rozlišením je skutečně nádherný a patří mezi to nejlepší v dané cenové kategorii. Má nádherně živé barvy, hlubokou černou a výborný rozsah jasu. Ani na přímém slunci není s čitelností větší problém, obzvláště pokud máte zapnutou automatickou regulaci jasu, která dokáže vyhnat jas na opravdu vysoké hodnoty. Nalezneme tu dokonce i filtr modrého světla pro příjemnější čtení v noci a panel chrání odolné 2.5D sklo Gorilla Glass. Dostalo se také na funkci ambientního displeje, která se převelice hodí, jelikož notifikační LED diodu v A5 bohužel nemáme.

Samsung Galaxy A5 (2017)

Zobrazení ambientního displeje se dá také lehce upravit. Můžete si nechat zobrazit hodiny, kalendář či obrázek. Ve všech těchto ukazatelích se vám vždy zobrazí také malé bublinky s notifikacemi a můžete si upravit barvy či pozadí. Škoda jen, že s prvky displeje nelze nijak interagovat. Klepnutí na notifikaci vám jí nezobrazí, u více notifikací stejného druhu nejste informování o jejich počtu a ani klepnutí na kalendář vám neotevře aplikaci Kalendář. Někteří výrobci využívají ambientního displeje v těchto ohledech mnohem lépe.

Líbilo se nám:

  • nádherný Super AMOLED panel
  • vysoký jas
  • ambientní displej se spoustou možností úprav

Nelíbilo se nám:

  • chybí notifikační LED dioda
  • ambientní displej není využit naplno

Zvuk: jediný svého druhu

Zvukový výstup je u A5 řešen skutečně originálně. Reproduktor se totiž přestěhoval z typického spodku telefonu na pravý bok nad vypínací tlačítko. Toto zvláštní umístění dává při vertikálním držení telefonu samozřejmě smysl a po chvilce zvykání je to změna skutečně vítaná. Pořád si jej sice můžete občas ucpat během hraní v horizontální poloze, ale už záleží na způsobu držení každého z vás. Mnozí takový problém pravděpodobně mít nebudou.

Samsung Galaxy A5 (2017)

Samotná kvalita zvuku je vcelku nadprůměrná s občasnými náznaky basů. Chtělo by to ovšem o dost vyšší hlasitost. V hlučnější místnosti je často problém telefon pořádně slyšet. Samou chválu si potom zaslouží 3,5mm jack konektor a jeho DAC. Kvalitou a čistotou je výstup velmi podobný vlajkové S7 a hlasitostí se tu nešetří. Ani přiložená špuntová sluchátka vůbec neurazí a řadí se rozhodně mezi ta nejlepší sluchátka přidávaná hned v balení.

Líbilo se nám:

  • poměrně kvalitní zvukový výstup
  • originální umístění reproduktoru
  • výborný výstup z 3,5mm jacku
  • dobrá sluchátka v balení

Nelíbilo se nám:

  • chtělo by to hlasitější reproduktor

Baterie: největší přednost

Výdrž je bezkonkurenčně tím největším překvapením, které si pro nás Samsung nachystal. Nevyměnitelná baterie má možná kapacitu jen 3 000 mAh (jako drtivá většina podobných telefonů), ale dovede si s telefonem poradit skutečně bravurně. V kombinaci s novým spořivým procesorem vyrobeným 14nm technologií není problém s telefonem vydržet při mírném používání i 3 dny. Pravidelná výdrž bez jakéhokoliv šetření se vyšplhala na minimálně 32 hodin, což při velikosti baterie hodnotíme jako skvělý výsledek. V případě zapnutí úsporného režimu se všechna tato čísla ještě znatelně zvýší. Dokonce i během našeho redakčního testu výdrže nás A5 ohromila. Při streamování Full HD videa vydržel telefon celých 12:31 hodin.

Samsung Galaxy A5 (2017)

Vypnutím ambientního displeje lze výrazně zvýšit výdrž ve spánkovém režimu, ale během běžného dne, kdy se displej například v kapse stejně kompletně vypíná, si rozdílu příliš nevšimnete. Nabíjení přes USB-C proběhne z 0 na 100 % během hodinky a půl, za což vděčíme nejen funkci rychlonabíjení, avšak zejména v balení přidané turbo nabíječce. Mohli jsme se sice dočkat třeba i bezdrátového nabíjení, ale to není stále běžné ani u mnohem dražších telefonů, takže bychom to neviděli u A5 jako mínus.

Líbilo se nám:

  • úžasná výdrž baterie
  • rychlé dobíjení
  • USB-C

Hardware: šedá myška

Telefon samozřejmě opět pohání domácí procesor Exynos 7880 s osmi jádry, který je bohužel hlavním kamenem úrazu tohoto telefonu. V prostředí si žádných záseků či zpomalení nemáte šanci všimnout, ale náročnější hry si jen tak nezahrajete. Oproti přímé konkurenci tento čipset v několika ohledech trochu zaostává (i když výkon všech jader je podle benchmarku nebývale vysoký) a ani 3 GB RAM (pouze necelých 0,9 GB volných) v dnešní době už nikoho neohromí.

Dobrou zprávou je přítomnost slotu pro microSD kartu, kterou lze rozšířit 32GB interní úložiště, což se velice hodí, jelikož volných zůstává po prvním spuštění jen 18 GB. Správu paměti tedy Samsung na jedničku úplně nezvládl.

Líbilo se nám:

  • výkon všech jader najednou
  • konečně 3 GB RAM
  • podporuje microSD karty
  • plynulý chod

Nelíbilo se nám:

  • celkově slabší procesor vzhledem k ceně
  • jen 18 GB volného místa

Systém a uživatelské prostředí: nový list

TouchWizu již definitivně odzvonilo, a tak i nové telefony „Ačkové“ řady přicházejí se značně přepracovaným prostředím. Nasazený systém však i přesto zanechává lehce hořkosladkou pachuť. Nedočkali jsme se totiž Androidu 7 Nougat, který si nedávno konečně našel cestu na Galaxy S7. Musíme se tedy spokojit se starším Androidem Marshmallow, který se ukrývá pod novou nadstavbou Grace UI, jež si odbyla svou premiéru v Notu 7.

Prostředí zaznamenalo skutečně nespočet výrazných změn a zejména příklon k bílé barvě a nové ikonografii je ihned zřetelný. Notifikace a stavová lišta mají upravenou podobu (podobají se v některých ohledech Nougatu), nastavení se nám kompletně přeskupilo a poněkud zkondenzovalo. Počet kategorií se smrskl a k některým nastavením se musíte nyní proklikávat víceúrovňovými nabídkami. Možností přizpůsobení tu ovšem stále najdeme nespočet: od úprav vzhledu (motiv, ikony, barvy) až po užitečného správce výkonu pro optimalizaci běhu zařízení.

Zajímavá je rovněž funkce, kdy se přidržením ikony zobrazí nabídka, ze které můžete přejít k informaci o aplikaci v Nastavení nebo ji hned odinstalovat. Princip je tedy podobný jako u displejů rozlišujících více úrovní přítlaku či u Pixelů od Googlu, ale bohužel nenabízí tolik možnosti, jelikož nabídka nijak nesouvisí s vybranou aplikací a zobrazuje stále to samé. Vrátila se nám také funkce rozdělení obrazovky pro používání dvou aplikací najednou, kterou využívá Samsung již poměrně dlouho. Bohužel však stále nepodporuje tolik aplikací jako nativní rozdělení v Androidu 7. S příchodem Nougatu se tedy tato funkce může razantně zlepšit.

Většinu základních aplikací zaštiťuje tradičně Samsung sám. Jejich vzhled je krásně jednotný, jednoduchý a pěkně uhlazený, přičemž hlavní barvou je opět sněhově bílá. Nepřekvapí ani široká provázanost s cloudovými službami od Samsungu či důrazu na zabezpečení díky funkci Samsung Knox a obzvláště zabezpečené složce. Navrací se také speciální herní režim, který měl svou premiéru už v Galaxy S7. Nechybí ani povinný balíček Google aplikací a pár aplikací od Microsoftu jako Skype, OneDrive nebo Word. Drtivou většinu z nich však lze v případě nezájmu odinstalovat (získat tak můžete necelý 1 GB navíc). Celkově prostředí zkrátka opět působí o něco celistvějším a čistším dojmem, avšak zachovává si svou širokou nabídku funkcí a nastavení, na kterých si výrobce již dlouho zakládá.

Líbilo se nám:

  • propracované a plynulé prostředí
  • odlehčení nadstavby
  • spousta užitečných aplikací
  • obrovské množství funkcí a nastavení

Nelíbilo se nám:

  • na Nougat si musíme ještě dlouho počkat
  • některé funkce nevyužívají naplno svého potenciálu
  • množství aplikací může být někomu na obtíž

Fotoaparát: stejný z obou stran

Ve skleněných zádech spatříme zapuštěný 16Mpx fotoaparát, který oproti loňské generaci bohužel přišel o optickou stabilizaci. Fotografie s nízkou úrovní šumu a výraznými, ale nikoliv přepálenými barvami, však vypadají opravdu pěkně. Díky dobré světelnosti f/1.9 nejsou výsledky špatné ani za horších světlených podmínek, i když na ty nejlepší telefony samozřejmě nestačí. Natáčení videa maximálně ve Full HD při 30 FPS už svou obrazovou kvalitou tolik nenadchlo.

Samsung Galaxy A5 (2017)

Také aplikace je pěkně přehledná a jednoduše se na ní zvykne. Ovládání je nyní založeno především na swipování do stran, což silně připomíná aplikaci od Huawei. Najdete tu spoustu různých filtrů, pár režimů a nastavení se otevře na speciální obrazovce, takže vás nepříjemně vytrhne od hledáčku fotoaparátu. Škoda také Pro módu, který tu zrovna moc profesionální není, jelikož chybí i takový základ jako ovládání rychlosti závěrky.

Velkým tahákem mobilu je také jeho přední kamerka, která se chlubí rovněž 16 Mpx a dokonce i stejnou světelností f/1.9. Fotografie z ní jsou skutečně chloubyhodné, avšak pouze pokud se vám povedou hezky ostré. Chybí tu totiž autofokus a telefon mívá značné potíže se zaostřením na délku natažené ruky. Musíte si tedy často mobil nacpat přímo před obličej, aby vůbec správně zaostřil, ale pak na fotkách nijak zvlášť pěkně nevypadáte.

Všimněte si rozmazání levé fotografie

Nenechte se také zmást čísly, fotoaparáty nejsou rozhodně stejné kvality. Zadní produkuje mnohem hezčí fotografie a hned na první pohled poznáte, z kterého z nich fotky pochází.

Líbilo se nám:

  • kvalita fotografií z obou fotoaparátů
  • jednoduchá aplikace

Nelíbilo se nám:

  • žádné 4K video
  • přední kamerka hůře ostří
  • „Pro“ mód není moc profesionální

Konektivita: žádná novinka

Až na infraport nám tu nic závažného nechybí, na což jsme u dnešních telefonů již zvyklí. Samozřejmost představuje kompletní LTE, rychlá Wi-Fi ac, Bluetooth 4.2 nebo NFC. Telefon zároveň podporuje platby pomocí Samsung Pay a čtečky otisků. Pochvalu zaslouží také přesná GPS, která bezchybně spolupracuje s předinstalovanými Google Mapami. Spoleh je také na dobré antény, které se signálu drží jako o život.

Samsung Galaxy A5 (2017)

Překvapí jen stále trochu rozdvojená osobnost v oblasti internetu, kdy tu máme jak Chrome od Googlu, tak vlastní prohlížeč od Samsungu. Ten sice není špatný, ale více uživatelů bude stejně patrně využívat více Chrome kvůli synchronizaci s PC. Příště bychom se tedy bez druhého prohlížeče klidně obešli.

Líbilo se nám:

  • kompletní LTE a rychlá Wi-Fi ac
  • NFC
  • dobrá GPS

Nelíbilo se nám:

  • zbytečné dva prohlížeče

Zhodnocení: jen jedno zaváhání

Nový Samsung Galaxy A5 v nás ke konci testování zanechal velmi pozitivní dojmy a opět velmi příjemně překvapil. Jde o opravdu povedené zařízení, které kombinuje výbornou konstrukci s krásným displejem, nadstandardní zadní i přední fotoaparát, zvýšenou odolnost IP68 a především skvělou výdrž baterie. Ani na prostředí či plynulost v něm si nelze stěžovat, i když v Koreji už mohli sáhnout po Nougatu. Ten však na tento přístroj dorazí až za pár měsíců.

Samsung Galaxy A5 (2017)

Můžeme mu vytknout méně spolehlivou čtečku otisků, tichý zvukový výstup a pár dalších maličkostí, ale ty v konečném verdiktu nehrají příliš velkou roli. Největší překážkou v koupi tak asi bude jen použitý procesor. Byť jeho úsporu energie velice vítáme, výkonem často bolestivě zaostává za konkurencí. S trochou skepse máme obavy, jestli bude telefon běhat jako po másle i za řadu měsíců neustálého používání. Vzhledem k vyšší cenovce 12 tisíc korun bychom tedy rádi viděli pro jistotu pár koňských sil navíc, abychom si s podobnými problémy nemuseli dělat hlavu.

Konkurence

Konkurence si totiž již brousí zuby a v první řadě čeká především skvělý Honor 8, který nabízí podobnou konstrukci z kovu a skla. Dále tu máme stejně velký Full HD displej, 4 GB RAM, lepší duální fotoaparát a mnohem výkonnější hardware. Chybí sice zvýšená odolnost a výdrž není tak výborná, avšak Honor koupíte již za 10 tisíc korun.

TIP: Recenze Honor 8 – Lesklý fešák za skvělou cenu

Honor 8
Honor 8

Zaujmout může také Asus ZenFone 3, který se pyšní rovněž konstrukcí ze skla a kovového rámu. Ve většině papírových hodnot se od A5 prakticky neliší a výkon se skoro shoduje. Ani Asus ovšem nedisponuje zvýšenou odolností nebo tak dobrou výdrží. Jeho cena se ovšem opět pohybuje pod 10 tisíci.

TIP: Recenze Asus ZenFone 3 – Vybavený elegán za desítku

ASUS ZenFone 3
Asus ZenFone 3

Pokud se nebráníte větším rozměrům displeje, za zhruba 12 tisíc korun můžete mít OnePlus 3T s výkonným hardwarem, kovovou konstrukcí, lepší čtečkou a především prakticky čistým Androidem.

TIP: OnePlus 3T představeno: lepší procesor či silnější baterie

OnePlus 3T
OnePlus 3T

Konkurentů existuje spousta včetně pár loňských vlajkových lodí a vybrat toho nejlepšího je tak prakticky nemožné. Musíte se tedy při koupi jen pořádně zamyslet nad přednostmi A5 a rozhodnout, zdá vám stojí za poněkud slabší hardware a vyšší cenu. Mějte však na paměti, že je nová A5 skutečně výborným zařízením, jehož koupí rozhodně neprohloupíte.

samsung-galaxy-a5-2017
Klady
  • krásný design
  • kvalitní materiály
  • plynulé prostředí Grace UI
  • úžasná výdrž baterie
  • rychlé nabíjení
  • zvýšená odolnost IP68
  • nadprůměrné fotoaparáty
  • krásný displej
  • podpora microSD karet
  • originální umístění reproduktoru
Zápory
  • vzhledem k ceně slabší procesor
  • jen 18 GB volného místa
  • na Android 7 Nougat musíme čekat
  • nespolehlivá čtečka otisků prstů
Diskuze ke článku
marekking
Idem ho kupit kedze vydrz a vodeodolnost+pouzitleny fotak je pre mna na turistiku najdolezitejsia.
Martin
To už je lepší Oneplus 3 nebo 3T.
Absolut Nowak
Bez komentáře.
mrtva_zizala
bez notifikacni LEDky, bez 1080p60 / 4k videa... a za toto 11-12kk ? No aspon ze to nen nejak razantne oyebane na CPU/RAM... stale je ale co vylepsovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze