Huawei Ideos X1
recenze

Huawei Ideos X1

Čína v rouše evropském
13

Do redakce se nám dostal nový smartphone běžící na platformě Android a řadící se do nejnižší cenové skupiny. Huawei Ideos X1 se bude snažit prosadit hlavně cenou ve spojení s OS Android. Nabídne za málo peněz hodně muziky?

Obsah balení:

  • Telefon Huawei Ideos X1
  • Pecková sluchátka
  • USB kabel
  • Adaptér nabíječky

Technické parametry Huawei IDEOS X1

Kompletní specifikace
Konstrukce104 × 56 × 13 mm, 96 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,8" (320 × 240 px)
Fotoaparát2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 640 × 480 px, 24 FPS
ChipsetQualcomm MSM7225, CPU: 1×528 MHz
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 512 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.2
Akumulátor1 250 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2011, ?

TIP! Přečtěte si Recenze Huawei Ideos X5 – Klasická střední třída

Jistě všichni víte, že čínští výrobci mobilních telefonů si nikdy nelámali hlavu s takovými malichernostmi, jako je duševní vlastnictví, průmyslový vzor nebo patent. Zkrátka co se jim líbí, to zkopírují, ovšem jsou mezi nimi i tací, kteří se snaží vyniknout a přinášet vlastní řešení a vlastní zařízení.

Jednou z takových firem je i firma Huawei, kterou můžete znát jako výrobce nejrůznějších zařízení z oblasti bezdrátových technologií ať už se jedná o routery nebo modemy. Jak na tom ale bude s mobilními telefony? Podaří se jí zamaskovat typický „odér“ Číny a zaujmout zákazníky mimo svou domovinu?

Huawei IDEOS X1 – videopohled

Design a konstrukce: snaha se cení

Huawei se snaží vstoupit na trh s mobilními telefony se svou vlastní značkou, některé zkušenosti však firma nasbírala při výrobě brandovaných telefonů pro operátory. Model Huawei Ideos X1 je prostý jakéhokoli brandingu, je vyroben čistě pod křídly čínské společnosti.

Elegantní oblé tvary Huawei Ideos X1 sluší

Designově Huawei Ideos X1 určitě nikoho neurazí. Žádné výstřednosti, decentní vzhled a elegantní stříbrná lišta kolem telefonu, která ve spodní části přechází v malou bradu. Telefon působí velmi elegantně, stříbrné doplňky skvěle doplňují jinak celé černé tělo. Za design s čistým svědomím můžu Huawei Ideos X1 pochválit.

Pojďme se nyní podívat, co na telefonu nalezneme. Přední část je vyhrazená z větší části dotykovému displeji. V cenové relaci, ve které se Huawei Ideos X1 nachází, jistě potěší přítomnost kapacitní dotykové vrstvy. Displej je však jinak celkem podprůměrný. Úhlopříčka 2,8 palce s QVGA rozlišením a zobrazovací technologie TFT.

Krom displeje se na přední straně nachází ještě trojice senzorových kláves a jedna mechanická, sloužící jako tlačítko Domů. Funkci senzorových kláves jste si jistě odvodili, pro jistotu však uvedu, že jsou to Zpět, Menu a Hledat. Vedle mechanického tlačítka je netradičně umístěna zdířka mikrofonu a nad displejem nalezneme ještě telefonní reproduktor.

Možná si řeknete – jak může telefon s rozměry 104 x 56 x 13 mm mít displej s úhlopříčkou pouhých 2,8 palců? Bohužel je to tak. Kolem displeje je totiž velmi, ale opravdu velmi mnoho nevyužitého místa, a to hlavně ve spodní straně.

Proč je pod senzorovými klávesami centimetrový nevyužitý prostor, to nejspíš nevědí ani v Huawei. Je to rozhodně škoda, protože po přeměření prostoru na přední straně jsem zjistil, že by se Huawei Ideos X1 mohl osadit klidně displejem o úhlopříčce 3,2“ a nic by nemuselo ustoupit. Až na senzorové klávesy samozřejmě.

Zadní kryt je tvořen pouze tenkým pevným plastem, který je nutno standardně „sloupnout“ abyste se dostali k baterii a SIM kartě. Kryt je ovšem vyrobený velmi špatně, špatně sedí, vrže, cvaká a podobně. Takže výsledný špatný pocit nespraví ani úprava Soft-Touch. V zadním krytu se pak nachází dva otvory – jeden pro čočku fotoaparátu a druhý pro reproduktor.

Levá hrana zařízení je zcela čistá, na dalších už vždy něco najdeme. Na spodní hraně se nachází konektor microUSB, horní pak nabízí přístup k 3,5mm jack konektoru a vypínacímu tlačítku. Taktéž se zde nachází malá štěrbina pro usnadnění „sloupnutí“ zadního krytu. A chybí nám už jen pravá hrana, kde se nachází kolébkové tlačítko hlasitosti.

Celkově by se dala konstrukce hodnotit opravdu kladně, ovšem jsou tu malá ale. Displej by skutečně mohl být větší, nevyužité místo nevypadá moc dobře. Úplně největší výtka však směřuje k zadnímu krytu, který opravdu nesedí, jak by měl. Když ho však sejmete, tak vás překvapí pevnost celého telefonu.

Baterie a výdrž: jak na co

Huawei Ideos X1 je vybaven baterií Li-Ion s kapacitou 1250 mAh. Podle výrobce by měla tato baterie udržet zařízení zhruba 300 hodin v pohotovostním režimu a zvládnout až 240 minut hovoru. Je jasné, že se na tyto hodnoty nelze v žádném případě dostat, ale zas tak špatné to není.

Vzhledem k cílové skupině, na kterou je Huawei Ideos X1 zaměřen, se dá očekávat, že uživatelé nebudou trávit hodiny brouzdáním po internetu nebo hraním náročných her. Proto se nemusíte bát, že by vám Huawei Ideos X1 nevydržel do večera, naopak není problém dostat se na hodnotu téměř 3 dnů. Samozřejmě to záleží na intenzitě používání, ale jak už jsem jednou řekl – cílová skupina rozhodně nepatří mezi uživatele, kteří by „ždímali“ zařízení co to dá.

Zvuk: překvapení?

Zvukový výstup mne u Huawei Ideos X1 příjemně překvapil. Týká se to hlavně reproduktoru, který dokáže reprodukovat skutečně obstojně. Zdůrazňuji, pořád se bavíme smartphonu té nejnižší kategorie. A v této kategorii je reproduktor skutečně překvapením.

Ani 3,5mm výstup není úplně špatný. Basy a výšky vykresluje obstojně, bohužel však absolutně chybí středy, které jsou všechny smíchané do čehosi, co se bohužel nedá poslouchat. Myslím, že nemusím ani zmiňovat, že dodávaná sluchátka v balení ani nemusíte vybalovat. Poslouží snad leda jako handsfree, protože na jejich kabelu naleznete mikrofon a tlačítko pro příjem hovoru. Po připojení vlastních sluchátek nabídne telefon pro nenáročného posluchače průměrný zvuk.

Fotoaparát: jen aby se neřeklo

Huawei Ideos X1 má na zádech čočku fotoaparátu, který má rozlišení 3,2 Mpx. Bohužel mu chybí autofocus i jakékoliv možnosti nastavení. Nalezneme zde pouze vyvážení bílé a pár klasických efektů jako je černobílá, sépie nebo negativ.

Ve výsledku je ale úplně jedno jestli nějaké nastavení použijete nebo ne, fotografie budou stále stejně velmi nekvalitní. Navíc je velice těžké vůbec zachytit něco alespoň trochu ostrého, protože závěrka fotoaparátu je nepřirozeně dlouhá a rozmazání snímku je tak velmi snadné. Podobně špatně je na tom i video, které dokáže Huawei Ideos X1 nahrávat v rozlišení VGA, ovšem na ostré záběry můžete rovnou zapomenout.


"Ostrou" fotografii se kolikrát podaří pořídit až na několikátý pokus
Testovací video Huawei Ideos X1 (1,45 MB, 3gp)

Displej, ovládání a výkon: děs běs

Nikdy jsem slovní spojení „děs běs“ v recenzi nepoužil, ale u Huawei Ideos X1 se tomu zkrátka neubráním. Displej ještě tak hrozný není, jedná se zkrátka o typický zobrazovač pro takto levné zařízení. I přes malou úhlopříčku je jasně viditelný rastr, barvy jsou mdlé. Čitelnost na sluníčku je však celkem slušná.

Horší je to však s ovládáním. Veškeré ovládání totiž obstarává displej a čtveřice tlačítek pod ním, z nichž spolehlivě funguje pouze jedno, a to mechanická klávesa Domů. Senzorové klávesy jsou u modelu Huawei Ideos X1 spíše k vzteku, protože si reagují, jak se jim zachce.

Na pohodlnosti také nepřidává velký volný prostor pod klávesami, protože člověk automaticky sahá právě do něj, aby omylem nesáhl na displej – klávesy jsou totiž dost blízko. Také citlivost displeje není nijak oslnivá a to všechno ještě završuje mizerný výkon zařízení.

Uvnitř Huawei Ideos X1 tepe procesor Qualcomm o taktu 528 MHz a je to opravdu znát. Na jednu stranu musíme stále myslet na to, že před námi leží zařízení s cenovkou pod 3000 Kč, ovšem i tak by člověk měl aspoň vědět, co zařízení udělá. U Huawei Ideos X1 totiž často nevíte, jestli tlačítko nezareagovalo nebo se jen zasekl systém. Naštěstí se tomu snaží pomáhat vibrace a v případě psaní na klávesnici také zvuk.

Bohužel špatný výkon se výrazně podepsal na celém chodu systému, a tak o prodlevy a záseky skutečně není nouze. Občas si počkáte klidně několik sekund, což není zrovna příjemné. A pokud se těšíte například na oblíbené Angry Birds, tak vás bohužel zklamu – nedají se hrát.

Uživatelské prostředí: malá inspirace

V Huawei Ideos X1 běží operační systém Android 2.2 Froyo, který výrobce lehce upravil podle sebe. Huawei připravilo vlastní spouštěč, který se zas tak moc neliší od čistého Androidu. Potěší však například možnost animace při přecházení mezi obrazovkami – můžete mít například otáčející krychli, stránky knihy nebo klasické posouvání.

V Huawei Ideos X1 si můžete zvolit i motiv "pure" Androidu

Jakmile otevřete menu tak na vás vyskočí klasická matice ikon aplikací. Hned na první pohled si jistě všimnete, že zde máme malou inspiraci z iOS, jelikož Huawei všechny ikonky „podložil“ barevnými čtverci. Bohužel s menu nejde dělat nic kromě přeházení aplikací, alternativní zobrazení byste hledali marně.

Inspirace v menu je viditelná

Na plochy si samozřejmě můžete dát některé z mnoha dostupných widgetů, bohužel Huawei žádné vlastní nedodalo, a tak se musíme spokojit pouze se standardními Android widgety. A taková malá perlička na závěr - Huawei Ideos X1 má také akcelerometr, pomocí kterého se otáčí také displej. Ten se však umí otočit jen na dvě strany, to znamená v pozici na výšku a v pozici na šířku při otočení doleva.

Zábava a multimédia: nezklame a nepřekvapí

Jelikož je Huawei Ideos X1 vybaven operačním systémem Android 2.2 Froyo, tak mu samozřejmě nechybí spousta základních funkcí, které vás dokáží vcelku slušně zabavit.

Hudební přehrávač je prostý jakýchkoli nastavení

Začněme například u hudebního přehrávače. Huawei mu trošku upravil vzhled, funkčnost však zůstala zachována. Nechybí možnost řazení písniček podle interpreta, alba, skladby a můžete využít i seznamů stop.

Galerie je jednoduchá, ale snadno použitelná...

Samostatný videopřehrávač bychom hledali marně, spokojit se musíte pouze s přehrávačem v galerii, který je velmi jednoduchý. Dokáže přehrát formáty mp4 a 3gp. V galerii se pak ještě kromě videí nachází fotografie, ovšem zobrazení není takové, jak jej můžeme znát z vybavenějších Androidů (CoolIris) nýbrž pouze jako standardní matice. Kvůli mizernému výkonu trvá načtení většího počtu fotografií několik sekund, ale…jsme přeci v low-end kategorii.

Prohlížeč je použitelný, ale chybějící výkon je znát

Jistě mnoho uživatelů bude zajímat také internetový prohlížeč. Ten samozřejmě v Huawei Ideos X1 nechybí a pracuje obstojně. Bohužel, i když se jedná o Android 2.2 Froyo tak Huawei Ideos X1 nedokáže pracovat s Flashem. Díky kapacitnímu displeji umí prohlížeč také pinch-zoom, bohužel ten však nefunguje například v galerii u obrázků.

Twitter, Facebook, rádio, YouTube, GTalk a nový Android Market

Je dobré vidět, že i Huawei myslí na sociální sítě, a tak v Huawei Ideos X1 nalezneme předinstalované aplikace pro Twitter a Facebook.

Další zábavu vám jistě poskytne integrované FM rádio, které funguje velmi dobře, i když nepodporuje RDS. Dál určitě dobře poslouží aplikace pro YouTube, Google Talk a samozřejmě také Android Market, ze kterého si můžete stáhnout tisíce aplikací.

Telefonní funkce a kontakty: stará dobrá klasika

Pokud jste již někdy používali nějaký ten Android, tak na vás v této sekci moc nového nečeká. Telefonní aplikace je standardně rozdělená do pěti částí.

První z nich je číselník. Standardní klávesnice na vytáčení čísel, kterou, myslím, že není potřeba ji nějak extra popisovat. Druhou částí je výpis hovorů, kde se integrují všechny odchozí, příchozí nebo zmeškané hovory.

V další části máme klasické kontakty. Nechybí obrázky kontaktů, možnost spojení s Facebookem a spousta upravitelných detailů – například vyzváněcí tón, firmu, adresu, ID v ICQ, Skype, AIM a dalších službách, přezdívka, narozeniny a další.

V pořadí čtvrtou částí telefonní aplikace je záložka Oblíbené, kam si můžete dát vaše nejčastější kontakty. No a poslední část je záložka Skupiny – přehledné řazení kontaktů do skupin, které vám může velmi pomoct se v kontaktech vyznat.

Zprávy a klávesnice: raději nepsat

Klasické SMS známé z každého Androidu

Zprávy jsou také stále stejné. SMS jsou vedeny ve stylu konverzací, přičemž po přidání přílohy se SMS automaticky změní na MMS. Žádné extra funkce nečekejte, jsou to jen SMSky.

Pokud máte rádi při ruce také svoje emaily, pak vám Huawei Ideos X1 dokáže pomoci. V Androidu nechybí samostatný emailový klient pro Gmail a další pro ostatní emaily, ať už POP nebo IMAP. Práce s Gmail aplikací je opravdu skvělá, uděláte téměř vše jako na počítači. U ostatních emailových účtů však budete jistě také spokojeni.

Můžete sice změnit rozložení klávesnice, ale rychlost bohužel nezměníte

V této části si také řekneme něco o klávesnici, která je jedním slovem hrozná. Skutečně jsem ještě nepsal na horším zařízení, protože spojení malého displeje a dlouhé odezvy nedokáže uspokojit snad nikoho. Při psaní na výšku musíte skutečně dávat pozor, abyste se trefili na dané písmenko a maximální rychlost psaní je cca 1 úder za sekundu. Rychlejší psaní telefon obsloužit nedokáže. V poloze na šířku je to sice trochu lepší s přesností, rychlostní omezení však stále zůstává.

Organizační funkce a GPS: stále Android

I když nepředpokládám, že by si Huawei Ideos X1 pořizoval někdo, kdo potřebuje pokročilé organizační funkce, přesto se sluší se o nich alespoň zmínit.

Pravděpodobně nejdůležitější funkcí pro vás bude kalendář. Ten nabízí klasické rozložení Program – Den – Týden – Měsíc a Huawei jej trochu upravil k obrazu svému. Zda se mu to povedlo či ne, posuďte sami ze screenshotů, mě však rozhodně upravený vzhled nevyhovoval. Jinak ale funkce zůstávají stejné a nechybí ani možnost bezdrátové synchronize s mnoha Google kalendáři.

Správce souborů, poznámky, hodiny, kalkulačka a diktafon

Za co dávám Huawei malé plus je přítomnost Správce Souborů. Tato aplikace stále ještě není standardní součástí Androidu a tak jistě uživatele potěší, že si nemusí stahovat žádnou aplikaci z marketu. To samé platí i o poznámkách, které v Huawei Ideos X1 taktéž nechybí. Z dalších aplikací jmenujme více-násobný budík, základní kalkulačku nebo diktafon.

V Huawei Ideos X1 naleznete také A-GPS čip, což je rozhodně velké plus. Telefon tak můžete využívat v krajních případech pro nalezení cesty na místo, kam směřujete. V telefonu nechybí předinstalované Google Mapy včetně podpory "3D map", a to i s navigací. Ale ruku na srdce, nemůžete po tomto malém Číňanovi chtít, aby vás někam pohodlně navigoval.

Datové a bezdrátové funkce: překvapivé 3G

Jistě vás překvapí, že Huawei dokázal do svého malého Ideosu X1 vměstnat 3G modul. Dovoláte se tak jak v GSM sítích, tak v sítích třetí generace, a to včetně nástavby HSPA. K internetu se dále můžete připojit pomocí Wi-Fi 802.11 b/g/n. Jako poslední zmiňme Bluetooth ve verzi 2.1.

Zhodnocení: asi raději ne

Hodnotit telefon, který patří do té nejnižší kategorie, je vždy velmi obtížné. Je totiž třeba nalézt ten ideální kompromis – co ještě dokážu snést za tu cenu a co už ne. Bohužel v případě Huawei Ideos X1 ho nemohu doporučit.

Na jednu stranu získáte za opravdu dobré peníze malý smartphone s Androidem, Wi-Fi a 3G, nevýhod je však mnohem více. Jedná se například o mizerný výkon, špatně odladěný systém, dlouhé prodlevy, nejisté ovládání, malý a nekvalitní displej nebo špatně zpracovaný zadní kryt.

LG Optimus Me, Samsung Wave 723, Samsung Galaxy Mini a Sony Ericsson Xperia X8

Toho času si můžete Huawei Ideos X1 pořídit za zhruba 2 500 Kč. Pokud si však připlatíte pouhých cca 700 Kč, pak si můžete vybrat mezi podstatně zajímavějšími zařízeními, jako je například LG Optimus Me, Samsung Wave 525 nebo Samsung Wave 723. A s tisícovkou navíc už dosáhnete na Samsung Galaxy Mini nebo Sony Ericsson Xperia X8.

huawei-ideos-x1
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • podpora 3G
  • Android 2.2 Froyo
  • nízká cena
Zápory
  • nekvalitní displej
  • nejisté ovládání
  • nízký výkon
  • nekvalitní zadní kryt
Diskuze ke článku
Gyros
Děs běs je spíš celá tahle recenze. Nemá to hlavu ani patu, ve struktuře aby se prase vyznalo. Že autor týhle slátaniny trpí parkinsonem a neudrží ruku v klidu když fotí, tak to není jaksi chyba telefonu. A když si ještě stěžuje že telefon za 2,5k nemá vysoký výkon, tak už je zralej na léčbu komplexnější. Bohužel nevýhoda amatérských blogů je, že publikují kdejakou snůšku keců bez ohledu na kvalitu.. Každopádně oba palce dolů
JAkub
škaredý lacině vypadající čínský zmetek a ten displej to je otřes, taková čínská slátanina.. To už bych si radši pořídil xperii X8 nebo samsung galaxy mini za tyhele prachy, tyhle dva nejsou tyky nic moc ale na displeji jde aspon něco vidět a foťák je noporovnatěelně lepší, zvukovej výstup bude taky někde jinde. Jinak se musím zastat recenzenta přece nebude chálit něco co stojí za velký Ho... :)
Pepa
Ja s recenzi problem nemam. Nevidim nic spatneho na tom, ze autora tento telefon neoslovil, jen je pravda, ze od nej nelze ocekavat zazraky, za tu cenu. Pokud vsak chci nabizet telefon takhle levne, tak by mel poskyutovat urcity (i kdyz omezeny) komfort-pac kdyz dela problem i psani pitome sms, tak nevvim, asi bych si bud priplatil (pokud touzim po Androidu), nebo bych si za podobne penize koupil nejakeho hlupaka i nedotykoveho, ktery to co bude nabizet, bude i v pohode zvladat...

Me jen u teto recenze hodne chybela tabulka s veskerym technickym popisem zarizeni, takze mi nebylo moc pohodlne, hledat v textu, co to ma vlastne za cpu, RAM jsem se ani nedozvedel a o dalsich prarametrech nemluve. Tak to me neprijemne prekvpilo, pac jsem si na totot ve zdejsich recenzich zvykl :)
Rexis
No tak nejhorsi je, kdyz recenze na telefony pise zakomplexovany clovek...kdyz dam za vec 2500 Kc, tak do toho nemuzu ocekavat kvalitu a vykon jak u pristroje za 10000...
A ty keci, ze "jen o 500 Kc" je lepsi to a to.... ale o dalsich 500 Kc je zase neco lepsiho... tahle recenze je prilis subjektivni, mobil hodnocen neodpovidajicim meritkem atd.
V prime konkurenci tohodle telefonu je asi dalsich 5 kousku, ktere jsou ale defakto uplne stejne a spis horsi...
A to ze za 2500 sezente X8, to ano, pouzitou na Aukru, bez nebo uz jen kratkou zarukou a nejlepsim system 2.1... a ne kazdy si teleofnkupuej aby ho hned rootoval a daval si tam nejnovejsi system...
takze vy vsichni kecalisti s SGSII, pro ktere je kdokoliv kdo nema uhlopricku dispalye 4a vic povl jdete si svoje radoby moudre rady sirit jinam.
Za ty prachy je tohle ten lepsi telefon v te lowendove tride a spouste lidem se libi a vyhovuje jim...
celkove recenze na tomlhe serveru stoji za prd, nejsou objektivni a s nadhledem

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze