Samsung Wave 723
recenze

Samsung Wave 723

Bada zlatou střední
14

Systém Bada už jsme tu měli několikrát. Samsung se snaží svůj systém propagovat a po úspěšném prvenství s modelem Wave přináší výrobce další „vlnu“. Spolu s bratříčkem Wave 533 přináší Wave 723 na trh Badu přístupnou všem.

První Samsung Wave byl velmi úspěšným telefonem, na jehož úspěch se v současné době snaží navázat následovník Wave II, jehož recenzi u nás naleznete také. Vedle nich ale stojí dvě mainstreamové odnože. První nese označení Samsung Wave 533 a nabízí průměrnému uživateli vše, co si může přát od dotykového smartphonu. Recenzovaný model Wave 723 si je s modelem 533 v mnohých aspektech podobný, a proto dovolte některé části převzít právě od něj. Oproti modelu 533 ale Wave 723 přináší stylovější vzhled a netypický kožený flip, který však nemusíte používat a telefon může vypadat zcela obyčejně.

TIP: Přečtěte si také recenzi na přístroj Samsung Wave 533

Technické parametry Samsung Wave 723

Kompletní specifikace
Konstrukce109,5 × 53,9 × 11,8 mm, 99,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (240 × 400 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 240 × 320 px, 15 FPS
Chipset, GPU: ano
Paměťvnitřní paměť: 90 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémBada OS
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2010, 3 999 Kč

Samsung Wave 723 – videopohled

Design a kontrukce: dlaždička do kapsy

Papírové pamaretry Wave 723 nikoho ze židle nezvednou a zapadají do uličky průměru. Malý kvádřík o rozměrech 109,5 x 53,9 x 11,8 mm a váze 99,5 g skvěle padne do ruky i do kapsy a rozhodně vám nepřitíží. Díky menšímu displeji i úzkým tlačítkům se zkrátka rozměry mohly zaměřit na to nejdůležitější – praktičnost. Se stylizací a designem už je to o trochu horší. Bílé plasty, které jsme dostaly k dispozici my, rozhodně neevokují dojem luxusu či pořádného business telefonu. Naštěstí se o to recenzovaný kousek ani nesnaží.

Na druhou stranu je zadní kryt ocelový, a tak trochu vyrovnává poměr kvalit z využitých materiálů a v neposlední řadě přidá na pevnosti. Ocelový kryt je veskrze plochý a nabízí pouze zdířku repráčku a čočku fotoaparátu s přisvětlovací LED diodou. Strana přední je téměř celá pokrytá displejem. Jen nahoře objevíte mřížku reproduktoru a pod displejem pak tři hardwarové klávesy. Zde si nikdo na nic nehrál a šel cestou jednoduchosti. Jsou tu sluchátka pro přijetí a ukončení hovoru a nakonec střední menu klávesa, jež vykonává rozličné funkce.

Na pravé straně se honosí úzká spoušť fotoaparátu a nad ní na druhé straně tohoto boku pak klávesa pro vypnutí/zámek přístroje. Levá strana nabízí pouze regulaci hlasitosti. Nahoře se již tradičně nalézá konektor 3,5 mm Jack pro připojení sluchátek a skvěle schovaný microUSB port se zásuvnou krytkou, která mi je velmi sympatická. Celkový dojem z konstrukce je výborný. Nikde nic nevrže a neodstává, na druhou stranu výsledný vzhled přístroje spíše říká „kapsy džín mladistvých“, než „kapsa právníkova saka“. Velmi příjemným bonusem je i dodávaná kožená krytka displeje, která se připojuje v dolní části telefonu (viz. fotografie). Ta dokáže nejen dobře ochránit displej před případným pádem, ale i dodává určitou noblesnot přístroji, což recenzovaný kousek rozhodně potřebuje. Menší nevýhodou jsou pak situace, kdy můžete omylem namáčknout displej i přes kryt, což by se stávat nemělo. To se naštěstí stává jen sporadicky. Své fanoušky si tak Wave 723 rozhodně najde.

Baterie a výdrž: délka života neodpovídá zaměření

Překvapení vskutku nepříjemné pramenilo z výdrže telefonu. Zatímco QWERTY bratříček Wave 533 vydržel na jedno nabití klidně i 4 dny aktivního provozu, testovaný kousek šel vyždímat mnohem rychleji. Výrazně kratší výdrž ostatně předpovídají i parametry výrobce. To je vzhledem k zaměření a funkcím telefonu nepřípustné.

Pokud telefon budete využívat jen sporadicky, měl by vám přežít nějaké ty tři dny. S Wave 723 ale zcela jistě budete nejen poslouchat hudbu, ale i brouzdat internetem přes Wi-Fi a hrát si se systémem, tudíž bude každodenní nabíjení nutností. Nechápeme, proč akumulátor o kapacitě 1200 mAh nedokáže udržet přístroj naživu o něco déle. O to více, když kolega funguje na jeden nádech mnohem déle.

Zvuk a kvalita reprodukce: lavička náhradníků

Wave 723 není ideálním multimediálním telefonem. Potřebujete velký kvalitní displej, pořádný repráček a v neposlední řadě nekompromisní výkon. Testovaný přístroj nabízí integrovaný repráček, který poslouží v případě nutnosti, mnohem více ale doporučujeme připojit sluchátka.

Přes ty se totiž znatelně zviditelní basy, a také si budete moci aktivovat funkci DNSe (Digital Natural Sound Engine). Ve sluchátkách se tak jeví přehrávání hudby či poslech filmů více než přijatelný. On i repráček rozhodně nezklame při sledování filmů, hudební hody ale nečekejte.

Displej: pro běžné účely dostatečný

Samsung použil známý displej o úhlopříčce 3,2 palce s rozlišením 240 x 400 pixelů. Je velká škoda, že nebyl zvolen jemnější rastr. Spokojeni naopak budete s jasem displeje i jeho čitelností na ostrém slunci. Stejně tak pozorovací úhly by Wavu 723 mohl závidět i lecjaký dražší telefon. Znovu se ukázalo, že Samsung displeje umí.

Uživatelské prostředí a ovládání: zde úřaduje TouchWiz

Samsung Wave 733 se perfektně hodí i pro uživatele, kteří nemají zkušenosti s operačními systémy. Ačkoli je vybaven operačním systémem Bada, díky nadstavbě TouchWiz 3.0 to skoro ani není poznat a vše vypadá prakticky stejně, jako u dalších Samsungů. Proto pokud se vám líbí prostředí levných dotykových Samsungů, nenajdete u Wavu 733 mnoho odlišností.

Úvodní obrazovka nabízí maximálně 10 ploch, na které lze umisťovat různé widgety. Zde musím zmínit trestuhodně skromnou nabídku od výrobce. Několik dalších widgetů si sice můžete stáhnout z obchodu, nicméně ani tak se to nemůže rovnat například s možnostmi Androidu. Efektně vypadá tapeta, která je rozmístěna pod všemi plochami a posouvá se s nimi. V horní liště displeje se sdružují veškeré důležité informace o stavu telefonu. Lišta jde navíc vysunout. Ve vysunuté nabídce máte možnost například zapnout Wi-Fi či spravovat události okolo telefonu. Inspirace konkurenčním Androidem je více než očividná.

Ve spodní části displeje jsou umístěny tři ikonky. První vás přepne do modu zadávání číslic k účelu volání, druhá vede přímo do telefonního seznamu a třetí vás přesune do menu zpráv. Tato trojice je viditelná i po vstupu do hlavního menu. To je tvořeno ikonkami, které lze libovolně přemisťovat. Už v základu jich je tolik, že zabírají dvě stránky. S nově nainstalovanými aplikacemi se počet stran hlavního menu navyšuje.

Ovládnutí telefonu není nijak složité. Odemknutí proběhne stiskem tlačítka na pravém boku a následným tahem po displeji. Pro vstup do menu slouží středová klávesa pod displejem. Ta má i funkcí Zpět. Bohužel pokud jste v hlavním menu, středová klávesa nedělá vůbec nic. K návratu na pohotovostní displej je nutné využít červené sluchátko. Menu není nijak složité a díky jeho obsáhlosti jsou takřka všechny funkce dostupné jedním dotykem prstu. Velmi intuitivní je i nastavení, kde se výrobce opět vyhnul složitostem. Uspokojivá je i rychlost telefonu. Po většinu času při testování jsem na žádný úkon nečekal. Nemohu nezmínit i praktické přetáčení displeje, které navíc funguje opravdu všude a rovnou do tří různých poloh. Problém nastává pouze v případě, že máte na pohotovostním displeji dva velké widgety pod sebou. Po přetočení do horizontální polohy se widgety překrývají. Telefonu s operačním systémem nechybí ani plnohodnotný multi-tasking a potěší i intuitivní ukončování aplikací po delším podržení středového tlačítka.

Telefonní seznam: návyková jednoduchost

U Samsungu se rozhodli nevymýšlet žádné zbytečné věci a nabízí velmi jednoduchý a praktický telefonní seznam rozdělený na tři základní lišty. První je již klasické abecední řazení kontaktů, které v pravé části doplňují malá písmenka pro rychlejší vyhledávání. U každého kontaktu najdete bohatou nabídku informací, od čísla a jména po email a další maličkosti, stejně jako možnost odeslat kontakt jako vizitku. Přímo luxusním nápadem je možnost po kterémkoliv kontaktu v seznamu přejet prstem do strany, což automaticky aktivuje možnost napsat zprávu, případně zavolat. Další dvě lišty jsou plně přizpůsobitelné. Jedná se totiž o třídění kontaktů do skupin, nebo oblíbených. Oblíbené kontakty, které musíte před využitím překopírovat do telefonu samotného, jsou potřebné pro jeden z widgetů na ploše, jenž v grafickém kolečku znázorňuje vámi vybrané osoby. Z obyčejného seznamu je vybrat bohužel nelze.

Zprávy: hodil by se větší displej

Bada si z Androidu půjčuje mnohé, což není vůbec na škodu. Téměř identicky vypadá editor zpráv. I zde máme oblíbené „thready“, kde se zprávy řadí podle příjemce a ukazují se jako konverzace v bublinkách, do kterých se můžete dostat i z telefonního seznamu, pokud v profilu osoby švihnete prstem doleva.

Pro psaní máte na výběr softwarovou QWERTY klávesnici a to jak na výšku, tak na šířku. Samotné psaní na softwarových klávesnicích je v rámci možností vcelku pohodlné, rozhodně by se ale slušelo věnovat velikosti písmen a jejich rozložení trochu více času a úsilí. Občas se totiž stane, že potřebnou klávesu minete či nezmáčknete vůbec, Wave 723 má navíc softwarovou klávesnici opravdu miniaturní. Chápeme, že displej není z největších na poli smartphonů, rozhodně by s tím ale něco udělat šlo. Naštěstí nabízí přístroj jednoduché přepínání mezi SMS a MMS, které najdete v jediném editoru. Hardwarovou klávesnici kolegovi Wave 533 každopádně tato novinka závidí.

V telefonu nechybí ani propojení se sociálními službami Facebook a Twitter. Aplikace však nejsou zrovna přehledné, což je celkem škoda. Nijak se mi nepodařilo umístit například výpis poslední Tweetů na pohotovostní displej.

Internetový prohlížeč, GPS a Email: šetřilo se

Vestavěný internetový prohlížeč je poměrně jednoduchý a předem můžete zapomenout na podporu Flashe. Využít v něm sice můžete funkci pinch to zoom, jinými slovy přiblížení pomocí multidotekové technologie, nicméně v praxi není tato vymoženost příliš využitelná. Prohlížeč totiž nereaguje nijak svižně. Alespoň, že nabízí práci s více okny a jeho pověst zachraňují také kurzorové šipky na hardwarové klávesnici. Lepším řešením je v tomto případě Opera Mini. Surfování je možné přes Wi-Fi či GPRS, EDGE a oproti modelu Wave 533 také 3G. V telefonu také najdete GPS čip a jednoduchou navigační aplikaci. Na pohodlí iGo či Tom Tom ale můžete zapomenout. Doufáme tedy, že se v online obchodě brzy objeví nějaký obstojný software.

Alespoň s emailovým klientem nemá Wave 723 žádný problém a nabízí bohaté využití všemožných schránek a služeb. Můžete si vybrat z předem nastavených, mezi který patří například Gmail, Hotmail, Yahoo a další. Pokud máte adresu na jiném serveru, můžete si nastavit libovolný počet vlastních schránek, kde ale budete muset trochu zápasit s nastavením. Po nastavení všeho potřebného již máte precizní propojení, emaily vám pravidelně přichází do horní aktivní lišty a máte vždy přehled o tom, kolik nepřečtených/příchozích emailů právě máte staženo v přístroji. Škoda jen odfláknutého widgetu, ze kterého zjistíte prakticky jen počet nepřečtených zpráv. Z organizačních funkcí nechybí velmi pěkně zpracovaný kalendář, kalkulačka rozumějící si se závorkami či stopky a minutka.

Fotoaparát a video: na svůj poměr slušný výsledek

Wave 723 nabízí fotoaparát s rozlišením 5 Mpx (2592 x 1944 pixelů) s autofocusem a přisvětlovací LED diodou. Čekal jsem dobré výsledky a ty se také dostavily. Jak v interiérech, tak exteriérech ukazuje foťák slušnou kvalitu s dostatečnou barevnou hloubkou, podáním světla a minimálním šumem. Uživatel má pod prstem bohaté možnosti nastavení i scény (panorama, sport, makro, noční život, večírek atd.), které pomáhají nastolit ideální podmínky pro dobrou fotku, takže se můžete vyhrát do sytosti. Kvalitu rozhodně nesrovnávám se špičkami současných HD telefonů, na kapesní poměry ale více než postačí.

Bohužel záznam videa se schovává kdesi hluboko v podprůměru. Telefon dovoluje natočit video s maximálním rozlišením 320 x 240 piselů a 15 snímky za vteřinu, což se jasně podepisuje na kvalitě. Ta je doslova podprůměrná a srovnávání s jakýmkoliv současným dražším telefonem (včetně Samsungu Wave) nepřichází v úvahu. O to více, že z nějakého důvodu se odmítal nahrát zvuk. Na druhou stranu, pokud potřebujete zachytit nečekanou momentku, server YouTube se nad kvalitou šklebit nebude.

Zkušební fotografie s Wave 723:

Makro režim funguje skvěle.

Dobře nasvícené exteriéry nepostrádají kvalitu.

Foťák obstojí i protí přímému slunci. Fotografie s bleskem a bez.

Stáhněte si také zkušební video z Wave 723. (2,00 MB, mp4)

Multimediální funkce: obyčejný základ

Za cca šest tisíc od telefonu nemůžeme stále čekat zázraky. V oblasti multimédií se proto Wave 733 spoléhá na zdařilý hudební přehrávač. Nabízí velmi přehledné rozdělení vaší hudební knihovny do skladeb, vlastních seznamů, alb, interpretů a žánrů. K dispozici je jednoduchý ekvalizér a také možnost prostorového 5.1 zvuku, ale pouze ve sluchátkách. Jako třešnička na dortu je pak možnost rozpoznání hudby, funkce velmi podobná té z Androida nebo ze Sony Ericssonů. Tleskám také dálkovému ovládání přehrávače na zamknuté obrazovce. Velmi užitečné funkci, kterou v současné době postrádá tolik prvotřídních přístrojů.

Přítomno je samozřejmě také FM rádio s podporou RDS. Videopřehrávač taktéž nechybí, ovšem neporadí si s formátem AVI a zapomenout je třeba i na podporu DivX či Xvid kodeků. O další zábavu se mohou postarat hry. V telefonu najdete několik předinstalovaných, další si však můžete snadno doinstalovat. Bohužel jejich nabídka není na obchodu nijak závratná a vy se tak budete muset spolehnout spíše na Javu.

Závěr: levný mladík s Badou v kapse

Model Wave 723 vedle brášky Wave 533 patří do mainstreamové vlny telefonů a nabízí tak svým uživatelům jednoduchost a přívětivost systému Bada, přijatelnou paletu funkcí a služeb smartphonu včetně dotykového displeje, dobrého fotoaparátu a internetového zážitku za přijatelnou cenu. Zajímavým ozvláštněním je kožený flip, který je u dnešních telefonů raritou.

Spokojit se ale budete muset s levně vypadajícím designem, chabou výdrží, relativně malým displejem a prozatím malou nabídku aplikací z online obchodu. Vzhledem k neustále klesající ceně průkopníka systému, prvního přístroje Samsung Wave, bychom vám doporučovali ke koupi spíše jeho. Za cenu o málo vyšší dostanete prvotřídní přístroj, který nešetří v žádné oblasti svých možností.

Samsung Wave 723 můžete zakoupit na značkovém obchodě Samsung

samsung-wave-723
Klady
  • rychlost a odezva systému
  • podpora 3G
  • dobrý displej a podpora multi-touch
  • přizpůsobitelné plochy
Zápory
  • občasné záseky
  • malé rozlišení displeje
  • lacinější design
  • téměř prázdný App-Store
  • slabá nabídka widgetů
Diskuze ke článku
Vanda
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli někdo nevíte..jak lze připojit sasmung wave 723 k počítači...potřebuji nějaký program?.. Děkuji za odpověď
Pepa
Tady se dá stáhnout program Kies, který sinchronizuje data s počítačem
http://cz.samsungmobile.com/supports/softwaremanuals/software.do
Boris
Dobrý den,potřeboval bych poradit ohledně pamětˇové karty,vím že tam má být Micro SD. Ale to je tak vše,jaká přesně :?) děkuji předem za odpovědˇ
Berra
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat zda-li jde na telefonu při psaní sms zpráv dát jiný režim klávesnice ttj. normální číslicová jako je tomu třeba u telefonu Sony Ericson Viewty snap. Také se chci zeptata zda-li můžu telefon ovládat i stylusem, který mám po starším telefonu. Děkuji za odpověď Timea

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze