ASUS ZenFone 8 Flip
recenze

ASUS ZenFone 8 Flip

Stále ve formě
2

ASUS ZenFone 8 Flip nabízí v mnoha ohledech nekompromisní výbavu – displej bez výřezu, univerzální fotovýbavu pro milovníky selfies, ale také extrémně výkonný Snapdragon 888. Má vůbec Flip nějaké nedostatky? A čím vším se vlastně odlišuje od menšího ZenFonu 8?

Zbrusu nový ASUS ZenFone 8 nás v testu zaujal kompaktními rozměry, kvalitním AMOLED displejem i velmi solidní fotovýbavou. Jak se povedl jeho větší sourozenec –ZenFone 8 Flip – s unikátní flipovou kamerkou?

ASUS ZenFone 8 Flip – videorecenze

Technické parametry ASUS ZenFone 8 Flip

Kompletní specifikace
Konstrukce165 × 77 × 9,6 mm, 230 g, konstrukce: klasická s flipem, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 888, CPU: 1×2,9 GHz + 3×2,8 GHz + 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 660
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2021, 20 990 Kč

Obsah balení: včetně pouzdra

Balení obsahuje kromě telefonu také napájecí adaptér a kabel typu USB-C/USB-C. Výrobce nezapomněl dokonce ani na praktický ochranný kryt.

Líbilo se nám
  • bohatý obsah balení včetně pouzdra

Konstrukční zpracování: flip sem, flip tam

ZenFone 8 Flip zůstává rozměry i hmotností věrný své předloze, výrobce však zapracoval na odolnosti mechanismu otočného fotomodulu. Převodovka (ozubená kolečka) uvnitř flipového mechanismu je nově o 40 % menší, přitom však nabídne 2,2krát větší točivý moment. Výrobce se také chlubí otestováním na 300 tisíc otočení, což znamená, že by kamerka měla zvládnout minimálně 150 „flipů“ každý den po dobu pěti let. Otáčení mechanismu je i tentokrát velmi svižné, což oceníte zejména, pokud budete telefon odemykat pomocí tváře. Podobně jako u předchůdce, je však i u ZenFonu 8 Flip slyšitelný tichý „bzukot“, který v rušnějším prostředí pravděpodobně vůbec nezaregistrujete, ale v tichém pokoji si jej již rozhodně všimnete. Mechanický zvuk mě každopádně nijak nerušil a na výsledný dojem z používání neměl vliv.

Konstrukce flipového mechanismu je stále z „tekutého kovu“, který má být odolný vůči mechanickému poškození. Kamerku určitým způsobem „chrání“ také senzor zrychlení, který ji dokáže v případě pádu pohotově zasunout. K úplnému zasunutí byste však museli telefon upustit z výšky zhruba dvou metrů, což jsem si otestoval v řízené „simulaci“ pádu telefonu do peřiny.

LED dioda upozorní na notifikace nebo probíhající nabíjení.

Stříbrná záda verze Glacier Silver působí opravdu prémiově, zároveň jsou však velkým magnetem na otisky. To může naštěstí vyřešit dodávané ochranné pouzdro, jež má zároveň praktickou výsuvnou pojistku, která může zamezit otočení fotomodulu. Pokud byste však nechtěli nosit telefon v pouzdru, můžete se spolehnout alespoň na ochranu v podobě Corning Gorilla Glass 3. Certifikace odolnosti IP bohužel schází, vzhledem ke konstrukci je to však vcelku pochopitelné. Originální je vypínací tlačítko s modrým/tyrkysovým akcentem, které má, stejně jako kolébka ovládání hlasitosti, ideální umístění. Na závěr zmíním malou LED na spodní straně, která upozorní na notifikace nebo probíhající nabíjení.

Celkově mám ze ZenFonu 8 Flip dobrý pocit. Ačkoliv osobně kvůli kompaktním rozměrům preferuji ZenFone 8, věřím, že si i tento smartphone najde své obdivovatele.

Líbilo se nám
  • notifikační dioda
  • elegantní design
  • unikátní flipová kamerka
  • vylepšená odolnost fotomodulu
Nelíbilo se nám
  • záda sbírají otisky

Displej: dejte výřezům sbohem

Obrazovka ZenFonu 8 Flip zůstává v podstatě identická se svým předchůdcem. Uživatelé se tedy mohou těšit na 6,67palcový AMOLED panel, který nehyzdí žádný výřez nebo průstřel a má dostatečný maximální jas (na automatiku až 1 000 nitů) i krásné podání barev. Displej z produkce Samsungu potěší rovněž širokým množstvím nastavení zobrazení včetně ochrany v podobě Corning Gorilla Glass 6. Obnovovací frekvence zůstává na 90 Hz, což je však vcelku rozumný kompromis mezi plynulostí a energetickou efektivitou. Na druhou stranu je také potřeba zmínit, že specifikace displeje nejenže zůstaly stejné jako u ZenFonu 7 (Pro), ale také jsou mírně horší než u ZenFonu 8. Výměnou za absenci výřezů a opravdu velkou uhlopříčku se totiž budete muset vzdát mírně vyššího maximálního jasu, odolnějšího Gorilla Glass Victus nebo 120Hz obnovovací frekvence.

ASUS ZenFone 8 Flip

Co naopak zůstává, to je stejně povedená čtečka otisků prstů, která fungovala spolehlivě (a také rychle) na přiložení i studeného či mírně mokrého prstu po umývání rukou. Stejně tak se mohou uživatelé těšit na pěkně zpracovaný režim Always-On nebo funkci minimalizující blikání při nízkém jasu.

Líbilo se nám
  • krásný AMOLED panel
  • bez výřezu/průstřelu
  • dostatečná maximální svítivost
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • horší specifikace než u displeje ZenFonu 8

Zvuk: tentokrát bez 3,5mm jack

ZenFone 8 Flip má podobně jako ZenFone 8 hned dva reproduktory, které vykouzlí velmi hlasitou i dostatečně kvalitní reprodukci. Navzdory větším rozměrům (oproti ZenFonu 8) však bohužel chybí 3,5mm jack, jehož absenci v posledních měsících již dražším smartphonům příliš nevyčítám, v tomto případě je to ale podle mě škoda. Oproti ZenFonu 8 je rovněž slabší horní repráček, který se ukrývá v otáčecím modulu, zvuk tak musí nejprve proniknout přes mřížku/rám nad displejem. Chuť však spraví povedený ekvalizér, kde si mohou uživatelé vyladit zvuk přesně podle svých představ.

Líbilo se nám
  • kvalitní stereo zvuk
  • povedený ekvalizér
Nelíbilo se nám
  • navzdory větším rozměrům schází 3,5mm jack

Výkon hardwaru: co víc si přát

ZenFone 8 Flip využívá Snapdragon 888 s 8 GB operační paměti typu LPDDR5 a 256GB úložištěm UFS 3.1, z něhož po zapnutí zůstane dostupných zhruba 240 GB. Díky tomu se můžete spolehnout na naprostý dostatek výkonu i na roky dopředu, zařízení se nezpomaluje ani při náročných úkolech nebo hraní her a rovněž jsem se nesetkal s výrazným zahříváním. Oproti ZenFonu 8 má navíc verze Flip slot pro microSD kartu o maximální velikosti až 2 TB, takže můžete bez problému uložit desítky hodin 4K záznamu.

Líbilo se nám
  • špičkový výkon
  • slot pro paměťovou kartu

Výdrž baterie: až dva dny střídmého používání

ZenFone 8 Flip je vybaven 5 000mAh baterií, která zajistí průměrnou jednodenní výdrž při náročnějším používání. Pokud byste však telefon používali střídměji, můžete se dostat až na dva dny na jedno nabití, standardem však bude u většiny uživatelů podle mě právě jeden den. V balení dodávaný 30W adaptér zvládne mobil nabít z 0 na 50 % zhruba za půl hodiny, plné nabití pak zabere přibližně 105 minut. Bezdrátové nabíjení bohužel opět schází, co naopak nechybí jsou pokročilé možnosti nabíjení, které jsem popisoval již v recenzi menšího sourozence.

Líbilo se nám
  • pokročilé možnosti nabíjení
  • solidní výdrž
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: příkladná

Z konektivity je vzhledem k přítomnosti Snapdragonu 888 dostupná podpora 5G sítí (u obou SIM), kterou jsem se SIM kartou operátora Vodafone běžně používal. Nechybí GPS, GLONAS, QZSS nebo Galileo, ale také nejnovější Bluetooth 5.2 či Wi-Fi 6 a NFC.

Líbilo se nám
  • kompletní výbava

Fotoaparát: nejen pro selfie maniaky

ZenFone 8 Flip má s výjimkou teleobjektivu a dedikovaného selfie fotoaparátu identickou fotovýbavu jako ZenFone 8, viz tabulka specifikací. Pro zajímavost jsem pořídil několik srovnávacích snímků mezi ZenFonem 8 a ZenFonem 8 Flip, které se však od sebe (nepřekvapivě) v podstatě v ničem neliší. Jedinou nevýhodou je tak chybějící optická stabilizace hlavního fotoaparátu, která se hodí při focení v noci/šeru nebo natáčení videa.

Pokud fotíte během dne, jsou výsledky velmi solidní jak u hlavního snímače, tak u ultraširokoúhlého objektivu, viz mé hodnocení fotoaparátu v recenzi ZenFonu 8. Obecně vzato se mohou uživatelé těšit na líbivé barvy, ASUSu se navíc podařilo najít správný kompromis mezi vyšší saturací a vcelku přirozeným barevným podáním. Fotky mají podobně jako u iPhonů spíše teplejší nádech, nabízí vysokou úroveň detailů i spolehlivě fungující HDR. Extrémně praktický je také zámek focusu a expozice dostupný v běžném režimu focení.

Trojnásobný teleobjektiv o rozlišení 8 megapixelů je vcelku dobře barevně sladěný se zbytkem sestavy a za dobrého světla dokáže vyfotit detailní snímky se správně nastavenou expozicí. Důležité je mít však při focení pevnou ruku, neboť také teleobjektivu chybí optická stabilizace, která by v mnoha situacích přišla vhod. U teleobjektivu rovněž nepočítejte s přítomností nočního režimu, který funguje jen u hlavního snímače a ultraširokoúhlého objektivu. Ultraširokoúhlá kamerka, která zároveň funguje jako makro snímač, má dostatek detailů i pěkné barvy, nevýhodou je tak snad jen menší záběr (113 stupňů).

V oblasti natáčení videa můžete opět počítat s identickými možnostmi jako u ZenFonu 8. Neschází slo-mo ve 4K při 120 FPS, možnost natáčet 8K videa (30 FPS) nebo režim sledování pohybu, Pro video i manuální režim nastavení. Při natáčení videa dvakrát zamrzí absence OIS u hlavního snímače, což výrobce odůvodňuje tím, že se nejedná o přímého nástupce ZenFonu 7 Pro. Jinak je však kvalita identická se ZenFonem 8, což znamená také větší množství šumu u videa natáčeného za šera. I s přihlédnutím k uvedeným nedostatkům se však stále jedná o suverénně nejlepší/nejuniverzálnější selfie fotomobil na trhu. Uživatelé, kteří tak rádi fotí sami sebe (nebo si třeba chtějí natáčet 8K selfie videa), by proto měli ZenFone 8 Flip zařadit do užšího výběru.

ASUS ZenFone 8 Flip Full HD 30 FPS

ASUS ZenFone 8 Flip 4K 30 FPS

Líbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv s autofocusem
  • zpomalená 4K videa ve 120 FPS
  • 8K ve 30 FPS
  • nejuniverzálnější selfie sestava na trhu
  • obecně vzato kvalitní, pěkně barevné snímky
Nelíbilo se nám
  • chybějící OIS u hlavního fotoaparátu i teleobjektivu
  • menší rozsah ultraširokoúhlého objektivu
  • větší množství šumu při natáčení ve zhoršených světelných podmínkách

Software: Android 11 s garancí dvou let

ASUS dodává ZenFone 8 Flip s Androidem 11, který doprovází velmi lehká nadstavba od výrobce, která přináší několik základních aplikací, jako je galerie, počasí nebo správce souborů, ale také zrychluje důležité „funkce“, jako je číselník nebo klávesnice. Běh telefonu je extrémně svižný a výrobce garantuje dvě velké aktualizace operačního systému (tedy minimálně na Android 13) a alespoň stejně dlouhé bezpečnostní záplaty. Z dalších funkcí jsem si oblíbil režim používání jednou rukou, který běžně nepoužívám, a již zmíněné pokročilé možnosti nastavení nabíjení.

Líbilo se nám
  • svižný chod
  • povedená nadstavba
  • skvělý režim ovládání v jedné ruce
Nelíbilo se nám
  • garance aktualizací by mohla být delší

Zhodnocení

ASUS ZenFone 8 Flip je nejen nejlépe vybaveným selfie fotomobilem na trhu, ale také zařízením s kvalitním displejem bez výřezu, dostatkem výkonu, praktickou notifikační diodou nebo slotem pro microSD karty. Pokud vám nevadí větší rozměry, absence zvýšené odolnosti, kterou lze s ohledem na unikátní konstrukci pochopit, či nepřítomnost optické stabilizace u fotoaparátů, nákupem tohoto zařízení chybu rozhodně neuděláte.

ASUS ZenFone 8 Flip

Konkurence

Pokud je vám ASUS sympatický, ale ZenFone 8 Flip se vám zdá až příliš velký, rozhodně zvažte nákup ZenFonu 8, který je menší, má certifikaci IP68, ale také 120Hz AMOLED panel i 3,5mm jack.

ASUS ZenFone 8 16/256 GB

Rozměry148 × 68,5 × 8,9 mm, 169 g
DisplejAMOLED, 5,9" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 888, 1×2,9 GHz + 3×2,8 GHz + 4×2,2 GHz
PaměťRAM: 16 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Samsung Galaxy S21 nabídne 120Hz AMOLED panel i zvýšenou odolnost IP68, chybí mu však slot pro paměťové karty a má o trochu méně výkonný procesor Exynos 2100.

Samsung Galaxy S21 256+8 GB

Rozměry151,7 × 71,2 × 7,9 mm, 171 g
DisplejAMOLED, 6,2" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 2100, 1×2,9 GHz + 3×2,8 GHz + 4×2,3 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Jestliže často při focení využíváte ultraširokoúhlý objektiv, rozhodně byste si neměli nechat ujít nový OnePlus 9 Pro s 50Mpx senzorem o nadprůměrné velikosti 1/1,56". Potěší také 120Hz AMOLED panel s technologií LTPO pro úsporu energie nebo superrychlé 65W nabíjení.

OnePlus 9 Pro 256+12 GB

Rozměry163,2 × 73,6 × 8,7 mm, 197 g
DisplejAMOLED, 6,7" (3 216 × 1 440 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 888,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 500 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

asus-zenfone-8-flip
Klady
  • povedená lehká nadstavba Androidu 11
  • ultraširokoúhlý objektiv s autofocusem (makro)
  • praktická notifikační dioda
  • dostatek výkonu + až 2TB microSD
  • široké možnosti nastavení nabíjení
  • 30W nabíjení + solidní výdrž
  • nejuniverzálnější selfie fotomobil na trhu
  • bohatý obsah balení
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • velká obrazovka bez výřezu
Zápory
  • absence OIS u hlavního snímače a teleobjektivu
  • oproti ZenFonu 8 chybí 3,5mm jack
  • menší rozsah ultraširokoúhlého objektivu
  • chybí bezdrátové nabíjení
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Tak jeho nejvetsi konkurent je spis lonskej Zenfone 7 Pro s OIS. Vetsina lidi si ho bude kupovat kvuli te konstrukci. Pokud ne tak je lepsi volba S21 nebo pokud vetsi display tak trosku pridat a vzit OnePlus 9 Pro.
Ondřej Tesařík
Ondřej Tesařík
Chybějící stabilizace je dost silná indicie, že přijde (snad) verze Pro. Každopádně jsem čekal 108mpx + 5x zoom. Takže s upgradem ZF6 čekám dál a tohle vynechávám.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze