Asus ZenFone Zoom S
recenze

Asus ZenFone Zoom S

Ostříž, co lov hned tak nevzdá
10

Asus nám loni představil svou řadu ZenFone 3, která stihla za tu dobu nabídnout pár skutečně povedených telefonů, a ještě letos chce navázat modelem ZenFone Zoom S. Ten se snaží zaujmout fotografy mezi vámi – pro Asus prvním – duálním fotoaparátem. Tak se pojďme podívat, jak se mu to povedlo.

Loňská řada ZenFone 3 od Asusu čítá mnoho různých zařízení, která se liší nejen velikostmi displeje, ale především cenou. Dnes se však podíváme na nejnovějšího zástupce této rodiny. Ten se na většině cizích trzích prodává pod názvem ZenFone 3 Zoom, avšak v ČR se má oficiálně prodávat pod jménem Zoom S, takže jej tak budeme v naší recenzi nazývat i my. Jak už jste jistě vycítili, nový ZenFone se soustředí primárně na focení. Asus jej vůbec poprvé osadil vlastním duálním fotoaparátem, který má 12 Mpx a je řešený podobně jako třeba u iPhonu 7 Plus či OnePlus 5. Zbytek telefonu je však jakousi směsicí jeho sourozenců. Design, konstrukce a baterie jsou z levnějšího 5,5palcového modelu ZenFone 3 Max, zatímco hardwarová výbava je nachlup stejná jako u „obyčejného“ ZenFonu 3. Otázkou zůstává, jak se toto snoubení nového se starým povedlo.

ASUS ZenFone 3 Zoom

Technické parametry ASUS ZenFone 3 Zoom 4 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce154,3 × 77 × 8 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12,3 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:02 hodin
Dostupnostúnor 2017, 11 990 Kč

Asus ZenFone 3 Zoom – videopohled

Obsah balení: více než je zvykem

V hezké krabičce nalezneme v horní přihrádce samotný telefon a pod ním leží pár prospektů a příruček. O kousek dále nalezneme nabíjecí adaptér, USB-C/USB-A kabel pro nabíjení a propojení s PC či kvalitní špuntová sluchátka, ke kterým je přihozeno i několik párů náhradních špuntů. Dobrou přidanou hodnotou je také čirý a příjemně tenký silikonový kryt, který nepřidává telefonu moc na rozměrech.

Design a konstrukce: nudný, ale kvalitní

Samotný design je typický pro ZenFony třetí generace, přičemž vychází přímo z 5,5palcového modelu ZenFone 3 Max. Máme tu tedy pěkné kovové tělo, která má hezky zaoblené hrany a skvěle se drží, byť občas trochu klouže z ruky a hladký kov se také čas od času zašpiní. I když se to tak však může zdát, celé tělo z kovu není, což můžete ostatně vidět na odstínu barvy, nebo po pouhém dotyku. Nahoře a dole máme totiž plastové krytky, které ovšem perfektní lícují se zbytkem zad a přechodu si tak nevšimnete – jen pocit z materiálu je jiný.

Celkově působí Zoom S poctivým dojmem, ale za danou cenu musím uznat, že klasický ZenFone 3 ze skla působí při držení v ruce o něco prémiověji, byť osobně mnohem více preferuji kov. Telefon je bytelný, nikde se neprohýbá a všechno naprosto perfektně zapadá, takže nejsou nikde nijak výrazné mezery. Na zádech potom nalezneme krom spousty kovu i spolehlivou čtečku otisků prstů čtvercového tvaru, na které spočine váš ukazováček přirozeně, takže ho nemusíte nijak natahovat. Je velmi spolehlivá a prst nepřečetla na první pokus jen párkrát, ale v rychlosti odemykání mezi ty nejlepší určitě nepatří.

Na pravé hraně jsou potom výborně umístěna hardwarová tlačítka, která máte přímo na dosah palce a která mají velmi příjemný a výrazný stisk. Obě navíc disponují tradičními „zen kruhy“, které Asus již dlouhou dobu používá a které jim dodávají jemnou texturu. Na spodní hraně máme multifunkční USB-C konektor, reproduktor, mikrofon i 3,5mm jack konektor pro sluchátka – všechno hezky pohromadě. Na levé straně se jako poslední nachází hybridní slot pro dvě nanoSIM karty, anebo jednu nanoSIM kartu a jednu paměťovou microSD kartu.

Celkově působí konstrukce velmi dobrým dojmem a byť si při zdvihnutí telefonu hned neřeknete, že jde o dražší zařízení, jako tomu může být u jiných konkurentů, není si na co stěžovat. Design Zoomu může působit lehce strnule a v porovnání s Honorem 8, Xiaomi Mi 6 či třeba i OnePlus 5 tak trochu bledne, ale zároveň ani neurazí – rozhodně se nejedná o ošklivý telefon. Jen napočítejte, že s ním přilákáte pozornost. Škoda že prozatím lze koupit ZenFone Zoom S na našem trhu pouze v černé barvě – rovněž představená stříbrná a růžová varianta jsou nám tak zapovězeny.

Líbilo se nám:

  • kovové tělo
  • pohodlné držení
  • spolehlivá čtečka otisků prstů

Nelíbilo se nám:

  • poněkud nudný design

Displej: barevná show

Mezi poměrně rozměrnými rámečky se nachází samotný displej, který kryje 2.5D sklo Gorilla Glass 5. Použitý panel má 5,5 palců a Full HD rozlišení. Jemnost dle mého názoru naprosto dostačuje, navíc je zde nasazena AMOLED technologie, takže lze očekávat krásně hlubokou černou, skvělý kontrast či větší šetření baterie. Panel je však od základu nastaven do super živého režimu a barvy jsou opravdu silně saturované, což se může někomu líbit a někomu zase ne. Osobně jsem displej raději přepnul na základní režim, kdy se barvy trochu zkrotily, ale i tak jsou saturovanější než u jiných modelů této třídy. Barvy a zobrazení displeje si však můžete v nastavení upravovat ještě více, než jen přepínáním přednastavených režimů.

Celkově je to však jeden z nejlepších panelů za dané peníze, navíc sbírá body i širokým rozsahem jasu, bezproblémovou čitelností na slunci a slušnými pozorovacími úhly. Nechybí ani filtr modrého světla a nad displejem najdeme i výraznou notifikační LED diodu, byť nastavitelná už není. Naopak pod ním jsou také senzorová tlačítka, která díky skvělé odezvě a velikosti hodnotíme jako velmi povedená, jen by mohla být konečně i podsvětlená.

Líbilo se nám:

  • pěkný AMOLED panel
  • Gorilla Glass 5
  • bohaté nastavení displeje
  • notifikační LED dioda

Nelíbilo se nám:

  • na někoho až příliš saturované barvy
  • senzorová tlačítka nejsou podsvětlená

Zvuk: sluchátka mají přednost

O jediném reproduktoru na spodní straně není třeba sáhodlouze mluvit. Hraje sice velmi hlasitě, ale při vyšší hlasitosti nezní zvuk zrovna nejlépe – je lehce plechový a poněkud plochý, což jej zařazuje mezi průměr své třídy. Naopak velkou pochvalu si vyslouží výborný 3,5mm jack výstup do sluchátek s Hi-Res audiem a podporou 24bitového přehrávání.

ASUS ZenFone 3 Zoom

Navíc tu nechybí ani plně nastavitelný ekvalizér či speciální nastavování prostorového efektu ve sluchátkách, které dělá skutečně velký rozdíl ve vnímaní zvuku, takže se vyplatí si s ním trochu vyhrát. Dále v balení dodávaná špuntová sluchátka s náhradními špunty patří mezi ty lepší a nemusíte tak hned po koupi shánět vlastní.

Líbilo se nám:

  • hlasitý zvuk reproduktoru
  • výborný 3,5mm výstup
  • dobrá špuntová sluchátka v balení

Nelíbilo se nám:

  • přinejlepším průměrná kvalita reproduktoru

Baterie: důvod k chlubení

Více než dobrá je potom výdrž na jedno nabití. Asus ukazuje všem výrobcům, že výmluvy na tloušťku zařízení nejsou vždy úplně na místě a do 7,9 milimetrů tenkého těla narval obří baterii s kapacitou 5 000 mAh. To mi zaručilo při běžném používání bez problémů tři dny výdrže a i když jsem používal telefon náročněji, dostával jsem se vždy na dva dny. Rychle jsem si tak odvykl na každodenní dobíjení.

ASUS ZenFone 3 Zoom

I přes opravdu extrémně náročný den plný zapnuté navigace, hraní a focení vás telefon dostane od rána do noci a ještě vám pár desítek procent baterie zbude. Zároveň upozorním, že jsem měl jas prakticky vždy na maximum, byl jsem neustále připojený k internetu a nikdy jsem nemusel využít úsporného režimu. Pokud však s používáním omezíte také jas a zapnete i úsporný režim, není vyloučena ani výdrž 4 dnů.

Do 7,9 milimetrů tenkého těla narval Asus obří baterii s kapacitou 5 000 mAh!

Ani v našem redakčním testu výdrže streamování Full HD videa přes Wi-Fi se nenechal Zoom S zahanbit a vydržel 11 a půl hodiny. Výdrž je zkrátka fantastická, ale nabíjení pomocí USB-C už tak moc ne, jelikož s dodávanou nabíječkou, která nabíjí 2 ampéry, zabere zhruba 3 hodiny. Velká baterie si hold žádá trochu času. Přidaný bonus představuje možnost použít telefon i jako powerbanku, i když nabíjení z něj samozřejmě nebude nejrychlejší – výstup je omezen na 1 A. V balení však bohužel nedostanete pro takovou funkci vhodný kabel.

Líbilo se nám:

  • skvělá výdrž obří baterie
  • USB-C
  • telefon lze použít jako powerbanku

Nelíbilo se nám:

  • pomalejší nabíjení

Hardware: dostačující, ale…

Uvnitř Zoomu se nám ukrývá osvědčený, i když nijak extrémně rychlý Snapdragon 625, 4 GB RAM (k využití 2,1 GB po prvním spuštění), 64 GB interního úložiště (cca 52 GB volných pro vaše aplikace) a počítat můžete i se slotem pro microSD kartu až do kapacity 256 GB. Přesně na tuto konfiguraci jsem zvyklý ze svého ZenFonu 3 a zde běží stejně odladěně, ne-li dokonce ještě lépe. Prostředí běží hezky rychle a plynule a zahrajete si i lehce náročnější hry.

Spuštění aplikací je bleskové a stejně tak při multitaskingu se mi telefon nepovedlo zadýchat natolik, aby se nějak zpomalil. Jen škoda, že si musíte na rozdíl od obyčejného ZenFonu 3 pár tisíc připlatit a stejně tu není ani trochu výkonnější procesor. Třeba takový Alcatel Idol 4S nabízí Snapdragon 652 a menší Honor 8 je výkonem také jinde.

Líbilo se nám:

  • dostačující výkon a dost paměti
  • microSD slot
  • plynulý a rychlý chod prostředí

Nelíbilo se nám:

  • za danou cenu by neuškodil silnější procesor

Systém a prostředí: Nougat á la Asus

Po vytáhnutí z krabice bude ZenFone Zoom S běžet na Androidu 6.0 Marshmallow, avšak hned po přihlášení a chvilce čekání přijde velká aktualizace, která povýší systém rovnou na Android 7.1.1, za což lze Asus jen a jen chválit. Ten se schovává pod vlastní mohutnou nadstavbou ZenUI, ale celkově se mi i tak líbí. Animace ani grafika nejsou nijak rušivé či kýčovité, spíše zkrátka své. Vše funguje naprosto perfektně, svižně a bez problémů.

Až na pár sociálních sítí tu navíc není skoro žádný bloatware a aplikace od Asusu jsou velmi povedené. Telefon, správce souborů, fotoaplikace, FM rádio, záznam zvuku, počasí – to jsou všechno aplikace, které má pod palcem přímo Asus. Jedná se o pěkné odladěné aplikace, které nepřetékají funkcemi a nastaveními, ale svému účelu poslouží skvěle. Asus dále přibalil pár vlastních bonusových aplikací, jako je laserové pravítko (měří poměrně přesně ostřícím senzorem pro focení, jak daleko se nacházíte od měřených objektů), vlastní editor videí, povedený a na funkce bohatý editor fotek, poznámková aplikace či fotokoláže. Jedná se o vcelku užitečné aplikace, ale odinstalovat bohužel nejdou.

Dále nechybí tradiční Google balíček, který zde nahrazuje třeba i aplikaci pro SMS zprávy či hudbu. Při prvním spuštění si můžete vybrat, které doporučené aplikace chcete automaticky stáhnout, ale i když jsem vše přeskočil, přesto se nainstalují již zmíněné sociální sítě. Jmenovitě jde o Facebook, Messenger od Facebooku a Instagram, což jsou aplikace, které mnoho z vás stejně používat bude. A i kdyby ne, můžete je smazat.

Líbilo se nám:

  • aktualizace na Android 7.1.1 Nougat
  • odladěné a pěkné prostředí
  • povedené aplikace od Asusu

Nelíbilo se nám:

  • pár neodstranitelných aplikací navíc nemusí každý ocenit

Fotoaparát: chvalitebný první pokus

Fotoaparát je rozhodně hlavní marketingový tahák Zoomu a na stránkách Asusu se můžete dozvědět o mnoha impozantních specifikacích, které si všechny vyjmenovávat nebudeme, jinak by se nám délka tohoto článku zdvojnásobila. Důležité je, že pro Asus první duální fotoaparát je tu v konfiguraci podobné iPhonu 7 Plus, přičemž oba foťáky mají 12 Mpx. Máme tu tedy klasický širokoúhlý objektiv a teleobjektiv, který umí 2,3× optický zoom. Klasický foťák umí vykouzlit opravdu povedené snímky se silně saturovanými barvami, které se mohou rovnat těm nejlepším.

První fotografie je vždy z klasického objektivu, druhá z teleobjektivu s 2,3× optickým zoomem a případná třetí s 5× zoomem

Objevuje se tu však relativně často výraznější postprocessing, v horším světle se ukáže špetka šumu a automatická volba expozice není vždy ideální, přičemž mají fotky tendenci být o něco tmavší. Potěší ovšem světelnost f/1.7, což pomůže v horším světle, laserové ostření či čtyřosá optická stabilizace, díky které byly snímky vždy ostré i přes mé rozklepané ruce.

Teleobjektiv je potom výbornou přidanou hodnotu, ale na své přímé konkurenty v jedné oblasti lehce ztrácí. Fotografie z něj jsou nicméně plné detailů a fotky bývají ostré i přes absenci optické stabilizace. Barvy jsou opět silně saturované, vlivem horší světelnosti se mnohem dříve projeví šum. Nelze jej tedy využívat tak univerzálně, ale přesto z něj dostanete skvělé výsledky. Dokonce i pětinásobný zoom, který vzniká spojením optického a digitálního zoomu, je za dobrého světla často vcelku použitelný.

Oblastí, kde ztrácí, je ovšem portrétní režim, který zaostává za iPhonem a třeba i Xiaomi Mi 6. Docílit u něj dobrého snímku je mnohem těžší a častěji se objevují různé neduhy kolem hran foceného objektu. Fotky jsou často lehce rozmazané. Opravdu pěkný bokeh efekt zvládá pouze u jednodušších tvarů, a navíc vám telefon neříká, jak daleko od foceného objektu máte stát pro optimální efekt, takže vždy nějakou dobu trvá, než naleznete tu správnou vzdálenost. Zkrátka na výsledky není vůbec spoleh, zatímco třeba Xiaomi Mi6 mi zvládlo vyfotit skvělé bokeh fotky třeba i u květin v lehčím větru.

Portrétní režim

Celkově se dá na duální fotoaparát nahlížet dvěma způsoby. Při srovnání s těmi nejlepšími fotomobily pokulhává a nemůže se s nimi ve všem rovnocenně měřit. Pokud ovšem přihlédneme k ceně 12 tisíc, jedná se o poměrně výrazně nadstandardní fotoaparát, který navíc disponuje i teleobjektivem, jenž v této třídě rozhodně rozšířený není.

Pochválím kvalitní tříosou elektronickou stabilizaci videa, která však funguje maximálně pro Full HD záznam, přičemž natáčet lze ve 4K rozlišení s 30 FPS či ve Full HD s 30/60 FPS. Velmi dobrá je také přední 13Mpx selfie kamerka se světelností f/2.0. I ta pořídí kvalitní snímky, za které se nemusíte na žádných sociální sítí stydět, a disponuje funkcí, kdy telefon těsně před zachycením snímku bíle rozsvítí obrazovku, aby tak nahradil blesk.

Večerní fotografie s ukázkami přisvětlení dvoutónovou LED diodou

Jedinou větší kritiku mám k fotoaplikaci, která je stejná jako u ZenFonu 3. Je přehledná, dobře navržená a nabízí nespočet režimů včetně toho manuálního. Avšak u Zoomu S mi značně znepříjemňovala život a kvůli ní nebyl na fotoaparát spoleh, což je vcelku závažný problém. Kvůli ní tak fotoaparát působí nedodělaným dojmem a focení s ním není vůbec příjemným zážitkem.

Snímky fotoaplikace s příklady chyb, se kterými jsem se často setkával

Při delším focení celkem často aplikace padá či nereaguje a musím jí vypnout a zase zapnout. Občas se také trochu sekala a párkrát přestala reagovat úplně, což vedlo jednou až k automatickém restartu telefonu. Nezbývá tedy než doufat v brzkou opravu aktualizací, v čemž ovšem Asusu naprosto důvěřuji.

Líbilo se nám:

  • nadstandardní kvalita hlavního fotoaparátu
  • velmi slušné fotky při 2,3× i 5× zoomu
  • výborná optická i elektronická stabilizace
  • dobrá přední kamerka

Nelíbilo se nám:

  • portrétní režim nepodává tak dobré výsledky jako konkurenti
  • prozatím rozbitá fotoaplikace

Konektivita: jediné zklamání

Konektivita nepatří mezi nejsilnější stránky nového ZenFonu Zoom S a zamrzí, že tuto oblast Asus tak trochu zanedbal.

Zamrzí absence NFC a přítomnost pouze pomalejší Wi-Fi 802.11 b/g/n

Nechybí kompletní LTE, Bluetooth 4.2 či velmi dobrá A-GPS, ke které se přidal i GLONASS či čínské BeiDou (BDSS), takže se s tímto telefonem určitě jen tak neztratíte. Zamrzí ovšem absence NFC a přítomnost pouze pomalejší Wi-Fi 802.11 b/g/n je dokonce ostudná, neboť rychlejší Wi-Fi nabízí i mnohem levnější telefony. Na 5GHz připojení si tedy budete muset s tímto Asusem zkrátka nechat zajít chuť. Dále tu nenajdeme ani infraport, ale už nechybí podpora FM rádia.

Líbilo se nám:

  • skvělá navigační výbava
  • nechybí FM rádio
  • kompletní LTE

Nelíbilo se nám:

  • absence rychlé Wi-Fi
  • chybí NFC

Zhodnocení: povedený začátek

Když to vezmeme kolem a kolem, je ZenFone Zoom S za 12 tisíc jednoznačně výbornou koupí. Má parádní AMOLED displej, kovové tělo, po updatu Android 7.1.1 a neskutečnou výdrž gigantické baterie. Fotoaparát sice není bezchybný a na ty nejlepší úplně nemá, ale s přihlédnutím k ceně dostanete v této oblasti jednoznačně jeden s nejlepších poměrů ceny a výkonu. Jen tu fotoaplikaci to chce vychytat a pro příště by se slušel i kapánek silnější procesor. Fotoaplikaci však může umravnit aktualizace, v čemž Asusu věřím, a potom už nám mnoho velkých mínusů prostě nezbývá.

Nový Zoom S se jednoduše povedl. I když to není žádný král své třídy, dostanete za své peníze skutečně hodně muziky. Žádný z konkurentů a ani výrazně dražších telefonů nemá tak neuvěřitelnou výdrž baterie a z telefonů s podobným duálním fotoaparátem stojí ZenFone nejméně, byť jen o trochu. Asusu se zkrátka povedlo Zoomem S vytvořit opravdu silnou konkurenci, která má rozhodně co nabídnout a její koupí určitě nikdo neprohloupí.

Konkurence

OnePlus 5

Z konkurence lze zmínit nové OnePlus 5, které vás vyjde v nejnižší konfiguraci se 6 GB RAM na 13 tisíc. Za ty dostanete ten nejvýkonnější možný hardware, podobný 5,5palcový displej, čistý Nougat a stejně koncipovaný fotoaparát.

OnePlus 5

Rozměry152,7 × 74,7 × 7,3 mm, 153 g
DisplejAMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:23 hodin

Xiaomi Mi 6

Podobně si vede také již zmiňované Xiaomi Mi 6. To má stejně výkonný hardware jako OnePlus a rovněž stejně pojatý duální fotoaparát. Musíte se však smířit s absencí kompletního LTE.

Xiaomi Mi 6

Rozměry145,2 × 70,5 × 7,5 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 5,15" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,46 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 350 mAh

Alcatel Idol 4S

Konkurentem s 5,5palcovým displejem je i loňský Alcatel Idol 4S s krásnou skleněnou konstrukcí a výbornými stereo reproduktory. Jeho displej má vyšší rozlišení a výkon je o něco vyšší. Výdrž je ovšem výrazně slabší, nemá USB-C a fotoaparát toho nenabídne tolik.

Alcatel Idol 4S

Rozměry153,9 × 75,4 × 7 mm, 149 g
DisplejAMOLED, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 26 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 652 MSM8976, 4×1,8 GHz + 4×1,4 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:53 hodin

Honor 8

Za deset tisíc se prodává také menší Honor 8, který má rovněž vyšší výkon a třeba i lepší čtečku. Jeho duální fotoaparát je sice jinak řešený, ale nabízí vlastní plusy a mínusy. Pokud si chcete ještě přilepšit, můžete ve stejné stáji kouknout i na novější Honor 9, který je v mnohém ještě lepší, ale stojí už 13 tisíc.

Honor 8 32/4 GB

Rozměry145,5 × 71 × 7,5 mm, 153 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 950, 4×2,53 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh
asus-zenfone-3-zoom
Klady
  • zaoblené kovové tělo
  • kvalitní AMOLED panel
  • úžasná výdrž obří baterie
  • odladěné prostředí a update na Android 7.1.1 Nougat
  • nadstandardní hlavní fotoaparát
  • velmi slušné fotky při 2,3× i 5× zoomu
  • čtečka otisků prstů
  • výborný 3,5mm jack výstup
  • lze použít jako powerbanku
  • microSD slot
Zápory
  • senzorová tlačítka nejsou podsvětlená
  • za danou cenu by neuškodil silnější procesor
  • portrétní režim nepodává tak dobré výsledky jako konkurenti
  • prozatím rozbitá fotoaplikace
  • pomalejší nabíjení
  • absence NFC a rychlé Wi-Fi
Diskuze ke článku
asus
dik za recenziu. mam ASUS ZENFONE MAX ZC550KL 32GB - bateria/vydrz uplne fantazia, system odladeny skvele, par apiek navyse, ale uz som si zvykol (aj ked asus by mohol dovolit ich odinstalovat).
fotak - tak tento je tu priemer. fotky proste priemer preto hladam nieco podobne , ale s lepsim fotakom. mozes prosim ta porovnat tieto dva fotaky ? je jasne ze zoom je lepsi, ide mi skor o to o kolko lepsi - ak sa to bude dat nejak vyjadrit, pretoze co ma odradza na mobiloch s lepsim fotakom je vzdy vyrazne nizsia vydrz (nabijat kazdy 2-hy az 4/5/6-ty den je proste luxus) no a samozrejme cena. taky samsung S8 stoji 2x tolko a ci ten rozdiel v kvalite foto stoji za to si priplatit tak to neviem. dik
haha
Dragereker: ale notak U11 to jsi prestrelil to fakt lepsi uz tu S8
Eso Rimmer
Před pár dny jsem ho koupil jako náhradu za Lumii 1520 a musím říct že celkem zklamání. Doufal jsem že bude fotit alespoň stejně dobře jako Lumia, ale to jsem se spletl. Fotky jsou zašumělé a bez detailů. Dost mě zklamalo, že 4 roky starý mobil co stál 9000Kč fotí líp než nový mobil s papírově lepším foťákem za 12000Kč. Nemluvě o tom že Nokia má 4 mikrofony, bezdrátové nabíjení, NFC a lepší OS (bohužel dnes už s nulovou podporou). Jediné v čem vyniká je tak baterka.
Buffet
Koukam taiwan edice zmi 2CA tedy az 300/50mbit LTE... no pekny... celkem hnusarna okuchat pro evropu jakykoliv parametr...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze