OnePlus 5
recenze

OnePlus 5

Zuby vycení už jen občas
28

Když se řekne zabiják vlajkových lodí, co se vám vybaví? Mnohým jistě značka OnePlus, ačkoliv prvotní wow efekt už dávno pominul. Dnes prubneme v pořadí čtvrtou generaci s názvem OnePlus 5. Ta přináší špičkový hardware, AMOLED displej či duální fotoaparát. Již je ale nutné zapomenout na vyloženě nízkou cenu. Dokáže nás přesto novinka zaujmout?

Po zhruba půl roce od představení modelu OnePlus 3T jsme se dočkali regulérní nové generace. Kdo však očekával OnePlus 4, spletl se. Asijští výrobci často číslovku 4 vynechávají, neb výslovnost v místních jazycích se velmi přibližuje slovu smrt. To lze pochopit, a proto jsme v červnu letošního roku přivítali OnePlus 5. Novinka opět klade důraz na co nejnabušenější hardware, kterým chce zastínit vlajkové lodě ostatních. K sebevědomému přívlastku „zabiják vlajkových lodí“ budeme přistupovat s rezervou a raději si novinku v recenzi klasicky proklepneme.

Technické parametry OnePlus 5

Kompletní specifikace
Konstrukce152,7 × 74,7 × 7,3 mm, 153 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:23 hodin
DostupnostQ3 2017, 13 150 Kč

OnePlus 5 – videopohled

Obsah balení

Základní balení se u OnePlus 5 omezilo jen na to nejnutnější, bez čeho byste vlastně ani nemohli fungovat. Kromě telefonu tak v krabičce najdete USB kabel, který končí USB-C konektorem na jednom konci a USB-A konektorem na konci opačném, a nabíječku.

Design a konstrukce: inspirace nasnadě

Po vzhledové stránce vás OnePlus 5 zřejmě vyloženě neuchvátí. Oblé tvary a celokovové unibody zpracování má dnes kdekdo. Pakliže se navíc zaměříte na zadní stranu, možná nabudete dojmu, že jste telefon již někde viděli. Jistá podobnost s iPhonem 7 Plus zde opravdu je. Jinak však nemůžeme OnePlus 5 nijak kritizovat – zpracování je totiž příkladné a telefon působí velmi bytelným dojmem. Mezi výhody lze zařadit i to, že na těle nijak zásadně neulpívají otisky prstů.

Nudnou černou variantu můžete nahradit o něco živější stříbrnou. Více extravagance u OnePlus v tuto chvíli nečekejte. Potěší vás malá tloušťka pouze 7,3 milimetrů a také hmotnost jen 153 gramů. Máme před sebou totiž vcelku velký telefon. Větší rozměry jdou na vrub i rámečkům kolem displeje, které jsou na dnešní poměry již trochu větší.

Nudnou černou variantu můžete nahradit o něco živější stříbrnou. Více extravagance v tuto chvíli nečekejte.

Velmi vhodně je umístěno odemykací tlačítko, které najdete na pravém boku. Na opačné straně se nachází dvojklávesa regulující hlasitost a ještě hmatově rozlišený posuvník pro rychlé přepínání zvukových profilů. Snadno a rychle tak ztlumíte veškeré zvuky. Že bychom to také viděli u iPhonu? Koneckonců proč ne, jde o užitečného pomocníka.

Dále na těle najdete 3,5mm jack nebo USB-C konektor. Za něj chválíme, avšak výrobce si to pokazil nasazením staršího a pomalejšího standardu USB 2.0. Škoda. Tlačítka jsou samozřejmě i pod displejem, ve všech případech jde o senzorová. Uprostřed je čtečka otisků prstů, která funguje naprosto ukázkově, tedy velmi svižně a přesně. V tomto ohledu patří OnePlus 5 mezi absolutní špičku.

Líbilo se nám
  • precizně vyrobené a bytelné hliníkové tělo
  • skvělá čtečka otisků prstů
  • tlačítko přepínající profily
Nelíbilo se nám
  • mírně okoukaný vzhled
  • trochu větší rozměry

Displej: Rozvlněný AMOLED?

Displej se oproti minulému modelu OnePlus 3T nezměnil. Opět je nasazen AMOLED panel s 5,5palcovou úhlopříčkou a Full HD rozlišením. Na displej tak radost pohledět, a to za všech okolností. Dostatečný je rozsah jasu i čitelnost z úhlů. O ochranu se stará sklíčko Gorilla Glass 5. Jistě jste zaslechli o „jelly efektu“, tedy efektu na displeji, který se objeví při scrollování. Pozorujeme jej i na našem kousku, avšak velmi nepatrně. Při běžném používání si jej takřka nelze všimnout.

Líbilo se nám
  • kvalitní AMOLED panel
  • velmi dobrá čitelnost
Nelíbilo se nám
  • hrozba „jelly efektu“

Zvuk: šedivý průměr

Zvukově se nové OnePlus příliš neposunulo a stále vsází na jeden reproduktor, který neoslní, ale ani neurazí. Výstup do sluchátek je pak již zcela průměrný a nenáročným posluchačům postačí.

Baterie a výdrž: slušně a rychle

Velmi dobře je na tom novinka s baterií o kapacitě 3 300 mAh. Sice si ji uživatelsky nevyměníte, ale můžete se spolehnout, že celý den telefon zvládne i při náročnějším používání. Není tudíž velkým problémem se dostat na dva dny pohotovosti.

Při našem standardizovaném testu přehrávání streamovaného videa v kvalitě 1080p zařízení potvrdilo naše odhady a potěšilo časem 9 hodin a 22 minut. Nabití z nuly do 80 % pak zabere 55 minut a pro úplné nabití si vyhraďte 1 hodinu a 23 minut. Rychlé nabíjení by se mohlo také krásně skloubit s bezdrátovým nabíjením, jenže bohužel… Proti se staví použitý materiál.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • rychlé nabíjení
  • USB-C konektor
Nelíbilo se nám
  • hodilo by se bezdrátové nabíjení

Hardware: oslní každého

Na čem si OnePlus dává vždy záležet, to je hardware. Nijak proto nepřekvapí nasazení procesoru Snapdragon 835 a 6GB RAM, ze které při prvním spuštění zbývají přes 3 GB volných. Existuje navíc verze s 8GB RAM. Výkonu má telefon opravdu na rozdávání, v benchmarku AnTuTu je se skóre přesahující 183 tisíc bodů mezi smetánkou. V našem kousku se nachází 64GB interní paměť a pro uživatele zůstane 53 GB volných. Komu to nestačí, sáhne po verzi s dvojnásobnou pamětí. Jde o jedinou možnost, jak mít více prostoru, neb slot pro paměťové karty chybí.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • velká interní paměť
  • obří RAM
  • nekompromisní výkon
Nelíbilo se nám
  • chybí slot pro paměťovou kartu

Uživatelské prostředí: takřka čistý Android

Prostředí má pod palcem operační systém Android 7.1 Nougat s nadstavbou Oxygen OS. OnePlus si vždy dával záležet na aktuálnosti softwaru a minimu různé balastu. Nejinak je tomu u aktuálního pětkového modelu. Prostředí běhá ukázkově plynule a není mu tak opravdu co vytknout.

Uživatelské prostředí

V nastavení máte možnost využít různé vychytávky. Nevyhovují-li vám například tlačítka pod displejem, lze zobrazit virtuální klávesy na displeji. Nechybí ani různá gesta usnadňující ovládání. Kromě obligátního otočení telefonu jde například i o gesta typu nakreslení určitého písmene a následného spuštění aplikace.

Multimediální nabídku zastupují klasické aplikace pro přehrávání hudby a videa a samozřejmě i prohlížení fotografií či obrázků.

Líbilo se nám
  • nejnovější verze Androidu
  • jisté aktualizace
  • různá gesta

Fotoaparát: špička je ještě vzdálená

Dostáváme se k fotoaparátům telefonu. Ty na zadní straně disponují rozlišením 16 megapixelů a světelností f/1.7, respektive 20 megapixelů a světelností f/2.6. Druhá kamerka zde funguje primárně jako teleobjektiv a dokáže scénu optickým zoomem 1,6násobně přiblížit.

Samotný výrobce sice uvádí dvojnásobný zoom, avšak ten vznikne až za asistence digitálního zoomu, což už se projeví na výsledné kvalitě snímku. Kromě dvojnásobného zoomu lze duální fotoaparát využívat také k vytvoření bokeh efektu. Portrétní režim dokáže za dostatečného světla rozmazat pozadí za osobu, kterou fotíte. Výsledek je velice slušný. Se dvěma fotoaparáty dokáže telefon také lépe ostřit, což se hodí, neboť chybí optická stabilizace obrazu – k dispozici máte pouze elektronickou.

Ukázka 1,6násobného zoomu

Kvalita klasických snímků není vyloženě špatná, snímky jsou barevně věrné a vcelku i ostré. Směrem k rohům snímku však ostrost klesá a menší problémy představuje také zhoršené světlo. Ve výsledku tak platí, že na absolutní špičku OnePlus 5 ztrácí.

Ukázkové fotografie

Čelní kamerka disponuje vysokým 16megapixelovým rozlišením a taktéž elektronickou stabilizací obrazu. Výsledné snímky jsou slušné a pro potřeby selfies rozhodně postačuje.

Ukázkové fotografie z čelní kamerky

Video lze zaznamenávat maximálně ve 4K rozlišení se 30 snímky, případně ve Full HD s 60 či 30 snímky za vteřinu. Mrzutou informací je, že stabilizace je k dispozici u kvality Full HD se 30 snímky a menší. Akční záběry se pak viditelně více třesou. Aktualizováno: OnePlus na tuto kritiku však reagoval a s nejnovější aktualizací zpřístupnil elektronickou stabilizaci obrazu také pro videa ve 4K rozlišení, což rozhodně chválíme.

OnePlus 5 (testovací video) – 4K, 30 FPS

OnePlus 5 (testovací video) – 1080p, 60 FPS

OnePlus 5 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • přehledná aplikace
  • duální fotoaparát
  • slušná kvalita snímků
Nelíbilo se nám
  • na špičkové fotomobily ztrácí
  • chybí optická stabilizace obrazu

Telefonní funkce a zprávy: osvědčená klasika

I když se zdá, že vlivem funkcí smartphony ztrácejí svůj hlavní účel, kterým je samozřejmě telefonování, není tomu tak. Pořád se jedná o telefony, u kterých jde o primární funkci a teprve poté přichází vše ostatní. Není pravdou, že kvalita hovoru je u každého zařízení stejná, protože některá zařízení například naprosto postrádají sekundární odhlučňovací mikrofon a pak nastává problém v hlučnějším prostředí.

To ale rozhodně není případ OnePlus 5. Ten sekundární mikrofon má. I v rušném prostředí si druhá strana nestěžovala na nesrozumitelnost, nebo že by dokonce vůbec neslyšela. Odhlučňovací mikrofon tedy funguje na jedničku. A to platí i o celkové kvalitě hovoru a maximální hlasitosti sluchátkového reproduktoru.

Aplikaci „Telefon“ od Googlu jistě nemusím představovat. Najdeme zde „Material Design“, jaký Android nadále používá. Vše je přehledné, od kontaktů až po manuální naťukávání čísel, OnePlus 5 vás nebude zdržovat. To samé platí u zpráv. Klávesnici sice režíruje OnePlus, ale shledáváme ji jako pohodlnou.

Také nesmíme zapomínat na výhodu funkce Dual SIM ve stand-by režimu, která je dnes pro mnohé nutností. Dvě nanoSIM karty vložíte do bočního šuplíčku a dále si můžete v nastavení upravit jejich názvy a také preference pro data, volání a SMS.

Líbilo se nám
  • přehledné aplikace

Organizační funkce: ve stylu Googlu

Z organizačních funkcí nesmí chybět Kalendář Google nebo aplikace Dokumenty pro otevírání a také vytváření souborů kompatibilních s MS Office. Nechybí ani aplikace Hodiny, ve které se nalézá budík, který ale nefunguje při vypnutém přístroji, časovač, stopky a pochopitelně i samotné hodiny. K dispozici máte i aplikaci Google Keep pro rychlé poznámky. Pro zálohování, sdílení a případné vytváření dokumentů je k dispozici Disk Google.

S novým OnePlus 5 se nikde neztratíte, neboť nechybí rychlá a přesná GPSka kombinovaná s Google Mapami. Nalezení vaší polohy je otázkou několika málo vteřin.

Líbilo se nám
  • sázka na Google aplikace je jistota

Konektivita: pomalejší konektor, moderní Bluetooth

Co se konektivity týče, OnePlus 5 si bezproblémově poradí s LTE a nechybí ani NFC. Rychlá data vám pofrčí na primární SIM kartě, sekundární podporuje pouze 2G a 3G sítě. Zde je nutné doplnit, že primární kartu si můžete sami zvolit. Nezáleží tedy, do jakého slotu ji vložíte. Příjemně překvapilo nasazení nového Bluetooth 5.0 s větším dosahem. Uživatele OnePlus nijak nepřekvapí USB-C konektor. Zamrzí však, že výrobce nadále využívá standardu USB 2.0 a rychlost přenosu dat není tak vysoká, jak by mohla.

Internetový prohlížeč
Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.0
  • NFC
  • LTE se všemi pásmy
Nelíbilo se nám
  • pomalejší USB

Zhodnocení: mezi smetánku se nedostane

OnePlus pro své stávající i nové fanoušky opět připravil velmi kvalitní smartphone, který se snaží bratříčkovat s těmi nejlepšími. Kvalitní zpracování jde ruku v ruce s povedeným AMOLED displejem. Zcela na špici se pak pohybuje hardware, který bez diskuze snese srovnání s kýmkoliv a nikdy neodejde s ostudou. Velmi kladně musíme ohodnotit též prostředí, které není přeplácané. Naopak jej šlechtí přehlednost a aktuálnost Androidu. Drobné ústupky lze najít u fotoaparátu, pomalejším konektoru a hodila by se i zvýšená odolnost.

Námi testovaná verze se v oficiálním obchodě prodává za zhruba 13 tisíc korun, což se zdá jako přiměřená částka. Jenže pokud vyloženě nelpíte na Snapdragonu 835, můžete ve výsledku získat lépe vybavené smartphony za podobné peníze. V tomto ohledu dnes už OnePlus 5 neoslní. Své kupce si však jistě najde, neboť u své ceny zklame jen v máločem.

Konkurence

Nabízí se skvěle vybavené a odolné LG G6, které má v podobném těle větší displej. Disponuje sice o něco starším procesorem, avšak vyjde o něco levněji.

LG G6

Rozměry148,9 × 71,9 × 7,9 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Konkurentem může být také odolná a podobně naceněná Sony Xperia XZ. Pro někoho bude nevýhodou starší, ale stále výkonný procesor.

Sony Xperia XZ

Rozměry146 × 72 × 8,1 mm, 161 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát23 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 820 MSM8994, 2×1,5 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor2 900 mAh, doba nabíjení: 2:03 hodin

Konkurencí se shodným procesorem a skvělou výbavou může být dvojice Sony Xperia XZ Premium nebo HTC U11. Oba modely jsou však již výrazně dražší a jejich cenovka atakuje 20 tisíc korun.

Sony Xperia XZ Premium

Rozměry156 × 77 × 7,9 mm, 195 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (3 840 × 2 160 px)
Fotoaparát19 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 230 mAh, doba nabíjení: 1:32 hodin

HTC U11 64 GB

Rozměry153,9 × 75,9 × 7,9 mm, 169 g
DisplejSuper LCD 5, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:19 hodin
oneplus-5
Klady
  • kvalitní dílenské zpracování
  • povedený AMOLED displej
  • perfektní čtečka otisků prstů
  • USB-C konektor
  • aktuální software
  • výborná optimalizace prostředí
  • duální fotoaparát
  • rychlé nabíjení
  • nekompromisní výkon
Zápory
  • chybí bezdrátové nabíjení
  • fotografie na absolutní špičku ztrácí
  • pomalejší USB konektor
Diskuze ke článku
.....
Tak pořad čekám komentáře jak je ten čínský bazmek skvělý telefon :-D a ono nic :-D
To tak
Prý Jelly efekt není skoro vidět, no jasně...
Luďa
Čím jste to nabíjely? Vždy s dodanou DASH nabíječkou je telefon nabit 0-100% cca do HODINY!!!
.....
A už je to tu, místní honici začínají pět chválu :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze