Xiaomi Mi 6
recenze

Xiaomi Mi 6

Nebroušený diamant
22

Krásný, výkonný a kluzký jako had. Takový je nejnovější počin z dílen čínského Xiaomi. Nové Mi 6 vypadá na papíře jako pořádné monstrum, ale jak se mu daří v každodenním životě? Jde o skutečně nekompromisní vlajkovou loď, která se může postavit těm nejlepším letošním telefonům, nebo se musíme spokojit s nějakými ústupky?

Xiaomi se nechce ani letos nechat zahanbit, a tak rovněž přišlo se svou novou vlajkovou lodí, která bude konkurovat Samsungu, LG, Huawei a dalším. Konkurence je to skutečně tvrdá, a proto se Xiaomi snažilo do nového Mi 6 nacpat tu nejlepší možnou výbavu. Srdcem telefonu se tak stal Snapdragon 835 se 6 GB RAM a 64 GB rychlého interního úložiště. Dostalo se i na nový duální fotoaparát. Také design opět vsadil na ve všech směrech zaoblené sklo, nechybí USB-C ani Bluetooth 5.0, Android je tu ve verzi 7.1.1 a dokonce se nám i zvětšila baterie. To však odnesl 3,5mm jack konektor, který absentuje. Jak si však povede tato výkonná mašina v běžném životě? A zatopí skutečně všem svým konkurentům?

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Mi 6 děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Xiaomi Mi 6

Technické parametry Xiaomi Mi 6

Kompletní specifikace
Konstrukce145,2 × 70,5 × 7,5 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 5,15" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,46 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 350 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2017, 13 000 Kč

Xiaomi Mi 6 – videopohled

Obsah balení: trochu jiný základ

V balení jsme dostali společně s telefonem rychlonabíjecí adaptér, USB-C kabel pro nabíjení a propojení s počítačem a nechybí ani armáda příruček. Navíc tu potom najdete potřebnou redukci z USB-C na 3,5mm jack konektor a velmi se hodí také tmavý a měkký silikonový kryt, který je lehce průhledný. Sluchátka s USB-C koncovkou nebo aspoň normálním jackem tu bohužel nenajdeme.

Xiaomi Mi 6

Design a konstrukce: kluzký krasavec

Stačí jeden krátký pohled a hned je jasné, že Xiaomi na konstrukci nešetřilo. Zadní sklo je zahnuté ve všech čtyřech směrech včetně rohů a plynule přiléhá k blyštivému rámu z nerezové oceli. Rovněž celou přední stranu kryje lehce zakřivené 2.5D sklo a nutno říct, že to Mi 6 zkrátka sluší. Tahle skleněná nádhera má ale své nedostatky. Předně je Mi 6 na své rozměry hrozně těžké a občas bývá při dlouhém používání v jedné ruce lehce nepohodlné. Nejhorší však je, jak pomalu ale jistě klouže z rukou. Neustále!

Přední sklo má na sobě oleofobní vrstvu a na dotyk se zdá, že jí má i zadní, díky čemuž se nepatlá tolik jako jiné skleněné telefony. Navíc jej stačí jen lehce otřít nebo dát na chvilku do kapsy a sklo se hned zbaví těch nejhorších šmouh. Zpět ovšem ke klouzání, na které jsem sice zvyklý z mého vlastního ZenFonu 3, ale tady klouže i rám z nerezové oceli, který se patlá kupodivu stejně jako sklo. Kvůli lesklé úpravě rámu a tuně skla tak Mi 6 klouže nejen když jej někde pouze položím, ale třeba i v kapse. Dokonce i při psaní oběma rukama nejednou jde často cítit, jak se telefon pomalu sune k zemi. Strach z pádu byl tedy prakticky neustálý.

Xiaomi si toho je ale očividně vědomo a přidává v balení silikonový kryt, kterým dodá potřebnou jistotu v úchopu. Kryt je naštěstí hezky tenký, takže ani moc nepřidává na rozměrech zařízení, ale mohl by být trochu pevnější. Pokud však pominu ono klouzání, tento černý oblázek se opravdu příjemně drží. Doslova všechny hrany jsou tu zaoblené a nic neřeže. Užitečná je také odolnost vůči stříkající vodě, byť certifikaci odolnosti jako u ostatních vlajkových telefonů zde nenajdeme.

Pochvalu zaslouží hardwarové vypínací tlačítko a kolébka hlasitosti na pravé straně telefonu, které jsou kokové, dobře umístěné a mají perfektní odezvu při stisknutí. Vespod telefonu máme jen reproduktor, USB-C i pro nabíjení a mikrofon. Na levé straně je slot pro dvě nanoSIM karty (slot pro microSD nikde nenajdete) a na horní hraně zbývá už jen infraport. Z obhlídky všech stran jste určitě již poznali, že nám tu chybí 3,5mm jack, který se Xiaomi rozhodlo vypustit, o čemž se ještě rozepíši v kapitole o zvuku.

Nad displejem máme dále samozřejmě také notifikační LED diodu, která nejde pořádně vidět skoro ani ve tmě a nejde jí nijak zvlášť nastavovat. Pod displejem se tetelí ultrasonická čtečka otisků prstů, jež si zaslouží jen a jen chválu, jelikož je spolehlivá a velmi rychlá. Navíc ji kryje stejné sklo jako celou přední stranu a ano, i přes jisté obavy na internetu se jedná skutečně o tvrzené sklo, u kterého se nemusíte bát škrábanců. A stejně je na tom také zadní sklo. Pod tímto sklem se vpředu dole samozřejmě nachází také podsvícená trojice senzorových tlačítek, u kterých si lze přeházet jejich funkce či intenzitu vibrací.

Popis přední strany mě přivádí rovněž k rámečkům kolem displeje. Boční jsou velmi tenké, ale brada a čelo telefonu zrovna nejtenčí nejsou, i když někam se musela čtečka zkrátka vejít, takže je to pochopitelné. Je však lehký zklamáním, že zrovna Xiaomi, které začalo svým Mi MIXem závody o nejtenčí rámečky, se na svou vlajkovou loď v tomto ohledu tak trochu vykašlalo. Připomeňme si také, že Mi 6 lze koupit také v bílé, krásně modré či dokonce keramické verzi. Poslední jmenovaná varianta vás však přijde na nemalý příplatek.

Líbilo se nám:

  • hezký design
  • kvalitní konstrukce
  • velmi dobrá čtečka otisků prstů
  • pohodlně se drží

Nelíbilo se nám:

  • odolnost jen proti stříkající vodě
  • telefon je těžký a velmi kluzký

Displej: stále pěkný

Stejně jako design telefonu je pěkný i 5,15palcový IPS displej s Full HD rozlišením. Barvy má hezky výrazné, kontrast pěkný, pozorovací úhly výborné a jas se dá snížit až na 1 nit pro pohodlné noční používání, přičemž tu máme i nastavitelný filtr modrého světla. Rovně automatická regulace jasu funguje výborně, ale jeho maximální hodnoty by mohly být o něco vyšší, byť na sluníčku jsme s čitelností výrazné problémy neměli. Potěší rovněž možnost displeji upravit teplotu barev a kontrast přesně dle vašeho vkusu.

Xiaomi Mi 6

Líbilo se nám:

  • pěkné barvy a kontrast
  • jas lze snížit až na 1 nit
  • nastavitelné vlastnosti displeje a filtr modrého světla

Nelíbilo se nám:

  • maximální jas by mohl být vyšší

Zvuk: nové stereo zabilo jacka

Zvukovou stránku své nové vlajkové lodě Xiaomi zásadně vylepšilo. Nově tu totiž máme stereo reproduktory ve stylu iPhonu 7 či HTC 10. Jeden reproduktor je tedy tradičně na spodní hraně a druhý nad displejem. Výsledný zvuk má náznaky basů, je krásně čistý, poměrně dynamický a hezky hlasitý. Kvalita zvuku sice není nijak zázračná v porovnání s jinými vlajkami, ale prostorový efekt vytvářející zvuk jdoucí zepředu telefonu je na hraní a sledování filmů zkrátka mnohem lepší.

Xiaomi Mi 6

Je tu však jeden velmi výrazný háček – skutečně tu chybí 3,5mm jack konektor, což je velká rána pro mnoho potenciálních uživatelů. V nouzi můžete využít v balení přidanou redukci z USB-C na jack, která zprostředkovává kvalitní zvuk. Absence analogového výstupu by úplně nevadila, kdyby byla v balení přidána alespoň nějaká USB-C sluchátka, ale to se nestalo. Buď tedy musíte používat svá sluchátka přes redukci, takže budete mít další věc navíc, na kterou nesmíte při odchodu z domova zapomenout, nebo pořídit dražší bezdrátová Bluetooth sluchátka, pokud je už nemáte. Na ignorování tak základního konektoru je podle mě moc brzy a Mi 6 kvůli tomu rozhodně mnoho lidí odradí.

Mi 6 chybí 3,5mm jack konektor, což je velká rána pro mnoho potenciálních uživatelů.

Zvuk ve sluchátkách je ovšem kvalitní u obou způsobech přenosu. S redukcí dostanete hlasitý a čistý zvuk, proti kterému nelze nic namítat. Přenos přes Bluetooth se občas sice na sekundu přerušil, ale to se stává i u jiných zařízení. Většinou však bylo spojení stabilní a se samotnou kvalitou zvuku nebyl opět žádný problém.

Líbilo se nám:

  • kvalitní stereo reproduktory
  • hlasitý výstup reproduktoru
  • redukce z USB-C na 3,5mm jack v balení

Nelíbilo se nám:

  • absence 3,5mm jack konektoru
  • v balení nejsou žádná sluchátka, natož s USB-C

Baterie: do konce dne vás vždy dovede

Výdrž se ukázala jako velmi pozitivní stránka nového Mi 6. Baterie s kapacitou 3 350 mAh mi i při skutečně náročném používání vystačila od rána až do nočních hodin a ještě nějakých 10 % zbylo. Běžné používání zanechá večer telefon většinou na nějakých 30 % a lze tak fungovat klidně ještě část druhého dne. Dvou dnů už je ovšem při každodenním používání těžké docílit a občas mě tam nedostal ani úsporný režim. Musíte se v takovém případě zkrátka značně uskromnit v používání a mít jas na nižší hodnoty a úsporný režim pro jistotu v záloze.

Xiaomi Mi 6

Naštěstí můžete všechnu energii snadno doplnit díky rychlému a chytrému nabíjení přes USB-C, které si můžete upravit v nastavení (třeba čas zapnutí a vypnutí nabíjení), což je skvělá funkce. Z 0 na 100 % se potom dostanete zhruba za hodinu a půl a za nějakých 20 minut získáte cca 5 hodin lehčího používání. Také v našem redakčním testu výdrže, kdy jsme nechali telefon streamovat přes Wi-Fi Full HD video, si vedlo Mi 6 dobře - vypovědělo službu až po 9:06 hodin přehrávání.

Líbilo se nám:

  • nadstandardní výdrž
  • rychlé nabíjení
  • USB-C

Hardware: na vrcholu potravního řetězce

Jednoznačně pozitivní hodnocení si odnese hardware v podobě Snapdragonu 835, 6 GB RAM (cca 4,1 volných po prvním spuštění) a 64 GB rychlého interního úložiště UFS 2.0, ze kterého lze zhruba 52,5 GB využít pro vaše data. Mi 6 je prostě monstrum a zahrajete si díky němu jakoukoli hru z Google Play, prostředí běhá plynule a i aplikace se zapínají velmi rychle. Ani náročný multitasking tedy není problém a v benchmarcích se Mi 6 umisťuje pravidelně na nejvyšších příčkách. Jedinou chybku tak představuje absence microSD slotu.

Líbilo se nám:

  • velmi výkonný hardware
  • rychlé úložiště
  • systém běží rychle a plynule

Nelíbilo se nám:

  • chybí microSD slot

Systém a prostředí: chce to doladit

Systém se od ostatních Xiaomi telefonů prakticky vůbec nezměnil. Nutno dodat „bohužel“ – i přesto, že tu máme dokonce Android 7.1.1, za což zaslouží Xiaomi pochvalu, tu chybí naprosto všechny nové funkce z Nougatu. MIUI 8.2 se vizuálně vůbec nezměnilo a nabízí stejné funkce jako všechny ostatní telefony od Xiaomi z poslední doby, které nám prošly recenzemi, jako například Mi MIX. Alespoň tu tentokrát už máme předinstalovanou českou ROM s aplikacemi od Googlu, které však není úplně stabilní.

Partnerem zpravodajství o Xiaomi je e-shop xm.cz, kterému děkujeme za zapůjčení Xiaomi Mi MIX. Zakoupit si jej můžete zde.

Nemůžete tak použít třeba funkci rozdělení obrazovky pro dvě aplikace najednou a notifikace jsou také stále ještě stejné jako v Marshmallow, přičemž jsou i trochu rozbité. Rozvinutí dvěma prsty pro ukázání více informací vždy zvláštně rozhází text v notifikaci nebo rovnou uřízne kus zprávy. Navíc nemohu u tohoto rozvinutí použít jen jeden prst jako u ostatních zařízení s Nougatem, což při držení v jedné ruce trochu naštve.

Klasických Xiaomi funkcí tu najdete stále mnoho – nechybí přehazování senzorových tlačítek, zdvojení aplikací, přepínání dvou podob notifikační lišty či multitaskingu a mnoho dalších. Kupříkladu ale takový režim pro ovládání jednou rukou nějakou dobu bez zjevného důvodu nefungoval, aplikace Galerie a Soubory často padají, Viber se jednoho dne rozhodl na několik hodin padat po 8 sekundách používání, telefon občas ukazoval připojení k internetu, i když aplikace ani prohlížeč očividně internet nechytaly, a například aplikace CPU-Z zařízení raději vždy kompletně zasekne a občas dokonce rovnou restartuje.

To je mnoho chyb, které nemají v dnešních telefonech co dělat. Zamrzí to, jelikož pokud vše funguje, prostředí se hýbe neskutečně plynule a aplikace se otevírají bleskově. S největší pravděpodobnosti to však způsobuje jen naše verze ROM, které se asi nedostal dostatek péče. Věřím však, že tyto nedostatky Xiaomi doladí aktualizacemi, přičemž funkce z Androidu Nougat se sem v budoucnosti dostanou, byť až s vydáním MIUI 9.

Líbilo se nám:

  • mnoho funkcí a nastavení MIUI
  • nový Android 7.1.1
  • česká verze ROM s Google aplikacemi

Nelíbilo se nám:

  • mnoho softwarových problémů v naší verzi ROM
  • nelze využívat žádné funkce Nougatu

Multimediální funkce: připraven na všechno

V oblasti aplikací začněme hudbou, kterou Xiaomi zajišťuje vlastním přehrávačem. Ten není na první pohled tím nejpohlednějším, ale nabízí všechny základní funkce, které potřebujete. Máme tu řazení na skladby, interprety, alba a adresáře. Skladby lze dávat do oblíbených, sdílet je, vyhledat podobné písničky či z nich snadno vytvářet playlisty. Na obrazovce přehrávání se potom posunutím doprava dostanete na stránku, kde může být zobrazen text písní, a posunutím doleva přejdete do seznamu právě přehrávaných skladeb. Zajímavá je rovněž možnost přizpůsobit zvuk sluchátkům, ale funguje jen u sluchátek přímo od Xiaomi – ostatní mají smůlu.

Zdejší Galerie ovšem patří mezi ty nejlepší svého druhu, pokud tedy zrovna nepadá. Samozřejmě tu máme klasickou obrazovku s fotkami či rozdělení na alba. V tomto ohledu tedy nic zvláštního, ale editor fotografií a videa je na poměry nativních galerií překvapivě schopný. U fotografií tu nejsou jen filtry či různé manipulace s formátem či poměrem stran. Hodí se především vylepšování fotek pomocí podobných nástrojů, jaké najdete třeba i v Instagramu – upravit lze zaostření, jas, kontrast, sytost nebo můžete přidat vinětu. Je samozřejmě možné nechat telefon, aby tyto úpravy provedl automaticky, a přes fotky se dá také kreslit.

I editor videí tu nenabízí jen klasické ořezání stopy, jak bývá zvykem. Do záznamu můžete přidat filtr, nějaký text, titulky, různé zvuky a stáhnout si můžete i další funkce z obchodu Google Play. Nejde sice o žádný komplexní editor, ale rozhodně toho nabízí o trochu více než nativní editory ostatních výrobců. K dokonalosti tak chybí jen FM rádio, na které se už bohužel nedostalo.

Líbilo se nám:

  • pěkná aplikace hudby
  • užitečný editor fotek a videí

Nelíbilo se nám:

  • někomu může chybět FM rádio

Fotoaparát: skvělý poměr ceny a výkonu

Poslední zastávkou bude nový duální fotoaparát, který nabídne stejné řešení, jako má iPhone 7 Plus. Oba zadní fotoaparáty tu mají 12 Mpx, ale jeden má klasický širokoúhlý objektiv se světelností f/1.8 a druhý je teleobjektiv s dvojnásobným optickým zoomem, funkcí bokeh efektu a světelností f/2.6. Avšak i když vypadá fotoaparát na papíře stejně jako u iPhonu, kvalita taková bohužel není.

První fotografie je vždy z klasického objektivu a druhá s optickým zoomem

Vzhledem k ceně necelých 13 tisíc je kvalita rozhodně nadprůměrná, ale o úplné špičce nelze hovořit. Fotografie jsou detailní a ostré, ale dynamický rozsah není nejlepší a klasický objektiv má na tvrdém slunečním světle občas tendence tvořit ošklivý efekt oparu přes celou fotografii. Rovněž barvy jsou tu trochu více saturované, což se někomu líbí a jiným zase ne. Zvlášť červená barva je však často přesaturována velmi silně a slévají se u ní detaily. Za dobrého světla vypadají snímky dost dobře a 4osá optická stabilizace u klasického objektivu pomůže k zaručení ostrosti. Fotografie tak vypadají většinou opravdu pěkně, ale po přiblížení si můžete občas všimnout agresivnějšího postprocessingu.

Teleobjektiv umí vyfotit také dobré fotografie, ale mnohem častěji se u něj projevuje šum, fotky jsou kvůli absenci optické stabilizace častěji rozmazané a mají občas lehce teplejší tón barev. Za špatného světla je pak dvojnásobný zoom prakticky nepoužitelný, ale naopak klasický fotoaparát si ani v horším světle nevede vůbec špatně.

Stále populárnější bokeh efekt zde vypadá skutečně pěkně, ale pro hezké výsledky musíte být v opravdu specifické vzdálenosti, na kterou vás mobil naštěstí upozorní. Občas jdou i zde vidět neduhy, kdy si telefon nedokáže poradit s obrysem objektu a efekt přechodu nevypadá úplně nejlíp. Zejména v trochu horším světle zkoušelo mou trpělivost i ostření.

Aplikace fotoaparátu je jednoduchá a funkční, byť se mi nelíbí fakt, že se ikony nepřevracejí do horizontálního režimu a nastavení vás vždy vytrhne od hledáčku, opět se nepřevrací a je navíc bílé, takže dostanete večer vždy pěknou ránu do očí. Pochválit lze 4K i Full HD video, kterému výrazně pomáhá optická stabilizace. Jen škoda, že Full HD nelze natáčet v 60 FPS a při natáčení zatím nelze používat optický zoom. Xiaomi ale tvrdí, že se může tato možnost objevit v následujících aktualizacích, tak držme palce. Velmi dobrá je však přední 8Mpx kamerka a má i slušný úhel záběru.

I přes zjevné nedostatky se však jedná vzhledem k ceně zařízení o jeden z nejzajímavějších fotoaparátů. Kvalita je nadstandardní a máme tu přidanou hodnotu v podobě teleobjektivu, se kterým si můžete užít pořádnou porci zábavy. Na ty nejlepší stále nemá, ale přesto se Mi 6 stává tím nejlépe fotícím smartphonem od Xiaomi.

Líbilo se nám:

  • vzhledem k ceně nadprůměrný fotoaparát
  • 4osá optická stabilizace
  • 2× optický zoom teleobjektivu
  • kvalitní přední 8Mpx kamerka

Nelíbilo se nám:

  • chybí Full HD video v 60 FPS
  • aplikace by potřebovala vylepšit
  • občasné problémy hlavního objektivu s tvrdý slunečním světlem

Telefonní a organizační funkce: nic nového pod sluncem

Telefonní aplikace je přesně taková, jakou byste od dnešních smartphonů očekávali. Její design je čistý a přehledný, přičemž tu máme samozřejmě seznam hovorů a všech kontaktů. Kontakty lze přitom třeba i měnit na QR kódy pro snazší sdílení. Nechybí ani černá listina, nahrávání hovorů, rychlé odpovědi a spousta dalších nastavení zvuků, upozornění a vibrací.

Podobně si vede i SMS aplikace, která nemá dokonce ani vlastní nastavení. Máme zde jen jednu obrazovku se zprávami a po rozklepnutí nějakého kontaktu si můžete nechat zobrazit jeho podrobnější informace. Posílat jde mimo textu rovněž obrázky, zvuk, videa či prezentace. Lze také přímo z této aplikace přejít do fotoaparátu, nastavit časovač posílání zpráv a možné je přidat kontaktům i nějakou přezdívku.

Aplikace pro e-maily je velmi hezky navržená. Vše je přehledné, po swipenutí zleva se ukáže menu s kategoriemi pošty a ve spodní části obrazovky jsou hezky po ruce všechny ovládací prvky. Rovněž gesta přejíždění e-mailů se hodí: pokud zprávu posunete doleva, máte možnost jí vymazat či přidat do oblíbených, posunutí doprava potom slouží pro rychle označení mailu jako přečtený/nepřečtený. Víc toho však aplikace nenabízí. V nastavení toho moc není a nějaké jiné zajímavé funkce tu také nenajdete. Jedná se zkrátka o další jednoduchou aplikaci od Xiaomi, která plní znamenitě všechny základní funkce, ale nepřidává nic navíc.

Ve stejném duchu se nese také kalendář, jenž nabídne především základní rozdělení na zobrazení celého měsíce, týdne a dne či jen agendu. Propojení se všemi účty proběhlo automaticky bez problémů a vytváření událostí je hezky přímočaré. Kalendář se nicméně stal jedinou aplikací, kde jsem místy narazil na angličtinu, což nevypadá zrovna dobře.

Vcelku povedená je rovněž aplikace k vytváření poznámek, v níž můžete přepínat vzhled mezi seznamovým řazením poznámek a dlaždicemi ve stylu Google Keep. Do poznámek lze přidávat obrázky, měnit šablony nebo z nich udělat odškrtávací listy. Stejně jako v Keep lze poznámky barevně odlišit, přidat si je snadno na plochu a odeslat je jako text či obrázek. Pokročilá nastavení či funkce tu sice opět nejsou, ale svou základní funkci plní aplikace přeci jen dobře.

Líbilo se nám:

  • dobře navržené aplikace
  • příjemně se používají
  • nechybí žádné důležité funkce

Internet a konektivita: tradiční zádrhel

O spojení s okolním světem se nám tu stará klasický zástup technologií. Je tu nové a spolehlivé Bluetooth 5.0, které vám dovolí připojit třeba i dvě hudební zařízení najednou a má vyšší dosah než kdy dřív, nechybí infraport pro ovládání domácí elektroniky, NFC, A-GPS s podporou GLONASS i BeiDou nebo rychlá Wi-Fi ac. Všechny tyto funkce přitom fungují bezchybně, ale výbavu nám opětně kazí chybějící 800MHz LTE frekvence. I v Praze tak občas musíte přežít jen s Edge připojením a mimo hlavní město jste na něj odkázáni prakticky pořád.

Pro brouzdání na internetu si pro nás Xiaomi připravilo také vlastní prohlížeč, což už se jen tak nevidí. Ten je velmi rychlý, jeho ovládací prvky jsou umístěny ve spodní liště, má noční režim, umí šetřit vaše data a v nastavení si toho lze mnoho upravit. Jedná se o opravdu dobrý prohlížeč, kterému však samozřejmě chybí pohodlná synchronizace, jakou má Chrome. Zde se můžete přihlásit jen do svého Xiaomi účtu, který se postará o propojení s Mi Cloudem. Vlastní navigaci tu už ale nenajdete, tu v této ROM obstarávají Google Mapy.

Líbilo se nám:

  • Bluetooth 5.0, NFC a rychlá Wi-Fi ac
  • A-GPS, GLONASS a BeiDou
  • infraport

Nelíbilo se nám:

  • nekompletní LTE

Zhodnocení: nebroušený diamant

Mi 6 se Xiaomi na první pohled skutečně povedlo, ale v některých ohledech zkrátka stále působí lehce nedodělaně. Výkon, displej, fotoaparát, stereo zvuk, výdrž baterie, kvalita konstrukce – na nic z toho si nelze stěžovat. Opět tu ovšem máme nekompletní LTE, chybí slot pro microSD karty, Android 7.1.1 je ořezaný o své funkce, MIUI má pár bugů a některé logické funkce fotoaparátu také chybí. S častým leštěním a klouzání se potom musíte smířit – holt daň za krásný design.

Xiaomi Mi 6

Nebýt těch pár nedostatků a softwarových problémů, které se snad v brzké budoucnosti vyřeší, bylo by Mi 6 zářivou hvězdou své třídy. Za slušné peníze tu dostanete opravdu hodně muziky, ale chybějící LTE frekvence a absence 3,5mm konektoru se stává velkými šrámy, které ne každý překousne. A proto si telefon jednoznačné doporučení nezaslouží. Osobně nemohu absenci kompletního LTE odpustit, avšak pokud vám tyto nedostatky nevadí, rozhodně Xiaomi Mi 6 zvažte, neb za 12 až 13 tisíc korun jde o proklatě dobrý telefon.

Konkurence

OnePlus 3T

Cenovou konkurenci pro Mi 6 rozhodně ztělesňuje OnePlus 3T s 5,5palcovým Full HD displejem a kovovým tělem. Výkon mu také vůbec neschází a má jen o něco horší fotoaparát a zvuk. Na druhou stranu však disponuje 3,5mm jack konektorem, kompletním LTE, prakticky čistým nejnovějším Androidem. Stojí také cca 12 tisíc.

HTC 10

Necelých 14 tisíc můžete proměnit za kovové HTC 10 s výborným fotoaparátem, spoustou výkonu, odladěným prostředím Sense, špičkovým zvukem včetně jack výstupu a kompletním LTE.

Honor 8 Premium

Za cenu pod 12 tisíc se nabízí ještě Honor 8 Premium s pěknou skleněnou konstrukcí, 64 GB interního úložiště, duálním fotoaparátem, kompletním LTE či slotem pro microSD kartu. Výkonově však na Xiaomi ztrácí, ale opět navíc nabídne 3,5mm jack.

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Mi 6 děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

xiaomi-mi-6
Klady
  • pěkný design
  • kvalitní konstrukce
  • velmi výkonný hardware
  • Android 7.1.1
  • nadstandardní fotoaparát
  • dobré stereo reproduktory
  • hezký Full HD displej
  • skvělá výdrž baterie
  • mnoho funkcí a nastavení v MIUI
Zápory
  • mnoho softwarových problémů v naší verzi ROM
  • zatím chybí všechny funkce z Nougatu
  • těžký a velmi snadno klouže z ruky
  • odolnost jen proti stříkající vodě
  • absence 3,5mm jack konektoru
  • opět nekompletní LTE
Diskuze ke článku
Ondřej
Zbytecne cist. Telefon bez LTE. Priste clanek oznacte jako komercni.
Lord
To by mě zajímalo kdo si u nás takový zmetek koupí. Zbytečné recenzovat něco co u nás kloudně nefunguje. Co je to za módu, tahat sem každej čínskej šmuk co se namane. NEBRAT.
Pesedm
HW výkonný, ale ten zbytek...
Michal
Vlastním předchůdce MI5 a tel je naprosto odladěný, věřím ze s aktualizacemi ( ty jsou týdenní) se bude jistě jednat zas o skvělý přístroj. Chápu, že pro drtivou většinu je chybějící frekvence LTE stěžejní, ale já jako pražské Pepík nemám námitek. Chybějící slot na paměťové karty skrze velkou paměť ROM nevidím vůbec jako mínus

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze