Qualcomm představil 64bitový procesor Snapdragon 410

3

Éru 64bitových procesorů v mobilních telefonech odstartoval ve velkém v letošním roce Apple se svým procesorem A7, i když úplně první nebyl. Bylo vcelku logické, že ostatní hráči na trhu nebudou dlouho čekat. Vlastní 64bitový procesor představil také Qualcomm a překvapivě spadá spíše do střední třídy.

Kompletní označení nového procesoru zní Qualcomm Snapdragon 410 MSM8916 a při výrobě byla použita 28nm technologie. Samotné označení dává tušit, do jakých telefonů se nový procesor dostane. Již existující Snapdragon 400 najdeme například v HTC One mini, Nokii Lumia 625 nebo Motorole Moto G. V každém případě jde vždy o telefon spadající spíše do střední třídy.

Snapdragon 410 nabídne čtyři jádra ARM Cortex A53, která budou taktována na 1,2 až 1,4 GHz. K ruce bude samozřejmě grafická akcelerace, tentokrát půjde o Adreno 306. Nový čip si rozumí se sítěmi LTE kategorie 4. Dále si čip může rozumět až se třemi SIM kartami, zvládá GPS a GLONASS, Wi-Fi, NFC, Bluetooth a FM rádio. Qualcomm Snapdragon 410 bude podporovat všechny operační systémy. Najdeme jej tedy na Androidu, Windows Phone a možná také na Firefoxu.

Prvních zařízení se Snapdragonem 410 se dočkáme zřejmě nejdříve v polovině roku 2014 a jak jsme si řekli již výše, půjde o telefony a tablety střední třídy. Cenu telefonů můžeme odhadnout na zhruba 6 – 8 tisíc Kč.

Zdroje: anandtech.com, gsmarena.com, qualcomm.com

Diskuze ke článku
Pavel Gajdoš
Pavel Gajdoš
Docela škoda, že je to v mainstreamu :(
Samo
Ešte aby Qualcomm prestal vydávať ovládače na S1 a Androidovím jednojadrovím telefónom odzvonilo

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze