Qualcomm popírá problémy s přehříváním procesoru Snapdragon 810

23

Je to celkem paradoxní situace. O přehřívání špičkového procesoru Snapdragon 810 od Qualcommu se na internetu debatuje již několik dlouhých měsíců, vyjádření od samotné společnosti však přichází až nyní. A jaké je stanovisko? Snapdragon 810 problémy s přehříváním netrpí. Tedy alespoň podle Qualcommu.

Qualcomm Snapdragon 810 se měl stát součástí všech vlajkových modelů pro rok 2015, například Samsung však u svých novinek v podobě Galaxy S6 (edge) ale vsadil na svůj vlastní procesor, konkrétně Exynos 7420. Proč? Kvůli problémům s přehříváním, které Samsung odhalil ještě před samotnou implementací SoC a vypuštění zařízení na trh. Například LG se však Snapdragonu 810 nebálo a dostala ho vlajková loď v podobě modelu G Flex 2, stejně tak na nový procesor vsadilo i HTC se svým vlajkovým modelem One M9. U obou zmíněných zařízení byla nastavena různá omezení tak, aby k přehřívání nakonec nedocházelo. V LG to vyřešili poměrně elegantně – nastavením nižší intenzity jasu v případě náročných operací. V případě HTC One M9 byl výkon procesoru rovnou omezen. Kde je tedy pravda? Trpí přehříváním Snapdragon 810 vůbec?

Qualcomm Snapdragn 810

Podle zástupců společnosti Qualcomm ne. Je sice s podivem, že společnost reaguje na celou kauzu několik měsíců po, ovšem stanovisko zní jasně. Qualcomm vysvětluje, že se opravdu u předprodukčních vzorků jisté problémy s přehříváním objevily, tyto vzorky se však nedostaly do žádného zařízení, které by se komerční cestou dostalo na trh. Zkrátka šlo o vzorky, které Qualcomm propůjčoval svým partnerům, tedy například Samsungu, kterému se výsledky, jak už dobře víme, nakonec nelíbily. Procesory určené ke konečnému implementování však už byly naprosto v pořádku. Nejde však pouze o to, že by Samsung nechtěl nové procesory dosadit, jde do značné míry o převedení výroby „pod svá křídla“, což by mělo být v zájmu každého velkého výrobce. Co se týče situace ohledně LG G4, které dosadilo Snapdragon 808 místo 810, jedná se čistě o volbu samotného výrobce, tedy ne o problémy, které by nějakým stylem dále pokračovaly.

Celá aféra byla možná trochu „přitažená za vlasy“...

Co se týče našich osobních zkušeností, je pravda, že k žádnému výraznému zahřívání ani v jednom případě nedocházelo, maximem byla teplá záda, čemuž se dnes málokterý TOP smartphone vyhne a je přitom úplně jedno, jestli uvnitř tepe Snapdragon 801 nebo 810. Naopak si dovolíme říci, že osmijádrový Exynos 7420 se v novinkách od Samsungu zahříval ještě o kus více, což celé aféře nasazuje „opravdovou korunu“. Není tedy vyloučeno, že rozšiřování problémů ohledně přehřívání procesorů Snapdragon 810 vypustily konkurenční výrobci tak, aby co možná nejvíce znepříjemnili samotné prodeje.

Spekulace na závěr: proč tedy v LG a HTC nakonec své modely se Snapdragonem 810 uměle omezovali? Vysvětlení může být velice jednoduché: snaha o zachování co možná nejdelší výdrže. Jak totiž víme, ani jeden z modelů se nechlubí zrovna ukázkovou kapacitou integrovaného akumulátoru.

Zdroje: androidcommunity.com, forbes.com

Diskuze ke článku
Šimon Rogner
Šimon Rogner
Dávejte si pozor na pravopis! Vzorky dostalY, výsledky nelíbilY
Pecka
Jasně že se hřejí Htc M9 se pomalu nedá ani udržet,G Flex 2 je na tom o něco lépe ale hřeje staké,takže at nekecaj.
Jan
Chyba: HTC se svým vlajkovým modelem One M8. Má tam být m9 jestli se nemýlím
parco
Skvely clanok :-) That all make sense, thanks!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze