PureView podruhé a jinak: jak funguje fotoaparát Nokie Lumia 920?

Včera odpoledne Nokia představila své nové modely a nejvyšší Lumia 920 se pochlubila technologií PureView. Šokem však bylo, že má jen 8,7 megapixelový fotoaparát. Jak to bude celé fungovat? Není to jen nějaká habaďůra na uživatele? Případně, je pod názvem schováno něco jiného?

Pokud si dobře vzpomínáte, v únoru byla světu představena Nokia 808 PureView. Její fotoaparát nabízel velký čip, kvalitní optiku a rozlišení 41 megapixelů a nešlo jen o házení velkými čísly. Vysoký počet megapixelů měl důvod. Při zvolení módu PureView totiž telefon z velkého množství pixelů sestavuje fotku s maximálním rozlišením 8 megapixelů, čímž jsme dosáhli velmi kvalitních fotografií. Druhou výhodou byl bezztrátový zoom, kdy byly opět využity volné pixely a výsledné snímek netrpěl nějakým rozostřením. Jinými slovy samé šikovné věci. Když jsme ke všemu připočetli funkci Rich Recording pro velmi kvalitní záznam zvuku, byla technologie PureView vítána naprosto všemi.

Nokia 808 PureView je prozatím jediná, která nabídne opravdu funkce PureView

Čas ale běžel dál a živě se spekulovalo o tom, že PureView Nokia nasadí i do svých telefonů s Windows Phone. Jenže jak? Technologie vyžadovala hodně prostoru pro velký čip. Nejprve se spekulovalo o menším čipu a nižším rozlišení, zhruba kolem 20 megapixelů. Výsledek jsme se dozvěděli včera. Nokia Lumia 920 nabízí 8,7 megapixelový fotoaparát a dokonce i technologii PureView. Nabízí se ale otázka. To budou snad snímky mít jeden či dva megapixely, aby byl efekt alespoň trochu patrný? Nebo to funguje celé jinak?

Přečtěte si: preview Nokia Lumia 920

Nokia Lumia 920 se ale také pyšní PureView

Ne, takto fotit nebudeme. Nokia nás totiž tak trochu obalamutila a tentokrát už je slovo PureView opravdu jen zkouška marketingu a toho, nač zákazníci slyší. V Lumii 920 se totiž pod PureView skrývá velmi dobrá světelnost čočky a optická stabilizace obrazu pro fotografování nejen v noci, ale i pro lepší stabilizaci videa či rychlých scén. Nokia tak láká na to, že snímky a videa nebudou tolik roztřesená, jako v případě jiných telefonů. Sama Nokia ostatně tvrdí, že Lumia 920 fotí o řád lépe, než konkurenční telefony. Vše je založeno na plovoucí čočce, která je schopna vyrovnávat třes nejen našich rukou a vytvořit tak video, na které se mnohem lépe dívá. Další výhodou je fotografování v noci nebo za zhoršených světelných podmínek - jednoduše vždy, když je potřeba delší expozice. V takových podmínkách mají fotomobily vždy problém. Malý čip a objektivy nedokáží propustit dostatek světla a je nutno volit delší expozici, aby na snímek byl rozumně světlý. Při delší expozici ale dochází k rozmazání obrazu a slabé LED diody v telefonu mnoho nezmůžou. A tak vznikají klasické rozmazané party fotky z fotomobilů, kterých je plný Facebook. Co s tímto začarovaným kruhem? Aby se na čočku dostal dostatek světla, je nutná dlouhá expozice. Při ní však reálně hrozí, že si s telefonem pohneme a výsledkem bude jedna velká mazanice. To v Lumii 920 díky pokročilé stabilizaci opět nehrozí. Expoziční doba může být delší a snímaný objekt bude i nadále ostrý. Navíc přispěje i velmi silný LED diodový blesk pro osvětlení. Ten je údajně nové generace a jedná se o takzvaný short-pulse high power led, který je silnější a záblesk je kratší - imituje tedy xenonový blesk. Jak úspěšně, ukáží až testy.



Porovnání: Snímky vlevo pořídila Lumia 920, snímky vpravo Galaxy S III

Nepřehlédněte: Nokia Lumia 920 a 820: první dojmy a video

Nokia funkci optické stabilizace obrazu (OIS) samozřejmě prezentovala na své tiskové konferenci. Video, na které se můžete podívat pod tímto odstavcem, bylo velmi působivé. Srovnávalo záznam dvou telefonů, z nichž jeden byl právě Lumia 920, a poukazoval na rozdíl ve stabilizaci. Ozývaly se však hlasy, že to snad ani není možné. Po pár hodinách se na internetu objevil screenshot z videa, který zachycuje v odrazu filmový štáb v dodávce. Točila to opravdu Lumia 920? Záhy poté se Nokia omluvila a přiznala, že video nebylo točené Lumií 920. Bylo vytvořeno tak, aby co nejlépe demonstrovalo novou funkci optické stabilizace.

Kontroverzní screenshot

Menší podvod chtěla Nokia odčinit a vydala další video (opět jej najdete pod tímto odstavcem), které už je prý údajně opravdu natočené Lumií 920 a vypadá nadále velmi dobře. Třes rukou je dokonale eliminován a při sledování vás nic neruší. Obraz je klidný. Otázkou tak zůstává, proč právě toto video Nokia nepoužila rovnou při tiskové konferenci. Na třetím videu je názorně vidět schopnost nové Lumie 920, kdy v naprosté tmě pořídí velmi kvalitní snímek bez blesku.

Každopádně pokud bude vše fungovat jak má, bude se jednat o výraznou konkurenční výhodu oproti jiným fotomobilům. Pokud se Finům povede také výkonná LED dioda, mohla by být Lumia 920 velmi slušným fotomobilem. Co si o rádoby PureView technologii v Lumii 920 myslíte vy? Udělala Nokia správně, že použila název PureView, nebo měla naopak lákat na optickou stabilizaci a nemást takto potenciální zákazníky? Podělte se s námi o vaše názory v diskuzi pod článkem.

Zdroje: wmpoweruser.com, slashgear.com, phonearena.com, i.nokia.com, twitter.com

Diskuze ke článku
14mirko
wow tak pokial su to prave fotky od lumie tak klobuk dole to sa mi este viac paci ako 808 ta tazko tohto roku niekto prekona
MoB
Nějak tomu nevěřím. Lhali jednou, dvakrát, budou lhát furt. Např. u fotky slečny opřené o strom se mi zdá být v obou případech úplně jiné nasvícení scény. Je tu nějaký fotograf, který by to mohl okomentovat?
Deawo
Milhi
Podívejte se na ten zázrak nových Lumii. Stabilizace OIS - čas přehrávání 0:27 odraz v okně karavanu točeno profesionlní kamerou :D http://youtu.be/cimDfEIEiu0?hd=1 banda podvodníků.
Platí a platit bude. Chceš fotit? Použij foťák ne mobil

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze