První revoluce je za námi: porovnali jsme nové nabídky operátorů

Cenová revoluce, kterou ve čtvrtek rozpoutalo O2, když představilo kompletní nabídku tarifů FREE a zejména tarif FREE CZ nabízející neomezené volání, SMS a 1 GB dat za u nás nevídanou cenu 749 Kč, nenechala zbývající operátory klidnými. Nejprve zareagoval Vodafone, který včera následoval T-Mobile, a tak neomezený tarif za obdobnou cenu již nabízí všichni tři operátoři. Porovnali jsme všechny nové tarify všech operátorů.

Nově představené tarify O2 FREE vzbudily mezi zákazníky obrovský zájem a znervóznily evidentně zaskočené konkurenční operátory, kteří ve svých tiskových prohlášeních rychle reagovali, že již brzy chystají podobné. O2 udělalo čáru přes rozpočet zejména Vodafonu, který zřejmě podobné tarify chystá už delší dobu. O2 to ale stihlo dřív a Vodafone tak musel reagovat provizorně. Přitom oznámil, že kompletní nabídky se dočkáme zhruba za měsíc v podobě tarifů RED.

Včera přispěchal se svou nabídkou i T-Mobile, u kterého bylo také poznat, že reaguje provizorně a narychlo. V jeho případě se totiž nejedná o úplně nové tarify, ale o radikální zlevnění tří současných tarifů (v případě neomezeného tarifu více než čtyřnásobné). Všechny zbývající tarify ponechal T-Mobile v platnosti a nějaké ucelené inovace a zjednodušení se se dočkáme zřejmě až později.

O2 logo

Jak jsou tedy rozdány karty po prvním kole revoluce? Srovnali jsme všechny nové tarify tří českých operátorů, od nové bomby jménem neomezený flatový tarif za částku kolem 700 Kč, po nižší tarify.

Tip: Revoluce u O2 - spouští tarify FREE: flatový tarif za 749 Kč

Neomezené volání do všech sítí

Začneme nejvyšším neomezeným tarifem, který nabízí všichni tři operátoři. Jako první s ním přišel O2, jehož O2 FREE CZ nabízí neomezené volání a SMS do všech sítí a 1 GB dat za 749 Kč při úvazku na 24 měsíců. Pokud byste chtěli bezúvazkovou variantu, tak musíte 150 Kč měsíčně připlatit. Naopak studentům a seniorům O2 50 Kč měsíčně sleví a dalších 100 Kč vám sleví, pokud máte od O2 pevný internet. Ve finále se tak lze v ideálním případě dostat na 599 Kč, což už je hodně zajímavé.

Tip: Vodafone reaguje na O2 FREE, nabízí neomezený tarif za 691 Kč

T-Mobile na tuto nabídku reagoval bez invence, prostým dorovnáním. I tak se ale jedná o slevu zhruba 3 tisíce korun oproti původnímu stavu. Také T-Mobile nyní nabízí neomezené volání a SMS + 1 GB dat za 749 Kč. Na rozdíl od O2 však nenabízí bezúvazkovou variantu, vždy se musíte uvázat smlouvou. Rovněž zatím nemáme informace o slevách pro studenty nebo jiných zvýhodněních. Nejlevněji ze všech tří operátorů nabízí neomezený tarif Vodafone, který si za něj řekne 691 Kč s dvouletým závazkem, ale v případě bez úvazku za něj chce 901 Kč, což je o dvě koruny dráže než O2. U Vodafone je ale bohužel nižší cena vykompenzovaná výrazně menší porcí dat, a to pouze 600 MB. To už mnohým náročným uživatelům nemusí dostačovat.

Pokud vám u O2 nedostačuje 1GB dat u neomezeného tarifu, lze si připlatit vyšší datový limit. 3 GB je k dispozici za konečnou cenu 951 Kč s úvazkem a 10 GB je k dispozici za 1 203 Kč. T-Mobile ani Vodafone žádnou podobnou jednoduchou možnost navýšení datového objemu standardně nenabízí. O2 navíc po překročení FUP ponechává rychlost 200 kbps, což je pro většinu běžných činností, jako je synchronizace emailů nebo prohlížení webu, dostatečné. V případě T-Mobile klesne rychlost downloadu po překročení FUP na 64 kbps a u Vodafonu dokonce jen na 20 kbps.

T-Mobile - budova

Zatímco Vodafone nabízí k nejvyššímu tarifu klasicky dotované telefony, T-Mobile v tiskové zprávě uvádí, že tato možnost u tohoto tarifu není dočasně možná. Nejdále pak jde O2, které s novými tarify dotované telefony úplně odbouralo a nahradilo je prodejem telefonů na splátky.

FREE O2 CZ T-Mobile - S námi síť nesíť Vodafone neomezené volání do všech síti
měsíční paušál bez smlouvy / se smlouvou 899 Kč / 749 Kč - / 749 Kč 901 Kč / 691 Kč
výhody neomezené volání a SMS do všech sítí neomezené volání a SMS do všech sítí neomezené volání a SMS do všech sítí
internet v ceně 1 GB 1 GB 600 MB

Neomezené volání do vlastní sítě

Kromě neomezeného tarifu do všech sítí nabídlo O2 i dva tarify s neomezeným voláním do své sítě, které se liší tím, že nižší tarif FREE O2, za který zaplatíte při úvazku 249 Kč (399 Kč bez úvazku), nemá žádné volné minuty do ostatních sítí a neobsahuje internet. Druhý tarif FREE O2 Plus pak za 499 Kč s úvazkem (649 Kč bez úvazku), nabídne kromě neomezeného volání a SMS do vlastní sítě dalších 120 volných minut do všech sítí a 150 MB dat.

Vodafone proti tarifu FREE O2 Plus staví tarif Vodafone neomezené volání v síti, který také nabízí neomezené volání a SMS do vlastní sítě. S úvazkem je dokonce o 100 Kč levnější než O2 a zaplatíte za něj 399 Kč (597 Kč s úvazkem). Na druhou stranu však nabídne při shodném objemu dat pouze 50 volných minut (což je o 70 minut méně), a za každou další minutu zaplatíte 5,03 Kč, zatímco u O2 3,50 Kč. Stejně jako u nejvyššího tarifu je tak i zde o něco nižší cena vyvážena horšími parametry. Zde je však nutné podotknout, že Vodafone má tarifikaci 1+1, zatímco O2 60+60.

T-Mobile tarif s neomezeným voláním do vlastní sítě nenabízí vůbec a proti FREE O2 Plus staví nově naceněný tarif S námi 590, který nově stojí 472 Kč měsíčně a ve variantě HIT (tedy s dvouletým úvazkem) přinese neomezené volání a SMS do vlastní sítě pouze mimo špičku a dále 220 minut a 100 SMS kamkoliv, datový limit je 300 MB. Každá další minuta vyjde na 5 Kč a tarifikace je 60+30. Vidíte, že T-Mobile jako jediný zachovává rozdělení na špičku a mimo špičku, přičemž neomezené volání do vlastní sítě je pouze mimo špičku. Jedná se totiž pouze o narychlo přeceněný dosavadní tarif tak, aby byl proti novým nabídkám konkurenceschopný. Na druhou stranu se to snaží vyvážit větší porcí volných minut, k nimž přidává i 100 minut zdarma a proti svým konkurentům dvojnásobnou porci mobilních dat.

FREE O2 Plus T-Mobile - S námi 590 Vodafone neomezené volání v síti
měsíční paušál bez smlouvy / se smlouvou 649 Kč / 499 Kč - / 472 Kč 597 Kč / 399 Kč
výhody neomezené volání a SMS do vlastní sítě neomezené volání a SMS do vlastní sítě mimo špičku (19 - 7) neomezené volání a SMS do vlastní sítě
volné minuty 120 220 50
volné SMS 0 100 0
cena hovoru 3,50 Kč 5,00 Kč 5,03 Kč
tarifikace 60+60 60+30 1+1
cena SMS 1,50 Kč 1,20 Kč 1,51 Kč
internet v ceně 150 MB 300 MB 150 MB

Nejnižší tarif pro nenáročné

Proti nejnižšímu tarifu FREE O2, který nabízí za 249 Kč (399 Kč s úvazkem) neomezené volání do vlastní sítě, ale žádné volné minuty do dalších sítí ani data, pak T-Mobile nabízí tarif S námi 390, který nově nyní stojí 273 Kč za měsíc. Zahrnuje ve variantě HIT (smlouva na dva roky) 56 minut volání a 30 SMS do všech sítí, 20 MB dat a neomezené volání včetně SMS v síti T-Mobile, ale opět pouze mimo špičku. U obou nižších tarifů nabízí T-Mobile dotované telefony. Vodafone žádný přímý konkurenční tarif nenabízí.

FREE O2 T-Mobile - S námi 390
měsíční paušál bez smlouvy / se smlouvou 399 Kč / 249 Kč - / 273 Kč
výhody neomezené volání a SMS do vlastní sítě neomezené volání a SMS do vlastní sítě mimo špičku (19 - 7)
volné minuty 0 56
volné SMS 0 30
cena hovoru 3,50 Kč 5,00 Kč
tarifikace 60+60 60+30
cena SMS 1,50 Kč 1,20 Kč
internet v ceně 0 MB 20 MB

Revoluce bude pokračovat v květnu

Z prvního kola revoluce vyšlo vítězně O2. Svou nabídku, která je jednoduchá a propracovaná představilo nejdříve a své konkurenty zaskočilo. Ti vymysleli narychlo podobné tarify nebo mírně upravily své stávající, zejména u T-Mobile jsou podmínky nižších tarifů o poznání složitější, protože operátor stále rozlišuje období špičky a mimo špičku a zákazník se tak stále musí hlídat, kdy kam volá. Na první pohled je tedy vidět, že nabídka Vodafonu i T-Mobilu je tak trochu šitá horkou jehlou, aby zabránily odlivu svých zákazníků k O2. U nejvyššího flatového tarifu jsou si ale všichni operátoři více méně rovni, u Vodafone jen i přes nižší cenu zamrzí menší porce dat. Oba operátoři svorně slibují, že současná nabídka je pouze začátek a v tuto chvíli pracují na nových tarifech. Vodafone se chystá v květnu představit zcela nové tarify, které nazývá RED (stejně jako v zahraničí). Ty by měly být údajně také neomezené a jednodušší. Dá se předpokládat, že T-Mobile nezůstane pozadu a svou nabídku bude inovovat také.

Jaký operátor podle vás přinesl nejlepší nabídku v rámci prvního kola české mobilní revoluce? Přešel někdo z vás kvůli novinkám ke konkurenci? Podělte se s námi o vaše zkušenosti s aktivací nových tarifů v diskuzi pod článkem.

Diskuze ke článku
Wheatley
Flat za 750 je košer, ale ty nižší tarify, to je bída a utrpení.
jirka
souhlas 750 je v poho, ale ten závazek před příchodem 4. operátora je past
David
Dobře, že konečně přestali ŽDÍMAT ty, kteří hodně volaj, cenim, asi už si nahrabali dost, ale co lidi co volají jak já kolem 80 minut měsíčně+ napíšou 120 sms a v mobilu nepoužívaj net? Teď mám T-Mob BAV SE a platím základ 220,-, ale obyčejně dám 300-500,- v základu je 50 min do všech sítí a 100 sms taky do všech.

Mi řekněte, co bych dělal kdybych chtěl teď přejít jinam?

Tak třeba O2 => FREE O2 (199,-) : Sms a volání >>> v síti <<< zdarma (to mám jako zjišťovat kam píšu nebo volám?)
Jako byla by to férová cena, kdyby všichni měli O2, ale realita je jiná. Volání do ostatních sítí 3,50 a sms 1,50, takže 200,-- za paušál + ostatní sítě řekněme 40 minut x 3,5-- + 70 sm x 1,5-- = 445 ,-

Bych si pomoh....

U T-Čórka a Čorofónu situace velice podobná, ne-li horší. Takže pro mě se situace vůbec nemění a budu s BAV SE, jak jsem, nebo si můžu nas*at a mít kredit. Smutné. Ale jsem rád, že alespoň ostatní budou cálovat míň.

Mír a pevné nervy David
Michal
Davide tak si udělej předplacenku a do léta to nějak doklepeš něž se ukážou virtuálové.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze