První dojmy ze Sony Xperia M2: inspirovala se u té nejlepší

29

Do redakce nám zavítala další novinka od Sony, konkrétně model Xperia M2 se zajímavým poměrem cena/výkon. „M2ka“ se značně inspirovala u špičkové Xperie Z2, nabídne však ořezanější výbavu. Na druhou stranu zaujme nízkou cenovkou a designem, který by jako by z oka vypadl právě Xperii Z2. Pojďme se už podívat, zda si Xperia M2 zaslouží vaši pozornost.

Sony Xperia M2 na oficiálních snímcích

Sony Xperia M2 – videopohled

Sony Xperia M2 už na první pohled spadá do designové rodiny Omni Balance, konkrétně má novinka designově nejblíže k modelu Xperia Z2, který se funkční výbavou řadí mezi dnešní špičku. Celkově je Xperia M2 koncipovaná jako levná alternativa s osekanou funkční výbavou, pro úplnost a korektnost však musíme dodat, že novince nic zásadního nechybí. Nechybí, ale šetřilo se, taky aby ne, Xperia M2 je levnější o více než 10 000 Kč (ceny z oficiální distribuce).

Nepřehlédněte:

Displej, fotoaparát, videokamera, procesor, odolné tělo, baterie, to vše je u Xperie M2 horší, i tak se ale jedná o zajímavý telefon s přihlédnutím na poměr cena/výkon. Pojďme se tedy společně podívat na první dojmy z této zajímavé alternativy ke špičkové vlajkové lodi, kterou si přeci jen nemůže dovolit každý.

Sony Xperia M2

Úvodní srovnání

Srovnávat parametry špičkové Xperie Z2 a modelu střední třídy, Xperie M2, se může zdát poněkud úsměvné. My se však chceme díky tomuto srovnání dostat k hlavním důvodům, proč za telefon utratit více než 10 000 Kč navíc. Sony Xperia Z2 samozřejmě disponuje lepším displejem, fotoaparátem, pamětí RAM, uživatelskou pamětí a nabídne také voděodolnou konstrukci, Xperii M2 však nic zásadního (tedy kromě již zmíněné odolnosti) nechybí.

Sony Xperia Z2 a Sony Xperia M2

I ona totiž nabídne NFC a LTE, fotoaparát a videokamera podávají slušné výsledky a nižší paměť RAM se na chodu systému nijak nepodepsala. Design je navíc téměř totožný, Xperia Z2 je samozřejmě vyšší, a to vzhledem k větší úhlopříčce. Sony Xperia M2 tedy rozhodně není špatným telefonem, cenovka je navíc o poznání příjemnější.

Specifikace Sony Xperia M2 Sony Xperia Z2
Rozměry 139,6 × 71,1 × 8,6 mm 146,8 × 73,3 × 8,2 mm
Hmotnost 148 gramů 158 gramů
Úhlopříčka displeje 4,8 palce 5,2 palce
Rozlišení displeje 960 × 540 px 1 920 × 1 080 px
Jemnost displeje 229 ppi 424 ppi
Technologie displeje TFT TN TFT IPS (Triluminos)
Kapacita baterie 2 300 mAh 3 200 mAh
NFC a LTE ano ano
Procesor Qualcomm Snapdragon 400 Qualcomm Snapdragon 801
Takt procesoru 4 × 1,2 GHz 4 × 2,3 GHz
Grafický akcelerátor Adreno 305 Adreno 330
Paměť RAM 1 GB 3 GB
Uživatelská paměť 8 GB 16 GB
Paměťové karty ano (microSD) ano (microSD)
Fotoaparát 8 Mpx (3 224 × 2 448 px) 20,7 Mpx (5 248 × 3 936 px)
Přední fotoaparát 0,3 Mpx 2,2 Mpx
Přisvětlovací LED dioda ano ano
Videokamera FullHD (1 920 × 1 080 px) UHD (3 840 × 2 160 px)
Odolné tělo ne ano (IP55 / IP58)
Dostupné barvy černá, bílá, fialová černá, bílá, fialová
Cena (e-shop Sony) 7 490 Kč 18 990 Kč

Design a konstrukce: velký rámeček

Spojení s řadou Omni Balance jsme již zmínili, stejně jako shodný design se špičkovou Xperií Z2. I tak se ale Xperia M2 liší jednou ne zrovna příjemnou „drobností“. Na mysli máme samozřejmě velké rámečky vedle a hlavně pod a nad displejem, ještě větší, než u zmíněné Xperie Z2. Prostor nad displejem je navíc asymetrický oproti spodní části, celkově to bohužel vypadá velmi nepěkně. Přední část se snaží zaplnit 4,8palcový displej, v prostoru pod displejem pak nalezneme pouze diodový pruh, štěrbinu, kterou jsme mohli vidět například už u modelu Xperia E1 (dual). Tento pruh svítí v závislosti na tom, jaká barva na displeji momentálně převládá (například v galerii nebo v hudebním přehrávači).

Sony Xperia M2

Nenajdeme zde ani kapacitní tlačítka, ta se umístila, jak je tomu již u Sony zvykem, na displeji. Nad displejem samotným pak nalezneme kromě loga společnosti Sony také sekundární kameru pro videohovory a průchod nezbytných senzorů. Své místo si zde našla také nenápadná notifikační LED dioda, velikostně odpovídá té z Xperie Z1 Compact, bohužel i v tomto případě je její svit lehce přehlédnutelný. Nad samotným logem pak nalezneme nenápadné sluchátko pro hovory.

Sony Xperia M2

Podíváme se samozřejmě také na boky telefonu. Na tom levém nalezneme pouze nezakrytý vstup microUSB konektoru, vše důležité pak naleznete na straně pravé. Ve vrchní části se nachází plastová záslepka, ta chrání jak slot pro paměťovou kartu microSD, tak také slot pro microSIM kartu. Pod záslepkou nalezneme typické kruhové tlačítko, které slouží pro vypnutí/zapnutí telefonu, respektive displeje. Tlačítko má poměrně měkký a nejistý stisk, přesto funguje spolehlivě a o jeho životnost nemáme obavy. Pod odemykacím tlačítkem naleznete dvoupolohové tlačítko pro regulaci hlasitosti, to je opět poměrně malé, na druhou stranu se chlubí mnohem jistějším stiskem. Ve spodní části pravé strany si pak své místo našla také dvoupolohová spoušť fotoaparátu, i tento ovládací prvek se chlubí jistým stiskem.

Sony Xperia M2

Vrchní část hostí pouze vstup 3,5milimetrového jack konektoru, i ten je po vzoru microUSB konektoru odkrytý. Na spodní části pak naleznete po celé délce děrovaný výstup hlasitého reproduktoru, v tomto místě bychom nalezli také primární mikrofon. Své místo si zde našel také otvor pro provlečení šňůrky. V krátkosti se podíváme také na zadní stranu. Ve vrchní části nalezneme čočku 8Mpx fotoaparátu, tomu sekunduje poměrně výkonná přisvětlovací LED dioda. Malý symbol pod fotoaparátem naznačuje přítomnost NFC antény, což rozhodně potěší. Přibližně uprostřed zadního krytu pak nalezneme logo společnosti Sony, dole pak logo modelové řady Xperia. Vzhledem k odkrytým konektorům už asi nepřekvapí zpráva, že Sony Xperia M2 bohužel není voděodolná.

Sony Xperia M2

Celkově nemůžeme hodnotit design Xperie M2 jednoznačně pozitivně. Velké rámečky okolo displeje celkový dojem zkrátka sráží. Nepotěší také lesklá zadní strana, ta je bohužel doslova magnetem na otisky prstů a ulpívání mastnoty, především pak u celo-černé barevné varianty. V ruce ale působí Xperia M2 poměrně hodnotným dojmem, navíc se dobře drží. Pokud tedy novice odpustíte rámečky okolo displeje a lesklé provedení, nezklame vás.

Displej a úhlopříčka

Xperia M2 nabídne 4,8palcový TFT TN displej s qHD rozlišením, konkrétně tedy 960 × 540 pixelů. Vzhledem k velikosti displeje mohlo Sony dosadit alespoň HD zobrazovací panel, nízká cenovka se však někde projevit musela. Celkově ale hodnotíme displej poměrně pozitivně, jednotlivé pixely jsou z menšího odstupu téměř nerozeznatelné, horší je to však s maximálním jasem. Displej Xperie M2 je na přímém slunečním světle velmi špatně čitelný, naopak senzor pro regulaci jasu fungoval vždy bezchybně. Displeje bohužel také zakrývá zvláštní opar, barvy jsou tak poměrně mdlé. Na displeji je zkrátka nižší cenovka zařízení viditelná, i tak se ovšem nejedná o žádnou tragédii.

Displej nabídne qHD rozlišení

Výkon a prostředí Androidu 4.3 Jelly Bean

Sony Xperia M2 nabídne čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 MSM8926 s taktem 1,2 GHz, tomu sekunduje 1 GB operační paměti RAM. Jako grafický akcelerátor použilo Sony čip Adreno 305. Uživatelská paměť se zastavila na hodnotě 8 GB, jak už ale víme, paměť není problém rozšířit pomocí paměťových karet microSD do výše až 32 GB. Ve výbavě samozřejmě nechybí GPS čip a ruská alternativa v podobě čipu GLONASS, mnoho uživatelů ocení také stále oblíbenější NFC.

Konektivitu zastřešuje kromě základního GPRS a EDGE také HSPA: 21/5,76 Mb/s, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, na krátkou vzdálenost pak poslouží Bluetooth ve verzi 4.0. Ve výbavě pak nechybí dokonce ani LTE. Papírově vypadají vnitřnosti telefonu více než slušně, realita je na tom podobně. Xperia M2 pracuje s operačním systémem Android ve verzi 4.3 Jelly Bean, prostředí je tedy pro majitele starších Xperií důvěrně známé.

Uživatelské prostředí

Pochválit musíme především svižnost systému, Sony optimalizované zařízení zkrátka umí. Jen výjimečně jsme se setkali se záseky, a to především ve webovém prohlížeči, jednou zase nereagovalo tlačítko pro uzamčení displeje. Vše ale zachránil restart zařízení. Nevíme, jestli se jedná o chybu konkrétního zařízení, každopádně se k tomuto problému vrátíme v naší připravované detailní recenzi.

Uživatelské prostředí

Celkově je prostředí Androidu 4.3 Jelly Bean v podání Sony velmi příjemné. Sony nezahlcuje systém různými animacemi nebo náročnými přechody, samotný launcher Xperia funguje dle očekávání bez pádů či dalších nepříjemností. Stejná je výsuvná, respektive notifikační lišta, ve které si můžete nastavit celkem až 10 rychlých přepínačů. Stejně jako u ostatních Xperií můžete i do modelu M2 nainstalovat další paletu zajímavých témat, která promění celé prostředí „k nepoznání“. Témata tak nezmění pouze tapetu, ale také tvar ovládacích tlačítek nebo symboly regulátorů (hlasitosti, jasu atd.) Také v samotném menu aplikací k žádné změně nedošlo, opět si tedy můžete kdykoliv z levé strany „vytáhnout“ nabídku s nejnutnějšími prvky, můžete zde aplikace vyhledat, odinstalovat, seřadit nebo se přemístiti do Obchodu Play, respektive Sony Select.

Zkrátí dlouhou chvíli

Velký displej přímo vybízí k zábavě, pro ukrácení dlouhé chvíle si Sony kromě fotoaparátu a videokamery, na které se zaměříme za okamžik, přichystalo také několik dalších aplikací. Skvěle funguje například FM rádio s RDS, to dle zvyklostí funguje až po připojení sluchátek, která fungují jako anténa. Pro přehrávání hudby máte k dispozici perfektní aplikaci Walkman, nechybí ale ani Hudba Play od Google, která se pyšní bezproblémovou synchronizací.

Multimediální funkce

Pro přehrávání videoklipů nebo vašich oblíbených filmů a seriálů poslouží aplikace Videa, ta se chlubí podporou většiny běžných formátů. Pro kvalitnější zážitek však doporučujeme stažení alternativy z Google Play, integrovaný přehrávač totiž dosti zápasí s podporu českých titulků a datově náročnějších videoklipů. Zabavit se můžete také aplikací Náčrt, v té můžete tvořit pomocí hned několika nástrojů zajímavé a ručně psané poznámky, případně grafické nákresy. V telefonu nenalezneme žádné předinstalované hry, Google Play je však plný zajímavých herních titulů, mnoho z nich je navíc k dispozici zdarma.

Fotoaparát a videokamera

Fotoaparát nabídne maximální rozlišení 8 Mpx (3 264 × 2 448 pixelů), v maximálním rozlišení můžete fotit v režimu 4:3. S Xperií M2 však můžete pořizovat fotografie také v rozlišení 5 Mpx (formát 16:9), a nebo v rozlišení 2 Mpx (formát 4:3 a nebo 16:9). Stejně jako u vybavenějších kolegyň nabízí fotoaparát mnoho zajímavých režimů (Super auto, Ručně, Social live, Timeshif burst, Efekt AR, Obrazový efekt, Plynulé panorama, Zjemnění tváře), zde se tedy rozhodně nešetřilo.

Celkově je nastavení fotoaparátu velice podrobné, zahrnuje například možnost nastavení samospouště, detekce úsměvu, režim ostření, HDR, ISO, měření expozice, rozpoznání obličeje, k dispozici je navíc také softwarový stabilizátor obrazu. Potěšující je také dosazení již zmíněné dvoupolohové spouště pro ovládání fotoaparátu, spouští můžete navíc rychle spustit aplikaci Fotoaparát i ze zamčeného stavu.

Sony Xperia M2

Dost ale teorie, rozebereme si kvalitu výsledných fotografií. U Xperie M2 platí stejné pravidlo, jako u většiny fotomobilů – čím více světla, tím lepší fotografie. Za jasného dne a dostatku světla jsou snímky kvalitní, potěší zejména barevné podání odpovídající realitě. Naopak zarazí množství šumu, lze usoudit, že Sony použilo ke zpracování poměrně drastický postprocesing. Celkově však můžeme hodnotit kvalitu snímků poměrně pozitivně. Kvalitu fotografií můžete koneckonců posoudit sami. Doplníme, že přední, respektive sekundární, fotoaparát nabídne pouze základní VGA rozlišení (640 × 480 pixelů), ve stejném rozlišení můžete pořizovat také krátké videoklipy.

Ukázkové snímky

Zastavíme se také u videokamery. Sony Xperia M2 dokáže nahrávat videoklipy ve FullHD rozlišení (1 920 × 1 080 pixelů), i zde máte na výběr z mnoha možností nastavení, například režim ostření, HDR video, detekce úsměvu, aktivovat můžete také funkci SteadyShot, ta spolehlivě eliminuje „třes“ videoklipů, funguje tedy jako softwarová stabilizace obrazu. Jak k fotografiím, tak také k videoklupům můžete přiřadit zeměpisné souřadnice. Pro kompletnost dodáme, že zhruba 30vteřinový videoklip ve FullHD rozlišení v paměti zařízení zabere přibližně 50 MB.

Kompromisy ve výbavě, lákavá cenovka

Sony Xperia M2 si nehraje na luxusní smartphone s nekompromisní výbavou, zaměřuje se na klientelu, která vyžaduje příjemný design, ověřenou značku a také zajímavé vnitřnosti, které však nutně nemusí trhat srovnávací žebříčky. Xperia M2 designově zklame většími rámečky okolo displeje, na druhou stranu se jedná o poměrně sympatické zařízení, které navíc nepostrádá žádnou důležitou funkci. Je také nutné myslet na poměrně zajímavou cenovku, oficiálně vyjde novinka na zhruba 7 500 Kč.

Zaslouží si vaši pozornost?

Ano, u konkurence nalezneme podobně vybavené telefony, Xperia M2 se však navíc chlubí podporou NFC a dokonce i LTE. Až na občasné záseky je Xperia M2 svižným smartphonem, poměrně velká úhlopříčka displeje pak přímo vybízí ke konzumaci multimediálního obsahu. Špatný koneckonců rozhodně není ani fotoaparát a videokamera.

Ptejte se

Sony Xperii M2 i nadále podrobujeme intenzivnímu testování. Mezitím nám samozřejmě můžete pokládat dotazy, na které vám odpovíme buď přímo v diskuzi pod článkem, nebo v připravované recenzi.

Technické parametry Sony Xperia M2

Kompletní specifikace
Konstrukce139,6 × 71,1 × 8,6 mm, 148 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,8" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 224 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8226, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:49 hodin
Dostupnostduben 2014,
Diskuze ke článku
fry
je smutné, že tak známy výrobca fototechniky tu tie fotky poriadne zhovadil. a nie je to prvý raz.
Jab
Ta cena je o jeden a půl tisíce vyšší, než by být měla. Konkurence je rozsáhlá. Se stejným procesorem LG L90, G2 Mini, Huawei Ascend G6 LTE, HTC Desire 610. Phonearena (a nejen ona) kritizovala nekvalitní fotoaparát a velmi špatné volání (kdy obě strany mají problém si porozumět). Snad bude recenze kritičtější než první dojmy.
Xaver
Muzete se prosim zamerit na záseky, na zahranicnich forech si hodne na to uzivatele stezovali, zda se ne to problem jinak pekneho Sony telefonu.
Jeste me zajima zvuk z repro.
Ash
Ty fotky to je hnus velebnosti, samej sum a zadny detaily, trava slita do zelenyho fleku, to je fakt brutus.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze