Jak fotí a natáčí Sony Xperia Z2? (fotogalerie)

64

Na českém trhu se konečně objevila nová vlajková loď japonského Sony, Xperia Z2. Obratem se usídlila také v naší redakci, kde ji začínáme testovat. Nejprve se podíváme na samotný fotoaparát, který svými 20,7megapixely či záznamem 4K videa bezpochyby láká. Jaká je však reálná kvalita snímků a záznamů?

Sony své vlajkové lodě obměňuje často a tak se příliš nedivíme, že se v nové Xperii Z2 nachází totožný fotoaparát jako v Xperii Z1, která byla představena loni v září. Opět tudíž máme co do činění s 20,7megapixelovým fotoaparátem. Sony použilo špičkový a technologicky vyspělý širokoúhlý 27 mm objektiv GLens s vynikající světelností s clonovým číslem f/2.0, dále sáhl po novém obrazovém procesoru BIONZ a tím nejdůležitějším je čip o velikosti 1/2.3" s technologií Exmor RS pro lepší výsledky v noci a zhoršených světelných podmínek. Velikost čipu se ani zdaleka nepřibližuje například Nokii Lumia 1020, ta má ale ještě dvojnásobné rozlišení.

Prostředí mnoho změn nedoznalo, nicméně nemuselo. Sony vše soustředí do základní volby, kterou je režim Super auto, jenž se o vše postará a případně na režim Ručně, kterým vám naopak nechá volnou ruku. I v režimu Super auto si ale můžete vybrat, zda preferujete snímky v poměru stran 4:3 nebo 16:9. Přístupné je také nastavení blesku, kde lze blesk ponechat automatice, vynutit jej, vypnout, použít potlačení červených očí, nebo nechat LED diodu permanentně svítit. V režimu Super auto se také dočkáte dvou samostatných spouští pro fotografování a záznam videa.

Režimy fotoaparátu

Pokud se rozhodnete ošéfovat si fotografie svépomocí, zvolíte režim Ručně. V něm si můžete vyvážit bílou, v mnoha krocích nastavit expozici, zvolit si rozlišení, přičemž 20,7megapixelů je vždy v poměru 4:3, širokoúhlého formátu docílíte v maximálním rozlišení 15,5 megapixelů. Samozřejmě nemůže chybět nastavení ISO od hodnoty 50 do 800. Zapnout můžete režim HDR nebo stabilizaci obrazu.

Mezi dalšími režimy vás zaujmou Kreativní efekty, kde si můžete použít zajímavé filtry, a také režim Efekt AR, který obsahuje rozšířenou realitu. Vaše scéna tak může být obohacena o pravěkou sopku, vegetaci a dinosaury. Hodit se dále může režim Timeshift burst-série, který zaznamená několik snímků před stiskem spouště, při stisku a po stisku. Získáte tedy mnoho fotografií ve velmi krátkém časovém sledu, ze kterých si vyberete tu nejlepší. Výčet pak zakončuje Panorama.

Verze systému na testované Xperii Z2

Testovací snímky

Snímky na ruční režim ve 20,7 Mpx
Snímky na automatický režim – 8 Mpx

Záznam videa

Závěrem dnešního článku se podíváme také na video. Xperia Z2 dokáže natáčet záznamy až v rozlišení 3 840 × 2 160 pixelů, jde tedy o 4K rozlišení. V tomto případě počítejte s 28 snímky za vteřinu. Takto kvalitní video si musíte zvolit jako režim. V běžném režimu je maximem rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů s 29 nebo 59 snímky za vteřinu u zpomalených záběrů.

Prostředí videokamery

Kvalita záznamů je na velmi dobré úrovni a záznamům pomáhá funkce SteadyShot, což je elektronická stabilizace obrazu. Videa poté nejsou jen barevně věrná a ostrá, ale rovněž působí plynulejším dojmem bez patrného třesu obrazu.

Sony Xperia Z2 (testovací video) – 1080p, 29 FPS, SteadyShot

Sony Xperia Z2 (testovací video) – 1080p, 29 FPS bez SteadyShot

Sony Xperia Z2 (testovací video) – 2150p, 28 FPS, SteadyShot

Technické parametry Sony Xperia Z2

Kompletní specifikace
Konstrukce146,8 × 73,3 × 8,2 mm, 163 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP55 / IP58
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 28 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:14 hodin
Dostupnostkvěten 2014,
Diskuze ke článku
Lukes
Hmmmm, zajimave fotky. Sice to neni moc k tematu, ale musim se smat, jak se mobily behem par roku strasne zmenily! Drive jsme se povazovali za krale pri vlastnictvi treba Nokie 3230, Siemensu SX1 a tomu podobne.... Boze, kdyz sectu penize za vsechny me mobily, tak bych dneska mel velmi slusne auto nizsi stredni tridy ( treba Golfa v plne palbe atd.). Verim, ze to mate podobne, pratele. Kam jsme to dospeli? Kdyz vezmete v uvahu, ze koupite 2 (i vice) "vlajky" do roka, tak je to silene! Neni lepsi slusna dovolena s divkou, manzelkou? :-) Na to neumim odpovedet! Mobily miluji! Ale ty ceny me rocne nici! Prasatko vecne rozbite (nove) ci lepene.... :-):-):-):-) Stve me, ze se lide hodnoti podle toho, jaky maji telefon! Sam mam vlajku, ale nikdy bych se nesmal cloveku, ktery ji mit nemuze! Kupuji si je pro sebe, ne na machrovani! Ach, ta zavislost! :-( Co se da delat, debata na dele.... :-)
Marek
Když už se testuje foťák/kamera, tak považuju za zvěrstvo neotestovat slow-motion videa a TimeShift, zrovna taková věc, kterou Z2 jako jedna z mála má.
tomas
celkem slusny fotky, zajima me prime srovnani s S5kou
tomas
moc to resite lidi, spocitejte si treba kolik jste prochlastali nebo utratily za cigara...:-D ja treba moc nechlastam a vubec nekourim tak si jednou za rok az za dva koupim top telefon....znam lidi co prochlastali barak:D kazdej utraci za neco jineho co druhy treba nedovede pochopit

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze