První dojmy: PRIV by BlackBerry v redakci (video)

43

Do redakce nám na testování dorazila žhavá novinka z Kanady, vůbec první Android smartphone od společnosti BlackBerry. Dostal jméno PRIV, což je zkratka slov „priviledge & privacy“, a zaujme nejen svou výbavou, ale především designem a jedinečnou konstrukcí. Jaké v nás zanechal první dojmy a jak se BlackBerry podařilo vstoupit do světa Android?

PRIV by BlackBerry

Model PRIV by BlackBerry je spojen s velkým očekáváním. Již několik dnů jsem sledoval recenze redakcí, které měly možnost testovat předprodukční vzorky a byl jsem zvědavý, jak si BlackBerry poradilo s nasazením systému Android. A samozřejmě jsem se těšil, až si jej budu moci vyzkoušet na vlastní prsty.

BlackBerry PRIV – první pohled

Šup sem, šup tam, tady je hybridní klávesnice

Jedním z klíčových prvků PRIV by BlackBerry je samozřejmě konstrukce. Mnoho uživatelů vyjadřovalo obavy z výsuvného mechanismu, ale mohu vás rovnou ubezpečit, že obavy nejsou na místě. Konstrukce je naprosto bezchybná, pevná a výsuvný mechanismus působí opravdu solidně. Výsuvná část neklade nemá žádnou vůli, drží pevně a člověk z ní má opravdu dobrý pocit.

Důležitou částí je pružina, která vám pomáhá displej vysunout. Neklade příliš velký odpor, ale zároveň drží telefon bezpečně zavřený a ani při zběsilejším mávání telefonem se nemusíte bát samovolného vysunutí. Výsuvná část je kompletně kovová, zatímco tělo telefonu má plastový kryt. Ten je vybaven úpravou soft-touch, což možná nepůsobí tak prémiově jako kov, ale na druhou stranu se díky tomu telefon perfektně drží. Rozhodně nemusíte mít strach, že by vám telefon vyklouzl z ruky.

A jak je na tom samotná klávesnice? Je opravdu povedená a pokud jste někdy používali zařízení BlackBerry s typickým rozložením kláves, budete se cítit jako doma. Stisk kláves je trochu tužší, než například u modelu BlackBerry Classic, takže to chce zhruba půl dne cviku, než si vaše palcové svaly zvyknou. Potom už vám ale nic nebrání v tom, abyste psali pohodlně i poslepu.

Po designové stránce je PRIV by BlackBerry velmi atraktivní, a to nejen díky své konstrukci, ale i celkovému dojmu, který z něj máte. Je to prostě hezký telefon a pomáhá tomu také zakřivený displej. Ten je naprosto špičkový, má úhlopříčku 5,4 palců a rozlišení QHD. Jemnost 540 ppi je brutální a displej se svou kvalitou řadí k tomu nejlepšímu, co dnes na trhu najdeme.

Na těle je však také několik detailů, které nejsou úplně povedené. Například šuplíčky nanoSIM a microSDXC na horní hraně se mi moc nelíbí a s Honzou Pospíšilem jsme si také postěžovali nad obrubou čočky fotoaparátu. Na první pohled totiž působí kovově, ale jedná se pouze o plastu, což je škoda. Takový hezky vyfrézovaný kousek oceli by určitě působil o něco lépe.

Srdcem přístroje je čipset Qualcomm Snapdragon 808 se 3 GB RAM a vnitřní pamětí o kapacitě 32 GB. Dostatek paměti je důležitý, protože PRIV vám nabídne natáčení videa ve 4k rozlišení, a to si dokáže ukrojit pěknou porci MB již během pár sekund. V oblasti výkonu jsem se v prvních dnech nesetkal s žádnými problémy a vše běželo naprosto bez problémů.

Samostatný odstavec si určitě zaslouží fotoaparát. Jedná se o 18Mpx snímač s optickou stabilizací a certifikací Schneider-Kreuznach. To však samo o sobě nemusí být zárukou kvality, takže se pojďme podívat na konkrétní fotografie. PRIV nás překvapil v oblasti detailů, které dokáže velmi dobře zachytit i při špatném osvětlení. Na druhou stranu při zmíněném špatném osvětlení má tendenci celou scénu výrazně přesvětlit a často jsem musel zaostřit na světlejší místo, aby scéna působila věrohodněji. Přes den však tyto problémy mizí a výsledné fotografie jsou velmi povedené.

Kvalitní hardware, ale co software?

Hardware je jedná stránka věci, ale druhou, neméně důležitou, je software. BlackBerry vůbec poprvé nasadilo operační systém Android ve verzi 5.1 Lollipop (update byl přislíben na rok 2016). Byl jsem také velmi zvědav, jak se výrobce popasoval s optimalizací systému Android a rovnou řeknu, že chvalitebně. Tedy za dvě.

Aby to byla jednička, musela by být optimalizace perfektní, ale tu a tam jsem narazil na nějaký bug. Například při psaní na hardwarové klávesnici mi přestala fungovat predikce slov, což jsem musel vyřešit zavřením otevřením telefonu. Nebo v pravém dolním rohu zůstala svítit ikona pro přepnutí klávesnice, i když jsem byl už na domovské obrazovce. Nebo se někdy neukázala barevná lišta indikující úroveň nabití při okraji displeje.

BlackBerry Priv

Jedná se tedy spíše o bugy konkrétních aplikací od BlackBerry než špatnou optimalizaci samotného systému. To znamená, že jejich oprava by měla být otázkou jednoduchého updatu aplikace, o které se BlackBerry vcelku stará. Už během prvního dne testování jsem stahoval aktualizace snad všech aplikací od BlackBerry, kterých je v telefonu vcelku dost.

Jedná se například o BlackBerry Hub, komunikační centrum pro práci s e-maily a zprávami, kalendář od BlackBerry, úkolovník a poznámkový blok, nejrůznější zkratky a rychlé volby nebo skvělé univerzální vyhledávání, které dokáže najít vše od kontaktů po konkrétní zprávy nebo událost v kalendáři.

BlackBerry Hub, Karta produktivita, kalendář a přepínání mezi aplikacemi

Skvělá je také softwarová klávesnice, která vychází z té, kterou najdete v systému BlackBerry 10. Nějaké rozdíly zde však jsou a těm se budu blíže věnovat v samostatných článcích, pravděpodobně na BlackBerryCzech. Stejně tak bezpečnosti a dalším klíčovým funkcím věnujeme více prostoru samostatně.

BlackBerry pouze minimálně upravilo samotné uživatelské prostředí, které prakticky odpovídá čistému Androidu. Z toho vyplývá také rychlost samotného prostředí, kde se nesetkáte s žádnými záseky nabo lagy. Občas jsem se však setkal s prodlevami v aplikacích – například BlackBerry Hub se po vyčištění paměti spouští zhruba 3 sekundy. Pokud jej však nechám běžet v paměti, otevře se okamžitě. Co mne však velmi potěšilo, to byla změna vzhledu přepínání posledních aplikací. Místo nesmyslného vějíře BlackBerry implementovalo rozložení dlaždic, které je mnohem, ale mnohem přehlednější. Komu ale vyhovuje vějíř, může si ho v nastavení zapnout.

Uživatelské prostředí BlackBerry Launcher

Na hodnocení výdrže je zatím příliš brzy, ale první pracovní den (pondělí 16. 11.) mi telefon vydržel od 8:00 do 19:00 se zbytkem 20 % baterie. Čekal jsem možná trochu lepší výsledek, ale je pravda, že si s PRIV stále ještě dost hraji, zkouším, zkoumám a podobně.

Celkově ve mne však PRIV zanechal pozitivní dojem a i když se rozhodně nejedná o zařízení pro každého, především díky své konstrukci, své uživatele si jistě najde. BlackBerry ukázalo, že si dokáže poradit s nasazením jiného systému a také své aplikace dokázalo dotáhnout na velmi dobrou úroveň. Není to zatím úplně perfektní — jak jsem zmínil, tak tu a tam se nějaký bug ukáže, ale BlackBerry je podle všeho na dobré cestě.

PRIV je plnokrevný Android, ale BlackBerry do něj přidává něco ze své filosofie a tato kombinace nevypadá vůbec zle. Kompletní recenze se na mobilenet.cz dočkáte již zanedlouho a určitě je na co se těšit.

Technické parametry BlackBerry Priv

Kompletní specifikace
Konstrukce147 × 77,2 × 9,4 mm, 192 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,4" (1 440 × 2 560 px)
Fotoaparát18 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 808 MSM8992, CPU: 2×1,8 GHz + 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 418
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 410 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2015, 22 440 Kč
Diskuze ke článku
Grom51
Co integrace twitteru a FB do HUB ? Podpora Blendu do budoucna ? Prý ty plasty nejsou zrovna kvalitní .. ? Co zabezpečení s BB účtem a ochrana odcizení ?
Hardy
Pěkný telefon, jen škoda té vyšší ceny (pro běžného smrtelníka :-) ).
Pavel
Jak je to s případným temperovaným sklem? Asi nelze použít kvůli zahnutí. Už jen proto bych telefon nechtěl, abych se stále stresoval že se nekvalitní krycí sklo poškrabe...
Michal
Krásná přední strana včetně hw klávesnice. Ale jakmile se telefon dostane zadní stranou napřed, je to zlé. Odporná čočka fotoaparátu a ta BB textura na zádech není moc přívětivá. Viděl bych tam raději sklo, jako to má S6.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze