Android 6 Marshmallow pro PRIV by BlackBerry dorazí v květnu

3

Kanadská společnost BlackBerry představila minulý rok nový model PRIV by BlackBerry, který je prvním smartphonem s ostružinou ve znaku a plnohodnotným robotem uvnitř. Model PRIV dorazil na konci roku také na český trh a uživatelé nyní netrpělivě vyhlížejí update na novou verzi OS Android 6 Marshmallow.

Model PRIV by BlackBerry přišel na trh s operačním systémem Android 5.1.1 Lollipop a od svého uvedení na trh se dočkal již mnoha updatů. Některé zahrnovaly vylepšení systému, některé vylepšení systémových aplikací z dílny BlackBerry a nechyběly mezi nimi ani pravidelné bezpečnostní aktualizace z dílny Google – poslední před několika dny. Největší update však PRIV teprve čeká!

BlackBerry Priv

BlackBerry již minulý rok oznámilo, že pro model PRIV bude dostupný také update na novější verzi operačního systému Android 6 Marshmallow, kterou uživatelé vyhlížejí především s očekáváním lepší kontroly oprávnění aplikací. Na veletrhu CES v Las Vegas se objevily první zmínky, které nyní získávají zřetelnější obrysy. Update operačního systému Android pro model PRIV je předběžně naplánován na květen letošního roku.

Zkrátit si čekání a zároveň přispět k vývoji nové verze OS mohou uživatelé také prostřednictvím nedávno otevřeného beta testování, jehož kapacita je však striktně omezená a i přes naši snahu se nám do ní pravděpodobně nepodařilo dostat. Mimo jiné i proto, že vybráni budou pravděpodobně pouze uživatelé, kteří zakoupili zařízení v některém ze zahraničních obchodů. Testování odstartuje v druhém dubnovém týdnu a potrvá 4 až 8 týdnů. Je tedy možné, že v případě potíží se uvolnění updatu posune na červen 2016.

PRIV by BlackBerry se tak již brzy dostane do elitního klubu Version 6, ve kterém se nachází pouze 5 % přístrojů s operačním systémem Android na světě. Podíl verze Android 6 Marshmallow tedy roste, děje se tak velmi pozvolna, ale celkem jistě. Co myslíte, kdy překoná Marshmallow hranici 10 %? A dostane se i nad dvacet?

PRIV by BlackBerry – videopohled

Technické parametry BlackBerry Priv

Kompletní specifikace
Konstrukce147 × 77,2 × 9,4 mm, 192 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,4" (1 440 × 2 560 px)
Fotoaparát18 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 808 MSM8992, CPU: 2×1,8 GHz + 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 418
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 410 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2015, 22 440 Kč

Zdroje: blogs.blackberry.com, developer.android.com