BlackBerry PRIV dostává nový Android 6.0: jaké přináší novinky?

20

Během minulého týdne nám na modelu PRIV by BlackBerry vyskočila informace o dostupném updatu uzavřené beta verze operačního systému Android, do které se nám podařilo registrovat. Nová verze Android 6 Marshmallow pro model PRIV přináší celou řadu novinek jak funkčních, tak v oblasti uživatelského prostředí. Jaké jsou novinky?

Během testování pomalu objevuji různé menší či větší změny a pokusím se vám je v tomto článku všechny postupně shrnout. Předně musím zmínit, že po zhruba čtyřech dnech používání beta verze Android 6 na modelu PRIV jsem nezaznamenal vůbec žádné problémy, které by nějak omezovaly uživatele při běžné práci. Snad jediný opravdu viditelný problém je, že nemohu změnit velikost textu – pokus o změnu vyvolá pád aplikace Nastavení. Ale jinak? Dobrá práce, BlackBerry! A teď už ke změnám...

Novinky v Android M pro BlackBerry PRIV

Nastavení oprávnění aplikací

Asi nejvýznamnější novinkou Androidu 6 Marshmallow je z mého pohledu možnost upravit práva jednotlivých aplikací. Jednoduše jim můžete zakázat jednotlivé přístupy k různým funkcím. Chcete zakázat přístup aplikace ke kontaktům? Není problém. Zakázat přístup k souborům? Jak je libo. Zakažte klidně všechno, ale pak vám asi většina aplikací nebude vůbec fungovat... :)

Důležité však je, že se tato možnost konečně vrací. Uživatelé BlackBerry jsou odjakživa zvyklí, že mohou zcela ovládat přístup aplikací k jejich datům a u Androidu tomu tak zatím nebylo. Pokud tedy patříte mezi uživatele, kteří mají nad svým přístrojem rádi kompletní kontrolu, určitě po updatu pokukujte. Se samotným nastavením vám potom pomůže například aplikace DTEK.

Lepší výdrž baterie pro všechny

Součástí nové verze Android Marshmallow je také lepší práce s baterií. Google do této verze OS přidal nové algoritmy pro práci s baterií, které, v závislosti na stylu používání telefonu, prodlužuje intervaly kontroly senzorů, serverů a dalších automatizovaných činností. Výdrž by se dle slov Google měla prodloužit až na dvojnásobek!

BlackBerry Priv

To je samozřejmě v praxi naprostý nesmysl a pokud používáte své zařízení opravdu aktivně, úspora energie bude mnohem menší. Pro uživatele, kteří za den jednou dvakrát zkontrolují Facebook a Twitter to však může být solidní pomocník.

Aplikace BlackBerry Preview

BlackBerry přidalo do nového OS vlastní aplikaci s názvem BlackBerry Preview. Tato aplikace je opravdu skvělá a myslím si, že měla být v modelu PRIV už od začátku! V této aplikaci totiž najdete klíčové informace, které vám pomohou seznámit se s telefonem a objevit jeho hlavní funkce.

Aplikace je rozdělená na několik částí – Android, Klávesnice, Fotoaparát, Žijte jednoduše, Zabezpečení a Specifikace. V každé kategorii najdete mnoho zajímavých informací v daném okruhu. BlackBerry vás tak snadno seznámí s novinkami v OS Android M, ukáže jak funguje klávesnice nebo jaké funkce nabízí fotoaparát. Dozvíte se také něco o zabezpečení, aplikacích jako je BlackBerry Hub nebo BlackBerry Kalendář a můžete prozkoumat technické specifikace modelu PRIV.

Aplikace BlackBerry Preview

Zároveň se v aplikaci BlackBerry Preview dovídáme také zatím nedostupné novinky. Například fotoaparát přinese plně manuální režim, který však zatím není dostupný a přijde nejspíš s aktualizací aplikace. Pro člověka, který s modelem PRIV začíná, je tato aplikace skutečně velmi užitečná.

Více účtů v BlackBerry Hub, fotoaparát a nová nastavení

BlackBerry Hub se s novým updatem naučil také nové věci. Přibyla integrace účtů Instagram, Slack a Pinterest, které rozšířily jinak dostupné služby, jako jsou hovory, e-maily, SMS, BBM, WhatsApp, LinkedIn, Twitter nebo Facebook.

Fotoaparát umí nově zcela ztlumit zvuky a v nastavení přibyly nové možnosti rozlišení a snímkové frekvence pro natáčení videa – například 4k video můžete natáčet rychlostí 30 nebo 24 sn./s, Full HD video pak rychlostí 60, 30 nebo 24 sn./s.

Některé novinky se týkají také nastavení, kde si nyní můžete například upravit všechny tři zkratky vyvolané gestem z domovského tlačítka. Přibyla možnost Akce při připojení náhlavní soupravy/zařízení HDMI, úprava barevného profilu obrazovky a další.

Změny v uživatelském prostředí a další drobnosti

Drobné změny se odehrály také v uživatelském prostředí. Android Marshmallow má trochu pozměněné některé grafické prvky, takže očekávat můžete například vylepšenou práci s kopírováním a vkládáním textu nebo přesunutí funkce Nerušit do lišty s rychlých nastavením.

PRIV by BlackBerry – videopohled

Velkého vylepšení se dočkala také obrazovka pro sdílení, kde je nyní mnohem víc možností, jsou seřazené podle používání a zároveň obsahuje také osm rychlých voleb podle jejich oblíbenosti.

Novinek je spousta, těšíme se na finální verzi

Novinek je tedy opravdu mnoho a jsem si jistý, že jsem jich ještě celou řadu přehlédl a další se ještě objeví s příchodem finální verze OS. Zatímco některé novinky jsou spíše kosmetické, jiné opravdu potěší a posunou model PRIV zase o kousek dále.

Finální verze OS Android Marshmallow pro PRIV by měla dorazit již v květnu, ale očekáváme spíše přelom května a června. BlackBerry přímo avizovalo, že testování beta verze Android Marshmallow bude trvat 5 až 8 týdnů v závislosti na celkovém vývoji.

Technické parametry BlackBerry Priv

Kompletní specifikace
Konstrukce147 × 77,2 × 9,4 mm, 192 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,4" (1 440 × 2 560 px)
Fotoaparát18 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 808 MSM8992, CPU: 2×1,8 GHz + 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 418
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 410 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2015, 22 440 Kč
Diskuze ke článku
blízkorej
ví se, kolik blackberry prodalo privů? tedy jestli má o tomhle modelu smysl něco psát
pg
Tak můj PRIV po aktualizaci na horší výdrž baterie. :-(
Miroslav Smolák
Miroslav Smolák
Do dnes mám blackberry Q10 a měl bych ho i za deset let kdyby prostě ty vemena vymysleli jednodušší instalace androidích aplikací. Ten telefon má fakt sílu a myslím si že by se z nějaké android aplikace neposral, ale bohužel potřebuji nějaké aplikace které BB nemá a tak jestli si mám koupit androida za dvacku a nebo androida za pět tisíc cena rozhoduje a BlackBerry s Androidem už prostě není ostružina, tady soudruzi z Kanady udělali obrovskou chybu i když mám radost aspoň z toho že se vyškrábali z bláta.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze