Průměrný Čech vyfotí měsíčně přes 50 fotek, nejvíce na mobil. A kolik vy?

17
Průměrný Čech vyfotí měsíčně přes 50 fotek, nejvíce na mobil. A kolik vy?
  • Čtyři z pěti Čechů pořídí měsíčně 53 fotografií a průměrně natočí šest videí
  • Nejčastěji k focení a natáčení používáme telefon, a to v drtivých 92 % případů

Fotografování je pro Čechy velmi vděčný koníček, jemuž věnují značný čas i prostor ve svých zařízeních. Z průzkumu, který si nechala vypracovat společnost Kingston vyplývá, že čtyři z pěti Čechů za měsíc pořídí 53 fotografií a nahrají v průměru šest videí. „Díky mobilním telefonům a sociálním sítím pořizujeme stále více fotek a videí, což se projevuje i v nutnosti tato data ukládat. Na trhu pozorujeme stále větší zájem o paměťové karty s velkou kapacitou,“ komentuje zástupce společnosti Kingston, Marcin Gaczor.

Průzkum společnosti Kingston zaměřený na pořizování fotografií a videozáznamů proběhl v březnu 2019 na reprezentativním vzorku 505 internetových uživatelů. Vyplývá z něj, že 82 % Čechů fotografuje alespoň jednou za měsíc. Ti nejaktivnější (7 % z celkového vzorku) dokonce pořídí více než 100 fotografií za měsíc. Většina z nás používá k pořizování fotografií telefon (92 %) a jen třetina (34 %) používá také samostatný fotoaparát. S rostoucí kvalitou čipů v telefonech také stoupá kvalita fotografií a jejich výsledná velikost v paměti. „Společnost Kingston tyto trendy zachycuje a vnímá v rozložení trhu. Uživatelé upouští od malých paměťových karet do svých telefonů a raději volí micro SD karty s větší kapacitou, aby se nemuseli omezovat,“ vysvětluje trend Marcin Gaczor. „Trend ještě více podtrhuje pořizování videozáznamů. Ty jsou daleko větší objemem dat a Češi jich v průměru natočí 5,6 za měsíc, přičemž průměrná stopáž videa je téměř v polovině případů (47 %) mezi 20 vteřinami a 1 minutou. Zachycujeme střípky neobvyklých událostí ve svém životě.

Krátká videa jednoznačně dominují, přitom zabírají desítky až stovky MB

Videozáznam ale zatím rozhodně není tak rozšířený jako fotografie. Videa pořizuje alespoň jednou za měsíc necelá polovina (48 %) z celkového dotázaného vzorku uživatelů. Druhou nejpočetnější skupinou byla videa od jedné do pěti minut (33 %) a jen 4 % respondentů, kteří natáčejí videa, přesáhnou jejich délkou stopáž 5 minut.

Infografika Kingston

Společnost Kingston tato data zajímají, protože se o ně stará přímo i nepřímo,“ vysvětluje Michal Stauch ze společnosti Kingston. „Uživatelé používají naše paměťové karty přímo v zařízeních nebo využívají vnitřní úložiště, která mnohdy také vyrábíme jako OEM řešení. Pokud jim nestačí paměť v zařízení, začínají stále častěji používat cloudová úložiště. Tyto servery mohou také používat naše operační paměti nebo SSD určené právě pro serverovou infrastrukturu. Snažíme se najít způsoby, jak usnadnit lidem práci s daty, aniž by se o ně museli starat.

Výzkum pro společnost Kingston Digital na téma fotografie a video realizovala agentura Nielsen Admosphere prostřednictvím internetového sběru (CAWI) v termínu od 13. do 18. března 2019. Analýza se uskutečnila na reprezentativním vzorku 505 respondentů u internetové populace nad 15 let, respondenti jsou součástí Českého národního panelu.

Diskuze ke článku
PetrS
Fotku neudělám měsíčně žádnou. Ale digitálních obrázků z mobilu asi 200. Z toho jich nechám v mobilu asi 30 nejlepších a ostatní digitální obrázky putují do PC a externího úložiště????
Mark
1-2 za mesiac. Áno, som divný. :D
Adam
Za skoro rok mám zatial len 3 fotky.
Oliver Kliment
Dobrý den, já vyfotím mobilem tak 100 fotek měsíčně. Selfie vyfotím 0. Videí natočím zhruba 10. Od minulého měsíce vše na S10+.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze