Fotografie s rozlišením 192 megapixelů? Čipsety od Qualcommu jej zvládnou již dnes

3
Fotografie s rozlišením 192 megapixelů? Čipsety od Qualcommu jej zvládnou již dnes
  • Mezi čipsety s podporou 192megapixelového rozlišení se řadí Snapdragon 855, 845, 710, 675 a 670
  • Pokud by existoval snímač s tímto astronomickým rozlišením, přišli by uživatelé o jiné dnes již běžné funkce fotoaparátu

Možná jste si s výskytem nových smartphonů se 48megapixelovými snímači říkali, kde vlastně končí technologické limity fotoaparátů dnešních telefonů. Jak však asi tušíte, pořizování fotografií a fotografické schopností nejsou zdaleka vázány jen na samotný snímač a jeho parametry, ale také na procesor, který vyfocený snímek následně zpracuje.

Nahlédnout pod pokličku těmto složitým procesům nyní můžeme díky vývojářům ze serveru xda-developers.com, kteří si krátí dlouhé chvíle importováním softwaru z fotoaparátu Google Pixelu do jiných telefonů. Díky jejich zápalu a zájmu o tuto problematiku zjistili, že některé z novějších čipsetů od Qualcommu teoreticky zvládnou rozlišení až 192 megapixelů. Nově to na internetu uvádí i samotný výrobce Qualcomm. Mezi tyto čipsety spadá Snapdragon 855, 845, 710, 675 a 670.

Pokud by tedy existoval senzor s tímto astronomickým rozlišením, znamená to, že čipset by již nebyl schopen zpracovat fotografie například ze selfie kamerky, a to ani kdyby měla rozlišení pouze jeden megapixel. Pokud by smartphony s uvedenými procesory disponovaly takovýmto senzory, musely by se navíc vzdát dalších funkcí, které dnes považujeme u mobilních fotoaparátů za samozřejmost. Mezi ně patří například funkce MFNR (Multi-Frame Noise Reduction), pomocí které se eliminuje výsledný šum.

Potenciál těchto čipsetů se tedy s dnešními senzory zdá poměrně nevyužitý, což je asi dobře. Co by takto vysoké rozlišení snímače uživatelům smartphonů reálně přineslo totiž zůstává s otazníkem.

Diskuze ke článku
Jaroslav
192 MPx. "A není to málo, Antone Pavloviči?“ Vážně by mě zajímalo, k čemu to je dobré. To už má větší smysl tam mít víc čoček...
End
Prý to bude právě LG s 192Mpx :D 15.5 má vyjít nový mobil od LG, v době kdy bude představen podle tohohle nový model se 192MPx, nikdo jiný nemá nic naplánováno. Zbytek přijde s 108 nebo 150Mpx.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze