Průměrný Čech na iPhone 11 Pro vydělává 25 dní, Švýcar necelých 5

19
Průměrný Čech na iPhone 11 Pro vydělává 25 dní, Švýcar necelých 5
  • Tato a další zajímavá čísla přinesli analytici picodi.com
  • Situace se oproti loňskému roku zlepšila – na nejnovější iPhone vyděláme o den dříve než loni

Analytici z Picodi se pustili do práce, hned jakmile Apple představil nový model iPhone. Připravili mezinárodní srovnání cen smartphonu iPhone 11 Pro (model 64 GB) v jednotlivých zemích a porovnali s průměrnou mzdou. Nakonec spočítali, kolik dní musíme na tuto novinku pracovat.

Apple iPhone 11 Pro

Oficiální cena iPhonu 11 Pro (64 GB verze) je v ČR 29 990 Kč. Za předpokladu, že průměrná hrubá měsíční mzda podle Českého statistického úřadu dosáhla v prvním pololetí 2019 roku částky 33 297 Kč (25 013 čistá mzda), průměrný Čech musí pracovat 25 dní, aby si tento nový model iPhone mohl pořídit (za předpokladu, že nemá žádné jiné životní náklady). Je to o jeden den méně než v minulém roce.

Na čele žebříčku se umístily: Švýcarsko, USA a Lucembursko. V těchto státech najdeme nejpříznivější poměr ceny iPhone a mezd. Průměrný Švýcar si vydělá na nový iPhone 11 Pro za necelých pět dní.

Naopak na opačném konci pořadí stojí Mexiko: obyvatelé této země musí na nový iPhone pracovat 54 dní. V takových státech, jako je Černá hora nebo Rusko, vydělat na tento nový model zabere lidem 48,5 a 47 dní v daném pořadí.

Metodika a zdroj dat

Výsledky jsou stanoveny na základě oficiálně zveřejněných cen iPhone 11 Pro (ve verzi 64 GB) na internetových stránkách Apple a u autorizovaných prodejců a také oficiálních statistických údajů týkajících se průměrné mzdy v těchto státech. Měsíční mzda byla dělená počtem pracovních dní v měsíci (21 dní).

Apple iPhone 11 Pro 512 GB

Rozměry144 × 71,4 × 8,1 mm, 188 g
DisplejOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A13 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor3 046 mAh
Diskuze ke článku
Fekete
A takí ako UNI, si naň nezarobia nikdy :D
mr.Mic
Tak řekl bych, že průměrný čech (když za čecha neberu hyeny ve vládě a kmotry na trůnech) by si na něj mohl vydělat tak cca za 2 měsíce, ale to je nereálné, protože bez bydlení, jídla a pití se tak dlouho přežít nedá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
AmStaff
Apple by měl změnit název z Iphone na CampingPhone. Ze předu otvírák na láhve a zezadu tři plotýnky. Po zakoupení aplikace za tučnou sumu, bude možné přepnout plotýnky na holicí strojek tří frézkový
A pak, že Apple není inovativní.
Pavel Kapoun
To jste na omylu. Průměrná mzda totiž není zdaleka to, co bere průměrný Čech. To jsou dvě zcela rozdílné věci. Dvě třetiny čechů totiž na průměrnou mzdu nedosáhnou ,z čehož vyplývá, že 25 dní dělá průměrný čech tak možná na nějaký podřadný Huawei.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze