Agenti FBI prolomili zabezpečení iPhonu 11 Pro pomocí zařízení GrayKey

4
Agenti FBI prolomili zabezpečení iPhonu 11 Pro pomocí zařízení GrayKey
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • GrayKey je speciální nástroj, který dokáže prolomit zabezpečení iPhonů
  • Otázkou zůstává, proč FBI GrayKey nevyužije i k prolomení iPhonů útočníka Mohammeda Alshamraniho
  • Podle mnohých jde pouze o mediální divadlo se snahou vyvinout nátlak na Apple

Jak známo, Apple se od počátku své existence chlubí vysokou úrovní zabezpečení a neochotou vytvořit jakýkoliv druh „zadních vrátek“, a to ani pro vládní autority. Ostatně jsme vás nedávno informovali o aktuálním případu, v němž zástupci FBI a dokonce i samotný prezident USA, Donald Trump, apelují na Apple, aby odemkl dvojici iPhonů, které patřily zesnulému útočníkovi Mohammedu Alshamranimu.

To, že sám Apple není ochoten poskytnout přístup ke svým zařízením však neznamená, že jsou neprolomitelná, což dokazuje i nejnovější případ, o kterém informuje Forbes. Podle dostupných informací se podařilo agentům FBI prolomit ochranu iPhonu 11 Pro, který by měl (alespoň teoreticky) disponovat nejlepší úrovní zabezpečení ze všech iPhonů na trhu. K odemknutí zařízení byl využit speciální nástroj „GrayKey“ od společnosti Grayshift. Informaci potvrdil také právní zástupce Barise Ali Kocha, jemuž iPhone 11 Pro patří.

GrayKey je speciální zařízení, které je obdobou kouzelné krabičky, jež dokáže iPhone odemknout. Detaily o tomto zařízení a způsobu, jakým GrayKey prolomí ochranu iPhonů, jsou pochopitelně velmi přísně střeženy, čemuž odpovídá i na první pohled privátní webová prezentace firmy Grayshift.

Otázkou zůstává, proč se Trump i FBI dožadují od Applu odemknutí dvou značně zastaralých (iPhonů 5 a 7), jejichž ochranu by mělo být pro GrayKey velmi snadné prolomit. Podle některých může být příčinou údajné poškození jednoho z telefonů, které vzniklo při přestřelce s již zesnulým Muhhamadem. Mnozí však mají za to, že jde pouze o sehrané mediální divadlo s cílem vyvinout nátlak na Apple, který by vládním orgánům mohl poskytnout přístup do svého zabezpečení.

Technické parametry Apple iPhone 11 Pro 512 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 71,4 × 8,1 mm, 188 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A13 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 2 000 / 300 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 13
Akumulátor3 046 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostzáří 2019, 40 790 Kč
Diskuze ke článku
Petr
Co meleš o bezpečnosti jantare :D Nehledě na to, že žádný systém neni dokonalý, tak se tam nedostali pomocí běžné chyby, kterou může využít většina populace. Vážne si nikdo nebude platit přes 600 000 Kč, aby někomu odemknul telefon a mohl ho využívat :D Ale to je a tvůj mozeček moc informací, že?
Eedx
A Apple ted muze jit s celou tou svoji megaultranejlepsi bezoecnosti nekam :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze