Průměrný Čech vydělává na iPhone Xs 26 dní, Slovák o týden déle. Co vy?

51
Průměrný Čech vydělává na iPhone Xs 26 dní, Slovák o týden déle. Co vy?
  • Apple minulou středu představil nové iPhony hned ve třech verzích
  • Známe jejich ceny – iPhone Xs stojí 29 990 Kč, iPhone Xs Max 32 990 Kč a iPhone Xr 22 490 Kč
  • Společnost Picodi nyní přinesla zajímavý průzkum, v němž uvádí, jak dlouho musí Češi a také lidé z jiných zemí pracovat, aby si vydělali na iPhone Xs

Analytici společnosti Picodi přichází se zajímavou statistikou, která ukazuje, jak moc dlouho musí lidé v jednotlivých zemích pracovat, aby si mohli zakoupit nejnovější Apple iPhone Xs. Ačkoli je pro Apple stále nejdůležitější americký trh, a proto někteří předpokládali, že právě tam bude nejlepší poměr ceny nového iPhonu a průměrné mzdy, ukázalo se, že nejrychleji si na novinku vydělají občané vyspělých evropských zemí a Spojených arabských emirátů. Například průměrný obyvatel Švýcarska musí pracovat jen 5,1 dne, obyvatelé Lucemburska necelých 7 dní, zatímco Norové 7 a půl dne.

Apple iPhone Xs

Ke skupině zemí, kde si člověk pořídí nejnovější iPhone za relativně nejkratší dobu, patří také Spojené arabské emiráty – na jeho koupi musí průměrný obyvatel této země vydělávat 7,6 dne. Stejný mobil si ve Spojených státech pořídíte za 8,4 dne práce.

Samozřejmě už víme, kolik u nás budou všechny nové iPhony stát. Za iPhone Xs si Apple účtuje 29 990 Kč.Vzhledem k tomu, že průměrná hrubá měsíční mzda v ČR podle Českého statistického úřadu činí 31 851 Kč (čistá mzda 24 011 Kč), průměrný Čech musí pracovat 26,2 dne, aby ušetřil na nákup. Samozřejmě za předpokladu, že nemá žádné jiné výdaje a sbírá peníze jen na mobil. U Slováků je to pak ještě o týden déle – konkrétně 33,1 dne.

Nejdéle musejí na iPhone Xs pracovat obyvatelé Filipín, tedy přes 156 dní. Tyto statistiky nejsou zrovna potěšující také pro Pákistán – kvůli místním nízkým platům zde musí člověk s průměrným příjmem vydělávat přes 88 dní.

Metodika

Veškeré zobrazené údaje jsou založeny na oficiálně zveřejněných cenách iPhonu Xs ve verzi 64 GB ve 42 zemích a také veřejně dostupných informacích týkajících se průměrné mzdy v těchto zemích za rok 2017 nebo za poslední dostupné období.

Apple iPhone Xs

Rozměry143,6 × 70,9 × 7,7 mm, 177 g
DisplejPOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A12 Bionic,
Paměťúložiště: 64 GB / 256 GB / 512 GBne
Akumulátor2 658 mAh
Diskuze ke článku
Luky
Kvalitni nadupany vyrobky s bezpecnym systemem, ktery urcuji trend.... ale.. Na jedne strane das 100% v podobe hodnoty a na druhe je vyuziti sotva 70% viz Apple pay v CZ, ubohy vyuziti Siri neni v CZ, priserny iTunes a dalsi nepovedene ficury (rychle volby). Bydlet v USA tak asi jasna volba, ale jak si mi dochazi trpelivost. Konkurence, i kdyz s androidem, nabizi proste vic. A neni to jen o eco systemu, ale zdravem rozumu.
Doug81
Spadal bych asi do kategorie 8 - 10 dní. Ale rozhodně je nepodpořím už s principu. Dokud budou lidi předražené iphony kupovat, cena se bude stále zvedat a všichni ve vedení Applu se budou jen smát debilitě svých zákazníků. Ale není to případ jen Applu samozřejmě. Zkouší to i jiné značky. Jsem přesvědčený, že z nikoho telefon za 20 tisíc a víc lepšího člověka neudělá. Spíš naopak.
Michal
Tady je koukám samý schopný pracant, co bere v průměru 100k měsíčně :)
Já vám tedy zkazím průměr, mně by na něj nestačila ani měsíční výplata ;)
Pepa
Tak já jsem za vodou. Na iPhone nemusím šetřit ani jeden den. Nejsem z těch, co si masturbují ego cenovkou a výkonem telefonu(ideálně na úvěr). Zvlášť, když telefon za čtvrtinu zvládne 95% toho, co iPhone a ostatní půlroční vlakové lodě.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze